Hopp til innhold

Denne mannen kan stoppe Carlsens VM-kamp: – Situasjonen er uholdbar

Det hersker fullstendig kaos i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE). Magnus Carlsen frykter at det kan sette en stopper for høstens sjakk-VM.

Magnus Carlsen Kirsan Iljumshinov Ilyumzhinov

PRESIDENT: Kirsan Iljumzjinov (til høyre) og Magnus Carlsen avbildet sammen etter VM i lynsjakk i Berlin i 2015.

Foto: Robert Schlesinger / Picture Alliance / NTB scanpix

9. november i skal Magnus Carlsen i utgangspunktet spille det første partiet i sin fjerde VM-kamp. Men fem måneder før sjakk-VM i London, er det usikkert om VM-kampen blir noe av.

– Situasjonen er uholdbar. Det må en endring til, sier Carlsen bestemt til NRK.

Situasjonen han viser til, er denne:

I slutten av april ble alle bankkontoene til FIDE stengt. Ingen banker vil samarbeide med forbundet, fordi sjakkpresidenten, Kirsan Iljumzjinov, står på USAs sanksjonsliste. Han er anklaget for å gi støtte til Assad-regimet i Syria.

Nekter å gå av

FIDE kan verken motta eller utbetale penger. Forbundets midler skal ha blitt overført til fond i Sveits og Hongkong, og det skal være vanskelig å gjøre uttak fra disse fondene.

– Det er veldig kaotisk. Det går ikke an å drive en organisasjon uten en bankkonto. Det er svært problematisk, sier den journalist i chess.com, Peter Doggers.

Situasjonen kan føre til at det blir vanskelig å gjennomføre årets sjakk-VM. Carlsen er svært nølende når han blir spurt om han frykter at VM-kampen mot Fabiano Caruana ryker.

– Jeg vet ikke ...

– Ingenting er sikkert før kontrakten er undertegnet. Situasjonen i FIDE er veldig spesiell, sier Carlsen-manager Espen Agdestein.

En drøy måned før VM-kampen, skal det være presidentvalg i FIDE. Iljumzjinov har sittet i 23 år, men det siste året har han mister støtte internt. Styret har bedt russeren om å gå av, men han nekter.

Espen Agdestein og Magnus Carlsen

MANAGER: Espen Agdestein (til venstre) er Magnus Carlsens manager. Her avbildet under VM-kampen i 2016.

Foto: Pontus Höök, Pontus Höök / NTB scanpix

– Mye er uavklart

I øyeblikket har Iljumzjinov to motkandidater i presidentvalget. Den ene er mannen som i alle år har vært hans nærmeste støttespiller, Georgios Makropoulos. Den andre er den radikale, britiske stormesteren Nigel Short.

– Hvis Nigel Short blir valgt, har han sagt at han umiddelbart vil terminere kontrakten med VM-arrangøren, men jeg klarer ikke tro på at han vil avlyse en VM-kamp hjemme i London, forteller Doggers.

Det er selskapet Agon, eller World Chess, som har kjøpt rettighetene til å arrangere sjakk-VM. Administrerende direktør Ilya Merenzon mener situasjonen i FIDE ikke har noe å si for Carlsens VM-kamp.

– Situasjonen i FIDE er svært uheldig, men vil ikke ha noen effekt på VM-kampen, skriver Merenzon i en e-post til NRK.

Den norske verdensmesteren og hans team, virker likevel å være bekymret.

– Vi får se hva som skjer. Det er Agon som har ansvaret i prinsippet, men veldig mye er uavklart syns vi, sier Agdestein.

Magnus Carlsen

KREVER ENDRING: Magnus Carlsen er klar på at situasjonen i FIDE er uholdbar.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Sportsnyheter

Ronaldo benk

Ronaldo slaktes av egen trener etter disse bildene

Cristiano Ronaldo har blitt byttet ut i alle tre VM-kampene til Portugal. Bilder fra benken får Portugals trener til å se rødt.

Siste nytt

 • IOC utsetter valget av vertsby for vinter-OL 2030

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) har bestemt seg for å utsette tildelingen av vinter-OL i 2030. Årsaken er klimaendringene.

  IOC uttalte tirsdag at vertskommisjonen trenger mer tid for å vurdere situasjonen. Det vil derfor ikke bli valgt noen OL-vert for vinterlekene i 2030 under den planlagte IOC-kongressen i 2023.

  I en pressemelding fra IOC het det at kommisjonens rapport til IOC-styret hadde ført til en bredere diskusjon rundt klimaendringer og bærekraftige vinteridrett og framtidige muligheter og utfordringer.

  – Etter anbefalingen fra kommisjonen har IOC-styret bestemt å gi kommisjonen mere tid for å se nærmere på disse faktorene for å gi muligheten til å ta de best mulige avgjørelsene om framtidige tildelinger.

  Ifølge IOC har tre interesserte byer fått beskjed om utsettelsen. Det skal være Salt Lake City, Sapporo og Vancouver. Alle byene har tidligere hatt vinter-OL.

  Vinter-OL i 2026 skal gå i italienske Milano/Cortina d'Ampezzo. (NTB)

  Switzerland International Olympic Committee
  Foto: Denis Balibouse / AP
 • Klæbo må stå over verdenscuphelgen på Beitostølen

  Johannes Høsflot Klæbo sliter fremdeles med en forkjølelse og står nå over verdenscuphelgen på Beitostølen.

  Det kommer frem av en pressemelding sendt ut tirsdag ettermiddag.

  Klæbo sto over både 10 og 20-kilometeren på Lillehammer forrige uke, henholdsvis på fredag og søndag. Han gikk imidlertid sprinten på lørdag, hvor han vant.

  – Nå må jeg bli frisk. Jeg reiser fra Trondheim til Davos når forkjølelsen har gitt seg. Det er klart at dette er kjedelig. Jeg skulle så gjerne ha vært i god form samt gått renn på Beitostølen. Dessverre er ikke situasjonen slik. Akkurat nå vet jeg ikke når ferden går videre til nye høydedøgn, sier Klæbo i pressemeldingen.

  Langrennsløperen har de siste dagene oppholdt seg på Skeikampen, men drar nå hjem igjen til Trondheim på onsdag.

  Klæbo sier at han fremdeles planlegger å gå verdenscuphelgen i Davos (17. og 18. desember), og deretter gå Tour de Ski, som starter 31. desember.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Eto'o legger seg flat etter å ha sparket til mann

  Den kamerunske fotballprofilen Samuel Etoö ble i etterkant av kampen mellom Brasil og Sør-Korea mandag kveld filmet på vei ut fra stadion.

  Der var det flere personer som gikk tett oppi den tidligere Barcelona-spilleren, og etter hvert tente Eto'o til mot en mann. Flere personer kom til og skilte de fra hverandre, men Eto'o kom seg fri og sparket mannen, slik at han falt i bakken.

  Tirsdag ettermiddag kom beklagelsen fra Eto'o.

  – Jeg ønsker å beklage for at jeg mistet besinnelsen, og reagerte på en måte som ikke samsvarer med min personlighet. Jeg beklager til offenligheten for denne uheldige hendelsen, skriver Eto'o på Twitter.

  Der skriver han også at personen han sparket trolig var en fotballfan fra Algerie. I mars kvalifiserte Kamerun seg til VM på bekostning av Algerie, etter en scoring på overtid i andre ekstraomgang. Fotballforbundet i Algerie sendte inn en klage til Fifa på grunn av dømmingen i kampen.

  Eto'o, som nå er Kameruns fotballpresident, forteller at han siden kampen i mars har blitt møtt med mange fornæmelser og anklager fra algeriske supportere.

  Samuel Eto'o
  Foto: Ivan Sekretarev / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste