Dale knakk sammen da han så farens tårer etter VM-medaljen

POKLJUKA/BLAKER (NRK): Først trillet tårene hos pappa Jo Dale da sønnen fylte siste serie og gikk inn til bronse. Følelsene tok fullstendig overhånd da Johannes Dale selv fikk se hvor rørt faren, som satt midt i et jobbmøte, faktisk ble.

RØRT FAMILIE: Først gråt faren Jo Dale over sønnens prestasjon, så gråt Johannes Dale over farens reaksjon.

Med 19 treff og feltets sterkeste sisterunde, gikk Johannes Dale inn til sin første individuelle VM-medalje.

Samtidig satt pappa Jo Dale, som selv har vært skiskytter, på jobb på hovedkontoret til Felleskjøpet. I utgangspunktet hadde han ansvar for en intern nettsending som skulle ut til de ansatte i bedriften. Men da sønnen skjøt om gull, ble det vanskelig å konsentrere seg. At skiskytter-sendingen endte ut til de ansatte brydde han seg lite om.

Og på siste stående, og et nytt fullt hus, tok følelsene overhånd.

Pappa Dale

TÅRER: Jo Dale klarte ikke holde tårene tilbake da han så sønnen ta VM-medalje.

Etter å ha gått hele intervjurunden etter medaljeseremonien i Pokljuka, viser NRK bronsevinneren video av farens reaksjon.

Tårene triller ganske umiddelbart.

– Det er disse øyeblikkene som betyr noe, forteller han.

– Vi er en lettrørt familie

Hvor mye betyr pappa?

Dale må ta en pustepause og tørke nye tårer.

– Både mamma og pappa betyr veldig mye for meg. Og jo mer jeg ser, jo mer skjønner jeg at de har gjort alt for at jeg skal kunne holde på med det jeg vil for å bli god. Det er så sykt stas, og når jeg ser bilder som dette, så blir jeg veldig rørt. Det er fint å se at det betyr så mye for deg og. Der vippa du meg av pinnen!

Johannes Dale

STOR DAG: Individuell VM-medalje var en drøm som gikk i oppfyllelse for Johannes Dale.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

At det blir følelsesladet både for far og sånn, er visst ikke så overraskende.

– Han gråter over en god værmelding. Vi er en lettrørt familie, så at han gråter på siste stående, den så jeg komme, sier Johannes Dale.

– Det er noe av det jeg blir mest rørt av, når jeg tenker på venner og familie. Fordi de ofrer mye tross alt ganske mye de også. Uten dem, hadde det ikke vært mulig i det hele tatt, sier Dale.

Medalje-kompisene

Pappa Jo forteller at sønnen har jobbet svært målrettet for dette i mange år.

– Det er dette det har dreid seg om siden han var 16. Jeg vil også gratulere Sturla, da. Det er utrolig kult. Det er rått med to 97-årganger på pallen, forklarer pappaen.

Det var nemlig Sturla Holm Lægreid som vant normaldistansen. Det betød ekstra mye for Johannes Dale. De to har nemlig kjent hverandre omtrent fra de begynte med skiskyting for mange år siden.

Johannes Dale og Sturla Holm Lægreid

GODE VENNER: Johannes Dale (t.v.) og Sturla Holm Lægreid har vært venner siden ungdomstida. I dag endte det med VM-medaljer til dem begge.

Foto: Joe Klamar / AFP

– Vi pusher hverandre sammen, vi er naboer. At vi kan stå sammen her i VM er helt vanvittig. Jeg merker at jeg ble litt rørt da jeg fikk gitt Sturla en klem, og at han gjør et så godt løp. Jeg trodde ikke jeg skulle bli tårevåt, men jeg merker at jeg blir det. Det er en drøm som går i oppfyllelse, da blir det sånn, sier Dale, som også heiet kompisen i mål.

Selv måtte han kjempe for å få ned de fem blinkene på siste skyting. Det klarte han, og dermed var medaljen sikret.

– Jeg var litt spent da jeg kom inn til skyting, men jeg klarte å gjøre oppgavene likevel. Da blir det medalje, det er vanvittig stas.

Siste nytt

 • Norge til kvartfinale: - Kjempekamp

  Den norske duoen Christian Sørum og Anders Mol viste det beste spelet så langt i OL då dei slo nederlandske Brouwer og Meeuwsen med 21-17 og 21-19.

  Norge var klart best og aldri trua i første sett. I det andre hang Nederland lenge med, og var lenge på sida av nordmennene eller berre eitt poeng bak. Men Norge heldt unna og vann.

  – Ein kjempekamp av Mol og Sørum, sa NRKs ekspertkommentator Vegard Høidalen.

  Dei er dermed klare for kvartfinale onsdag.

  Der møter dei enten russarane Lesjunov/Semonov eller chilenarane Grimalt/Grimalt. Dei spelar sin åttedelsfinale måndag.

  Det russiske paret er det same som slo Mol/Sørum i den siste gruppekampen.

  – Det blir ei mental utfordring å møte dei på nytt, sa Høidalen.

  Sørum og Mol
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Formel 1-løp stoppet av storkrasj

  I regnet krasjet Valtteri Bottas rett ut i første sving av Ungarns Grand Prix. På veien tok han med seg både Charles Leclerc, Sergio Perez, Lando Norris og Max Verstappen og Lance Stroll.

  Bottas, Perez, Stroll og Leclerc måtte bryte.

  Finnen Bottas bremset for sent inn i første sving og kjørte rett inn i bakenden til Norris. Dermed traff Norris siden til Verstappen, og Bottas Perez, mens bak kjørte Lance Stroll inn i Charles Leclerc.

  På grunn av løse bildeler i veibanen ble løpet foreløpig stoppet, og det blir en restart senere.

  Da løpet startet igjen hadde banen tørket opp og hele feltet byttet dekk. Det førte Hamilton fra første til sisteplass. Også VM-leder Max Verstappen sliter bak i feltet etter krasjen i første sving.

  Hungary F1 GP Auto Racing
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Samde om å dele gullet

  Mutaz Barshim frå Qatar og Gianmarco Tamberi frå Italia blei samde om å dele gullet i høgde. Begge stansa på 2,37.

  Begge greidde alle høgdene i første forsøk, men ingen av dei greidde 2,39.

  Maksin Nedasekau frå Kviterussland tok bronsen, også han med 2,37.

  Normalt skulle det blitt omhopping for å kåre ein vinnar. Men ein ny regel gir løyve til å dele gullet i slike tilfelle, dersom begge er samde om det.

  Det var det ingen som var misnøgd med. Sekundet etter at dommarane godkjende delt gull, fall dei to konkurentane om halsen på kvarandre, og begge jubla av glede.

  Mutaz Barshim
  Foto: Ben Stansall / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal