Hopp til innhold

Debatten raser rundt Johaugs NM-deltakelse

At Therese Johaug trolig ville fått nei til å stille på 5000 meter i friidretts-NM, har fått flere til å reagere på kvalikreglene. Nå har langrennsstjernen uansett bestemt seg for å heller løpe 10.000-meteren.

Therese Johaug løper Fornebuløpet.

LØPER IKKE 5000 METER: Therese Johaug vil likevel ikke stille til start på fredagens 5000 meter i friidretts-NM på Hamar.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Som NRK skrev torsdag, har Therese Johaug for første gang meldt seg på friidretts-NM førstkommende helg. Da gjorde Johaugs trener Pål Gunnar Mikkelsplass det klart at å løpe 5000 meter i utgangspunktet hadde passet skiløperen best, men siden hun ikke hadde tatt kvalifiseringskravet ble hun påmeldt 10.000-meteren – hvor det er fri påmelding.

Friidrettsforbundet bekreftet at langrennsstjernen trolig ville ikke ville fått dispensasjon til å løpe 5000 meter. Og selv om Johaug-leiren understreker at de ikke har noe problem med å forholde seg til kravene, har saken vakt oppsikt i Idretts-Norge.

– Hun kan løpe kravet baklengs med vektvest på oppvarmingen eventuelt, skriver Petter Northug i et forum for mellom- langdistanseløping på Facebook.

Northug om Johaug-nekt

PROTESTERTE: I et forum for mellom- og langdistanseløpere på Facebook, skrev Petter Northug at Johaug enkelt ville klart kravet.

Foto: Facebook

Ønsker endringer

En rekke friidrettspersonligheter har kastet seg inn i debatten. Tidligere styremedlem i friidrettsstyret fra 2013 til 2017, Atle Guttormsen, er en av dem som reagerer sterkt på friidrettsforbundets NM-krav.

– Norsk friidrett kan med fordel bli litt løsere i snippen, når det gjelder en del reglementer. Hvis hun ikke får løpe, lar vi reglene bli vår egen verste fiende, sier Guttormsen, faren til stavhopper Sondre Guttormsen, til NRK.

– De kan gjøre unntak hvis utøvere på internasjonalt nivå er aktuelle. Johaug sprang jo 33:36 i fjor, som er i nærheten av EM-kravet på 10.000. Hun er en løper på internasjonalt nivå, som man burde gitt tillatelse, mener mellomdistanseløper Marius Vedvik.

Jann Post

SKEPTISK: NRKs friidretts- og langrennskommentator, Jann Post, reiser spørsmålet om det burde være et krav for kvinnedistanser over 1500 meter.

Foto: Privat

Jann Post kommenterer både langrenn og friidrett for NRK, og mener at kvalikkrav kan sette begrensninger for kvinnelige deltakere på langdistansene.

– For norsk friidrett tror jeg det er en fordel om utøvere fra andre idretter prøver seg i NM. Det skaper både medieinteresse og det er fin målestokk for dem som driver friidrett, det blir bedre konkurranser og mer morsomt for alle. Så man kan vurdere i fremtiden om det bør være krav på de lengste distansene, sier Post.

– Vi har sett to deltakere på 3000 meter hinder før, og det har ikke vært overbefolket på hverken 5000 eller 10.000 meter, fortsetter NRK-kommentatoren.

Mener krav er en styrke

Mikkelsplass har derimot full forståelse for at regelverket overholdes, også i denne saken.

– Jeg støtter friidrettsforbundet hundre prosent. De må kjøre en klar linje. Når det dreier seg om en utøver som aldri har sprunget på bane, så er det ikke vits å lage særregler, slår han fast.

Friidrettspresident, Ketil Tømmernes, forteller til NRK at det ikke vil forekomme endringer til kravet med det første.

Friidrett, NM i Byrkjelo 2018.

VIL IKKE ENDRE: Friidrettspresident Ketil Tømmernes forteller at det foreløpig ikke vil bli endringer når det kommer til mesterskapskrav.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi vet det er kjempemange som jobber for å nå disse kravene og får oppturer og nedturer på den reisen. Det er noe av det som er friidrettens styrke, at det er så målbart, sier friidrettspresidenten.

Om de hadde fått en formell søknad fra Johaug om å løpe 5000 meter, ville dette blitt behandlet på et styremøte onsdag.

– Det sitter nok langt inne å godkjenne en som ikke er kvalifisert, poengterte Tømmernes forrige uke.

– Kan vi finne gode og smidige løsninger, så er vi jo alltid åpne for å se på det. Men per i dag har vi samme konseptet på norske mesterskap som i internasjonale mesterskap. At det er et krav, utdyper han.

Satser på 10.000 meter

Johaug er en av 14 kvinner som er påmeldt søndagens 10.000 meter i NM, og det er den hun nå planlegger å stille på.

Pål Gunnar Mikkelsplass

BEKREFTER: Trener Pål Gunnar Mikkelsplass bekrefter at Johaug ikke vil stille på 5000-meteren i friidretts-NM.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– I det totale bildet hadde vi landet på det samme uansett. Hadde det vært fri påmelding for alt, og 5000-meteren hadde gått på søndag, så ville hun nok heller ha stilt der, forklarer Mikkelsplass.

Det blant annet fordi 31-åringen har vært tre uker i USA, og skal løpe Lysebotn Opp under Blink-festivalen torsdag.

– Vi vet ikke helt hvordan kroppen hennes vil reagere etter å ha trent bra i høyden i USA. Da passer det bedre at hun får noen dager hvile etter Lysebotn Opp. Derfor er søndagens 10.000 meter et bedre alternativ, forklarer Mikkelsplass.

  • Friidretts-NM går av stabelen neste helg på Hamar. NRK sender mesterskapet fra fredag 02. august, klokken 17:50 på NRK 1.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal