Denne mannen kan stoppe Carlsens VM-kamp: – Situasjonen er uholdbar

Det hersker fullstendig kaos i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE). Magnus Carlsen frykter at det kan sette en stopper for høstens sjakk-VM.

Magnus Carlsen Kirsan Iljumshinov Ilyumzhinov

PRESIDENT: Kirsan Iljumzjinov (til høyre) og Magnus Carlsen avbildet sammen etter VM i lynsjakk i Berlin i 2015.

Foto: Robert Schlesinger / Picture Alliance / NTB scanpix

9. november i skal Magnus Carlsen i utgangspunktet spille det første partiet i sin fjerde VM-kamp. Men fem måneder før sjakk-VM i London, er det usikkert om VM-kampen blir noe av.

– Situasjonen er uholdbar. Det må en endring til, sier Carlsen bestemt til NRK.

Situasjonen han viser til, er denne:

I slutten av april ble alle bankkontoene til FIDE stengt. Ingen banker vil samarbeide med forbundet, fordi sjakkpresidenten, Kirsan Iljumzjinov, står på USAs sanksjonsliste. Han er anklaget for å gi støtte til Assad-regimet i Syria.

Nekter å gå av

FIDE kan verken motta eller utbetale penger. Forbundets midler skal ha blitt overført til fond i Sveits og Hongkong, og det skal være vanskelig å gjøre uttak fra disse fondene.

– Det er veldig kaotisk. Det går ikke an å drive en organisasjon uten en bankkonto. Det er svært problematisk, sier den journalist i chess.com, Peter Doggers.

Situasjonen kan føre til at det blir vanskelig å gjennomføre årets sjakk-VM. Carlsen er svært nølende når han blir spurt om han frykter at VM-kampen mot Fabiano Caruana ryker.

– Jeg vet ikke ...

– Ingenting er sikkert før kontrakten er undertegnet. Situasjonen i FIDE er veldig spesiell, sier Carlsen-manager Espen Agdestein.

En drøy måned før VM-kampen, skal det være presidentvalg i FIDE. Iljumzjinov har sittet i 23 år, men det siste året har han mister støtte internt. Styret har bedt russeren om å gå av, men han nekter.

Espen Agdestein og Magnus Carlsen

MANAGER: Espen Agdestein (til venstre) er Magnus Carlsens manager. Her avbildet under VM-kampen i 2016.

Foto: Pontus Höök, Pontus Höök / NTB scanpix

– Mye er uavklart

I øyeblikket har Iljumzjinov to motkandidater i presidentvalget. Den ene er mannen som i alle år har vært hans nærmeste støttespiller, Georgios Makropoulos. Den andre er den radikale, britiske stormesteren Nigel Short.

– Hvis Nigel Short blir valgt, har han sagt at han umiddelbart vil terminere kontrakten med VM-arrangøren, men jeg klarer ikke tro på at han vil avlyse en VM-kamp hjemme i London, forteller Doggers.

Det er selskapet Agon, eller World Chess, som har kjøpt rettighetene til å arrangere sjakk-VM. Administrerende direktør Ilya Merenzon mener situasjonen i FIDE ikke har noe å si for Carlsens VM-kamp.

– Situasjonen i FIDE er svært uheldig, men vil ikke ha noen effekt på VM-kampen, skriver Merenzon i en e-post til NRK.

Den norske verdensmesteren og hans team, virker likevel å være bekymret.

– Vi får se hva som skjer. Det er Agon som har ansvaret i prinsippet, men veldig mye er uavklart syns vi, sier Agdestein.

Magnus Carlsen

KREVER ENDRING: Magnus Carlsen er klar på at situasjonen i FIDE er uholdbar.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Sportsnyheter

Europa conference leauge 2021: Bodø/Glimt - Roma

Mourinho-slakt: – Jeg overvurderte spillerne mine

Avisene i Italia er ikke nådige i sin dom over Roma i kveld. Jose Mourinhos første 6-1-tap i karrieren beskrives som pinlig og skammelig.

Siste nytt

 • Sørloth-assist høydepunktet

  Alexander Sørloth ble byttet inn og fikk målgivende i Real Sociedads 1-0-seier i europaligaen torsdag. West Ham slo Kristian Thorstvedt og Genk 3-0.

  Det var en lang stillingskrig i oppgjøret mellom Sturm Graz og Real Sociedad, og det sto lenge målløst. Men det var før Alexander Sørloth ble byttet inn etter en time. Han satte umiddelbart preg på kampen da han fant navnebror Alexander Isak med en pasning. Svensken skjøt via både forsvarer og keeper før ballen trillet i mål.

  Hjemmelaget Sturm Graz klarte ikke skape de største sjansene mot slutten å måtte tåle sitt tredje tap på tre kamper. Sørloths Sociedad har fem poeng og deler tabelltoppen sammen med PSV.

  Oppgjøret mellom West Ham og Genk var målløst lenge, men London-laget hadde god kontroll og sikret 3-0-seier.

  Craig Dawson scoret først på hodet etter innlegg fra Aaron Cresswell, før Cresswell igjen assisterte Issa Diop som stanget inn 2-0. Kun minuttet etter scoret Jarrod Bowen etter en fin soloprestasjon til 3-0 som også ble sluttresultatet.

  Thorstvedt spilte 83 minutter i kampen.

  Jens Petter Hauge kom inn helt mot slutten i Eintrach Frankfurts 3-1-seier mot Olympiacos.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Supporter bortvist fra Aspmyra

  En italiensk supporter er bortvist fra kampen på Aspmyra mellom Bodø/Glimt og Roma for rasistiske tilrop.

  Det melder politiet i Nordland på Twitter.

  Glimt mot Roma på Aspmyra
  Foto: Sondre Skjelvik / NRK
 • Flertall for kvinnelag i Brann

  Torsdag stemte 42 av de 45 stemmeberettige på Årsmøtet for forslaget om at Brann skal ha kvinnelag i 2022. Det skriver Brann på sin nettside.

  Brann har godkjent vedtaket om at IL Sandviken Toppfotball kan skifte navn til SK Brann Kvinner.

  Nå er det opp til IL Sandviken Toppfotball og IL Sandviken om de vil gjennomføre sammenslåingen.

  Rungane ja til kvinnefotball i Brann.
  Foto: Andrea A Krüger / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal