Denne mannen kan stoppe Carlsens VM-kamp: – Situasjonen er uholdbar

Det hersker fullstendig kaos i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE). Magnus Carlsen frykter at det kan sette en stopper for høstens sjakk-VM.

Magnus Carlsen Kirsan Iljumshinov Ilyumzhinov

PRESIDENT: Kirsan Iljumzjinov (til høyre) og Magnus Carlsen avbildet sammen etter VM i lynsjakk i Berlin i 2015.

Foto: Robert Schlesinger / Picture Alliance / NTB scanpix

9. november i skal Magnus Carlsen i utgangspunktet spille det første partiet i sin fjerde VM-kamp. Men fem måneder før sjakk-VM i London, er det usikkert om VM-kampen blir noe av.

– Situasjonen er uholdbar. Det må en endring til, sier Carlsen bestemt til NRK.

Situasjonen han viser til, er denne:

I slutten av april ble alle bankkontoene til FIDE stengt. Ingen banker vil samarbeide med forbundet, fordi sjakkpresidenten, Kirsan Iljumzjinov, står på USAs sanksjonsliste. Han er anklaget for å gi støtte til Assad-regimet i Syria.

Nekter å gå av

FIDE kan verken motta eller utbetale penger. Forbundets midler skal ha blitt overført til fond i Sveits og Hongkong, og det skal være vanskelig å gjøre uttak fra disse fondene.

– Det er veldig kaotisk. Det går ikke an å drive en organisasjon uten en bankkonto. Det er svært problematisk, sier den journalist i chess.com, Peter Doggers.

Situasjonen kan føre til at det blir vanskelig å gjennomføre årets sjakk-VM. Carlsen er svært nølende når han blir spurt om han frykter at VM-kampen mot Fabiano Caruana ryker.

– Jeg vet ikke ...

– Ingenting er sikkert før kontrakten er undertegnet. Situasjonen i FIDE er veldig spesiell, sier Carlsen-manager Espen Agdestein.

En drøy måned før VM-kampen, skal det være presidentvalg i FIDE. Iljumzjinov har sittet i 23 år, men det siste året har han mister støtte internt. Styret har bedt russeren om å gå av, men han nekter.

Espen Agdestein og Magnus Carlsen

MANAGER: Espen Agdestein (til venstre) er Magnus Carlsens manager. Her avbildet under VM-kampen i 2016.

Foto: Pontus Höök, Pontus Höök / NTB scanpix

– Mye er uavklart

I øyeblikket har Iljumzjinov to motkandidater i presidentvalget. Den ene er mannen som i alle år har vært hans nærmeste støttespiller, Georgios Makropoulos. Den andre er den radikale, britiske stormesteren Nigel Short.

– Hvis Nigel Short blir valgt, har han sagt at han umiddelbart vil terminere kontrakten med VM-arrangøren, men jeg klarer ikke tro på at han vil avlyse en VM-kamp hjemme i London, forteller Doggers.

Det er selskapet Agon, eller World Chess, som har kjøpt rettighetene til å arrangere sjakk-VM. Administrerende direktør Ilya Merenzon mener situasjonen i FIDE ikke har noe å si for Carlsens VM-kamp.

– Situasjonen i FIDE er svært uheldig, men vil ikke ha noen effekt på VM-kampen, skriver Merenzon i en e-post til NRK.

Den norske verdensmesteren og hans team, virker likevel å være bekymret.

– Vi får se hva som skjer. Det er Agon som har ansvaret i prinsippet, men veldig mye er uavklart syns vi, sier Agdestein.

Magnus Carlsen

KREVER ENDRING: Magnus Carlsen er klar på at situasjonen i FIDE er uholdbar.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Siste nytt

 • Atletico reddet poeng på overtid

  Juventus fikk en god start på årets mesterligasesong da de tok ledelsen 2–0 mot Atlético Madrid på bortebane, men hjemmelaget kom knallsterkt tilbake. Juan Cuadrado og Blaise Matuidi sørget en 2-0-ledelse til laget fra Torino, mens Stefan Savic reduserte til 2-1 20 minutter før full tid. På overtid sørget Hector Herrera for at det ble ett poeng til begge lagene i sesongdebuten. I den andre kampen i gruppen sørget Lokomotiv Moskva for en fin start på turneringen, da de slo Bayer Leverkusen 2–1 i Tyskland.

  X01622
  Foto: SUSANA VERA
 • Manchester City overlegne i Ukraina

  Manchester City vant komfortabelt 3–0 borte mot Sjakhtar Donetsk i første kamp av mesterligaens gruppespill. Riyad Mahrez, İlkay Gündoğan og Gabriel Jesus scoret målene for gjestene. I den andre kampen i gruppen slo Rosenborgs overmenn, Dinamo Zagreb, Atalanta hele 4–0.

  AFP_1KE5HM
  Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP
 • Di Maria herjet med Real Madrid

  Tidligere Real Madrid-spiller Angel Di Maria stod for to av målene da PSG slo Real Madrid 3-0 i første kamp av mesterligaens gruppespill. Begge Di Marias mål kom i første omgang, mens Thomas Meunier økte ledelsen på overtid av den andre omgangen. Både Gareth Bale og Karim Benzema satt også ballen i mål, men scoringene ble annullert for henholdsvis hands og offside.

  X02011
  Foto: BENOIT TESSIER

Sendeplan

Kl. Program Kanal