Hopp til innhold

Carlsen slet med selvtilliten - tilbake i storform

Magnus Carlsen spilte søndag remis mot Ding Liren og tok seieren i turneringen i Nederland. – Nå er han favoritt uansett hvem ham møter i VM, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae

Carlsen

VERDENS BESTE: Magnus Carlsen leder med nesten 50 ratingpoeng til nestemann på lista.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Etter 99 trekk var partiet mot kinesiske Liren over. Nordmannen lå godt an hele veien, men klarte ikke å matte sin kinesiske motstander. Med det hadde Carlsen sikret seg en delt seier turneringen.

Fabiano Caruana var den som kunne delt seiere med Carlsen, men italieneren tapte for russiske Jevgenij Tomasjevskij. Dermed tok Carlsen sin 26. turneringsseier.

Carlsen slet med dårlig selvtillit etter sommeren i fjor, men ser nå ut til å være tilbake i storslag.

– Suveren ener

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er imponert over Carlsens spill i Nederland. Han mener rivalene nå må innse at Carlsens lille nedtur er over for godt.

– Det var nok mange som hadde håpet at han skulle fortsette å ramle litt tilbake, men nå ser de at han er tilbake som suveren ener. Han er tilbake til der han har vært, sier Bae.

Den internasjonale mesteren i sjakk mener Carlsen stadig utvikler seg som sjakkspiller, og at problemene i 2015 gikk på det mentale.

– Det er ikke ferdighetene det har gått på. Han ble nok rystet i grunnvollene av den episoden i Stavanger, da han tapte på tid, og det gjorde at han mistet selvtillit. Men han har reist seg, og dette er virkelig et toppresultat, sier Bae.

– Favoritt i VM

I løpet av turneringen i Nederland gikk Carlsen opp 6,6 ratingoeng til 2850,6 poeng. Nestemann på lista, Vladimir Kramnik, ligger nesten 50 poeng bak.

Bae er klar på én ting.

– Nå vil han være favoritt uansett hvem han møter i VM i år.

Siste nytt

 • Haaland og City videre i FA cupen etter seier over Arsenal

  Manchester City er klare for femte runde i FA-cupen etter 1-0 seieren over Premier League-leder Arsenal.

  Erling Braut Haaland var med fra start for City, mens kaptein Martin Ødegaard startet på benken for de rødkledde.

  Haaland fikk seg et stygt slag i det 28. minutt. Den norske kjempen ble liggende nede, men ristet det raskt av seg.

  Arsenals Rob Holding hadde fått tydelig beskjed fra trener Arteta om å hindre Haaland. Det kunne fort straffet seg med et rødt kort etter bruk av både albue og riving.

  – Han rives ned. Da lever Holding farlig. Han skjønte at han kunne komme i trøbbel, sa Viaplay-kommentator Roar Stokke da Holding fikk gult kort.

  – Da er det ubehagelig å spille én mot én med så lite sikring, når du har et gult kort i tillegg, sa ekspertkommentator Lars Tjærnås.

  Holding ble byttet ut like etter pause i det 46. spilleminutt.

  Men Haaland fikk tøff behandling gjennom hele kampen, og han slet med å komme seg forbi hindringene.

  Har Arsenal funnet oppskriften på å stoppe jærbuen?

  Sjanse på sjanse bød seg for City i andre omgang. Og til slutt satt det etter en ping-pong-retur via stolpen fra Jack Grealish. Nathan Aké satte ballen kontrollert ned i det lengste hjørnet.

  Ødegaard ble spart helt til det 74. spilleminutt, uten at kapteinen ble sentral i spillet.

  Det var første gang Haaland og Ødegaard spilte mot hverandre, men den store norske duellen uteble.

  city
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Frankrike ble for sterke - Sverige ute av håndball-VM

  Glenn Solberg og «söta bror» fikk slite da de møtte Frankrike i VM-semifinalen på hjemmebane i Stockholm. Det endte 31-26 til Frankrike.

  Det ble en tøff første omgang for hjemmelaget, og det gikk ikke veien for Solbergs mannskap. Gjennom gode keeper- og forsvarsprestasjoner gjorde svenskene det de kunne for å holde franskmennene unna, men kunne ikke stoppe det uunngåelige.

  Frankrike festet grep og fant hyppig veien til nettmaskene. Svenskene fikk på den andre siden slite med å score da den franske keeperen Vincent Gerard sto støtt. Jim Gottfridsons fravær preget tydelig Sverige. Det sto 16-12 til Frankrike til pause.

  Etter hvilen hadde svenskene endret på siktet og ble giftigere foran mål, men beklageligvis for Sverige hadde franskmennene gjort det samme.

  Den franske streken Nedem Remili spilte en god kamp, utnyttet de svenske svakhetene og kunne tilrettelegge for lagkameratene og gjentatte ganger finne nettmaskene selv.

  I en fullsatt arena gjorde de gulkledde på tribunen det de kunne får å hjelpe laget framover, men det nyttet ikke.

  Sverige strammet inn forspranget til to mål i 2. omgang, men måtte til slutt se seg slått av et overlegent fransk lag.

  Dermed må Sverige ut i bronsekamp søndag mot Spania. Frankrike spiller VM-finale mot Danmark samme dag.

  (©NTB)

  lHSFk6D4d-o
  Foto: Anders Wiklund / AP
 • Korsbåndskade for Haugland etter fall i junior-VM

  Alpinisten Ine Haugland (20) fra Skade får et langt fravær fra sporten. Det er konstatert korsbåndskade etter at hun falt i utforrennet i junior-VM nylig.

  Haugland kom bakpå over en kul og fikk en rotasjon. Hun ble hentet av helikopter etter det ublide møtet med blankisen i St. Anton. Etter undersøkelser på det lokale sykehuset i Østerrike så det først ut som hun slapp med skrekken, men nye undersøkelser i Oslo denne uken viste at korsbåndet røk.

  Nå venter operasjon i februar, og hun vil være ute i omtrent et år.

  – Kjempekjedelig, men målsettingen er å komme tilbake for fullt, sier Haugland til skiforbundets nettsted.

  Alpinlandslagets lege Marc Jacob Strauss sier at det er en tradisjonell korsbåndskade og at Haugland har gode muligheter til å komme tilbake for fullt.

  (©NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste