Hopp til innhold
Analyse

Den politiske finalen 

For fansen og spillerne til Chelsea og Manchester City handler mesterligafinalen om å løfte et trofé. For eierne står det langt mer på spill enn som så.

Chelsea-eier og oligark Roman Abramovitsj og Manchester City-eier Sheikh Mansour.

RIKE EIERE: Chelsea-eier og oligark Roman Abramovitsj og Manchester City-eier Sheikh Mansour.

Foto: Montasje / NTB

Det pleide å være slik at fotballturneringer kun handlet om fotball. Spillerne kjempet om sportslig prestisje, fansen likeså. Men på toppnivået har det idealet gått fortapt.

Se bare på lørdagens mesterligafinale mellom Chelsea og Manchester City.

I snart 13 år har disse to utfordret tradisjonelle stormakter som Liverpool og Manchester United. De har vunnet – Chelsea og City har tatt syv av de 10 siste ligatitlene – og de ligger an til å vinne mer.

Mens mange lag sliter økonomisk som følge av pandemien, eies Chelsea av en oligark i form av Roman Abramovitsj og City av en søkkrik kongefamilie i Abu Dhabi. Begge trakk seg ut av Superligaen, delvis fordi de egentlig ikke trengte pengene.

Men de trakk seg også ut fordi de ville beskytte mesterligaen. Begge er ute etter prestisjen og historikken som denne turneringen har bygget opp siden 50-tallet.

Faktisk går denne finalen til kjernen av hvorfor en oligark og en kongefamilie skulle ønske å eie hver sine fotballklubber.

zBovnxgsnkc

Chelsea-eier og oligark Roman Abramovitsj.

Foto: GLYN KIRK / Afp

Chelsea: Putin-forsikringen

Skal vi tro myten, startet det hele for Abramovitsj med denne turneringen. En kveld våren 2003 tok russeren plass på Old Trafford for å se Manchester United slå Real Madrid 4–3, et resultat som sendte Real Madrid til mesterligaens semifinale.

Kampen var utrolig, og Abramovitsj ble forelsket. Han bestemte seg for å kjøpe en fotballklubb.

Én måned senere eide han Chelsea.

Hvorfor akkurat Chelsea? Én historie hevder at Abramovitsj valgte London-klubben da han fikk øye på hjemmebanen Stamford Bridge fra et helikopter.

Uansett var han fansens drøm. Han slettet gjelden, bygget et nytt treningsanlegg og brukte en formue på spillere som snart vant ligaen.

Men det ingen helt skjønte, var: Hvorfor gjorde han dette?

kmKGjLR2moI

Chelsea feiret Premier League-tittelen i 2005.

Foto: EDDIE KEOGH / REUTERS

Noen trodde at Abramovitsj kun ville ha det moro. At Chelsea var en hobby. Men for de som kjente bakgrunnen hans, ga dette ingen mening.

Abramovitsj hadde alltid levd i det skjulte. Han sa aldri noe. Da russisk TV skulle rapportere om ham på 90-tallet, fant de ikke en gang et bilde av ham.

Så hvorfor skulle han nå innta rampelyset ved å kjøpe en av Englands største klubber?

Det finnes fortsatt ingen klare svar, men det finnes teorier.

Noen har dratt frem de politiske motivene. Abramovitsj ble rik ved å kjøpe aksjer i oljeselskapet Sibneft i kjølvannet av Sovjetunionens fall, da statlige verdier ble auksjonert bort til private aktører.

Men da Vladimir Putin tok makten i 1999, gikk han til krig mot oligarkene som nektet å spille på lag. To av disse var Boris Berezovskij og Mikhail Khodorkovskij.

Berezovskij måtte snart flykte til Frankrike, før han fikk asyl i Storbritannia. Der ble han funnet hengt i sitt eget hjem i 2013.

Khodorkovskij ble sendt til et fengsel i Sibir og mistet sin formue. Han bor nå i eksil i London.

For å unngå dette har Abramovitsj spilt på lag med Putin. Men selv det gir ingen garantier. Og her kommer Chelsea inn.

ctgW5Clx6nk

Roman Abramovitsj (t.h) og Vladimir Putin.

Foto: ITAR TASS / Ap

Den kjente forfatteren James Montague har skrevet boken The Billionaires’ Club om fotballens eiere. I fjor fortalte han podcasten Fotballfortellinger at han anser Abramovitsj sitt kjøp av Chelsea som en forsikring mot Putin.

For selv om han aldri sier noe, er Abramovitsj blitt en internasjonal profil som følge av oppkjøpet. Skulle han plutselig bli arrestert av russiske myndigheter, sa Montague, ville det skape enorm oppsikt rundt Putin.

Om denne teorien stemmer, har Abramovitsj nådd sitt mål allerede. Alt han trenger å gjøre, er å holde fast på Chelsea, slik at han ikke faller ut av nyhetsbildet.

Chelsea vant mesterligaen i 2012. En ny tittel vil styrke hans internasjonale profil ytterligere.

Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan

Manchester City-eier Sheikh Mansour.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Manchester City: Fotball som utenrikspolitikk

Da City i 2008 ble kjøpt av kongefamilien av Abu Dhabi, det mektigste blant de syv forente arabiske emiratene, var hovedmålet å vinne mesterligaen. Det har ikke endret seg.

Det har bare tatt lengre tid enn antatt.

Igjen var det feil å tro at mannen som teknisk sett var eieren, her Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, kun ville ha det moro. City har blitt et PR-prosjekt for Abu Dhabi, som stadig kritiseres for mangel på demokrati, ytringsfrihet og likestilling.

Kongefamilien benytter også utenlandske arbeidere på lignende vis som Qatar – en dødelig virksomhet beskrevet som «moderne slaveri».

Så Abu Dhabi har brukt City til å renvaske sitt internasjonale rykte – med stor suksess. City har vunnet tre ligatitler på fire år med festfotball.

Nå kan de ta tittelen som vil gi eierne mer prestisje enn noen annen.

hGHi60Y3r1Y

City feirer med fans.

Foto: DAVE THOMPSON / Reuters

Samtidig finnes det en politisk faktor. Siden 2012 har City, via selskapet City Football Group, bygget et globalt nettverk bestående av 10 fotballklubber i land som India, Kina, Japan, USA, Spania og Uruguay.

Ofte har disse kjøpene gått hånd i hånd med andre investeringer fra Abu Dhabi.

Mannen bak disse trekkene er ofte Khaldoon al-Mubarak. Han er Citys styreformann. Han er politisk rådgiver for kongefamilien i Abu Dhabi. Og han driver Mubadala, selskapet som investerer familiens oljepenger.

Dermed har Al-Mubarak brukt City som en brikke i Abu Dhabis politiske og økonomiske strategi i utlandet.

Khaldoon al-Mubarak

Khaldoon al-Mubarak.

Foto: OLI SCARFF / AFP

Et eksempel er Kina. I oktober 2015 var president Xi Jinping innom Citys hjemmebane, Etihad Stadium. To måneder senere solgte City Football Group 13 prosent av sine aksjer til China Media Capital, en investorgruppe som rapporteres å ha lenker til den kinesiske staten.

City har siden dratt på sesongoppkjøring til Kina, hvor Xi Jinping investerer enormt i fotball. City Football Group har etablert fotballskoler der.

I februar 2019 annonserte de også at de hadde kjøpt den kinesiske fotballklubben Sichuan Jiuniu.

Og kun én uke tidligere hadde Etihad Airways sagt at de kom til å øke kapasiteten på sine ruter fra Abu Dhabi til Beijing og Chengdu, byen hvor Sichuan Jiuniu holder til. Etihad Airways ble grunnlagt av kongefamilien i Abu Dhabi og er hovedsponsoren til Manchester City.

Slike trekk er ment å spre Abu Dhabis politiske og økonomiske innflytelse over hele kloden. Å vinne Premier League er bra, men City må også vinne titler utenfor England.

Derfor er mesterligafinale toppen av kransekaka. Premier League sees av mange. Mesterligaen sees av alle.

Vinneren av turneringen vil i tillegg delta i VM for klubblag, som er enda mer internasjonal.

Så mye politisk prestisje står altså på spill. I en mer uskyldig verden hadde denne finalen fortsatt kun handlet om 22 spillere, to mål og en ball.

Om det bare hadde vært så enkelt.

Siste nytt

 • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

  Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

  – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

  Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

  Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

  Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

  – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

  Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Kin Cheung / AP
 • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

  Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

  Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

  Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

  Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

  Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

  Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

  Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

  Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

  – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

  – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

  Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

  Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

  Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

  Premier League - Chelsea v Everton
  Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal