Denne mannen utpekes som «Sveriges Northug»

Har du hørt om Oskar Svensson (20)? Han blir nå sammenlignet med Petter Northug i nabolandet.

Svensson

STORT TALENT: Oskar Svensson kan være Sveriges neste, store langrennsstjerne.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Northug

POPULÆR: Her møter Petter Northug pressen på hviledagen torsdag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Du kan nok si at han er det nærmeste vi kommer Northug i Sverige, sier den svenske landslagssjefen Rikard Grip til Expressen.

Svensson har vært et av få lysglimt for Sverige i Tour de Ski, som så langt har vært en gedigen nedtur.

Tour de Ski-debutant Svensson ble imidlertid nummer sju på tirsdagens sprint, og 20-åringen slo Martin Johnsrud Sundby med fem sekunder da tour-lederen sprakk på 15-kilometeren.

Får Northug-skryt

Det er farten, de taktiske egenskapene og ikke minst rykket som får Grip til å dra parallellen til Mosvik-ekspressen.

– Han har en veldig fin finish, altså. En ganske lik type som Emil Iversen, som har en fenomenal sluttspurt, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– En mann for fremtiden, sier Northug selv om Svensson til Expressen.

Northug ble som 20-åring norgesmester både på 30-kilometeren og stafetten før den kontroversielle OL-vrakingen i 2006. Deretter tok han tre gull av tre mulige i junior-VM, og han fulgte opp med å bli tidenes yngste mannlige vinner av et verdenscuprenn.

Andersson

BESTE SVENSKE: Simon Andersson er nummer 31 i Tour de Ski.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Svensson ble nummer seks på 20-kilometeren og nummer fem på sprinten (klassisk) under junior-VM i februar. Hans beste juniorresultat er et VM-sølv på sprint (fristil) fra 2014.

Før 7.-plassen har han ikke vært i nærheten av en topp ti-plassering i verdenscupen, hvor han debuterte i Lahti i mars 2014.

Bjørn mener Northug-sammenligningen kommer litt vel tidlig.

– Det er store sko å fylle. Han må bevise noe mer. Han er ung, selvfølgelig, men det er ingen automatikk i at han skal bli like god som Northug, sier Bjørn.

Tror Sverige slår tilbake

Svensson selv har ingenting imot sammenligningen.

– Jeg kan forstå hva han (Grip) mener, men samtidig gjelder det å finne sin egen vei, sier Svensson til Expressen.

Han forteller at han tidligere har syklet, og svensken prøver å ta med så mye taktikk som mulig inn i langrennssporet.

20-åringen er Sveriges nest beste i tour-sammendraget, 7.55,8 minutter bak Sundby og én plass bak Simon Andersson (24), som er nummer 31.

– Jeg tror Sverige kommer til å slå tilbake i løpet av ganske kort tid. Han (Svensson) slo Sundby, og det viser at han er ganske bra på distanserenn også. Han og Andersson er store fremtidshåp for Sverige, sier Bjørn.

Siste nytt

 • Sender ni hoppere til Klingenthal

  De norske landslagene sender ni hoppere til verdenscupen i Klingenthal i helgen:

  Menn: Johann Forfang (Tromsø SK), Robert Johansson (Søre Ål), Marius Lindvik (Rælingen), Thomas Aasen Markeng (Lensbygda), Robin Pedersen (Stålkameratene) og Daniel-André Tande (Kongsberg.

  Kvinner: Maren Lundby (Kolbukameratene) får med seg Silje Opseth (Holeværingen) og Anna Odine Strøm (Alta). Ingebjørg Saglien Bråten blir hjemme i Norge på grunn av skade.

  Hopp Damer, verdenscup Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Sjakk blir ikke rammet av Wada-dom

  Til tross for at Russland ikke får arrangere store mesterskap på grunn av WADAs utestengelse, vil ikke dette påvirke internasjonale sjakkturneringer neste år. Det er Aftenposten som skriver dette.

  I romjulen går VM i hurtig- og lynsjakk i Moskva hvor Magnus Carlsen blant annet skal forsvare VM-tittelen sin i lynsjakk. I mars går Det internasjonale skakkforbundets (FIDEs) kandidatturnering av stabelen i Jekaterinburg. Der møtes ti av verdens fremste sjakkspillere for å avgjøre hvem som blir Carlsens VM-utfordrer i november. Til sommeren skal Russland også arrangere sjakk-OL. FIDE er underlagt WADAs dopingreglement, men bekrefter at det ikke er aktuelt å frata russerne noen av disse turneringene.

  – Kontraktene for alle turneringene er signert. Men det er også umulig å flytte dem til andre arrangørsteder på så kort varsel, så de vil falle inn under unntakene som er tillatt fra WADA, skriver David Llada i en epost til Aftenposten. Han er markeds- og kommunikasjonssjef i FIDE.(NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Berit Roald
 • Ljungberg fekk sin fyrste siger

  Arsenal tok sin fyrste siger under Fredrik Ljungberg da dei slo byrival West Ham 3-1 borte måndag kveld. London-laget hadde ikkje vunne sidan 6.oktober i heimleg serie og er nå på 9.-plass i Premier League. Martinelli, Pepe og Aubameyang scora Arsenals mål.

  Arsenal feirar mål mot West Ham
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal