Hopp til innhold

Christiansen satte historisk rekord tross lite svømmetrening: – Har virkelig tatt steg

Henrik Christiansen måtte opp av bassenget, og vie all treningen sin til tørt underlag da koronaen kom for fullt. Men selv med tre måneder uten svømmetrening og konkurransefri, endte han opp med tidenes tredje beste tid.

Henrik Christiansen

ENDRET OPPLEGG: Da bassengene stengte måtte Henrik Christiansen finne et alternativt treningsopplegg. Langt fra ideelt, men det har likevel gitt en positiv effekt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

At 24-åringen leverer en sånn prestasjon, uten mengdetrening i basseng, mener NRKs svømmeekspert er helt eksepsjonelt.

– Det er helt, helt utrolig at han svømmer så kjapt. Jeg ble satt ut. Han har virkelig tatt steg i det som kanskje er den mest utfordrende treningssituasjonen noensinne. Det viser den viljen han har, sier Aleksander Hetland til NRK.

Hovedpersonen selv var faktisk litt skuffet etter løpet.

– Jeg dro ned til Budapest for å tangere europarekorden. Jeg både gjorde – og gjorde ikke det, sier Christiansen til NRK.

Henrik Christiansen slo nemlig inn til tiden 7,25,78 på øvelsen 800 meter friteknikk på kortbane. Det var hele tre sekunder og 39 hundredeler foran den gamle europarekorden. Dessverre for Christiansen klokket han inn som nummer to i konkurransen. Fem hundredeler bak ukrainske Mykhailo Romantsjuk, som dermed sitter med den nye rekorden.

– Det var litt surt på lørdag. Men nå som det har sunket inn, skjønner jeg at det er en fantastisk tid og prestasjon, sier Christiansen.

Tøff periode

Med andre ord knuste Christiansen den gamle europarekorden. Det i et år med rekordlite trening i basseng, og i sesongens første og eneste ordentlige konkurranse.

– Da koronaen kom, skjønte jeg fort at det ikke kom til å bli bassengtrening på en stund. Vi planla raskt hvordan jeg skulle trene på land istedenfor i vann. Vanligvis trener jeg ingenting på land, sier svømmeren.

Henrik Christiansen svømme-VM 2019

HISTORISK: Christiansen slo sin nye personlige rekord med omtrent fire sekunder, og svømte inn til den tredje beste tiden gjennom tidene. Bildet fra VM i 2019.

Foto: Jessica Gow/tt / NTB

Christiansens trener, Ronnie Anstensen, forteller at det var en utfordrende periode da bassengene ble stengt i vår, og at det på ingen måte var ideelt. Likevel har ikke Anstensen sett lærlingen sin bedre enn nå.

– Det var utfordrende med all uvissheten. Det var en tøff periode. Men treningsperioden vi har hatt nå i høst er den beste perioden Henrik har hatt noen gang, sier Anstensen.

Til tross for et solid resultat etter et varierende treningsprogram i 2020, er ikke Christiansen i tvil om hvilken treningsmetode han må benytte seg av dersom han skal bli best.

– Det jeg har lært av perioden er at man må svømme for å bli den beste svømmeren. Da jeg begynte å trene i basseng igjen i juni tok det lang tid før jeg følte at jeg hadde en god trening. Jeg ble ikke en bedre svømmer av å trene på land, konkluderer Christiansen med.

Ønsker større interesse for idretten

Hetland mener prestasjonen til Christiansen er helt på høyde med det mer kjente navn som Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm gjør for sine idretter.

– Friidrett er en god sammenligning. Det er store internasjonale idretter hvor det ikke er så mange gode norske. Det handler om å sette seg sinnssyke mål som ingen har klart i Norge, og så vise at det faktisk er mulig, sier den tidligere verdensmesteren.

24-åringen skulle selv ønske at flere fikk med seg det han gjør.

– Svømming pleier å være ganske populært under OL, men ikke utenom det. Jeg vil ikke være en bitter type, men jeg skulle gjerne sett interesse mellom OL-ene også. Det man ønsker er at folk som ikke driver med svømming skal begynne å se på det. Jeg ser på idretter som jeg ikke selv driver med, men sånn er det ikke med svømming, mener han.

Vil bli en av tidenes beste

Konkurransen i Budapest var Christiansens første og siste konkurranse i 2020. Nå er oppmerksomheten rettet mot OL i Tokyo 2021.

– Er OL-medalje det neste store målet?

– Målet i hver konkurranse er alltid å slå personlig rekord. Nå begynner mine personlige rekorder å nærme seg de beste tidene i verden, så ja. Målet er å ta medalje i OL, sier Christiansen.

Aleksander Hetland

STOR TRO: Aleksander Hetland tror at Christiansen har det som skal til for å ta en OL-medalje neste år.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Et mål som er fult mulig ifølge Hetland.

– Jeg har alltid tenkt at Henrik har mulighet til å ta OL-medalje, i hvert fall på 800 meter. Det er ingen grunn til at han ikke skulle klare det. Det er bare et knippe folk som er bedre enn ham, og han kan slå de og, mener svømmeeksperten.

Anstensen mimrer tilbake til verdensmesterskapet i 2019 da Christiansen tok sølv på 800 meter friteknikk, og mener det ikke skal være noen grunn til å gjøre det dårligere i OL.

– Vi kan ikke ha lavere ambisjoner enn hva vi presterte i fjor. Henriks neste steg er toppen av pallen, sier treneren.

Christiansen har likevel høyere ambisjoner enn «kun» å ta en gullmedalje i et OL. Han vil skrive seg inn i historiebøkene.

– Jeg elsker å svømme, og jeg ønsker å gjøre det lengst mulig. Jeg vil etablere meg som en av de beste gjennom tidene. Nå satte jeg ny personlig rekord på 800 meter, som er det tredje raskeste gjennom tidene. Jeg nærmere meg noe, og trening mot OL starter nå, avslutter en offensiv Christiansen.

Siste nytt

  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson blir fullt delaktig i treningsuken og de strategiske valgene frem mot neste kamp, før han deretter ikke kan lede laget sitt i kamp. Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal