Hopp til innhold

De omstridte «småpengene» betyr mye: – Kanskje en dag kan jeg flytte ut, jeg også

DOBBIACO (NRK): Stjernene slaktet premiekuttet for de beste i langrenn. For Thea Krokan Murud (23) betyr det nye premiesystemet at det blir lettere å satse for fullt.

Thea Krokan Murud

VERDIFULLE PREMIEPENGER: Thea Krokan Murud har tjent sine første premiekroner denne sesongen. Foreløpig er det blitt drøyt 15.000 kroner.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg fikk noe cash i konvolutt etter Davos. Det er artig. Det er fortsatt ikke veldig mye penger, men det er artig for en skiløper som ikke tjener så mye på skigåing ennå.

Thea Krokan Murud smiler og ler der hun står utenfor den norske smøretraileren i Dobbiaco, mens snøen laver ned over henne.

Planen var ikke å være her. Planen var å være i Finland for å gå skandinavisk cup. Men så har innledningen på sesongen vist at 23-åringen, som det så fint heter, har tatt et steg.

Tre verdenscuprenn har hun fått gå – med plasseringene 10, 11 og 19.

Stort kutt for vinnerne

Murud har rett og slett hevet seg opp på nivået til de nest beste i verden. Og aldri har det lønt seg mer å være på det nivået enn akkurat nå.

Før denne sesongen endret Det internasjonale skiforbundet (FIS) premiesystemet i langrenn.

Fra og med i år er det pengepremier til de 20 beste, ikke bare til de 10 beste. Men premiepotten er ikke blitt større, så pengene tas fra de beste og gis til de nest beste.

Verdien av en førsteplass er redusert fra 120.000 til 80.000 kroner, og det har norske stjerner som Martin Johnsrud Sundby, Marit Bjørgen, Emil Iversen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen sagt klart ifra om at de liker dårlig.

Thea Krokan Murud

UVENTET ARENA: Thea Krokan Murud brøyter seg vei mellom smøretrailerne for å finne verdenscupløypa i Dobbiaco.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Bor hos mamma og pappa

Men for Thea Krokan Murud – som ikke er på landslaget – betyr pengene mye.

– Det betyr at jeg kan fortsette å gå på ski. Det koster penger å gå på ski, det er dyrt, fastslår hun.

Isolert sett er det snakk om småpenger, nærmere bestemt 15.600 kroner totalt sett på to konkurransehelger. Men fortsetter Murud å være rundt nummer 15 hver eneste helg, blir det litt til slutt.

– Jeg bor fortsatt hjemme hos mamma og pappa. Kanskje en dag kan jeg flytte ut, jeg også, sier Murud.

Den viktigste konsekvensen av framgangen er uansett at vinteren ligger an til å bli helt annerledes enn den lovende langrennsløperen hadde tenkt.

– Målet var egentlig å gå fort i skandinavisk cup og NM. Nå er jeg ikke i Finland på skandinavisk cup, nå er jeg her, så jeg føler jeg må ta et renn av gangen og se hvor fort jeg kan gå etter hvert, sier jenta som fikk sitt første lille gjennombrudd med NM-bronsen på 10 km i 2016.

Lørdag er det 10 km fristil i Dobbiaco. Dagen etter er det jaktstart i klassisk, som er Muruds favorittstilart.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal