Hopp til innhold

– Magnus har gått fra smygende anakonda til brølende løve

En romjulsgave til norske sjakkfans: Torstein Bae mener vi nå ser en ny og enda farligere Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen

HERJER: Magnus Carlsen under partiet mot Li Chao på julaften. Flere kaller det et av hans beste partier i år.

Foto: David Llada / Qatar Masters Open

– I denne turneringen har han gått fra smygende anakonda til brølende løve. Jeg lurer på om vi ser konturene av at Magnus Carlsen oppfinner seg selv på ny, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Han er en av mange som har fulgt Carlsens herjinger i Qatar mellom måltidene i jula.

Den norske verdensmesteren leder turneringen etter fire seire og én remis, og spesielt partiet på julaften mot den sterke kineseren Li Chao var briljant.

– Virkelig bemerkelsesverdig

Carlsen gikk rett i angrep, med fare for tap om han ikke fant et avgjørende matt-trekk. Det var slik han ofte spilte som tenåring, kompromissløst og skarpt. De siste årene har han vært mer kjent for lange, seige partier.

– Jeg har fortsatt angrepsinstinkter i meg, gliste Carlsen på den offisielle sendingen etter den overbevisende seieren.

En samlet sjekkverden tok pause fra juleribba for å hylle nordmannen på internett.

– Det var virkelig bemerkelsesverdig. Mangus spilte med ekstraordinær energi. Det var rett og slett et fabelaktig parti, sier stormester Daniel King i sin videoanalyse på Youtube.

Magnus Carlsen

BRLIJERTE: Magnus Carlsen under partiet mot kinesiske Li Chao, som er rangert som nummer 14 i verden.

Foto: Alla Oborina / Qatar Masters Open

En ny retning for Carlsen?

Carlsen hevder det var tilfeldig at det ble et angrepsparti denne gangen, men Torstein Bae mener verdensmesteren har vært mer aggressiv gjennom hele turneringen. En slik utvikling kan være svært dårlige nyheter for motstanderne.

– Kanskje han trengte litt motgang for å bli tvunget til å spille på flere måter. Det var ingen grunn til å utforske andre spillemåter så lenge han feide folk av brettet med den rolige stilen. Men det er mange som har savnet den angreps-dimensjonen i spillet hans. Hvis han får enda litt flere tangenter å spille på, er det en veldig stor styrke, sier Bae.

– Folk har savnet litt at han kaster seg over motspillerne, sånn som Kasparov. Tenk om vi kan få se det i en VM-kamp også, sier eksperten.

– Begynner å se ut som den beste i universet

Turneringen Carlsen deltar i er en såkalt åpen turnering, hvor det deltar mange relativt svake spillere i tillegg til de vante stjernespillerne.Tidligere VM-spiller Nigel Short sier til Sjakkbloggen at Carlsen får trent på den aggressive delen av spillet i en slik turnering, hvor man må vinne de fleste partiene for å nå opp i sammendraget.

– Det gjør deg skarpere, sier Short til Sjakkbloggen.

Flere mener en angrepsvillig Carlsen vil være en utenomjordisk sjakkspiller.

– Han begynner å ikke bare se ut som den beste i verden. Men den beste i universet, skriver den britiske stormesteren Daniel Cormally på Twitter.

Siste nytt

 • Anklager mot United-profil Greenwood frafalt

  Siktelsen mot Manchester United-spissen Mason Greenwood (21) er lagt bort. Han ble i januar i fjor pågrepet på mistanke om voldtektsforsøk og overfall.

  Politiet i Manchester gikk torsdag ut med at anklagene er droppet. I uttalelsen står det at Greenwood ikke lenger straffeforfølges.

  Greenwood ble for ett år siden arrestert som følge av påstander knyttet til en ung kvinne etter at lydopptak og bilder ble publisert i sosiale medier. Det var kvinnen selv som la det ut, men fjernet senere innleggene.

  I etterkant ble likevel Greenwood pågrepet og siktet for forsøk på voldtekt, overfall og drapstrusler.

  Det tok ikke lang tid før Manchester United suspenderte ham. Nike avsluttet også sponsorkontrakten med unggutten, og Electronic Arts fjernet Greenwood fra aktive lag på videospillet Fifa.

  I midten av oktober ble 21-åringen formelt siktet for voldtektsforsøk og møtte i retten for første gang. Han ble to dager senere løslatt mot kausjon.

  Greenwood debuterte for Manchester United da Ole Gunnar Solskjær var manager i klubben. Det skjedde i mars 2019, og han står med 35 mål på 129 United-kamper. (NTB)

  Mason Greenwood Manchester United
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • Klæbo blir i høyden – men går i Toblach

  Johannes Høsflot Klæbo har bestemt seg for å gå de individuelle verdenscupkonkurransene i Toblach i helga, men dropper søndagens stafett. Det bekrefter pappa Haakon Klæbo i en sms til NRK torsdag ettermiddag, rett etter at avgjørelsen ble tatt.

  Klæbo komme imidlertid ikke til å avbryte sitt pågående høydeopphold i Lavaze.

  – Vi kjører ned og opp fra Lavaze hver dag for å opprettholde høyderegimet, sier Haakon Klæbo.

  Lavaze ligger 1800 meter over havet, mens konkurransene i Toblach er på 1200 meter. Kjøreturen mellom de to stedene, tar rundt to timer. Klæbo tilbringer med andre ord fire timer i bil både fredag og lørdag.

  – Med tanke på VM er dette et optimalt opplegg. Han får fortsette høydetreningen, samtidig som han får med seg et par harde konkurranser. Erfaringsvis kan han være noe under toppformen i disse rennene når han kommer rett fra høyde, men med tanke på VM er dette ideelt, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

  gVBmwXvw2RM
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Norsk stortalent (20) imponerte i Saudi Tour – Guerreiro vant etappen

  Den norske 20-åringen Embret Svestad-Bårdseng viste bunnsolid klatreform på den fjerde etappen av sykkelrittet Saudi Tour torsdag.

  Den 163,4 kilometer lange etappen fra Maraya til Harrat Uwayrid var kongeetappen i rittet. Avslutningen besto blant annet av en svært bratt og krevende stigning.

  Der viste Svestad-Bårdseng, som sykler for Human Powered Health, for alvor fram sitt talent. 20-åringen var femtemann over toppen i selskap med meget sterke ryttere.

  På de siste flate kilometerne inn mot mål måtte Svestad-Bårdseng se seg passert av en gruppe ryttere. I mål trillet han til 22.-plass. Dermed ble det ingen resultatmessig superdag av nordmannen, men prestasjonen 20-åringen viste fram var det høy klasse over.

  Fire ryttere gjorde opp om seieren på etappen. Aller sterkest på de siste meterne var den portugisiske favoritten Ruben Guerreiro. Han sykler for Movistar-laget.

  Italienske Davide Formolo ble nummer to etter å ha fått god hjelp av UAE-lagkamerat Vegard Stake Laengen til å sette høy fart inn i den siste bakken.

  Uno-X-laget, som fikk en sterk etappeseier ved Søren Wærenskjold onsdag, satte sin lit til den klatresterke dansken Jacob Hindsgaul torsdag. Sistnevnte klarte ikke følge de beste i bakken og ble nummer elleve på etappen.

  (©NTB)

  saudi tour
  Foto: THOMAS SAMSON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste