NRK Meny
Normal

De skal knuse Kowalczyks gulldrøm

SOTSJI (NRK.no): Skal Justyna Kowalczyk ta gull i Sotsji, bør det skje på torsdagens 10-kilometer. Men fire norske jenter i toppform vil det annerledes.

De skal stoppe Kowalczyk

SKAL ØDELEGGE FOR KOWALCZYK: De norske jentene har ingen planer om å la Justyna Kowalczyk (i midten) få stikke av med OL-gullet på 10-kilometer i dag.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Før NM på Lillehammer sa Marit Bjørgen at 10 km klassisk intervallstart var hennes beste gullmulighet i Sotsji-OL. Hun sa det med et smil, men i fullt alvor.

Og det til tross for at hun på det tidspunktet ikke hadde slått sin polske erkerival på distansen siden VM i Holmenkollen i 2011.

Etterpå har mye skjedd.

For i OL-forberedelsene har Kowalczyk pådratt seg et brudd i den ene foten. Og da 10 km klassisk sto på distansen i verdenscupen i Toblach for halvannen uke siden, var Marit Bjørgen tilbake på toppen – i utklassingsstil.

Norsk, polsk, svensk og finsk

Åpningsdistansen i OL, som også ble vunnet av Bjørgen, bar også bud om at Kowalczyk ikke er der hun burde vært.

Dermed kan torsdagens 10-kilometer i Sotsji bli en jevn og spennende affære.
Kanskje må Marit Bjørgen finne seg i å være den aller største favoritten, med Therese Johaug like bak.

Men selv med skade kan ikke Kowalczyk avskrives. Det kan heller ikke Charlotte Kalla eller de finske jentene Aino Kaisa Saarinen og Kertu Niskanen. Og så skal man ikke glemme Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng heller.

Lørdag tok Weng bronse på 15 kilometer fellesstart med skibytte i sitt aller første OL-renn. Nå er hun klar for favorittdistansen.

– Jeg liker best å gå 10 km klassisk stil, og har lyst til å gå kjempefort, sier Weng til NRK.no.

Så fort som aldri før

I Toblach var hun mindre enn to sekunder bak en plass på pallen.

– Jeg har veldig god mulighet til å kjempe om medalje. Jeg skal prøve så godt jeg kan, og gå så fort som jeg aldri har gjort før, sier Weng.

Ungjenta er alltid i form i februar og mars. Sånn er det blitt i år også.

– Jeg kjenner meg i storform, og i Toblach løsnet det veldig, forteller hun.

Revansjesugen Johaug

Også Therese Johaug er klar for en opptur etter at hun søvnløs og sorgtung endte på en fjerdeplass på den første distansen.

– Jeg er revansjesugen og har veldig lyst på en medalje, sier Johaug, som liker den tøffe løypa.

At det er blitt løsere forhold på grunn av varmen de siste dagene taler i favør Johaug, men også Marit Bjørgen trives på klisterføre.

Og at også Bjørgen er revansjesugen, er det ingen tvil om. For selv om hun gledet seg over Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter sprinten tirsdag, trenger ingen å lure på om Bjørgen var skuffet over seg selv etter å ha falt i semifinalen.

Før sprinten hadde Bjørgen tatt medalje i 16 internasjonale mesterskapsløp på rad.

Torsdag må hun prøve å starte en ny metallrekke.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «aa» i nytt vindu

Siste nytt

 • Ny dato for utsatte kamper

  Norges Fotballforbund har berammet de utsatte kampene i Eliteserien. Sandefjord - Ranheim og Tromsø - Strømsgodset spilles 11. april kl. 18.30. Ranheim - Brann og Stabæk - Start spilles 25. april kl. 18.30, mens Mesterfinalen går 26. april.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Strømsgodset
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Fossli vant Kulåssprinten

  Sondre Turvoll Fossli (24) vant Kulåssprinten i Sarpsborg tirsdag kveld. Rennet foregikk i klassisk stil. Aleksander Dyrberg Ek kom på andreplass, foran Emil Iversen. OL-konge og verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo røk ut i kvartfinalen. Maiken Caspersen Falla vant i kvinneklassen, foran Ingvild Flugstad Østberg og Kristine Stavås Skistad.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: Morten W. Røkeberg / NRK
 • Tre Toppseriekamper utsatt

  Kampen mellom Avaldsnes og Stabæk i serieåpningen i Toppserien i fotball er utsatt på grunn av utfordrende baneforhold. Det samme gjelder kampene Avaldsnes–Klepp og Kolbotn–Røa i runde to, skriver NTB.

  Avaldsnes
  Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal