Hopp til innhold

Gikk inn til VM-gull - en time senere ble han vraket til stafetten

POKLJUKA/OSLO: Sturla Holm Lægreid (23) tok VM-gull med feilfri skyting, men får likevel ikke gå parstafetten for Norge. Det forstår NRKs eksperter lite av.

Sturla Holm Lægreid etter gull i VM 2021

JUBEL: Sturla Holm Lægreid tok sitt første VM-gull.

Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

– Det er helt magisk, det er en drømmedag. Toppen av kransekaka. Jeg vet ikke hvordan jeg skal sette ord på det, sier Lægreid.

Sturla Holm Lægreid prydet en allerede fantastisk sesong i verdenscupen med gull på normaldistansen i VM.

Men det var ikke bare gode nyheter for Lægreid onsdag.

– Bør være Norges førstevalg

Til tross for VM-gullet, får ikke Lægreid gå parstafetten i VM torsdag. Der har de norske landslagstrenerne heller tatt ut Johannes Thingnes Bø og Tiril Eckhoff.

Men Lægreid hevder at han ikke er nevneverdig skuffet over å ikke bli tatt ut. Han gleder seg over det VM-gullet han har tatt.

– Det er absolutt ikke noe jeg hadde forventet på forhånd. Selv om jeg tok gull, føler jeg ikke jeg er favoritten til å gå denne stafetten, for Johannes er ekstremt god i disse settingene her. Han er absolutt vårt sterkeste kort på parstafetten, sier Lægreid.

Ville du gått den hvis du fikk muligheten?

– Nei, jeg vil gjerne ta en hviledag i morgen. Jeg kan heller se på skiskyting som tilskuer, for det synes jeg er skikkelig kult, sier han.

NRKs eksperter er av en annen oppfatning.

– Per nå har Norge best gullsjanser med Sturla på laget. Han er verdensmester og parstafett er en skytekonkurranse noe som er perfekt for han. Hvis han selv kunne tenke seg å gå parstafetten burde han få gå. Men samtidig kan det hende at han er såpass sliten etter dagens løp at det er lurt for ham å få en ekstra hviledag, sier NRKs ekspert, Ola Lunde.

Han får støtte av Emil Hegle Svendsen.

– Sturla bør være Norges førstevalg. VM-gull trumfer det meste, sier Emil Hegle Svendsen.

Thingnes Bø innrømmer at han kjenner på et ekstra press når han skal gå stafetten fremfor gullvinner Lægreid.

– Ja, jeg gjør egentlig det. Det er en mulighet for å få utløp for litt aggresjon og bruke det positivt i morgen. Så er Tiril ankerkvinne og hvis vi går i tet i første skyting så ser det lovende ut, uansett hvor mange lag som er med, sier Thingnes Bø.

Lægreid står med en sjette- og en syvendeplass i tillegg til VM-gullet, mens Johannes Thinges Bø har to femteplasser og en bronsemedalje.

Vanvittig statistikk

Ifølge ekspertene burde altså Lægreid få gå. Det begrunner de med verdensmesterens imponerende skyteegenskaper.

For statistikken til Lægreid er mildt sagt imponerende:

Etter dagens VM-gull har han skutt totalt 110 skudd i førsteserier i verdenscupen, og bare bommet én gang. Han brukte også bare 25,4 sekunder på den første serien, og var blant de raskeste.

– Det er en helt vanvittig statistikk, påpeker NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

Også Johannes Thingnes Bø, som endte på en 5. plass, reagerer når han får lagt frem statistikken.

Johannes Thingnes Bø i VM i Pokljuka

OVERRASKET: Johannes Thingnes Bø klarer ikke å sette ord på det Sturla Holm Lægreid har gjort denne sesongen.

Foto: Primoz Lovric / NTB

– Er det sant? Det sier sitt. Fytti grisen, det er imponerende, sier Thingnes Bø.

– Det er viktig å starte bra og ikke bare avslutte?

– Ja helt klart. Desto flere treff du skyter desto bedre er du. Det er akkurat det å ikke havne bakpå i løpene, som gjør at du kan ha fin progresjon utover i løpene som er viktig. Da slipper han å bruke unødvendige krefter på det, og det scorer han veldig på, sier han.

Dermed har Holm Lægreid tangert rekorden til franske Martin Fourcade. I fjor satte franskmannen den rekorden, med 15 rene førsteserier uten å bomme.

Meditasjon er nøkkelen

En særdeles fornøyd Lægreid takker familien som satt hjemme og heiet. Uten dem ville han aldri vært der han er i dag, mener den ferske gullvinneren.

Nå røper derimot Lægreid hva som har bidratt til at han onsdag fikk ned 20 blinker og suste inn til gullet. Nervene var til stede som alltid, men nå har han funnet en måte å takle dem på.

– Jeg fikk litt tanker inn på vei inn til siste skyting, men det er en situasjon jeg har øvd på så mange ganger mentalt. Jeg har satt meg selv i den situasjonen med meditasjon og visste akkurat hva jeg skulle gjøre. Det kan jeg takke de titalls timene jeg har lagt ned i senga med meditasjon, sier han.

Også trener Egil Kristiansen er sjokkert over Sturla Holm Lægreid.

5u35SZTUYtU

IMPONERT: Trener Egil Kristiansen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / N

– Det er helt ekstremt stort. Det Sturla gjør her ... Jeg har vært med på mye, men det her tror jeg jaggu meg tar kaka, sier Egil Kristiansen.

Gullseieren gjorde også at Lægreid nå vinner normalcupen sammenlagt, etter to seirer og én annenplass.

Og enda bedre ble det da Johannes Dale tok bronsemedaljen.

Sturla Holm Lægreid og Johannes Dale med medaljer i VM i Pokljuka

GULL OG BRONSE: Sturla Holm Lægreid og Johannes Dale.

Foto: Darko Bandic / AP

Se komplett resultatliste her:

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Cricket vil på OL-programmet

  Det internasjonale cricketforbundet (ICC) søkjer om å få plass i sommar-OL i Los Angeles i 2028. Men det er mest for å posisjonere seg til OL i Brisbane i 2032, skriv gamesbids.com.

  – Vi har over ein milliard cricket-fans rundtom i verda, og talet er veksande seier cricketpresident Greg Barclay.

  Han innser at det kan bli vanskeleg å kome med i Los Angeles, der baseball og softball nesten heilt sikkert er tilbake, og at det derfor blir svært vanskeleg å få endå ein lagidrett på programmet.

  Men Barclay meiner det er nødvendig å søkje for å markere interessa.

  Det eigentlege målet er OL i 2032. I Australia er cricket-interessa enorm, og Brisbanes historiske cricketarena The Gabba skal oppgraderast for ein milliard australske dollar før OL.

 • Graham Hansen og Hegerberg topp ti i verden

  Den amerikanske sportskanalen ESPN har lagt ut en kåring over de 50 beste kvinnelige fotballspillerne i verden. Der er Norge representert to ganger med Caroline Graham Hansen (27) og Ada Hegerberg (26).

  Ada Hegerberg ligger rangert som nummer 10, mens Caroline Graham Hansen så vidt falt utenfor pallen med en 4. plass på rankingen.

  Året før ble Graham Hansen rangert som nummer 9 i samme liste. Hegerberg som ble satt ut av en korsbåndsskade i januar 2020 var i fjor ikke med på listen over de best rangerte spillerne.

  Barcelonas Alexia Putellas (28) vant kåringen.

  Fra treningen tirsdag under EM fotball kvinner.
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Djokovic med Wimbledon-seier nummer 80

  Novak Djokovic ble mandag den første til å vinne 80 kamper i hver av de fire Grand Slam-turneringene med seieren over sørkoreanske Kwon Soo-woo.

  Serberen er i gang med å forsvare tittelen for tredje gang på rad og vant kampen 6-3, 3-6, 6-3, 6-4. Med det kunne han juble for sin 80. triumf på gresset i London. Han er alene til å nå den milepælen.

  – Nå har vi 80 seirer, la oss gå for 100, sa Djokovic etter kampen.

  Han har også 80 triumfer i Roland-Garros, US Open og Australian Open.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste