Hopp til innhold

Skaka Riiber «søkte» jobb hos FIS-topp: – Ikkje min stoltaste augneblink

Jarl Magnus Riiber var langt nede då skuldra gjekk ut av ledd førre veke. Før han slo tilbake, undersøkte han jobbmoglegheitene fleire stader.

Jarl Magnus Riiber

STJERNE: Jarl Magnus Riiber er nummer éin i kombinertsporten. Ein skulderskade gjorde at nordmannen vurderte å leggje opp.

Foto: Lehtikuva Heikki Saukkomaa / NTB

Verdscupstarten i Ruka enda med to sigrar (laurdag og søndag) og éin andreplass (fredag), men det var lite som tydde på det då Riiber fekk skuldra ut av ledd etter eit hopp på torsdag.

Nordmannen har ved ei rekkje høve dei siste åra fått skuldra ut av ledd, og var langt nede. Såpass langt nede var han, at han i fleire intervju i etterkant har fortalt at han vurderte å leggje opp.

Fortvila tok Riiber kontakt med sportssjef for kombinertlandslaget Ivar Stuan og rennsjef i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) Lasse Ottesen.

– Eg høyrde om dei hadde nokre jobbtilbod. Eg var ganske rask på ballen, seier Riiber.

Berre ei veke seinare, er det allereie litt rart å sjå tilbake på den plutselege jobbsøkinga.

Det er nok ikkje min stoltaste augneblink, at eg hadde så lite trua, seier Riiber.

Han er litt flau over den kraftige reaksjonen. Men i botn ligg det ekte kjensler og tankar som han tek på største alvor.

Det eg driv med er veldig sårbart. Eg har vigd heile livet mitt til toppidretten. Eg føler at ting står og fell på om eg gjer det bra eller dårleg. Eg har ein familie eg skal forsørgje, så det er mykje kjensler som dukkar opp akkurat i den augneblinken, fortel han.

Lasse Ottesen

RENNSJEF: Lasse Ottesen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Ottesen: – Så at det ikkje berre var tull

Overfor NRK stadfestar Ottesen at den største stjerna i kombinertsporten faktisk byrja jobbjakta førre veke.

Han nemnde at det var over. Så sa han: «Har du jobb til meg, Ottesen, så er eg open». Eg såg på det som ein litt humoristisk kommentar, men så også i ansiktet at det ikkje berre var tull, fortel rennsjefen.

Ottesen er klar på at Riiber har jobb hos FIS den dagen han ønskjer det. Enn så lenge har han derimot ingen større ønske enn at nordmannen held fram med å briljere i kombinertsporten.

Sånne ressursar ønskjer vi å knyte til oss. Vi får ta det om nokre år, så får vi ordne det.

Å ha ein som Jarl i systemet er veldig flott. Det er ekstremt imponerande, så får vi håpe skuldra held så lenge som mogleg, seier rennsjefen.

Har du møtt grisen Jarl Magnus Riiber?

Sportssjef i kombinert, Ivar Stuan, har invitert NRK sport til et besøk på grisegården hans. Der forteller han blant annet at han oppkaller noen av grisene etter kombinertløperene, da reagerer uttøver Jørgen Graabak.

Sportssjef i kombinert, Ivar Stuan, har invitert NRK sport til eit besøk på grisegarden hans. Der fortel han mellom anna at han kallar opp nokre av grisene etter kombinertløparane, då reagerer utøvar Jørgen Graabak.

Var mentalt ferdig med sesongen

Ei veke seinare held Riiber fast på at han seriøst vurderte å leggje skia på hylla.

Det var mykje kjensler. «No er eg ferdig», liksom. Eg felte nokre tårer då, fortel han.

Eg hadde ofra mykje dei siste månadene for å komme i form. Då det skjedde, kjende eg at det er håplaust å drive toppidrett når eg ikkje kan setje nedslag i hoppbakken ein gong. Eg var mentalt klar for at sesongen var over.

No er han i staden for verdscupleiar og klar for konkurransar på Lillehammer.

Både laurdag og søndag er det konkurransar for mennene, medan kvinnene er i aksjon fredag og laurdag.

Les også Vintersport 2023/2024: Program for langrenn, skiskyting, hopp, alpint, kombinert og skøyter

Flere av Norges største vinterstjerner jubler. Ragnhild Mowinckel (fra venstre), Halvor Egner Granerud, Jarl Magnus Riiber, Ingrid Landmark Tandrevold og Johannes Høsflot Klæbo

Planlegg operasjon

Riiber har lenge nummer éin i kombinert. Noko han også håpar å vere i åra som kjem. Men skuldra er og blir ei plage.

Han ønskjer å få sett av tid til å oppsøkje ein skulderekspert og kanskje få sett ein dato for operasjon. Ideelt sett skal ikkje det øydeleggje moglegheitene hans til å vinne verdscupen samanlagt, men heller ikkje spolere for mykje av oppladinga mot VM på heimebane i 2025.

Eg må heile tida vere obs på den skuldra, gjennom kvart einaste renn.

Kva tenkjer du om at det kan bli operasjon?

Det er nødvendig. Det er ikkje haldbart slik det er no. Eg kan ikkje komme til VM på heimebane, som kanskje blir det største eg får oppleve som utøvar, og vere i ein spurtduell der eg tenkjer på at skuldra ikkje kan gå ut av ledd, seier Riiber.

null
Spiller nå
Ingebrigtsen-rival svarer på stikk 00:22
Neste

Siste nytt

 • Stenshorne imponerte i Formel 3-debuten

  Martinius Stenshorne kjørte seg opp elleve plasser i sesongåpningen i Formel 3, men klarte akkurat ikke å slå seg inn blant de ti som tok poeng i sprintløpet i Bahrain.

  Stenshorne kjørte inn til 11.-plass fra et meget vanskelig utgangspunkt. Nordmannen hadde 22. beste startspor etter en relativt svak kvalifisering torsdag.

  – Fantastisk levert, må vi kunne si. Han har dratt på seg masse erfaring allerede. Han har nok fightet mer i dette løpet enn under hele fjoråret tilsammen, sa Viaplay-kommentator Aleksander Wiik.

  I lørdagens løp klatret Stenshorne jevnt og trutt på listene. Underveis var han på skuddhold til en topp-ti-plassering. Det ville gitt VM-poeng.

  Det ble en voldsom kamp om seieren i Bahrain. En håndfull førere byttet på å lede løpet. Til slutt gikk svenske Arvid Lindblad seirende ut. (NTB)

  Martinius Stenshorne på Bahrain International Circuit i Sakhir.
  Foto: Diederik van der Laan
 • Bekrefter til NRK: Kvitfjell-utforen avlyst

  Det dårlige været på Kvitfjell gjør at Ragnhild Mowinckel og Kajsa Vickhoff Lie skal kjøre to super-G-renn i verdenscupen i helgen.

  Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) opplyser til NRK at treningen er avlyst etter tre utsettelser tidlig på dagen.

  – Det blir super-G i morra og det er fordi vi ikke fikk kjørt trening i går eller i dag. Vi tar ikke sjansen på å ta trening i morgen hvis det også blir avlyst, sier Ole Johan Bjørge til NRK.

  For å arrangere et utforrenn er man avhengig å ha gjennomført minst én offisiell trening. Den dårlige sikten på Kvitfjell hindret det torsdag og fredag.

  Juryen tar ingen sjanser på å arrangere utfortrening lørdag morgen.

  Det betyr at lørdagens utforrenn blir erstattet med ett av de to avlyste super-G-rennene i italienske Val di Fassa sist uke, bekrefter Kvitfjells rennleder. Søndag blir det nok et super-G-renn som også i utgangspunktet var satt opp.

  Da NTB pratet med Bjørge fredag, sto han ved det velkjente Russispranget i Kvitfjell-traseen og kunne ikke se verken porten nedenfor eller overfor. Tett tåke og snø gjorde sikten dårlig. Nede i dalen regnet det.

  Helgen i Kvitfjell blir Ragnhild Mowinckels siste i verdenscupsirkuset. 31-åringen har varslet at hun legger opp etter sesongen.

  Mowinckel er på 9.-plass i kampen om super-G-kula. Lie er på 6.-plass. (NTB/NRK)

  nLAn2v3ySKs
  Foto: AFP
 • Overlegen norsk stafettseier i ungdoms-VM skiskyting

  Den norske trioen var knusende overlegen på mennenes stafett i ungdoms-VM skiskyting og vant med nesten to minutter.

  Ankermann Kasper Kalkenberg tok sitt tredje gull i mesterskapet i Otepää, etter seier på sprinten onsdag og fellesstarten torsdag. Han har også sølv fra normaldistanse og blandet stafett tidligere i mesterskapet.

  Isak Skogrand gikk første etappe og vekslet 15,4 sekunder bak ledende Italia. Oliver Alm, som tok bronse på fellesstarten, gikk Norge opp i ledelse og sendte Kalkenberg ut med vel 10 sekunders forsprang til Italia.

  På ankeretappen ble det knockout, og Kalkenberg paraderte inn til gull 1.46,4 minutt foran Antonin Guy, som sikret sølvet for Frankrike. Italias ankermann Nicola Giordano var slått med over to minutter.

  (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal