NRK Meny
Normal

Carlsen vil gjøre det vanskeligere for seg selv å vinne VM

I et langt innlegg på Facebook skriver Magnus Carlsen at han ønsker en endring i hvordan verdensmesterne i sjakk kåres.

Carlsen

KAMPKLAR: Magnus Carlsen utfordrer etablerte strukturer i verdenssjakken. Her er han fotografert på kampen mellom Vålerenga og Real Madrid.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Jeg har lenge ment, og sagt offentlig, at det burde bli et nytt VM-system, som er mer balansert og fair, skriver Magnus Carlsen på sin Facebook-side.

Carlsen skriver at han har stor respekt for det nåværende formatet, og at han har likt meget godt å spille VM-kampene mot Vishy Anand i Chennai og Sochi.

Allikevel mener han at det vil være mer rettferdig om VM blir arrangert som en cup, der alle de beste spillerne i verden kan delta, og ikke bare en kamp mellom to spillere, der den ene er kvalifisert på forhånd.

– Det er et veldig overraskende utspill. Det er jo noe som uten tvil vil svekke hans egne sjanser til å få tittelen, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Droppet VM-sjansene i 2011

Dette er et syn Carlsen har uttrykt tidligere, men det er første gang han sier det etter at han ble verdensmester i 2013.

– Sånn jeg har opplevd det var han mest kritisk til dette før han ble mester selv, men så har han tydeligvis tenkt videre på dette og kommet til at den ordningen som er nå ikke er det han ønsker for sjakken.

Carlsen valgte blant annet å droppe kandidatturneringen i 2011 fordi han mente systemet var urettferdig.

– Hvorfor skal en spiller ha en av to billetter til finalen på bekostning av alle de andre spillerne i verden, skrev Carlsen i et åpent brev da den beslutningen ble kjent i 2010.

Tror forslaget blir upopulært

Carlsen konkluderer i dagens Facebook-melding at han sterkt vil anbefale det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) om å endre systemet.

– Det vil øke sjansen for å bli verdensmester, for alle bortsett fra den regjerende mesteren, og kanskje et par spillere til, skriver Carlsen.

Torstein Bae har liten tro på at forslaget vil få særlig stor grobunn.

– Jeg tror det forslaget fra Magnus Carlsen kommer til å bli lite populært i sjakkretser, både hos ledelsen i det internasjonale sjakkforbundet og hos spillere. Det er tradisjon i sjakken, helt tilbake fra 1800-tallet at man har disse tvekampene mellom to mestere. Lange kamper der man møtes gang etter gang og virkelig får måle hvem som er best av disse to, sier Bae.

– Jeg tror dette forslaget er dømt til å feile, sånn jeg ser det, konkluderer han.

Manager Espen Agdestein skriver i en SMS til NRK at Magnus Carlsen ikke ønsker å kommentere utspillet ytterligere.

Les hele Carlsens innlegg under.

Siste nytt

 • Vitesse venter på Ødegaard-svar

  Nederlandske Vitesse har sett ut til å bli Martin Ødegaards destinasjon, men det er mange om beinet i følge klubbens sportsdirektør Marc van Hintum til avisen De Telegraaf. – Det er ikke lett, for det er mange klubber som er interessert i ham.

  Martin Ødegaard
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • VG: Brækhus avlyser kamp

  Cecilia Brækhus dropper å bokse under stevnet i Las Vegas 15. september, skriver VG.

  – Jeg satte en grense nå. Det har vært et krevende år med to kamper på hver sin side av kloden i løpet av tre måneder, sier Brækhus til avisen.

  Cecilia Brækhus
  Foto: Kristine Hirsti / NRK
 • Deumeland utskrevet

  Starts Jonas Deumeland ble fraktet bort på båre under klubbens oppgjør mot Strømsgodset i går. Klubben melder på sin nettside at tyskeren ble skrevet ut fra sykehus litt etter 23.30 i går kveld. – Jeg har litt smerter, men det går bra, sier keeperen.

  Jonas Deumeland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Bodø/Glimt - Odd