Hopp til innhold

Johaug vil delta i friidretts-NM: – Gøy å gjøre noe som er litt galt

For første gang har Therese Johaug (31) meldt seg på friidretts-NM. Der ønsker hun å løpe 5000 meter, men det får hun antakelig ikke lov til.

Johaug Fornebu

RASK: Therese Johaug er, ikke så overraskende, også rask uten ski på beina. Her fra Fornebuløpet på 10 kilometer i fjor. Det vant hun.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Onsdag var fristen for å melde seg på friidretts-NM på Hamar neste helg. På lista står Therese Johaug.

Langrennsstjernen har aldri før løpt over 3000 meter i konkurranse på bane, og dette er første gang hun melder seg på et friidretts-NM.

– Av og til må man gjøre noe «crazy». Det er gøy å gjøre noe som er litt «galt» innimellom, forteller trener Pål Gunnar Mikkelsplass.

Kan få nei

Mikkelsplass

PRIVAT TRENER: Pål Gunnar Mikkelsplass har fulgt Therese Johaug siden hun ble utestengt i oktober 2016.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Egentlig ønsker Johaug å løpe 5000 meter på fredag. Men siden hun ikke har tatt det formelle kravet på bane, og dermed i så fall må få spesialdispensasjon for å stille, er hun påmeldt søndagens 10.000 meter. Der er det ikke et tidskrav for kvinnene.

– 5000 hadde passet oss bedre, men det må friidrettsforbundet ta stilling til. Vi må ta lett på det om det ikke går i henhold til reglementet, sier Mikkelsplass.

Norges Friidrettsforbund har fått påmeldingslistene fra NM-arrangøren, og må stå for godkjenning og eventuelle dispensasjoner.

– Det sitter nok langt inne å godkjenne en som ikke er kvalifisert. Det har vært noen få unntak tidligere når det gjelder utøvere som har vært skadet, men som ønsker å ta et mesterskapskrav eller lignende. Men vi tar gjerne en dialog med klubben hennes, så vil Johaug bli vurdert, sier friidrettspresident Ketil Tømmernes.

– Ingen baneløper

Avgjørelsen vil da sannsynligvis ikke falle før forbundet har styremøte neste onsdag.

Selv om Johaug aldri tidligere har konkurrert på bane, har hun vist seg frem som en habil løper tidligere. 31-åringen stilte blant annet opp i det 10 kilometer lange Fornebu-løpet i fjor vår. Der ble det seier med tiden 33,36.

– Therese er jo ingen baneløper, teknisk sett, så jeg tror hun vil være forholdsvis beskjeden i feltet. Men hun har sin kapasitet. Det er jo monotont å springe på bane når du ikke er vant til det, påpeker Mikkelsplass.

– Men det er en god treningsøkt, og jeg tror hun klarer å motivere seg til å springe 25 runder glatt, legger han til.

Rett fra høydesamling i USA

Johaug er for tiden på et treukers høydeopphold i Colorado i USA, sammen med Ingvild Flugstad Østberg, og kommer først hjem mandag. Turen går deretter rett til Sandnes og Blink-festivalen, hvor går rulleski-konkurransen Lysebotn Opp torsdag. Det kan derfor hende friidretts-NM blir vraket i siste liten.

Johaug Lysebotn

TØFF UKE: Therese Johaug skal delta på Lysebotn Opp, som hun vant i fjor, i Rogaland neste torsdag. Og ønsker å dra rett til Hamar for friidretts-NM.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Det blir hektisk, så vi får se litt an hvor treningssliten hun er når hun kommer hjem. Det kan variere litt i tiden etterpå, og vi må se på hva som er lurt i totalprogrammet, så vi får legge den siste planen når hun kommer hjem, forklarer treneren.

– De har hatt et veldig bra treningsopphold. Det har vært en fin ferie for dem, men jeg tror ikke akkurat de har tatt det med ro, forteller han og flirer.

Mikkelsplass tror det er litt ekstra stas at NM arrangeres på Hamar, i Johaugs hjemfylke.

– Men vi regner med det blir litt styr rundt henne, så vi ventet med å melde oss på så lenge som mulig, innrømmer han.

Johaug er ikke den eneste langrennsløperen som har planer om å stille i NM. Også Astrid Uhrenholdt Jacobsen er påmeldt kvinnenes 5000 meter. Og som NRK tidligere har skrevet, løper Didrik Tønseth 10.000 meter.

– Vi er veldig glade for at det er så stor interesse fra andre idretter til NM. Det er gøy når langrennsløpere skal måle krefter med friidrettsutøverne våre, sier president Tømmernes.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal