Hopp til innhold

Debatten raser rundt Johaugs NM-deltakelse

At Therese Johaug trolig ville fått nei til å stille på 5000 meter i friidretts-NM, har fått flere til å reagere på kvalikreglene. Nå har langrennsstjernen uansett bestemt seg for å heller løpe 10.000-meteren.

Therese Johaug løper Fornebuløpet.

LØPER IKKE 5000 METER: Therese Johaug vil likevel ikke stille til start på fredagens 5000 meter i friidretts-NM på Hamar.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Som NRK skrev torsdag, har Therese Johaug for første gang meldt seg på friidretts-NM førstkommende helg. Da gjorde Johaugs trener Pål Gunnar Mikkelsplass det klart at å løpe 5000 meter i utgangspunktet hadde passet skiløperen best, men siden hun ikke hadde tatt kvalifiseringskravet ble hun påmeldt 10.000-meteren – hvor det er fri påmelding.

Friidrettsforbundet bekreftet at langrennsstjernen trolig ville ikke ville fått dispensasjon til å løpe 5000 meter. Og selv om Johaug-leiren understreker at de ikke har noe problem med å forholde seg til kravene, har saken vakt oppsikt i Idretts-Norge.

– Hun kan løpe kravet baklengs med vektvest på oppvarmingen eventuelt, skriver Petter Northug i et forum for mellom- langdistanseløping på Facebook.

Northug om Johaug-nekt

PROTESTERTE: I et forum for mellom- og langdistanseløpere på Facebook, skrev Petter Northug at Johaug enkelt ville klart kravet.

Foto: Facebook

Ønsker endringer

En rekke friidrettspersonligheter har kastet seg inn i debatten. Tidligere styremedlem i friidrettsstyret fra 2013 til 2017, Atle Guttormsen, er en av dem som reagerer sterkt på friidrettsforbundets NM-krav.

– Norsk friidrett kan med fordel bli litt løsere i snippen, når det gjelder en del reglementer. Hvis hun ikke får løpe, lar vi reglene bli vår egen verste fiende, sier Guttormsen, faren til stavhopper Sondre Guttormsen, til NRK.

– De kan gjøre unntak hvis utøvere på internasjonalt nivå er aktuelle. Johaug sprang jo 33:36 i fjor, som er i nærheten av EM-kravet på 10.000. Hun er en løper på internasjonalt nivå, som man burde gitt tillatelse, mener mellomdistanseløper Marius Vedvik.

Jann Post

SKEPTISK: NRKs friidretts- og langrennskommentator, Jann Post, reiser spørsmålet om det burde være et krav for kvinnedistanser over 1500 meter.

Foto: Privat

Jann Post kommenterer både langrenn og friidrett for NRK, og mener at kvalikkrav kan sette begrensninger for kvinnelige deltakere på langdistansene.

– For norsk friidrett tror jeg det er en fordel om utøvere fra andre idretter prøver seg i NM. Det skaper både medieinteresse og det er fin målestokk for dem som driver friidrett, det blir bedre konkurranser og mer morsomt for alle. Så man kan vurdere i fremtiden om det bør være krav på de lengste distansene, sier Post.

– Vi har sett to deltakere på 3000 meter hinder før, og det har ikke vært overbefolket på hverken 5000 eller 10.000 meter, fortsetter NRK-kommentatoren.

Mener krav er en styrke

Mikkelsplass har derimot full forståelse for at regelverket overholdes, også i denne saken.

– Jeg støtter friidrettsforbundet hundre prosent. De må kjøre en klar linje. Når det dreier seg om en utøver som aldri har sprunget på bane, så er det ikke vits å lage særregler, slår han fast.

Friidrettspresident, Ketil Tømmernes, forteller til NRK at det ikke vil forekomme endringer til kravet med det første.

Friidrett, NM i Byrkjelo 2018.

VIL IKKE ENDRE: Friidrettspresident Ketil Tømmernes forteller at det foreløpig ikke vil bli endringer når det kommer til mesterskapskrav.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi vet det er kjempemange som jobber for å nå disse kravene og får oppturer og nedturer på den reisen. Det er noe av det som er friidrettens styrke, at det er så målbart, sier friidrettspresidenten.

Om de hadde fått en formell søknad fra Johaug om å løpe 5000 meter, ville dette blitt behandlet på et styremøte onsdag.

– Det sitter nok langt inne å godkjenne en som ikke er kvalifisert, poengterte Tømmernes forrige uke.

– Kan vi finne gode og smidige løsninger, så er vi jo alltid åpne for å se på det. Men per i dag har vi samme konseptet på norske mesterskap som i internasjonale mesterskap. At det er et krav, utdyper han.

Satser på 10.000 meter

Johaug er en av 14 kvinner som er påmeldt søndagens 10.000 meter i NM, og det er den hun nå planlegger å stille på.

Pål Gunnar Mikkelsplass

BEKREFTER: Trener Pål Gunnar Mikkelsplass bekrefter at Johaug ikke vil stille på 5000-meteren i friidretts-NM.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– I det totale bildet hadde vi landet på det samme uansett. Hadde det vært fri påmelding for alt, og 5000-meteren hadde gått på søndag, så ville hun nok heller ha stilt der, forklarer Mikkelsplass.

Det blant annet fordi 31-åringen har vært tre uker i USA, og skal løpe Lysebotn Opp under Blink-festivalen torsdag.

– Vi vet ikke helt hvordan kroppen hennes vil reagere etter å ha trent bra i høyden i USA. Da passer det bedre at hun får noen dager hvile etter Lysebotn Opp. Derfor er søndagens 10.000 meter et bedre alternativ, forklarer Mikkelsplass.

 • Friidretts-NM går av stabelen neste helg på Hamar. NRK sender mesterskapet fra fredag 02. august, klokken 17:50 på NRK 1.

Siste nytt

 • Ny spillersignering i Haugesund – islending klar

  Islendingen Hlynur Freyr Karlsson går fra Valur til Haugesund foran den kommende fotballsesongen.

  Eliteserieklubben opplyser selv om signeringen i egne kanaler torsdag. 19 år gamle Freyr Karlsson har skrevet under på en fireårskontrakt med FKH.

  FKHs nyeste signering er en allsidig spiller som kan bekle flere posisjoner.

  – Jeg elsker å forsvare. Det er kanskje ikke så vanlig lenger blant fotballspillere, men jeg elsker den biten av spillet. Jeg er også en god pasningsspiller, men den fremste egenskapen min er nok at jeg er en forsvarsspiller i blodet og min beste posisjon vil jeg si er som midtstopper, sier han. (NTB)

  skar Hrafn Thorvaldsson
  Foto: NTB
 • Frykter alvorlig kneskade for Ryerson

  Landslagsspiller Julian Ryerson pådro seg det som kan være en alvorlig kneskade og måtte hjelpes av banen i Borussia Dortmunds cupnederlag for Stuttgart onsdag.

  Det var mot slutten av onsdagens oppgjør at Ryerson landet feil etter en duell.

  Lokalavisen Ruhr Nachrichten skriver at nordmannen etter kampen ble sett i gangene på kamparenaen på krykker. En MR-undersøkelse torsdag skal gi flere svar på alvorlighetsgraden på skaden. (NTB)

  – Kneet hans er hovent. Det er ikke noe godt tegn, sier sportsdirektør Sebastian Kehl.

  Ryerson har vært en viktige brikke for Dortmund denne sesongen, og backen har blant annet scoret tre seriemål. (NTB)

  Julian Ryerson under åttedelsfinalen i den tyske cupen mot Stuttgart
  Foto: ANGELIKA WARMUTH / Reuters
 • Bild: United-stjerne kan bli byttet med Dortmund-ving

  Manchester Uniteds Jadon Sancho kan gjøre comeback i Borussia Dortmund i januar. Handelen kan innebære at Donyell Malen går motsatt vei, melder Bild.

  Den tyske storavisen hevder torsdag å ha kilder på at den potensielle byttehandelen kan være i emning.

  23 år gamle Sancho spilte for Dortmund fra 2017 til 2021. I den perioden ble han engelsk landslagsspiller. Han gikk så til Manchester United, der han har kontrakt til midten av 2026.

  De siste månedene har han imidlertid trent på egen hånd som følge av en krangel med manager Erik ten Hag. Nå kan en retur til Tyskland bli løsningen.

  Ifølge Bild skal den nederlandske Dortmund-vingen Donyell Malen ønske seg en overgang til Premier League.

  Donyell Malen
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal