– Magnus har gått fra smygende anakonda til brølende løve

En romjulsgave til norske sjakkfans: Torstein Bae mener vi nå ser en ny og enda farligere Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen

HERJER: Magnus Carlsen under partiet mot Li Chao på julaften. Flere kaller det et av hans beste partier i år.

Foto: David Llada / Qatar Masters Open

– I denne turneringen har han gått fra smygende anakonda til brølende løve. Jeg lurer på om vi ser konturene av at Magnus Carlsen oppfinner seg selv på ny, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Han er en av mange som har fulgt Carlsens herjinger i Qatar mellom måltidene i jula.

Den norske verdensmesteren leder turneringen etter fire seire og én remis, og spesielt partiet på julaften mot den sterke kineseren Li Chao var briljant.

– Virkelig bemerkelsesverdig

Carlsen gikk rett i angrep, med fare for tap om han ikke fant et avgjørende matt-trekk. Det var slik han ofte spilte som tenåring, kompromissløst og skarpt. De siste årene har han vært mer kjent for lange, seige partier.

– Jeg har fortsatt angrepsinstinkter i meg, gliste Carlsen på den offisielle sendingen etter den overbevisende seieren.

En samlet sjekkverden tok pause fra juleribba for å hylle nordmannen på internett.

– Det var virkelig bemerkelsesverdig. Mangus spilte med ekstraordinær energi. Det var rett og slett et fabelaktig parti, sier stormester Daniel King i sin videoanalyse på Youtube.

Magnus Carlsen

BRLIJERTE: Magnus Carlsen under partiet mot kinesiske Li Chao, som er rangert som nummer 14 i verden.

Foto: Alla Oborina / Qatar Masters Open

En ny retning for Carlsen?

Carlsen hevder det var tilfeldig at det ble et angrepsparti denne gangen, men Torstein Bae mener verdensmesteren har vært mer aggressiv gjennom hele turneringen. En slik utvikling kan være svært dårlige nyheter for motstanderne.

– Kanskje han trengte litt motgang for å bli tvunget til å spille på flere måter. Det var ingen grunn til å utforske andre spillemåter så lenge han feide folk av brettet med den rolige stilen. Men det er mange som har savnet den angreps-dimensjonen i spillet hans. Hvis han får enda litt flere tangenter å spille på, er det en veldig stor styrke, sier Bae.

– Folk har savnet litt at han kaster seg over motspillerne, sånn som Kasparov. Tenk om vi kan få se det i en VM-kamp også, sier eksperten.

– Begynner å se ut som den beste i universet

Turneringen Carlsen deltar i er en såkalt åpen turnering, hvor det deltar mange relativt svake spillere i tillegg til de vante stjernespillerne.Tidligere VM-spiller Nigel Short sier til Sjakkbloggen at Carlsen får trent på den aggressive delen av spillet i en slik turnering, hvor man må vinne de fleste partiene for å nå opp i sammendraget.

– Det gjør deg skarpere, sier Short til Sjakkbloggen.

Flere mener en angrepsvillig Carlsen vil være en utenomjordisk sjakkspiller.

– Han begynner å ikke bare se ut som den beste i verden. Men den beste i universet, skriver den britiske stormesteren Daniel Cormally på Twitter.

Siste nytt

 • Lillehammer slo Oilers

  Stavanger Oilers gikk på sitt første tap i ordinær spilletid i årets sesong da Lillehammer vant 5-2 på hjemmebane. Stavangerklubben leder eliteserien i ishockey suverent. Lillehammer klatret til tredjeplass på tabellen.

  Hockey Classic Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Wales klare for EM

  Aaron Ramsey scoret begge målene da Wales slo Ungarn 2-0, og tok seg til EM i fotball i 2020. Waliserne måtte vinne for å ta seg til mesterskapet, og knep EM-plassen foran Slovakia og Ungarn.

  Wales
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • Byåsen Håndball må kutte

  Byåsen Håndball Elite fristiller tre av spillerne og innfører lønnskutt på resten. Klubben går ca. to millioner i underskudd, melder Adresseavisen. Byåsen ligger på tredjeplass i kvinnenes eliteserie.

  Ida Alstad, Byåsen håndball
  Foto: Bent Lindsetmo/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal