Hopp til innhold

Meiner dette NRK-intervjuet var eit teikn på nedturen: – Brutal måte å lære på

I fjor opplevde Johannes Dale sin største nedtur som idrettsutøvar. Det har fått han til å ta store grep før ny sesong der han ikkje er ein del av landslaget.

KJENDE SEG KLAR: Johannes Dale gledde seg til sesongstarten på Sjusjøen i fjor, men i evalueringa har han komme fram til at manglande nervar ikkje var gunstig.

På fellesstarten under sesongopninga på Sjusjøen for nøyaktig eitt år sidan vart Johannes Dale berre nummer 32. I ettertid har han komme fram til at det var nettopp før dette løpet han merka at noko var annleis.

Eg hugsar eg sa til ein av dykk i NRK at eg var veldig lite nervøs på startstreken. Eg hugsar også at eg sa at eg ikkje veit om det er eit bra eller dårleg teikn. For meg kjendest det som eit godt teikn, fordi eg pleier å vere veldig, veldig nervøs, og det er eigentleg ubehageleg, fortel skiskyttaren framfor den nye sesongen.

Etter sølv på fellesstarten og bronse på 20 kilometer under VM i Pokljuka i februar, var han sjølvskriven på førre sesongs elitelandslag. Men heller ikkje i Östersund fekk han det til. Ein 26.-, 35.- og 40.-plass var hans første resultat, og Dale vart vraka til neste verdscup i Hochfilzen.

I livet generelt kan det skje verre ting, men i eit toppidrettsliv er kanskje det verste som kan skje, seier han.

Johannes Dale

REVANSJELYSTA: Johannes Dale vil slå tilbake etter nedturen førre sesong.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen / NRK

– Brutal måte

For med manglande verdscupresultat, glapp også OL-draumen. Og då årets landslag vart tekne ut, var 25-åringen vraka. Ikkje overraskande har det vorte litt tid til å evaluere, og med i han kom altså framkomstintervjuet med NRK på Natrudstilen.

Då var eg veldig lite nervøs og sett i ettertid var det kanskje eit lite teikn på at ein kanskje ikkje var på tå hev, forklarer han, og held fram:

Johannes Dale

IMPONERTE: Johannes Dale tok to individuelle VM-medaljar i førre VM i Slovenia.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Det blir på ein måte berre synsing. Idretten er litt frustrerande, for ein får ikkje noko solid svar med to strekar under svaret. Men litt av det eg har komme fram til er at eg vart litt for komfortabel i den situasjonen eg var. Ikkje at det var så sinnssjukt bra alt eg hadde gjort, men det var ganske bra.

Dale kjenner han spora litt av og tok med det ikkje dei stega han burde teke.

Eg har nok lært masse av det, for så vidt. Det vart ein veldig brutal måte å lære på.

Han ler litt der han sit på samling i Oberhof – vel vitande om at det er ein ledig plass på verdscuplaget før jul fordi Sivert Bakken er ute.

Inspirert av skøytefenomenet

For no meiner han at «edgen» er tilbake. Han har jakta på dei ørsmå detaljane og ifølgje seg sjølv gjort kvar einaste ting på trening frykteleg ordentleg. I tillegg har han auka treningsmengda betydeleg.

Johannes Dale

GIR ALT: Johannes Dale har auka treningsmengdene før sesongen.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Eg har vel lege på 20–25 timar meir på ein månad på det meste, og det er ein ganske stor auke. Då har eg i alle fall kjent sjølv at eg har pusha litt, og det har eg, samtidig som det har halde seg innanfor rimeleg grunn grenser. Eg er veldig fornøgd med jobben eg har gjort i år, og det spørst om eg hadde klart å gjere ein så god jobb utan den lærepengen, innrømmer Dale.

Noko av det han har late seg inspirere av er skøytefenomenet Nils van der Poel, som avslørte dei enorme treningsmengdene sine då han la opp etter OL.

Han har vorte ein gud hos mange i miljøet. Eg hugsar i fjor då eg fekk Covid på slutten av sesongen, så sleppte han det dokumentet, og då las eg gjennom det ganske nøye. Det er nok fleire som har følgt det programmet nøyare enn eg har gjort, men eg kjenner eg har adoptert ei semi-løysing til det, som eg har veldig tru på til skiskyting, seier Dale.

Men akkurat det han har gjort, tør eg ikkje prøve, legg han flirande til.

– Ein indre flamme

Rekruttlandslagstrenar Anders Øverby har vore tett på Dale dei siste månadene. Han rosar eleven for arbeidet han har lagt ned.

– Motivasjonen hans har vore veldig sterk. Eg opplever han som ein fyr med mykje engasjement, med ei drivkraft i tinga han gjer. Han er dessutan ein omgjengeleg fyr som gir av seg sjølv. Så handlar det om å sortere energien og leggje han i rett retning, seier Øverby.

Trenaren har stor tru på at Dale kan ta skritta opp i det gjævaste selskapet igjen.

Johannes Dale

GODT HUMØR: Johannes Dale merkar at han er tilbake på tå hev på treningane. Her i Oberhof saman med skytetrenar Siegfried Mazet.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

– Eg er fascinert av kor nysgjerrig han er, trass i merittane han har. Engasjementet hans for dei små detaljane har grodd litt i løpet av året, og han kan no sjå klipp av andre storløparar for å få nye idear, stadfestar Øverby.

Og for Fet-løparen er det berre éin ting som gjeld denne sesongen.

Etter fjorårssesongen har eg følt at eg har fått eit veldig indre flamme, når eg klarte å slå meg til ro med at ting vart som det vart. Og den indre flammen klarer ikkje å roe seg ordentleg ned før eg har komme tilbake til der eg var for eit år sidan. Det må eg berre få til.

Siste nytt

 • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

  Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

  Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

  Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

  – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

  – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

  Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

  Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

  Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

  Premier League - Chelsea v Everton
  Foto: Andrew Couldridge / Reuters
 • Vraket Vålerenga-spiller ledet an da Storhamar vant overlegent

  Tidligere Vålerenga-spiller Villiam Strøm slo an tonen mot gamle lagkamerater da Storhamar vant den første sluttspillfinalen i ishockey solide 5–1 mandag.

  Strøm fikk ikke fortsette i Vålerenga etter forrige sesong, men ble hentet til Storhamar. Mandag sa han takk for sist ved å sende mjøsklubben opp i 1–0 i den første finalekampen på egen is.

  Scoringen kom etter ti minutters spill i første periode.

  – Det var deilig. Jeg har bare spilt finale en gang før. Da scoret jeg også, så jeg vet at jeg pleier å gjøre det. Jeg tenkte det var på tide med et mål mot Vålerenga, smilte Strøm til TV 2 om målet.

  Kun minuttet etter 1-0-scoringen kom kalddusj nummer to for gjestene fra Oslo. Og Storhamar ga seg ikke før det sto 5–1 på måltavlen.

  Det neste finaleoppgjøret spilles i Oslo onsdag.

  (NTB)

  NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Stygg smell for Start-keeper – sendt til sykehus

  Start kunne mandag juble for sitt første poeng denne sesongen etter 1–1 mot Mjøndalen. Det var imidlertid noe helt annet som stjal fokuset.

  Etter 20 drøye minutter smalt det da Start-keeper Jasper Silva Torkildsen skulle avverge et angrep, men ble meid ned av Mjøndalens Mathias Bringaker.

  Keeperen reiste seg først opp og sjanglet bortover, før han måtte sette deg ned igjen med ansiktet dekket av blod. Thorkildsen ville fortsette, men ble til slutt byttet ut med Mats Viken.

  – Han er helt fortumlet, helt sprellemann, fastslo TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

  Underveis i annen omgang kom Start med en skadeoppdatering på keeperen:

  – Han er ved bevissthet og får medisinsk behandling. Nå er han på vei til sykehuset for videre undersøkelser, skrev klubben på X.

  (NTB)

  1. divisjon fotball 2024: Start - Aalesund
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal