Denne pallen kan forandre langrennssporten

FALUN/OSLO (NRK): To av medaljørene på 15-kilometeren i VM hadde noe til felles: De satser knallhardt på én distanse. – Dette kan det bli mer av i fremtiden, sier Anders Gløersen.

SKI-NORDIC-WORLD-MEN

Pallen på 15 kilometer fristil bestod av flere løpere som hadde toppet formen perfekt inn mot akkurat det løpet.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

OS SOTJI 2014 WEB_SPORT

Rikard Grip man burde velge å stå over noen konkurranser for å prestere i mesterskap.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

– Det er så jevnt i toppen, så det lønner seg kanskje å spesialisere seg inn mot ett renn, sier Anders Gløersen.

Denne sesongen har nordmannen kun deltatt i tre verdenscuphelger. Siden OL i fjor har onsdag 25. februar vært pekt ut som den dagen han skulle gå fort. 15-kilometeren i VM skulle bli hans distanse.

Og dét ble det. Gløersen tok en overraskende bronsemedalje. Han gikk faktisk så bra at han også får gå stafetten.

– Tror du det blir mer av dette i fremtiden?

– Ja, det kan det bli, siden det er så jevnt, sier Gløersen til NRK.

Se bare på Gløersens distanse, 15 kilometer fri. De to verdenscuprennene i år har vært ekstremt jevne. I Östersund rett før VM var det 20 løpere innen ett minutt bak vinneren. I Davos i desember var det 30 mann innen minuttet.

Fem renn siden OL

Gullvinner Johan Olsson satset også alt på ett kort denne sesongen. Før onsdagens seier på 15 kilometer fri teknikk hadde han bare gått et verdenscuprenn denne sesongen. Det var i Östersund helga før VM startet. Siden OL i Sotsji har han gått til sammen fem renn i regi av FIS (inkludert det svenske mesterskapet).

Målet har hele tiden vært slutten av VM. Og på 15 kilometer fristil tok han altså gull. Det var ikke tilfeldig, mener den svenske landslagssjefen.

– Vi ser at noen av de som leverer bra gjennom hele året i verdenscupen ikke har vært helt i toppen i mesterskap. Det er så tøft i toppen at man må våge å stå over konkurranser, sier svenskenes landslagssjef, Rikard Grip til NRK.

Olsson

Johan Olsson kunne juble etter å ha nådd sitt store mål det siste året: VM-gull på 15km fristil.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Stor påkjenning for kroppen

Thomas Losnegård er hovedansvarlig for langrennsundervisningen på Norges idrettshøgskole. Han forklarer at langrennssporten har blitt utrolig jevn og tøff, noe som har slått ut i at det er en utfordring å være i toppform flere ganger i løpet av en sesong.

– Det finnes ingen fasit for formtopping. Men over flere år nå har vi sett at det er sjelden at de som vinner i Tour de Ski også gjør det bra i mesterskap. Det er en stor påkjennning for kroppen, mener Losnegård.

Siste nytt

 • Mowinckel langt bak på trening

  Ragnhild Mowinckel, som er eneste norske deltaker i helgens fartsrenn i alpint for kvinner, var langt bak de beste på første utfortrening i Lake Louise.

  Sofia Goggia fra Italia kjørte inn til bestetid tre tidels sekund foran slovenske Ilka Stuhec og 58 hundredeler foran sveitsiske Joana Hählen.

  Mowinckel startet som nummer fire, men måtte se den ene løperen etter den andre slå hennes tid. Hun var hele 3,60 sekunder bak Goggia.

  Det skal avvikles verdenscuprenn fredag og lørdag, mens det er super-G søndag.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • England med rekord: Slo Latvia 20-0

  Ellen White både tangerte, slo og forbedret målrekorden på Englands kvinnelandslag i fotball da Latvia ble slått 20-0 i VM-kvalifisering tirsdag.

  White trengte bare én scoring for å tangere Kelly Smiths notering på 46 landslagsmål. Den fikk hun allerede i det 6. minutt av kampen i Doncaster, da hun økte til 2-0 med et distanseskudd. Tre minutter delte hun rekorden med Smith, før hun satte foten på et innlegg og gjorde 3-0 fra kort hold.

  England, som er en av Norges gruppemotstandere i sommerens EM-sluttspill, herjet med Latvia på vei mot sin sjette strake seier i VM-kvalifiseringen. Latvia byttet keeper ved pause på stillingen 8-0, men Alina Skjemenova fikk det enda tøffere enn Laura Sinutkina hadde hatt det.

  Med 20-0-seier kom et nytt bevis på de enorme nivåforskjellene på lagene i den europeiske VM-kvalifiseringen. Irland vant også tosifret tirsdag (over Georgia), og Norge ville ganske sikkert også gjort det om ikke kampen i Armenia var blitt avbrutt 20 minutter før slutt på 9-0 på grunn av tåke. (NTB)

  England, fotball, kvinner
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Mer koronatrøbbel for RB Leipzig

  Den tyske fotballklubben RB Leipzig avlyste tirsdagens trening på grunn av flere positive koronatester blant trenerstaben, opplyser klubben.

  Klubben har vært hardt rammet av koronasmitte den siste tiden, men helgens seriekamp mot Union Berlin skal ikke være i fare for å måtte utsettes.

  Ifølge avisa Bild er det avdekket ytterligere fire smittetilfeller i klubben.

Sendeplan

Kl. Program Kanal