NRK Meny
Normal

Clippers-eieren beklager: – Jeg er ikke rasist

Den utestengte NBA-klubbeieren Donald Sterling (80) beklager sine rasistiske uttalelser i sitt første intervju etter den historisk strenge straffen.

Donald Sterling

BEKLAGER: Donald Sterling legger seg flat etter å ha kommet med rasistiske synspunkter om hans elskerinnes omgangskrets.

Foto: Mark J. Terrill / Ap

Sterling hevder han ble «lokket inn i en felle» av sin elskerinne.

– Når jeg hører på opptaket, skjønner jeg ikke hvordan jeg kan si noe sånt. Jeg vet ikke hvordan den jenta fikk meg til å si slike ting, sier Sterling til CNN.

Utestengt og utskjelt

To uker er gått siden Sterling ble utestengt og bøtelagt for ca. 15 millioner kroner for å ha kommet med rasistiske uttalelser i et skjult telefonopptak med sin daværende elskerinne.

Donald Sterling

Los Angeles Clippers-eieren likte dårlig at elskerinnen hadde med seg mørkhudede venner på kamp.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

I opptaket, først publisert på kjendisnettstedet TMZ, ber Sterling elskerinnen om å ikke legge ut bilder av seg selv der hun omgås mørkhudede personer.

Samtidig oppfordres hun til ikke å ta med mørkhudede personer på kampene til Los Angeles Clippers.

Nå beklager han utspillene.

Unnskylder seg i CNN-intervju

Den amerikanske nyhetskanalen har gjort et lengre intervju med den utskjelte Los Angeles Clippers-eieren.

– Mener du at du ble lurt?

– Vel ja, jeg ble lokket til dette. Jeg mener, det er ikke sånn jeg snakker. For det første snakker jeg aldri om andre mennesker, generelt. Jeg snakker om ideer og andre ting. Jeg snakker ikke om mennesker, sier han.

– Gjorde en gedigen, gedigen tabbe

Sterlings rasistiske synspunkter har blitt heftig debattert og slaktet i USA. NBA-ledelsen valgte å straffe Sterling med livslang utestengelse fra basketligaen, i tillegg til 15 millioner kroner i bot.

NBA-toppene vil samtidig prøve å tvinge Sterling til å selge Los Angeles-klubben. Sterling har eid NBA-laget siden 1981.

– Jeg er ikke rasist. Jeg gjorde en gedigen, gedigen tabbe. Og jeg sitter her i dag for å beklage og for å be om tilgivelse for alle menneskene jeg har såret, sier Sterling, før han fortsetter:

– Får jeg lov til å gjøre en feil, etter 35 år i bransjen? Jeg mener, jeg elsker ligaen, jeg elsker partnerne mine. Har jeg lov til å gjøre en feil? Det var en forferdelig tabbe og jeg kommer aldri til å gjøre det igjen.

Clippers-spillerne reagerte med avsky over telefonopptaket. Spillerne markerte sin motstand mot Sterling ved å vrenge draktene sine slik at Clippers-logoen ikke syntes i den første kampen etter at saken sprakk.

Les også: Clippers-spillerne hyller utestengelsen

Skylder på elskerinnen

Sterling hevder uttalelsene rant ut av ham grunnet frustrasjon over «jenta han var forelsket i».

Sterling er usikker på om det var hans elskerinne, V. Stiviano, som selv lekket det skjulte opptaket til mediene.

– Jeg trodde hun likte meg og brydde seg om meg. En 80 år gammel mann er kanskje naiv - jeg er nok litt naiv. Kanskje det at jeg er 51 år eldre enn henne, gjorde meg blind. Jeg skulle bare ønske jeg kunne spørre henne hvorfor og om hun prøvde å lure meg, sier han videre.

Fortsatt negativ til «Magic» Johnson

Selv om Sterling innrømmer at uttalelsene var upassende, virker han fortsatt å ha lite til overs for NBA-stjernen Magic Johnson, en av personene han omtalte i det mye omtalte telefonopptaket.

Magic Johnson

KRITISERER «MAGIC»: Sterling synes Earwin 'Magic' Johnson er et dårlig forbilde.

Foto: TASOS KATOPODIS / Afp

I opptaket skal Sterling ha sagt følgende om den pensjonerte Los Angeles Lakers-stjernen til sin elskerinne:

– Beundre ham, gi ham mat, ligg med ham, gjør hva du vil. Men ikke legg ut bilder av deg selv sammen med ham på Instagram. Og ikke ta ham med deg på kampene mine, sa Sterling.

Sterling har ikke snakket med Johnson etter at telefonopptaket ble offentliggjort.

– Hvis jeg sa noe galt, beklager jeg det. Han (Magic Johnson journ.anm.) er et godt menneske. Jeg mener, hva skal jeg si? Har han gjort alt han kan for å hjelpe minoriteter? Jeg synes ikke det. Men jeg kan godt si at jeg liker ham. Men jeg synes ikke han er et godt forbilde for barn i Los Angeles, sier Sterling.

Johnson er blant dem som har uttalt at Sterling burde si fra seg ansvaret for Clippers umiddelbart.

– Han burde ikke eie et lag lenger. Og han burde stå rakrygget og si det selv: Jeg ønsker ikke å eie et lag lenger, sa «Magic» før en NBA-kamp nylig.

Forsøker å tvinge Sterling til å selge

Det er ennå ikke klart om Sterling blir nødt til å selge Los Angeles Clippers. NBA-ledelsen er avhengig av 75 prosent enighet blant de øvrige klubbeierne i NBA for å fremtvinge et videresalg.

NBAs finanskomité skal diskutere saken denne uka, melder CNN.

TV-intervjuet med Sterling vil bli sendt på amerikansk TV mandag kveld, lokal tid.

VIDEO: NBA-leder utestenger Clippers-eier Sterling

Den amerikanske basketball ligaen, NBA, utstenger Donald Sterling på livstid. Mannen som eier Los Angeles Clipper har også fått en bot på nesten femten millioner norske kroner. Reporter: Hans Henrik Løken.

NBA-sjef Adam Silver offentliggjorde den historisk strenge straffen under en pressekonferanse i slutten av april.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld