VM-stjerne centimeter fra å bli spiddet av forlovedens spyd

MOSKVA (NRK.no): Ashton Eaton (25), olympisk mester i tikamp, skjønte at spydet var på vei mot bakhodet hans da han hørte kjærestens forferdede skrik. Spydet sneiet leppa hans.

Syvkjemper Brianne Theisen holdt på å spidde kjæresten og OL-vinneren Ashton Eaton med et spyd under trening i mars. Hør dem fortelle den dramatiske historien her.

Brianne Theisen holdt på å drepe kjæresten, OL-mester Ashton Eaton, i en treningsulykke i mars. Eaton kom seg unna med det Theisen beskriver som en 'Matrix-bevegelse'. Se dem fortelle historien her! Foto: Geirr Larsen. Reporter: Mads Nyborg Støstad.

 • Ashton Eaton og Brianne Theisen

  Ashton Eaton og Brianne Theisen giftet seg 13. juli i år etter å ha vært sammen siden de møttes på en fest da de gikk på universitet. Men det hele kunne tatt slutt om ikke Eaton hadde reddet seg med det Theisen kaller en 'Matrix-bevegelse'.

  Foto: Claus Andersen / Ap
  Se friidretts-VM fra kl 07.30 lørdag morgen her!

– Jeg gikk nedover banen for å hente spydene mine, og plutselig hørte jeg et skrik som fikk blodet til å fryse i årene mine. Det var som en skrekkfilm. Jeg skjønte med én gang at spydet var på vei rett mot meg, sier Ashton Eaton engasjert - og gliser bort mot sin småflaue kone.

NRK.no møter verdens kanskje mest atletiske ektepar utenfor det fasjonable utøverhotellet i Moskva. Ashton Eaton (25) er verdensrekordholder og olympisk mester i tikamp, mens Brianne Theisen-Eaton (24) er en av verdens beste syvkjempere.

Paret, som giftet seg i sommer, ler og tøyser når de forteller den utrolige historien om nesten-ulykken i Santa Barbara i mars. Men der og da var det alvor.

– Så for meg hodet hans som et grillspyd

De to treningspartnerne, som på det tidspunktet var forlovet, stod ti meter fra hverandre og trente spydkast. Eaton hadde kastet begge sine spyd og gikk for å hente dem. Det var da kjæresten tok valget som fort kunne blitt fatalt.

– Han var så langt unna meg at jeg ikke tenkte at jeg kunne treffe ham. Men med én gang spydet forlot hånden min, raste det mot ryggen hans som en magnet, sier Brianne Theisen, nå Brianne Theisen-Eaton, til NRK.no.

Et kvinnespyd veier rundt 600 gram og er litt over 2 meter langt, og de beste kasterne får spydet til å rotere opptil 25 ganger i sekundet. Brianne Theisen-Eaton har personlig rekord på 46,47 meter.

– De sekundene var forferdelige. Tiden går så sakte når sånne ting skjer. Jeg rakk å se for meg Ashton i en ambulanse med spydet stikkende ut av hodet som et grillspyd, sier Brianne Theisen-Eaton.

Ashton Eaton og Brianne Theisen

Brianne Theisen omfavner kjæresten Ashton Eaton etter at Eaton vant OL-gull i London.

Foto: Matt Dunham / Ap

Reddet seg med «Matrix-bevegelse»

Da Eaton hørte skrikene, kastet han hodet lynraskt rundt for å få et glimt av spydet.

– Jeg rakk akkurat å registrere et lilla glimt komme fykende mot meg. Spydet hennes er lilla. Jeg snudde ansiktet vekk så fort jeg kunne og bøyde meg på en måte ned, sier Ashton Eaton.

– Det eneste jeg husker er et glimt av spydet helt inntil øyet mitt idet det fløy forbi, kanskje et par centimeter unna. Spissen sneiet meg faktisk i leppa. Jeg må ha snudd meg akkurat da den traff, for det gikk forbi og borret seg ned i bakken, sier Eaton.

Kona beskriver reaksjonen som noe Keanu Reeves i filmen The Matrix ville vært stolt av.

– Han gjorde en Matrix-bevegelse, som dette, sier hun og bøyer seg ned som om hun skal danse limbo under en snor - eller som om hun spiller i The Matrix og dukker under et kuleregn.

– Jeg begynte å gråte med én gang, for jeg trodde jeg hadde drept ham, fortsetter hun.

Brianne Theisen

Brianne Theisen, nå Brianne Theisen-Eaton, kan kaste opp mot 50 meter med spyd.

Foto: Andrew Vaughan / Ap

Sånn går det når man ikke gjør husarbeid...

Theisen-Eaton mener ektemannen overlevde på grunn av de lynraske refleksene han har utviklet i idretten.

– De aller fleste ville stått stille eller krøpet sammen, men han snudde seg rett mot spydet. Det reddet ham, sier hun.

– Jeg kunne aldri drevet med friidrett videre hvis jeg hadde drept ham. Jeg er bare utrolig glad for at Matrix-refleksene reddet livet hans, sier Theisen-Eaton.

– Så hva hadde han gjort mot deg for å fortjene dette?

– Ikke vasket, ikke lagd noen middager... neida. Det var bare en sær tilfeldighet, sier Theisen-Eaton.

Skulle lære seg å kaste til venstre

Hun mener årsaken til at hun kastet selv om forloveden var på banen, var at han var langt ute til venstre for henne. Det passet i utgangspunktet fint, for hun kaster nemlig «alltid» for langt til høyre.

Etter Eaton hadde kastet sine to spyd, ble Theisen-Eaton stående å prate med treneren sin om hvordan hun skulle greie å kaste mer mot venstre. Trenerens råd var litt for gode, og det neste kastet gikk lenger til venstre enn hun hadde drømt om.

– Treneren min sa jeg måtte få med hofta mer i kastet ved å bruke høyresiden av hofta. Jeg så på Ashton og tenkte at jeg aldri kom til å treffe ham, men så brukte jeg selvfølgelig hofta, som treneren sa.

Kalt verdens mest atletiske av Bolt

Begge to lover nå at de er mye mer forsiktige, og selv om styrkeøkten ble avlyst den dagen, er de to nå i full rute til VM.

Spesielt Eaton har gode sjanser. 25-åringen var blant kandidatene da NRK.no presenterte OLs mest atleiske utøvere i fjor, og har blitt kalt verdens mest atletiske mann av selveste Usain Bolt.

I VM kniver han mot erkerivalen og kompisen Trey Hardee, som har vunnet de to siste verdensmesterskapene.

SISTE: Lørdag morgen løp Eaton inn til 10,35 på åpningsøvelsen 100-meter, og leder dermed tikampen etter første øvelse. 10,35 er forøvrig ett hundredel bak mesterskapsrekorden på 100-meter i tikamp.

Ashton Eaton og Trey Hardee

Alt ligger til rette for nok en kanonduell mellom Ashton Eaton og Trey Hardee i tikamp.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

Brianne Theisen-Eaton ble nummer syv i OL i fjor, men har trolig en god sjanse til å gjøre det bedre i VM.

Hun vant et stevne i Østerrike tidligere i år. Dessuten er flere av de beste utøverne er ute med skader, inkludert OL-vinner Jessica Ennis-Hill.

– Vi føler oss bra begge to. I fjor var jeg ikke blant favorittene i OL, så det var en annerledes opplevelse for meg enn for Ashton. Men i år var jeg virkelig sulten, mens Ashton måtte håndtere at dette fort blir et litt mindre enormt år enn OL-året, men vi er utrolig spente nå, sier Theisen-Eaton.

– Hvordan fungerer det å være ektepar i friidrettssirkuset?

– Vi har gode og dårlige dager, som alle har. Vi er sammen hele tiden, og noen ganger trenger vi litt tid fra hverandre. Men fordelen er at vi får reise verden rundt og gjøre masse spennende ting sammen, sier Ashton Eaton.

Konkurrerer mot Ida Marcussen

Tikampen er en av de aller første øvelsene i VM. Ashton Eaton og de andre starter allerede 07.35 lørdag morgen og er ferdige søndag kveld.

Syvkampen starter 07.30 mandag morgen og er ferdig tirsdag kveld. Ida Marcussen er blant de som skal konkurrere mot Brianne Theisen-Eaton. Du kan følge hele VM på NRK og NRK.no.

Siste nytt

 • Dette gikk ikke helt etter planen

 • Forstår at det stilles spørsmål

  Barcelona-sjef Ronald Koeman regner med at hans framtid i klubben vil bli tatt opp etter 3-3 mot Levante tirsdag.

  – Trenerne er alltid i søkelyset, men etter en andre omgang som det kan jeg forstår at det blir reist spørsmål om meg, sa Koeman ifølge Reuters.

  Barcelona ledet både 2-0 og 3-2, men klarte ikke å ta alle de tre poengene. Etter uavgjort-kampen er sjansen for å ta ligatittelen betraktelig mindre.

  Med to kamper igjen å spille er Barcelona ett poeng bak Atlético Madrid og ett foran Real Madrid. Begge hovedstadslagene har tre kamper igjen og kan skaffe seg en luke. Koeman har i utgangspunktet ett år igjen av kontrakten i Barcelona.

  Spain Soccer La Liga. Ronald Koeman.
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Pep: – Den vanskeligste tittelen

  Pep Guardiola tok tirsdag sin tredje Premier League-tittel med Manchester City, og kaller denne sesongen ekstra spesiell.

  – Dette har vært en sesong som ikke ligner på noen annen. Dette var den vanskeligste, sa Guardiola etter å ha ledet laget til sitt sjuende seriegull.

  Tittelen ble sikret etter at Ole Gunnar Solskjær og et b-preget Manchester United tapte mot Leicester tirsdag kveld.

  Neste uke vil koronarestriksjonene lettes på, og det kan gjøre plass til 10.000 fans på plass når City spiller sin siste hjemmekamp mot Everton 23. mai. Da kan det bli en feiring som ligner på slik man er vant å se det.

  Britain Soccer Champion Man City
  Foto: Peter Byrne / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal