Hopp til innhold

Carlsen vil gjøre det vanskeligere for seg selv å vinne VM

I et langt innlegg på Facebook skriver Magnus Carlsen at han ønsker en endring i hvordan verdensmesterne i sjakk kåres.

Carlsen

KAMPKLAR: Magnus Carlsen utfordrer etablerte strukturer i verdenssjakken. Her er han fotografert på kampen mellom Vålerenga og Real Madrid.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Jeg har lenge ment, og sagt offentlig, at det burde bli et nytt VM-system, som er mer balansert og fair, skriver Magnus Carlsen på sin Facebook-side.

Carlsen skriver at han har stor respekt for det nåværende formatet, og at han har likt meget godt å spille VM-kampene mot Vishy Anand i Chennai og Sochi.

Allikevel mener han at det vil være mer rettferdig om VM blir arrangert som en cup, der alle de beste spillerne i verden kan delta, og ikke bare en kamp mellom to spillere, der den ene er kvalifisert på forhånd.

– Det er et veldig overraskende utspill. Det er jo noe som uten tvil vil svekke hans egne sjanser til å få tittelen, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Droppet VM-sjansene i 2011

Dette er et syn Carlsen har uttrykt tidligere, men det er første gang han sier det etter at han ble verdensmester i 2013.

– Sånn jeg har opplevd det var han mest kritisk til dette før han ble mester selv, men så har han tydeligvis tenkt videre på dette og kommet til at den ordningen som er nå ikke er det han ønsker for sjakken.

Carlsen valgte blant annet å droppe kandidatturneringen i 2011 fordi han mente systemet var urettferdig.

– Hvorfor skal en spiller ha en av to billetter til finalen på bekostning av alle de andre spillerne i verden, skrev Carlsen i et åpent brev da den beslutningen ble kjent i 2010.

Tror forslaget blir upopulært

Carlsen konkluderer i dagens Facebook-melding at han sterkt vil anbefale det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) om å endre systemet.

– Det vil øke sjansen for å bli verdensmester, for alle bortsett fra den regjerende mesteren, og kanskje et par spillere til, skriver Carlsen.

Torstein Bae har liten tro på at forslaget vil få særlig stor grobunn.

– Jeg tror det forslaget fra Magnus Carlsen kommer til å bli lite populært i sjakkretser, både hos ledelsen i det internasjonale sjakkforbundet og hos spillere. Det er tradisjon i sjakken, helt tilbake fra 1800-tallet at man har disse tvekampene mellom to mestere. Lange kamper der man møtes gang etter gang og virkelig får måle hvem som er best av disse to, sier Bae.

– Jeg tror dette forslaget er dømt til å feile, sånn jeg ser det, konkluderer han.

Manager Espen Agdestein skriver i en SMS til NRK at Magnus Carlsen ikke ønsker å kommentere utspillet ytterligere.

Les hele Carlsens innlegg under.

Siste nytt

 • Fofana sikret Molde seieren med sitt første Eliteserie-mål

  David Datro Fofana ble den store helten for Molde da han sikret seieren mot Sarpsborg 08. Vingen dro seg inn i boksen og banket ballen i lengste hjørne.

  Det skjedde kun minutter etter at Tobias Heinz hadde utlignet for Sarpsborg i andre omgang.

  Da hadde allerede Magnus Grødem sendt Molde i ledelsen med et hodestøt.

  Seieren gjør at Molde holder kontakten med Lillestrøm på toppen av tabellen.

  Eliteserien i fotball 2022: Sarpsborg 08 - Molde
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Formel 2: Hauger treer på Monaco-trening

  Det norske Formel 2-håpet Dennis Hauger ble torsdag nummer tre på treningen før Monacos Grand Prix.

  Nordmannen var 48 tusendeler bak brasilianske Felipe Drugovich som var raskest. Mellom der snek sveitsiske Ralph Boschung seg kun to tusendeler bak Drugovich.

  Med tredjeplassen har Hauger uansett fått en fin start på sin første løpshelg i Monaco.

  Mye har gått galt for 19-åringen fra Aurskog i sesongstarten. Han ble nummer 13 i hovedløpet i Barcelona sist helg, men ser ut til å kunne få et løft på den ikoniske banen i Monte Carlo.

  Det skal kjøres kvalifisering fredag før sprintløpet går av stabelen lørdag. Hovedløpet finner sted søndag. (NTB)

  Red Bull cliff diving Oslo
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ohi Omoijuanfo kronet sesongen med cupgull

  Det ble både serie- og cupgull for Ohi Omoijuanfo i sin første sesong for Røde Stjerne. Cupgullet ble sikret med 2-1-seier over erkerival Partizan Beograd.

  Nordmannen har titt og ofte funnet nettmaskene for den serbiske storklubben, men torsdag var det Aleksandar Katai som noterte seg for scoringer. En dobbel fra 31-åringen sikret Røde Stjerne sin 26. cuptittel.

  Cupgullet avslutter noen strålende dager for Omoijuanfo og Røde Stjerne. Søndag ble ligagullet sikret med 3-1-seier over Vozdovac.

  Omoijuanfo startet cupfinalen og ble byttet ut etter en snau time spilt. Like etterpå utlignet Slobodan Urosevic for Partizan, men Katai avgjorde kampen drøyt ti minutter senere.

  Den norske spissen ble Røde Stjerne-spiller ved nyttår etter at kontrakten hans med Molde utløp. (NTB)

  Ohi
  Foto: ANDY BUCHANAN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste