Hopp til innhold

Da landslagsutøveren brakk lårhalsen i Beijing, trodde han jula skulle ryke: – Nå er jeg «fucked»

Her brekker landslagsutøveren Sebastian Schjerve (19) lårhalsen i Beijing. Tiden på to kinesiske sykehus ble av det spesielle slaget.

VIDEO: Her kan du se hoppet der det går galt for Sebastian Schjerve. Friskikjøreren kom skjevt ut fra hoppkanten i Beijing.

– Det hadde vært kjipt å ligge på sykehus i Kina på julaften.

Det sier friskikjøreren Sebastian Schjerve.

Landslagsutøveren falt stygt og brakk lårhalsen på trening dagen før verdenscupen i den nye OL-arenaen i Beijing den 11. desember, og har måttet tilbringe store deler av adventstida på sykehus i Kina.

19-åringen ønsket å teste ut et vanskelig triks før kvalifiseringen, og satset alt på den siste runden. Føret i bakken var imidlertid svært dårlig, og området nedenfor hoppet hadde frosset og var svært hardt og isete.

Schjerve forteller at han derfor fikk en dårlig sats på hoppkanten og ikke fikk til roteringen i trikset han skulle ta.

Sebastian Schjerve

STYGG SKADE: Fallet i OL-arenaen gav Sebastian Schjerve et nokså spesielt sykehusopphold i Kina

Foto: Privat

– Jeg skjønte at nå er jeg «fucked». Jeg håpte at det skulle gå fint, men så landet jeg og fikk vondt med en gang.

Etter fallet ble Schjerve kjørt av gårde med ambulanse i cirka 20 minutter fra skiarenaen til et sykehus i den kinesiske hovedstaden.

19-åringen fryktet lenge at han var nødt til å bli værende over jul, men bare to dager før jula ringtes inn, ble han trillet om bord i flyet hjem til Norge.

Nå ligger han på sykehuset i Namsos, og håper å få gjort unna alle de nødvendige undersøkelsene slik at han kan få feiret jul hjemme sammen med familien.

– Håpet var hele tiden at jeg skulle komme meg hjem til jul, så jeg er veldig glad for at det gikk fint, sier han til NRK.

Trodde det var en lårhøne

Sebastian Schjerve

INGEN LÅRHØNE: Men det var derimot noe så sjeldent som et lårhalsbrudd for Schjerve

Foto: Privat

Landslagstrener Christoffer Schach forteller at Schjerve først trodde han hadde pådratt seg en lårhøne, men at skaden viste seg å være et mer alvorlig lårhalsbrudd – en skade som ikke er spesielt vanlig innenfor friski.

– Et lårhalsbrudd i seg selv er ikke en pen skade og veldig uvanlig i vår idrett. Det er mer leddbånd, korsbånd og menisker som er den store utfordringen. Denne sesongen kommer til å være preget av opptrening og det å komme seg tilbake, sier Schach til NRK.

Landslagstreneren er svært imponert over hvordan den unge utøveren har håndtert hele situasjonen.

– Han har vært helt rå. Fra første sekund i ambulansen, til sykehuset, til smerteterskelen, til måten han har håndtert hele situasjonen og klart å se fremover uansett hvor kjipt og tungt det er å skade seg. Jeg tror ikke det er mulig å takle det på en bedre måte enn det Sebastian har gjort, sier han.

Kultursjokk

For det er ikke bare, bare å havne på sykehus i et annet land. Og særlig ikke i et land som har en helt annen kultur og omtrent ikke snakker engelsk. Schjerve forteller at det var et lite kultursjokk å bli trillet inn på det kinesiske sykehuset.

– Det var et skikkelig «shady» sykehus med slitte, grønne og gule vegger. Mange folk ventet i ved resepsjonen og det lå folk rundt i sykesenger. Det var bare skikkelig kaos og jeg følte meg så «stuck» midt i Kina, sier han og fortsetter:

– Jeg fikk rom sammen med en gammel kinesisk mann som lagde masse lyder, sto opp midt på natten og skrudde på lyset, våknet klokken seks på morgenen, og slurpet i seg suppe. Han delte jeg rom med i noen dager før jeg ble operert.

Sebastian Schjerve

SUPPE OG MASSE LYDER: Schjerve var ikke helt fornøyd med sin romkamerat på sykehuset

Foto: Privat

Etter operasjonen, da resten av det norske laget reiste tilbake til Norge, ble friskikjøreren flyttet til et privat sykehus. Der fikk han et større rom alene og ting var generelt mye bedre. Og selv om 19-åringen til tider var helt alene på sykehuset, greide han å holde motet oppe.

– Det var egentlig veldig rart og litt kjipt, men samtidig er det litt komisk også sånn sett i etterkant når alt har gått fint. Man har jo telefon så jeg har jo snakket med folk hele tiden og følte meg egentlig ikke så langt unna som det jeg var.

Ble enige om comeback

Sebastian Schjerve

VIL TILBAKE: Schjerve er ikke skremt av arenaen, og lover å komme tilbake når det skal arrangeres VM og OL der

Foto: Privat

Til tross for skaden og nedturen har ikke Schjerve fått helt avsmak på Beijing og Kina. Sammen med treneren har han bestemt seg for å jobbe mot neste års VM og OL i 2022, som begge avholdes på den samme arenaen.

– Det var det siste vi sa til legene og kirurgene: Dere må ta godt vare på han, for han kommer tilbake og skal konkurrere her igjen. Og er det noen som klarer det så er det Sebastian, sier landslagstreneren.

Selv om denne sesongen mest sannsynlig ryker for 19-åringen, handler det om å skynde seg langsomt tilbake igjen i bakken. 19-åringen er klar på hva som er målet.

– Det blir ikke siste tur til Beijing. Det er jo der det er OL, og det er jo klart at det er målet, sier Schjerve.

Siste nytt

  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal