Hopp til innhold

Carlsen vant tidenes lengste VM-parti: – Veldig, veldig deilig

Magnus Carlsen gjorde grove tabber og var i tidsnød, men slo knallhardt tilbake og vant det sjette VM-partiet. Etterpå var han lettet, utslitt og fornøyd.

SE VIDEO: Her kan du se hva Magnus Carlsen sa etter seieren.

– Det var drama for meg også. Litt opp og ned rent emosjonelt, smiler Carlsen til NRK.

Magnus Carlsen trengte sårt en seier etter en VM-start preget av forsiktig spill og poengdelinger. Og til slutt kom den – etter 7,5 timers spill og 136 trekk (!) ga Jan Nepomnjasjtsjij opp det sjette partiet og erkjente at slaget var tapt.

– Det handlet om å være veldig tålmodig. Sjansene mine lå i å prøve på noe så sent som mulig, sånn at han skulle bli litt utålmodig, sier Carlsen.

– Hvor viktig var denne seieren?, spurte VG.

– Dette er ekstremt viktig, naturligvis. Jeg får gjennombruddet på den første ordentlige sjansen jeg hadde. Nå er det opp til han å slå tilbake, det er veldig, veldig deilig, svarer han.

Magnus Carlsen

SEIER: Magnus Carlsen jobbet mot klokka i det sjette-VM-partiet, men knuste til slutt Jan Nepomnjasjtsjij.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Leder med ett helt poeng

Takket være seieren står verdenseneren med 3,5 poeng etter seks spilte partier. Han er et helt poeng foran motstander Nepomnjasjtsjij og har dermed initiativet i kampen om VM-tittelen. Førstemann til 7,5 poeng vinner sjakk-VM.

– På et eller annet tidspunkt kan det være det (poenget) som teller. Jeg er kjempefornøyd, sier nordmannen.

På spørsmål fra Aftenposten om seieren smakte ekstra godt siden det er historiens lengste VM-parti, svarte Carlsen kontant:

– Ja!

Etter pressekonferansen pustet Carlsen lettet ut, mens han satte seg godt tilrette i «golfbilen» som sto og ventet. Ikke så rart:

Ikke bare er det tidenes lengste parti i antall trekk, det er også et av de mest dramatiske på veldig lenge.

Magnus Carlsen

PÅ VEI HJEM: Det var en lettet Magnus Carlsen som ble kjørt bort fra spill-lokalet.

Foto: Carl Andreas Wold / NRK

Tidsnød og tabber

Både Carlsen og Nepomnjasjtsjij var i intens tidsnød i løpet av partiet og «sjakkpila» suste fra side til side. De to VM-duellantene gjorde begge store tabber, men overså hverandres feilskjær.

– Oj. Å nei! Oj, utbrøt NRK-duoen Torstein Bae og Ole Rolfsrud om hverandre.

Da russeren gjorde trekk nummer 40, fløy pila langt over på Carlsens side, men nordmannen hadde dårlig tid og overså at han sto foran åpent mål.

– Kjempefordel for Magnus! Men nei ... Pila går tilbake! Nå er det jevnt igjen, utbrøt Bae i NRKs studio.

SE VIDEO: Her er seieren et faktum for Magnus Carlsen.

– For et maratonparti

Nordmannen hadde imidlertid ingen planer om å ta til takke med remis: Carlsen gjorde alt han kunne for å finne det forløsende trekket og fortsatte å presse motstanderen i flere timer.

– For et maratonparti dette er, konstaterte Bae da 6,5 timer hadde gått.

Etter nok en time ved brettet hadde han kjempet til seg et solid overtak som russeren aldri klarte å hente inn igjen.

Mens Carlsen gliste bredt, var «Nepo» tydelig misfornøyd da han møtte verdenspressen etter partiet. Han kikket mye ned i bordet og svarte kort på de fleste spørsmålene.

– Dette var åpenbart ikke et behagelig parti for meg, sier russeren og fortsatte:

– Jeg følte at jeg burde spille for mer enn uavgjort. Magnus klarte å utnytte de få sjansene han fikk, det er bra av ham.

Lørdag spiller Carlsen med svarte brikker. Du kan følge partiet fra klokken 13.15.

SE VIDEO: Her tar de rekorden – tidenes lengste VM-parti i antall trekk.

Klikk deg rundt i det dramatiske partiet under.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

FFKs Morten Bjørlo lå lenge nede etter at Sarpsborgs Jeppe Andersen dundret inn i ham. Det endte med gult kort, men reaksjonene hagler.

Sarpsborg 08-spiller straffes ikke etter skuldertakling i Fredrikstad

Norges Fotballforbund opplyser at det ikke finnes rettslig grunnlag for å iverksette disiplinærsak mot Sarpsborg 08-spilleren Jeppe Andersen.

Siste nytt

 • Macron: Åpningsseremonien i OL kan bli flyttet

  Frankrikes president Emmanuel Macron er sikker på at de skal få til en storstilt åpningsseremoni i OL tross utfordringer med sikkerheten og risiko for terror.

  – Vi kan gjøre det, og vi vil klare det, sier Macron om den planlagte åpningsseremonien 26. juli.

  Macron påpeker i intervju med RMC Radio og BFM TV at de ikke tar lett på oppgaven, og at myndighetene ikke går inn i dette med et naivt synspunkt.

  Macron sier at de har en Plan B om det viser seg senere at det vil bli for risikabelt å arrangere åpningsseremonien vel elven Seinens bredder.

  – Hvis sikkerheten er truet, kan det bli aktuelt å flytte seremonien til Stade de France.

  For første gang er det planlagt å ha en åpningsseremoni i OL utenfor et stadion. Omkring 160 båter vil ta utøverne på en seks kilometer lang rute langs Seinen. Over 300.000 tilskuere er ventet.

  Nylig tvang potensielle terrortrusler myndighetene til å øke sikkerheten rundt Champions League-kampen mellom Paris Saint-Germain og Barcelona. (NTB)

  Macron
  Foto: AP
 • Thoresens OL-drøm brast

  Bryteprofilen Morten Thoresens siste håp om å delta i sommerens OL i Paris er ute. Håvard Jørgensen får siste sjanse til å kvalifisere seg.

  «Gikk inn med hele hjertet, i håp om å oppnå drømmen om OL. Det gikk ikke denne gangen», skriver Thoresen på sin Instagram-konto. Thoresen fikk det ikke til i Baku for to uker siden.

  NRK har selv vært i kontakt med Morten Thoresen, som ikke ønsker å gi en ytterligere kommentar.

  Discovery omtalte saken først. I 67-kilosklassen er det kun én kvoteplass for Norge, og Håvard Jørgensen får sjansen i den siste OL-kvalifiseringen i tyrkiske Istanbul i mai, opplyser landslagssjef Pål-Eirik Gundersen til NTB.

  – Håvard skal få muligheten. Men begge skal holde seg klare med tanke på skader og sykdom, forteller Gundersen.

  – Det er luksus å ha to i verdenstoppen i samme vekt. Da må begge være klare, sier han.

  Jørgensen tok EM-bronse i fjor, mens 27 år gamle Thoresen vant EM-gull i 2020. (NTB)

  VM i bryting 2021
  Foto: Javad Parsa / Javad Parsa
 • 20 søkere til trenerjobber for langrennslandslag

  Norges Skiforbund (NSF) har fått til sammen 20 søkere fordelt på trenerstillingene for rekruttlandslagene og kvinner elite.

  – Vi er nå i gang med å gjennomgå søknader og ønsker å komme i gang med intervjuene så fort som mulig, men vil også gjøre en grundig jobb med å gjennomgå søkere. Vi har derfor ikke satt noen frister for ansettelse, skriver daglig leder Cathrine Instebø i NSF til NTB.

  Instebø skriver at det er Skiforbundets fagsjef Per Elias Kalfoss som styrer prosessen.

  Skiforbundet skal erstatte trener for kvinner elite, Stig Rune Kveen. De skal også erstatte trenerne for rekruttlandslagene, Monika Kørra og Jacob Walther. Kørra har trent rekruttkvinnene, mens Walther har trent mennene. (NTB)

  Cathrine Instebø
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal