Hopp til innhold

Derfor kritiserte Neumannova Bjørgens teknikk

VAL DI FIEMME (NRK.no): I 2006 var Katerina Neumannova lite imponert over Marit Bjørgens skøyteteknikk. Nå er Bjørgen superfavoritt på 10 km skøyting.

Katerina Neumannova og Marit Bjørgen

Katerina Neumannova (t.h.) er imponert over sin gamle rival Marit Bjørgen. Mandag intervjuet hun den norske langrennsdronningen for tsjekkisk fjernsyn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Neumannova tok sin første VM-medalje i 1997 og den siste i 2007. Slik ble den tsjekkiske fristilspesialisten en av Marit Bjørgens første store rivaler. I Oberstdorf-VM i 2005 tok de hvert sitt individuelle gull.

LES OGSÅ: Kowalczyk dropper 10-kilometeren

Nå er Neumannova i Val di Fiemme som reporter for tsjekkisk TV. Mandag morgen var 40-åringen på plass på den norske pressekonferansen før tirsdagens 10 km fristil – for å intervjue nettopp Marit Bjørgen.

– Jeg er overrasket over at hun fortsatt er motivert for det harde arbeidet, erkjenner Neumannova overfor NRK.no etter å ha snakket med den norske superkvinnen som allerede har to gull i årets VM.

– Fantastisk

– Det var ikke overraskende at hun kom tilbake og gjorde det så bra i Vancouver i 2010. Men jeg er overrasket over at hun planlegger å gå i Falun om to år. Hun har vunnet alt, så det er fantastisk at hun hele tiden har motivasjon til å satse mot nye sesonger, sier Neumannova.

Hun tror, i likhet med de fleste andre, at Bjørgen fort kan ta sitt tredje gull på tirsdagens 10 km fristil.

Det er en distanse Neumannova vant i VM både i 2005 og 2007, og som hun for noen år siden kanskje ikke hadde all verdens tro på at Bjørgen noen gang kom til å vinne.

For i sine første sesonger i verdenstoppen var Rognes-jenta vesentlig bedre i klassisk enn skøyting. Under OL i 2006 gikk Neumannova ut og poengterte at Bjørgen ikke var flink nok til å få maksimalt ut av hvert skyv i den frie teknikken.

– Jeg tror ikke jeg kritiserte teknikken hennes, sier Neumannova nå.

– Korte bein

– Men jeg sa at basisen i hennes teknikk, er frekvensen. Det henger også sammen med kroppen hennes. Hun er ikke så høy, og hun har korte bein. Resultatene hennes er først og fremst bygd på store mengder trening og styrke, poengterer hun.

Bjørgen selv husker ikke kritikken fra Neumannova i 2006.

– Men jeg skjønner hva hun mente, erkjenner hun.

Les videre under bildet.

Tsjepalova, Neumannova og Bjørgen i VM 205

Katerina Neumannova tok gull på 10 km fristil under VM i Oberstdorf i 2005, foran Julia Tsjepalova (t.v.) og Marit Bjørgen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Bjørgens beste distanse

Nå er det definitivt ingen ulempe for Bjørgen at stilarten er fristil. At Justyna Kowalczyk har valgt å stå over tirsdagens løp, sier det meste om hvor suveren Bjørgen er. Det er lite å hente for den polske jenta.

– 10 km fristil er min beste distanse. Det er der jeg har vunnet mest, og til dels med store marginer. Så jeg ser fram til løpet, fastslår Marit Bjørgen.

Bjørgen har friplass, ettersom hun vant 10-kilometeren i Holmenkollen for to år siden. Da gikk løpet i klassisk stil. De øvrige på det norske laget, er Therese Johaug, Heidi Weng. Kristin Størmer Steira og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal