Denne mannen kan stoppe Carlsens VM-kamp: – Situasjonen er uholdbar

Det hersker fullstendig kaos i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE). Magnus Carlsen frykter at det kan sette en stopper for høstens sjakk-VM.

Magnus Carlsen Kirsan Iljumshinov Ilyumzhinov

PRESIDENT: Kirsan Iljumzjinov (til høyre) og Magnus Carlsen avbildet sammen etter VM i lynsjakk i Berlin i 2015.

Foto: Robert Schlesinger / Picture Alliance / NTB scanpix

9. november i skal Magnus Carlsen i utgangspunktet spille det første partiet i sin fjerde VM-kamp. Men fem måneder før sjakk-VM i London, er det usikkert om VM-kampen blir noe av.

– Situasjonen er uholdbar. Det må en endring til, sier Carlsen bestemt til NRK.

Situasjonen han viser til, er denne:

I slutten av april ble alle bankkontoene til FIDE stengt. Ingen banker vil samarbeide med forbundet, fordi sjakkpresidenten, Kirsan Iljumzjinov, står på USAs sanksjonsliste. Han er anklaget for å gi støtte til Assad-regimet i Syria.

Nekter å gå av

FIDE kan verken motta eller utbetale penger. Forbundets midler skal ha blitt overført til fond i Sveits og Hongkong, og det skal være vanskelig å gjøre uttak fra disse fondene.

– Det er veldig kaotisk. Det går ikke an å drive en organisasjon uten en bankkonto. Det er svært problematisk, sier den journalist i chess.com, Peter Doggers.

Situasjonen kan føre til at det blir vanskelig å gjennomføre årets sjakk-VM. Carlsen er svært nølende når han blir spurt om han frykter at VM-kampen mot Fabiano Caruana ryker.

– Jeg vet ikke ...

– Ingenting er sikkert før kontrakten er undertegnet. Situasjonen i FIDE er veldig spesiell, sier Carlsen-manager Espen Agdestein.

En drøy måned før VM-kampen, skal det være presidentvalg i FIDE. Iljumzjinov har sittet i 23 år, men det siste året har han mister støtte internt. Styret har bedt russeren om å gå av, men han nekter.

Espen Agdestein og Magnus Carlsen

MANAGER: Espen Agdestein (til venstre) er Magnus Carlsens manager. Her avbildet under VM-kampen i 2016.

Foto: Pontus Höök, Pontus Höök / NTB scanpix

– Mye er uavklart

I øyeblikket har Iljumzjinov to motkandidater i presidentvalget. Den ene er mannen som i alle år har vært hans nærmeste støttespiller, Georgios Makropoulos. Den andre er den radikale, britiske stormesteren Nigel Short.

– Hvis Nigel Short blir valgt, har han sagt at han umiddelbart vil terminere kontrakten med VM-arrangøren, men jeg klarer ikke tro på at han vil avlyse en VM-kamp hjemme i London, forteller Doggers.

Det er selskapet Agon, eller World Chess, som har kjøpt rettighetene til å arrangere sjakk-VM. Administrerende direktør Ilya Merenzon mener situasjonen i FIDE ikke har noe å si for Carlsens VM-kamp.

– Situasjonen i FIDE er svært uheldig, men vil ikke ha noen effekt på VM-kampen, skriver Merenzon i en e-post til NRK.

Den norske verdensmesteren og hans team, virker likevel å være bekymret.

– Vi får se hva som skjer. Det er Agon som har ansvaret i prinsippet, men veldig mye er uavklart syns vi, sier Agdestein.

Magnus Carlsen

KREVER ENDRING: Magnus Carlsen er klar på at situasjonen i FIDE er uholdbar.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Siste nytt

 • Graham Hansen offisielt Barça-klar

  Slik NRK erfarte i forrige uke, drar Caroline Graham Hansen fra tyske Wolfsburg til Barcelona. Overgangen bekreftes overfor NRK mandag formiddag. 24-åringen kom til Wolfsburg fra Stabæk i 2014.

  Graham Hansen
  Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK
 • Zidane signaliserer Bale-exit

  Real Madrid-trener Zinédine Zidane går langt i å antyde at Gareth Bales tid i den spanske storklubben er over. Søndag avsluttet Real Madrid med 0-2-tap hjemme for Real Betis, der Bale ble sittende på benken.

  – Jeg har stolt mer på andre spillere de siste ukene, sa Zidane.

  La Liga Santander - Real Madrid v Real Betis
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Rankingrekord for Ruud

  Casper Ruud klatret til 63.-plass og karrierebeste på verdensrankingen i tennis mandag. I den stjernetunge Masters-turneringen i Roma sist uke vant 20-åringen 2.runde mot Nick Kyrgios og tapte etter en gjevn kamp mot Juan Martin del Potro som er ranket ni.

  Tennisproffen Casper Ruud
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal