Hopp til innhold

Tande rasende på juryen etter fiasko: – Dårlig og uprofesjonelt

I sitt jubileumsrenn ble det stor fortvilelse for Daniel André Tande, etter at han ble sendt utfor bommen på Lillehammer under forhold han beskriver som «fysisk umulige».

Daniel André Tande

FORTVILTE: Daniel André Tande tok seg ikke til finaleomgangen i sitt 200. verdenscuprenn.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg synes det rett og slett er dårlig og uprofesjonelt, sier Tande til NRK like etter at førsteomgangen på Lillehammer endte i fiasko.

I sitt 200. verdenscuprenn ble det bare 84 meter i normalbakken for Tande.

Til tross for masse poeng i vindkompensasjon, ble det med en 42. plass i jubileet.

– Det var faktisk ikke mulig med de forholdene jeg ble sluppet på her. Det er fysisk umulig å gjøre noe som kan ligne på et skihopp. Jeg kom ut fra hoppet, og da kjentes det ut som at noe sto og tok tak i frontskiene mine, sier Tande og legger til:

– Man blir veldig oppgitt og frustrert over sånt.

– Hva sier du til vindkompensasjonen på 23,9 poeng?

– Jeg må bare le. Det er ikke noe annet å gjøre. Jeg føler jeg ofte står i intervjuer og er litt småskuffet over mye forskjellige ting. Jeg føler jeg ofte sutrer, men i dag føler jeg fortjener å sutre litt.

Dermed måtte Tande skuffet innse at han ikke fikk det jubileet han drømte om.

– Akkurat nå hadde det vært bedre om jeg ikke hadde kvalifisert meg i går, så jeg kunne fått det 200. rennet i storbakken, sier Tande og sikter til søndagens renn på Lillehammer.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen følte med Tande etter forholdene han fikk servert.

Hoppsjef Clas Brede Bråten.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen og de norske hopperne har slitt i sesongstarten.

Foto: NTB

– Han var definitivt av de som hadde aller mest uflaks. På dager som dette her så er det alltid noen som har det. Det er kjedelig å være den, så jeg har veldig stor forståelse for Daniels frustrasjon, sier Bråthen til NRK.

– Jeg forstår at Daniel er skuffet, men at juryen var uprofesjonell er jeg ikke enig i. Vår jobb er å forvalte regelverket, og målet er å få til rettferdige konkurranse for alle, sier rennleder og jurymedlem Linde Svendsrud til NRK.

– Det mener jeg vi lyktes med på tross av noe krevende forhold på Lillehammer i dag. Det er ikke mulig å få like forhold utendørs, og noen var uheldige med baktrekk i dag. Daniel var en av flere, fortsetter hun.

Renndirektør i Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS), Sandro Pertele, er ikke med på at Tande ble sendt utfor bommen under «umulige forhold».

– Vi kan ikke se noe spesielt med hoppet til Daniel på en dag som i dag. Med endringer i vind får vi utøvere som får bedre eller dårligere forhold enn andre. Derfor er det ikke noe spesielt å rapportere eller kommentere, sier Pertele til NRK.

Av de som kom seg til finaleomgangen, var østerrikske Stefan Kraft best av samtlige. Ledelsen tok han vare på, og sikret sin tredje strake verdenscupseier.

Tyske Andreas Wellinger ble nummer to, mens østerrikske Daniel Tschofenig tok den siste pallplassen. Marius Lindvik ble beste nordmann med tiendeplass. Halvor Egner Granerud, Kristoffer Eriksen Sundal og Johann André Forfang endte på rekke og rad fra 15. til 17. plass.

Stefan Kraft vant på Lillehammer

VANT IGJEN: Stefan Kraft kunne juble for seier på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / NTB

Klar melding til norsk OL-vinner

Og nettopp vinneren Kraft var tema i en aldri så liten ordkrig mellom hoppsjefen og kombinertprofil Jørgen Graabak før lørdagens hopprenn.

– Jeg synes det er feil fokus. De bør konsentrere seg om seg selv.

Det sa Bråthen om stikket som ble sendt i retning hans hoppherrer etter kombinertrennet på Lillehammer lørdag formiddag.

For Jarl Magnus Riiber var igjen overlegen i hoppdelen av lørdagens kombinertrenn, noe som fikk lagkompis Jørgen Graabak til å sende et stikk i retning de norske spesialhopperne.

– Jeg skulle ønske han hadde stilt opp i spesialhopp senere i dag. Er det en som kan slå Kraft i denne bakken, er det Jarl, sa Graabak med henvisning til den suverene Stefan Kraft, som har knust de norske hopperne hittil i år.

– Jeg synes de andre skal prøve å ta igjen Riiber i stedet for å prøve og sammenligne ham med andre, svarte Bråthen.

Da kontret Graabak på følgende måte:

– Vi konsentrerer oss om oss selv også, en del av jobben vår er å hoppe langt på ski. Det er vi fryktelige gode til. Jeg tror Clas Brede heller bør ta den utfordringa på strak arm. Han og dem bør være bedre enn oss, men i øyeblikket tror jeg ikke de er det.

Andreplasserte Johannes Lampater fra Østerrike (t.v), vinner Jarl Magnus Riiber og tredjeplasserte Jørgen Graabak feirer på pallen etter langrennkonkurranse for Kombinert-menn i Kuusamo forrige helg.

Andreplasserte Johannes Lamparter fra Østerrike (til venstre), vinner Jarl Magnus Riiber og tredjeplasserte Jørgen Graabak på pallen etter langrennskonkurranse i Kuusamo forrige helg.

Foto: NTB

Bråthen: – Vanskelig å sammenligne to idretter

Graabak kapret tredjeplassen lørdag, og etter rennet påpekte han at det er mulig å ha to tanker i hodet samtidig.

– Jeg tror vel kanskje at jeg har presset på en liten nerve der. Det snakker for seg selv, tenker jeg, sa Graabak i respons til Bråthen.

– Jeg tror ikke han hadde slått Kraft, det er ikke det jeg sier. Men jeg tror han er fryktelig nærme, spesielt i 90-metersbakken her på Lillehammer, la han til.

Les også Skaka Riiber «søkte» jobb hos FIS-topp: – Ikkje min stoltaste augneblink

Jarl Magnus Riiber

– Jeg vet at Jarl er veldig god og jeg er veldig imponert over det han driver med, men i det store og det hele er det vanskelig å sammenligne to idretter, mente Bråthen.

Han er ikke med på at Riiber hadde hatt bedre sjanse mot Kraft enn for eksempel Granerud og Johann Forfang.

– For det første har ikke Jarl den sjansen i og med at han ikke skal være med i spesialhopprennet. Og igjen, jeg tror alle er mest tjent med å konsentrere seg om det de selv driver med. Det kan man kanskje ta med i alle sammenhenger.

Riiber og Hansen suverene igjen

Kombinertstjernen Gyda Westvold Hansen (21) forsvarte ledelsen fra hoppdelen og vant verdenscuprennet på Lillehammer lørdag i det som ble ny norsk storeslem.

Westvold Hansen vant med 46 sekunder ned til lagvenninnene Ida Marie Hagen og 53 sekunder ned til Mari Leinan Lund.

Westvold Hansen gikk til topps også fredag. Seieren lørdag var hennes 19. individuelle seier og pallplass nummer 20 i verdenscupen.

Jeg tror ikke jeg har gått noe bedre langrenn før enn det jeg gjør i dag, sa Westvold Hansen til NRK etter rennet.

Gyda Westvold Hansen vant på Birkebeineren Skistadion på Lillehammer. Her flankeres hun av Ida Marie Hagen (t.v.) på andreplass og Mari Leinan Lund på tredje.

Gyda Westvold Hansen vant på Birkebeineren Skistadion på Lillehammer. Her flankeres hun av Ida Marie Hagen (til venstre) på andreplass og Mari Leinan Lund på tredje.

Foto: NTB

Jarl Magnus Riiber ga ikke fra seg monsterforspranget han hadde etter hoppdelen og tok sesongens tredje verdenscuptriumf på Lillehammer lørdag.

Heming-løperen startet nesten ett minutt før japanske Ryota Yamamoto i langrennet over ti kilometer.

Seieren var Riibers 60. i verdenscupsammenheng.

– Det smakte godt, absolutt. Det var en bra dag. Jeg var litt nervøs på morgenen, men da virker det som om jeg konkurrerer litt bedre. Jeg var litt stolt av denne seieren, sa Riiber.

Oftebro og Graabak startet et stykke bak Yamamoto, men tok seg raskt opp i pallkampen sammen med en stor gruppe. Den norske duoen rykket fra resten av feltet mot slutten.

På oppløpet var Oftebro best og tok annenplassen foran Graabak.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal