Hopp til innhold

Tande rasende på juryen etter fiasko: – Dårlig og uprofesjonelt

I sitt jubileumsrenn ble det stor fortvilelse for Daniel André Tande, etter at han ble sendt utfor bommen på Lillehammer under forhold han beskriver som «fysisk umulige».

Daniel André Tande

FORTVILTE: Daniel André Tande tok seg ikke til finaleomgangen i sitt 200. verdenscuprenn.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg synes det rett og slett er dårlig og uprofesjonelt, sier Tande til NRK like etter at førsteomgangen på Lillehammer endte i fiasko.

I sitt 200. verdenscuprenn ble det bare 84 meter i normalbakken for Tande.

Til tross for masse poeng i vindkompensasjon, ble det med en 42. plass i jubileet.

– Det var faktisk ikke mulig med de forholdene jeg ble sluppet på her. Det er fysisk umulig å gjøre noe som kan ligne på et skihopp. Jeg kom ut fra hoppet, og da kjentes det ut som at noe sto og tok tak i frontskiene mine, sier Tande og legger til:

– Man blir veldig oppgitt og frustrert over sånt.

– Hva sier du til vindkompensasjonen på 23,9 poeng?

– Jeg må bare le. Det er ikke noe annet å gjøre. Jeg føler jeg ofte står i intervjuer og er litt småskuffet over mye forskjellige ting. Jeg føler jeg ofte sutrer, men i dag føler jeg fortjener å sutre litt.

Dermed måtte Tande skuffet innse at han ikke fikk det jubileet han drømte om.

– Akkurat nå hadde det vært bedre om jeg ikke hadde kvalifisert meg i går, så jeg kunne fått det 200. rennet i storbakken, sier Tande og sikter til søndagens renn på Lillehammer.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen følte med Tande etter forholdene han fikk servert.

Hoppsjef Clas Brede Bråten.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen og de norske hopperne har slitt i sesongstarten.

Foto: NTB

– Han var definitivt av de som hadde aller mest uflaks. På dager som dette her så er det alltid noen som har det. Det er kjedelig å være den, så jeg har veldig stor forståelse for Daniels frustrasjon, sier Bråthen til NRK.

– Jeg forstår at Daniel er skuffet, men at juryen var uprofesjonell er jeg ikke enig i. Vår jobb er å forvalte regelverket, og målet er å få til rettferdige konkurranse for alle, sier rennleder og jurymedlem Linde Svendsrud til NRK.

– Det mener jeg vi lyktes med på tross av noe krevende forhold på Lillehammer i dag. Det er ikke mulig å få like forhold utendørs, og noen var uheldige med baktrekk i dag. Daniel var en av flere, fortsetter hun.

Renndirektør i Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS), Sandro Pertele, er ikke med på at Tande ble sendt utfor bommen under «umulige forhold».

– Vi kan ikke se noe spesielt med hoppet til Daniel på en dag som i dag. Med endringer i vind får vi utøvere som får bedre eller dårligere forhold enn andre. Derfor er det ikke noe spesielt å rapportere eller kommentere, sier Pertele til NRK.

Av de som kom seg til finaleomgangen, var østerrikske Stefan Kraft best av samtlige. Ledelsen tok han vare på, og sikret sin tredje strake verdenscupseier.

Tyske Andreas Wellinger ble nummer to, mens østerrikske Daniel Tschofenig tok den siste pallplassen. Marius Lindvik ble beste nordmann med tiendeplass. Halvor Egner Granerud, Kristoffer Eriksen Sundal og Johann André Forfang endte på rekke og rad fra 15. til 17. plass.

Stefan Kraft vant på Lillehammer

VANT IGJEN: Stefan Kraft kunne juble for seier på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / NTB

Klar melding til norsk OL-vinner

Og nettopp vinneren Kraft var tema i en aldri så liten ordkrig mellom hoppsjefen og kombinertprofil Jørgen Graabak før lørdagens hopprenn.

