Hopp til innhold

Chelsea vant Mesterligaen, nå får Guardiola kritikk for laguttaket: – Kan ikke tro det

I en underholdende og fartsfylt finale var det Chelsea som trakk det lengste strået. For forhåndsfavorittene Manchester City ble kampen et skikkelig antiklimaks.

ws54fmY8H70

FÅR KRITIKK: Pep Guardiola overrasket med laguttaket til finalen. Nå møter han motbør.

Foto: SUSANA VERA / AFP

Dermed kunne Chelsea juble for klubbens andre triumf noensinne i verdens gjeveste klubbturnering, og Thomas Tuchels mannskap kopierte lørdag bragden fra 2011/2012-sesongen.

I den helengelske finalen som ble spilt foran 16.500 tilskuere på Estádio do Dragao i Porto, var Chelsea det beste laget og vant til slutt fortjent 1-0.

– Jobbet 15 år for dette øyeblikket

Kai Havertz ble matchvinner med sin scoring før pause.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg vet det virkelig ikke. Jeg har ventet så lenge. Jeg vil takke mine foreldre, min bestemor og kjæresten min. Jeg har jobbet 15 år for dette øyeblikket, og nå er det her, sa Havertz til BT Sport rett etter at kampen var blåst av.

Seieren smaker ekstra godt for Chelsea-trener Thomas Tuchel, som etter seieren hylles for både laguttak og taktiske disposisjoner i finalen.

– Å dele dette med de andre er utrolig. Vi klarte det. Jeg vet ikke helt hva jeg skal føle, sier en rørt Tuchel til BT Sport.

Uefa-statistikken taler sitt klare språk. Manchester City noterte seg bare for én avslutning på mål gjennom hele kampen.

– Spillerne var bestemte på at vi skulle vinne. Planen vår var å være en stein i skoa deres. Jeg oppfordret alle til å heve seg og slå seg løs, være modige og skape kontringsmuligheter, sier Tuchel til BT Sport etter kampen.

Han får en stor del av æren for at de lyktes.

– Denne seieren tilhører først og fremst Thomas Tuchel, mener NRKs fotballkommentator Thore Haugstad.

– Spillerne ga alt

På pressekonferansen etter kampen valgte Pep Guardiola å gratulere Chelsea med seieren.

– Det var en tett kamp. Vi var i vår første finale og spilte en god kamp. Vi viste mot, spesielt i andre omgang. Spillerne ga alt, sa Manchester City-sjefen.

fV1_iV_2kjg

Chelsea kunne juble for mesterligatriumf igjen.

Foto: MICHAEL STEELE / Reuters

Det som før avspark ble stemplet som «den politiske finalen» på grunn av de to lagenes styrtrike eiere og deres interesser, var rik også på underholdende fotball.

For Citys del ble det en tårevåt affære.

Kevin De Bruyne ble personifiseringen av Citys finalekveld da han gråtende måtte forlate gressmatta med skade i andre omgang.

– Dette er triste bilder. Endelig fikk han drømmen oppfylt, endelig var han klar for en mesterligafinale. Spilleren som har vært så ufattelig god for Manchester City, sesong etter sesong. Så må han gi seg her, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

Guardiola-kritikk

For Pep Guardiola ble finalen også et gedigent mageplask. Han vant turneringen to ganger med Barcelona, men har slitt med å lede City til topps, og heller ikke denne gangen lyktes det.

Guardiola møter kritikk for laguttaket i finalen. Han gamblet med elleveren før kamp og satte viktige brikker som Fernandinho og Rodri på benken, og det var et trekk han fikk dårlig betalt for.

– Jeg kan ikke tro at Pep valgte et finalelag uten Fernandinho, skriver tidligere Liverpool-kjempe Jamie Carragher på Twitter etter kampen.

– Han endret måten han har spilt på hele sesongen, for han har alltid brukt Fernandinho og Rodri, men han endret på det. Vi vet han er en tenkende fyr. Han liker å justere litt, men Tuchel nøytaliserte alt, sier tidligere United-stopper Rio Ferdinand ifølge BBC.

Også den tyske superstjernen Bastian Schweinsteiger reagerte på laguttaket.

Laster Twitter-innhold

Etter kampen ble Guardiola naturlig nok konfrontert med spørsmål om valgene sine.

– Jeg gjorde mitt beste i uttaket. Jeg prøvde å velge det beste laget for å vinne kampen, men vi slet med å finne linjene i første omgang. Det ble mye bedre etter pausen. Mot Chelseas defensive struktur var det ikke lett, sier spanjolen.

gtorsjXD2l8

FINALENEDTUR: Manchester Citys Kevin De Bruyne var groggy og lei seg da han forlot finalen i andre omgang. For City ble finalen en gedigen nedtur.

Foto: Michael Steele / AP

Selve kampen åpnet i et heseblesende tempo, og begge lag skapte flere farligheter i kampens innledning. Særlig Chelseas Timo Werner hadde flere muligheter til å score tidlig, men spissen gjorde som han hadde gjort utallige ganger tidligere denne sesongen: Misbrukte mulighetene.

Også City hadde store sjanser den første halvtimen. Phil Foden fikk tatt ned en glimrende pasning fra Kevin De Bruyne og skulle sette ballen i det lengste hjørnet, men på utrolig vis fikk Chelseas Antonio Rüdiger blokkert forsøket.

– En genial pasning

Verre for Chelsea var det at Rüdigers stopperkollega Thiago Silva måtte kaste inn håndkleet med skade fem minutter før pause. Han ble erstattet av danske Andreas Christensen.

Men i stedet for å la seg prege, gikk Chelsea rett i angrep. Minutter etter byttet kontret londonklubben, Mason Mount spilte på glimrende vis Kai Havertz alene gjennom mot Ederson, som rundet keeper og satte inn 1-0 i det tomme buret.

– En genial pasning, slo Viasat-kommentator Roar Stokke fast.

Laster Twitter-innhold

Scoringen var faktisk Havertzs første mål i Mesterligaen noensinne, snakk om å velge riktig anledning.

KPSfgP8QIbM

Her setter Kai Havertz inn 1-0 for Chelsea rett før pause.

Foto: MICHAEL STEELE / Reuters

Chelsea ledet dermed 1-0 da lagene gikk til pause midtveis.

Gråtende De Bruyne

Der N'Golo Kanté storspilte for Chelsea, slet Kevin De Bruyne med å finne sin plass i finalen. Og antiklimakset for den belgiske superstjernen ble komplett da han ble feid ned av Rüdiger og måtte forlate banen med skade etter 58 minutter.

Minuttet etter byttetble det igjen dramatisk. Et skudd spratt opp i armen på Chelseas Reece James, og City-spillerne ropte på straffe, men dommer Antonio Mateu Lahoz og VAR ville ikke være med på leken.

City kjempet hardt for å komme tilbake i kampen, og Guardiola byttet inn både Gabriel Jesus og Sergio Agüero i et forsøk på å skaffe utligning.

Det lyktes de ikke med, og Chelsea kunne til slutt juble for 1-0-seier etter en imponerende finaleforestilling.

IbKWn6GJh5w

Kai Havertz kunne juble for finalens 1-0-scoring.

Foto: JOSE COELHO / AFP

Lang sesong

Dermed er en lang sesong over for de to finalelagene.

Til tross for finaletapet lørdag kan Manchester City se tilbake på suksessfull sesong, og allerede før lørdagens mesterligafinale hadde de lyseblå vunnet Premier League og ligacupen.

Manchester City-sjef Pep Guardiola ble nylig kåret til årets manager av den engelske trenerforeningen, selv om det nok er en mager trøst etter at mesterligatriumfen glapp.

Chelseas sesong ble berget da Thomas Tuchel overtok etter Frank Lampard midtveis. Under tyskerens ledelse kapret blåtrøyene den viktige fjerdeplassen som gir ny deltakelse i Mesterligaen neste sesong.

At han kronet det med mesterligatrofé gir tyskeren en plass i klubbens historie for alltid.

Nå venter en velfortjent ferie for de to lagene, men mange av spillerne skal snart ut i EM-sluttspillet som starter 11. juni.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal