Gikk inn til VM-gull - en time senere ble han vraket til stafetten

POKLJUKA/OSLO: Sturla Holm Lægreid (23) tok VM-gull med feilfri skyting, men får likevel ikke gå parstafetten for Norge. Det forstår NRKs eksperter lite av.

Sturla Holm Lægreid etter gull i VM 2021

JUBEL: Sturla Holm Lægreid tok sitt første VM-gull.

Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

– Det er helt magisk, det er en drømmedag. Toppen av kransekaka. Jeg vet ikke hvordan jeg skal sette ord på det, sier Lægreid.

Sturla Holm Lægreid prydet en allerede fantastisk sesong i verdenscupen med gull på normaldistansen i VM.

Men det var ikke bare gode nyheter for Lægreid onsdag.

– Bør være Norges førstevalg

Til tross for VM-gullet, får ikke Lægreid gå parstafetten i VM torsdag. Der har de norske landslagstrenerne heller tatt ut Johannes Thingnes Bø og Tiril Eckhoff.

Men Lægreid hevder at han ikke er nevneverdig skuffet over å ikke bli tatt ut. Han gleder seg over det VM-gullet han har tatt.

– Det er absolutt ikke noe jeg hadde forventet på forhånd. Selv om jeg tok gull, føler jeg ikke jeg er favoritten til å gå denne stafetten, for Johannes er ekstremt god i disse settingene her. Han er absolutt vårt sterkeste kort på parstafetten, sier Lægreid.

Ville du gått den hvis du fikk muligheten?

– Nei, jeg vil gjerne ta en hviledag i morgen. Jeg kan heller se på skiskyting som tilskuer, for det synes jeg er skikkelig kult, sier han.

NRKs eksperter er av en annen oppfatning.

– Per nå har Norge best gullsjanser med Sturla på laget. Han er verdensmester og parstafett er en skytekonkurranse noe som er perfekt for han. Hvis han selv kunne tenke seg å gå parstafetten burde han få gå. Men samtidig kan det hende at han er såpass sliten etter dagens løp at det er lurt for ham å få en ekstra hviledag, sier NRKs ekspert, Ola Lunde.

Han får støtte av Emil Hegle Svendsen.

– Sturla bør være Norges førstevalg. VM-gull trumfer det meste, sier Emil Hegle Svendsen.

Thingnes Bø innrømmer at han kjenner på et ekstra press når han skal gå stafetten fremfor gullvinner Lægreid.

– Ja, jeg gjør egentlig det. Det er en mulighet for å få utløp for litt aggresjon og bruke det positivt i morgen. Så er Tiril ankerkvinne og hvis vi går i tet i første skyting så ser det lovende ut, uansett hvor mange lag som er med, sier Thingnes Bø.

Lægreid står med en sjette- og en syvendeplass i tillegg til VM-gullet, mens Johannes Thinges Bø har to femteplasser og en bronsemedalje.

Vanvittig statistikk

Ifølge ekspertene burde altså Lægreid få gå. Det begrunner de med verdensmesterens imponerende skyteegenskaper.

For statistikken til Lægreid er mildt sagt imponerende:

Etter dagens VM-gull har han skutt totalt 110 skudd i førsteserier i verdenscupen, og bare bommet én gang. Han brukte også bare 25,4 sekunder på den første serien, og var blant de raskeste.

– Det er en helt vanvittig statistikk, påpeker NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

Også Johannes Thingnes Bø, som endte på en 5. plass, reagerer når han får lagt frem statistikken.

Johannes Thingnes Bø i VM i Pokljuka

OVERRASKET: Johannes Thingnes Bø klarer ikke å sette ord på det Sturla Holm Lægreid har gjort denne sesongen.

Foto: Primoz Lovric / NTB

– Er det sant? Det sier sitt. Fytti grisen, det er imponerende, sier Thingnes Bø.

– Det er viktig å starte bra og ikke bare avslutte?

– Ja helt klart. Desto flere treff du skyter desto bedre er du. Det er akkurat det å ikke havne bakpå i løpene, som gjør at du kan ha fin progresjon utover i løpene som er viktig. Da slipper han å bruke unødvendige krefter på det, og det scorer han veldig på, sier han.

Dermed har Holm Lægreid tangert rekorden til franske Martin Fourcade. I fjor satte franskmannen den rekorden, med 15 rene førsteserier uten å bomme.

Meditasjon er nøkkelen

En særdeles fornøyd Lægreid takker familien som satt hjemme og heiet. Uten dem ville han aldri vært der han er i dag, mener den ferske gullvinneren.

Nå røper derimot Lægreid hva som har bidratt til at han onsdag fikk ned 20 blinker og suste inn til gullet. Nervene var til stede som alltid, men nå har han funnet en måte å takle dem på.