– Jeg synes det er feil fokus. De bør konsentrere seg om seg selv.

Det sa Bråthen om stikket som ble sendt i retning hans hoppherrer etter kombinertrennet på Lillehammer lørdag formiddag.

For Jarl Magnus Riiber var igjen overlegen i hoppdelen av lørdagens kombinertrenn, noe som fikk lagkompis Jørgen Graabak til å sende et stikk i retning de norske spesialhopperne.

– Jeg skulle ønske han hadde stilt opp i spesialhopp senere i dag. Er det en som kan slå Kraft i denne bakken, er det Jarl, sa Graabak med henvisning til den suverene Stefan Kraft, som har knust de norske hopperne hittil i år.

– Jeg synes de andre skal prøve å ta igjen Riiber i stedet for å prøve og sammenligne ham med andre, svarte Bråthen.

Da kontret Graabak på følgende måte:

– Vi konsentrerer oss om oss selv også, en del av jobben vår er å hoppe langt på ski. Det er vi fryktelige gode til. Jeg tror Clas Brede heller bør ta den utfordringa på strak arm. Han og dem bør være bedre enn oss, men i øyeblikket tror jeg ikke de er det.

Andreplasserte Johannes Lampater fra Østerrike (t.v), vinner Jarl Magnus Riiber og tredjeplasserte Jørgen Graabak feirer på pallen etter langrennkonkurranse for Kombinert-menn i Kuusamo forrige helg.

Andreplasserte Johannes Lamparter fra Østerrike (til venstre), vinner Jarl Magnus Riiber og tredjeplasserte Jørgen Graabak på pallen etter langrennskonkurranse i Kuusamo forrige helg.

Foto: NTB

Bråthen: – Vanskelig å sammenligne to idretter

Graabak kapret tredjeplassen lørdag, og etter rennet påpekte han at det er mulig å ha to tanker i hodet samtidig.

– Jeg tror vel kanskje at jeg har presset på en liten nerve der. Det snakker for seg selv, tenker jeg, sa Graabak i respons til Bråthen.

– Jeg tror ikke han hadde slått Kraft, det er ikke det jeg sier. Men jeg tror han er fryktelig nærme, spesielt i 90-metersbakken her på Lillehammer, la han til.

Les også Skaka Riiber «søkte» jobb hos FIS-topp: – Ikkje min stoltaste augneblink

Jarl Magnus Riiber

– Jeg vet at Jarl er veldig god og jeg er veldig imponert over det han driver med, men i det store og det hele er det vanskelig å sammenligne to idretter, mente Bråthen.

Han er ikke med på at Riiber hadde hatt bedre sjanse mot Kraft enn for eksempel Granerud og Johann Forfang.

– For det første har ikke Jarl den sjansen i og med at han ikke skal være med i spesialhopprennet. Og igjen, jeg tror alle er mest tjent med å konsentrere seg om det de selv driver med. Det kan man kanskje ta med i alle sammenhenger.

Riiber og Hansen suverene igjen

Kombinertstjernen Gyda Westvold Hansen (21) forsvarte ledelsen fra hoppdelen og vant verdenscuprennet på Lillehammer lørdag i det som ble ny norsk storeslem.

Westvold Hansen vant med 46 sekunder ned til lagvenninnene Ida Marie Hagen og 53 sekunder ned til Mari Leinan Lund.

Westvold Hansen gikk til topps også fredag. Seieren lørdag var hennes 19. individuelle seier og pallplass nummer 20 i verdenscupen.

Jeg tror ikke jeg har gått noe bedre langrenn før enn det jeg gjør i dag, sa Westvold Hansen til NRK etter rennet.

Gyda Westvold Hansen vant på Birkebeineren Skistadion på Lillehammer. Her flankeres hun av Ida Marie Hagen (t.v.) på andreplass og Mari Leinan Lund på tredje.

Gyda Westvold Hansen vant på Birkebeineren Skistadion på Lillehammer. Her flankeres hun av Ida Marie Hagen (til venstre) på andreplass og Mari Leinan Lund på tredje.

Foto: NTB

Jarl Magnus Riiber ga ikke fra seg monsterforspranget han hadde etter hoppdelen og tok sesongens tredje verdenscuptriumf på Lillehammer lørdag.

Heming-løperen startet nesten ett minutt før japanske Ryota Yamamoto i langrennet over ti kilometer.

Seieren var Riibers 60. i verdenscupsammenheng.

– Det smakte godt, absolutt. Det var en bra dag. Jeg var litt nervøs på morgenen, men da virker det som om jeg konkurrerer litt bedre. Jeg var litt stolt av denne seieren, sa Riiber.

Oftebro og Graabak startet et stykke bak Yamamoto, men tok seg raskt opp i pallkampen sammen med en stor gruppe. Den norske duoen rykket fra resten av feltet mot slutten.

På oppløpet var Oftebro best og tok annenplassen foran Graabak.

Siste nytt

 • Lægreids drømmerenn ødela for Bø: – Drittlei skytingen din

  Med 20 treff vant Sturla Holm Lægreid fredagens normaldistanse i Holmenkollen, på en dag hvor det har vært stor norsk dominans.

  Mye av grunnen til det var nettopp den feilfrie skytingen til Lægreid, der de nærmeste utfordrerne alle fikk én bom på siste skyting.

  – Det er ingen som fyller så ofte som Sturla gjør. Han er så god i de situasjonene der, sa NRKs ekspertkommentator Synnøve Solemdal etter Lægreids siste skyting.

  For Tarjei Bø var det en grov bom på skudd nummer 20 som ødela og som gjorde at det ble en annenplass.

  – Når det siste skuddet ryker, så blir det veldig symbolsk på at du ikke sto løpet ut, sier Bø til NRK.

  – Det var et kjempebra løp og all ære til Sturla som klarer å skyte 20, sier han videre.

  Da Lægreid kom inn til NRK i intervjusonen etter rennet, klarte ikke stryingen å dy seg.

  – Jeg er så drittlei skytingen din, sa han med et stort glis.

  En skyting Lægreid naturligvis var langt mer fornøyd med.

  – Det er ikke jeg. Jeg har vært litt lei, men i dag var det så lett å skyte fullt hus, hvorfor har jeg ikke gjort det tidligere i sesongen? Jeg tenkte det var lenge siden jeg har skutt 20 av 20, så det var på tide, sier Lægreid.

  Trøsten for Bø er at han med fredagens annenplass knapper innpå ledelsen til lillebror Johannes Thingnes Bø, som ble nummer fem fredag, i verdenscupen sammenlagt. Det skiller nå 68 poeng mellom brødrene.

  Vetle Sjåstad Christiansen ble nummer tre.

  Lægreid Bø
  Foto: Skjermdump / NRK
 • Norsk seier etter dramatisk manøver: – Hadde hjertet i halsen

  Det ble dramatisk også på herresiden på lagsprinten i langrenn da Norge tok dobbeltseier i Lahti.

  Det lå an til en duell mellom Frankrike og Norge da det dro seg mot sisteetappe på lagsprinten i Lahti. Men på vei ned mot stadion på nest siste etappe, gikk det plutselig galt for franske Jules Chappaz.

  Pål Golberg måtte faktisk ut av den oppmerkede løypa for klare å stå på beina da franskmannen gikk ned.

  – Pål Golberg har ikke noe valg, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland om manøveren til nordmannen.

  Golberg holdt seg på bena der han suste forbi den franske løperen.

  Dermed ble det enkelt for Johannes Høsflot Klæbo på sisteetappen. Trønderen rykket fra landsmannen Even Northug og sikret enkelt seieren foran nettopp det norske andreplaget.

  Pål Golberg tenkte at han var både heldig og dyktig, da uhellet var ute for franskmannen rett foran ham.

  – Jeg ga ham 3–4 meter ut fra svingen for få dragsuget og kanskje sende Johannes ut først. Men det var noen tideler der jeg hadde hjertet i halsen. Men det gikk bra, sier Golberg.

  Han påpeker at han ikke hadde noen annen vei å gå enn ta turen utenom den oppmerkede løypa.

  – Hvis det hadde blitt disk så kunne jeg like godt gjort noe annet, sier Golberg.

  De franske løperne ønsket ikke å prate med NRK etter rennet, som endte med fjerdeplass for deres del. De tapte kampen om tredjeplassen med ett hundredel i duell med Finland inn mot mål, til tross for en meget sterk sisteetappe av Richard Jouve.

  Johannes Høsflot Klæbo i Lahti
  Foto: BILDBYRÅN
 • Skisålen revnet i dramatisk svensk uhell: – Aldri sett før

  Sveriges førstelag var overlegne på lagsprinten for kvinner i Lahti. De to norske lagene gikk inn til 4. og 5. plass.

  Men det ble likevel svensk dramatikk under stafetten.

  Sålen på skien til Maja Dahlqvist på det svenske andrelaget revnet nemlig under lagsprinten i Lahti. I løpet av et sekund var løpet over for det svenske andrelaget.

  Det var dobbelt svensk i tet på lagsprinten i Lahti da dramaet nådde sitt klimaks i den finske byen.

  – Nei og nei, utbrøt NRKs kommentator Joachim Ose i det to kvinner gikk ned i rygg på svenske Linn Svahn.

  Det var svenske Dahlqvvist som på sin første etappe på lagsprinten gikk ned før den såkalte Lahti-svingen. Og resultatet var ødeleggende for svenskene.

  – Sålen har rett og slett løsnet fra skia. Det har jeg aldri sett før, utbrøt NRKs ekspert Fredrik Aukland og fortsatte.

  – Løpet er ødelagt. Stakkars Maja Dahlqvist.

  Bak klarte de to norske lagene å unngå uhell. Men samtidig rykket Linn Svahn fra i tet og forsvant for resten av feltet.

  Men for svenske Dahlqvist, som slet seg gjennom resten av etappen med revnet skisåle, løp sekundene. Da hun vekslet med lagvenninnen Frida Karlsson lå det svenske andrelaget 38 sekunder bak.

  Etter stafetten forklarte Dahlqvist at hun ikke forstod hva som skjedde.

  – Det ble tverrstopp. Det kjentes som skinen bare forsvant under meg. Så «faceplantet» jeg og skiene gikk i stykker på midten, sier Dahlqvist til NRK.

  Hun forteller hvordan hun måtte ta seg gjennom løypen på ett ben resten av etappen.

  – Luften gikk litt ut der, sier Dahlqvist.

  Stafetten var selvsagt ødelagt.

  – Jeg tenkte at dette blir morsomt, sier Karlsson til NRK om situasjonen der hun så sin lagvenninne hakke seg ut mot stadion med en ødelagt ski.

  Men dramaet var heller ikke over for andre lag i denne lagsprinten.

  På siste veksling ble det kluss i vekslingen mellom Lotta Udnes Weng og Kristine Stavås Skistad. Førstnevnte måtte nærmest gå tilbake for å gjennomføre vekslingen med Skistad i vekslingsfeltet.

  – Jeg tenkte stygge ord som ikke egner seg på norsk rikskringkasting. Jeg var redd for bli disket, sier Udnes Weng til NRK.

  – Jeg tenkte det var typisk oss å være litt surrete, sier Stavås Skistad.

  Selv påpekte Skistad at hun ikke var sterk nok til hente en pallplass i sluttspurten.

  – Hadde ikke dette skjedd hadde det nok blitt 2. plass, sier Skista om den dårlige vekslingen før sisteetappe.

Sendeplan

Kl. Program Kanal