– Jeg fikk litt tanker inn på vei inn til siste skyting, men det er en situasjon jeg har øvd på så mange ganger mentalt. Jeg har satt meg selv i den situasjonen med meditasjon og visste akkurat hva jeg skulle gjøre. Det kan jeg takke de titalls timene jeg har lagt ned i senga med meditasjon, sier han.

Også trener Egil Kristiansen er sjokkert over Sturla Holm Lægreid.

5u35SZTUYtU

IMPONERT: Trener Egil Kristiansen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / N

– Det er helt ekstremt stort. Det Sturla gjør her ... Jeg har vært med på mye, men det her tror jeg jaggu meg tar kaka, sier Egil Kristiansen.

Gullseieren gjorde også at Lægreid nå vinner normalcupen sammenlagt, etter to seirer og én annenplass.

Og enda bedre ble det da Johannes Dale tok bronsemedaljen.

Sturla Holm Lægreid og Johannes Dale med medaljer i VM i Pokljuka

GULL OG BRONSE: Sturla Holm Lægreid og Johannes Dale.

Foto: Darko Bandic / AP

Se komplett resultatliste her:

Sportsnyheter

Taktisk genistrek sikret norsk VM-gull: – Det er galskap

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Johannes Høsflot Klæbo måtte hente sekunder på sin sisteetappe, men viste både styrke og taktiske egenskaper da han sikret norsk gull.

Skrekkfall for Lie – fraktet til sykehus

Alpinkomet Kajsa Vickhoff Lie falt stygt under søndagens super-G-renn. 22-åringen ble hentet med helikopter og fraktet til sykehus.

Siste nytt

 • Greit utgangspunkt for Norge

  Jarl Magnus Riiber fikk ikke ut sitt beste i hoppbakken under lagkonkurransen i kombinert.

  Men lagkameratene hans leverte varene. Både Espen Bjørnstad og Jens Lurås Oftebro hoppet godt, men det var Jørgen Graabak som sto for Norges viktigste svev.

  Den olympiske mesteren fra 2014 var på forhånd Norge mest usikre kort, men leverte sitt klart beste hopp da det gjaldt som mest.

  – Det var nervepirrende. Det er en lagkonkurranse og det er mye som kunne blitt avgjort av mitt hopp. Så det var deilig å levere, sa Graabak etter sitt viktige hopp.

  Norge er 35 sekunder bak ledende Østerrike, men har bare ti sekunder opp til tøffeste utfordrer Tyskland. Dermed blir det en meget spennende langrennsdel senere i dag.

  Riiber
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Endrer regler før sprintstafetten

  Klokka 11.00 er det duket for sprintstafett i VM for både kvinner og herrer. Dagen starter med to semifinaler hvor de ti beste fra de to finalene tar seg videre til finalen senere på dagen.

  Vanligvis har det blitt bestemt gjennom at de to beste fra hvert heat går videre, mens de seks andre i finalen kommer seg videre på tid. I dag blir det en endring på akkurat det, melder SVT.

  I dag vil fire lag fra hver semifinale gå videre, mens bare to lag går videre på tid. Grunnen er ikke overraskende det varme været. Arrangøren tror at forholdene ikke vil være identiske i begge semifinalene, og at det dermed vil være en stor fordel å gå videre på tid i den første semifinalen.

  – Vi var med på beslutningen. FIS spurte os, og vi er enige i at det er det mest rettferdige å gjøre hvis forholdene blir ulike, sier Sveriges landslagssjef Ander Byström til den svenske allmennkringkasteren.

  VM på ski 2021 i Oberstdorf. Klæbo
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Hovland i tetkamp i Florida

  Viktor Hovland slo sterkt tilbake laurdag etter baksmellen i WGC-turneringa i Florida fredag, og kjempar i toppen før siste runde.

  Laurdag gjekk han på seks under par, og er ti under par samanlagt etter tre dagar. Han noterte seg for fem birdiar og ein eagle, og berre ein bogey.

  Då han var ferdig med runden, låg han på sjuandeplass, seks slag bak suverene Colin Morikawa, men berre eitt slag frå andreplassen. Men fleire av dei andre var enno ikkje ferdig med sin runde.

  Det var ei sterk oppreising frå fredag. Då låg han an til ein endå betre runde, 8 under par etter 17 hol.

  Men på det siste fekk han ein kvadruppel-bogey, fire slag under par. Før dagens runde var han nummer 17.

  Turneringa er ei World Golf Championship-turnering med 10,5 millionar dollar i premiepotten.

  Sjå resultatlista her.

  Viktor Hovland
  Foto: Mike Ehrmann / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal