Carlsen ser likheter med sjakkfenomen (16): – Utrolig sleip

Kan Alireza Firouzja (16) bli den «nye Magnus Carlsen?» Ja, det kan fort være, ifølge Magnus Carlsen selv.

Alireza

SUPERTALENT: Iranske Alireza Firouzja.

Foto: KOEN SUYK

Den iranske stormesteren har nemlig rukket å sette spor i sjakkverdenen til tross for sin lave alder.

Mange nordmenn la merke til 16-åringen for første gang under VM i lyn- og hurtigsjakk i romjula.

Firouzja tok først VM-sølv bak Carlsen i hurtigsjakk, og han fikk også en sentral rolle i Carlsens jakt på lyngull, som nordmannen sikret etter omspill:

KLAGDE: Alireza Firouzja protesterte voldsomt mot dommerne da Magnus Carlsen vant lynsjakk-partiet under VM.

Carlsen har slått stortalentet også senere, men det skapte overskrifter da 16-åringen fikk sin revansj i finalen av Banter Blitz i april.

Nordmannen har nå invitert en rekke av verdens beste sjakkspillere til Magnus Carlsen Chess Tour, som inkluderer fire netturneringer, denne våren og sommeren.

Blant dem: Alireza Firouzja.

Ekstremt imponert

– Jeg tenker at den gamle Magnus Carlsen ønsker å ha en finger med i spillet der en stund, utbryter en glisende Carlsen når NRK trekker frem sammenligningen.

Hva kan jeg si? Jeg er ekstremt imponert over det han gjør. Det blir spennende å ha ham med i turnering igjen. Han har alle forutsetninger som skal til for å bli ekstremt god. Til og med best i verden en dag, men jeg tror også han trenger tid, fortsetter Carlsen.

Carlsen

IMPONERT: Magnus Carlsen.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

29-åringen kjemper i øyeblikket for seier i Steinitz Memorial, hvor han møter turneringsleder Daniil Dubov i siste runde søndag kveld.

Verdenseneren synes man må være forsiktig med å ha altfor høye forventninger til Firouzja. Samtidig beskriver han 16-åringen som «ekstremt lovende».

Der Carlsen ble stormester som 13-åring, var Firouzja 14, men iraneren er tidenes nest yngste (16 år og én måned) til å nå 2700 i rating – kun slått av kineseren Wei Li.

I dag er han forøvrig fire ratingpoeng bak fire år eldre Li (2732), og holder 21.-plass på verdensrankingen, ifølge Fide.

Ser likhetstrekk

Carlsen sier han «definitivt kjenner igjen en del fra da han var på samme alder».

– Hva da?

– Hvor utrolig sleip han er. Han er så vanskelig å spille mot, fordi det alltid er noen små triks å se opp for – og hvor seig han er. Samtidig merker du at han har en veldig god følelse for spillet. Jeg tror egentlig han bare trenger mer erfaring og litt mer tid, så vil han ta enda flere steg, sier Carlsen.

Sjakkekspert og Carlsen-kamerat Jon Ludvig Hammer påpeker at sjakkhistorien er full av talenter som ikke har fått ut sitt potensial.

Han beskriver Firouzja som «uredd og ambisiøs», men understreker samtidig at det er langt fra korte partier til fulle kamper i det virkelige liv.

Magnus Carlsen

KNUSENDE SEIER: Magnus Carlsen hadde ingen problemer med å slå Alireza Firouzja under Tata Steel i januar.

Foto: KOEN SUYK / AFP

Simen Agdestein, som trente Carlsen i barne- og ungdomsårene, synes det er veldig morsomt at Carlsen nå inkluderer Firouzja i turneringene.

Agdestein ble kjent med Carlsen allerede ved 10-årsalderen, og verdenseneren gikk sjakklinja ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG) fra han var 15-18 år.

Dermed har Agdestein et godt grunnlag for å sammenligne en 16 år gammel Firouzja med en 16 år gammel Carlsen.

– Alireza er kanskje litt foran Magnus, rett og slett. Men begge blir løftet opp av internasjonale arrangører. Magnus fikk sjansen til å spille mot de beste veldig tidlig. Skal man slå de beste, må man komme med og møte dem. Magnus fikk de mulighetene hele tiden, og det gjør nok Alireza også. Og nå takket være Magnus, sier Agdestein.

Siste nytt

 • Engen og Minde semifinaleklare

  Med Ingrid Syrstad Engen og Kristine Minde fra start vant Wolfsburg komfortabelt 3-0 over 2.-divisjonslaget Gütersloh i den tyske cupens kvartfinale.

  I semifinalen venter nok et 2.-divisjonslag i Arminia Bielefeld, som sensasjonelt slo ut Sand i kvartfinalen.

  Semifinalene spilles 10. og 11. juni, finalen 4. juli.

  Engen
  Foto: Peter Morrison/AP Photo
 • Forren vurderer «lokkende» tilbud

  Avisen Expressen hevder at Vegard Forren har et tilbud fra IFK Göteborg. Til Nettavisen sier midtstopperen at han har et konkret tilbud han vurderer.

  Forren vil ikke si hvilken klubb eller liga det er snakk om.

  – Jeg har et tilbud jeg vurderer. Jeg skal ta en god prat med familien om det, sier Forren til Nettavisen.

  Den svenske avisen Expressen skrev onsdag at IFK Göteborg har tilbudt Forren kontrakt og at han har fått frist til slutten av uken med å svare.

  Forrens kontrakt med Molde ble forrige uke avsluttet på grunn av en personalsak. Han har i intervju med TV 2 og Romsdals Budstikke vært åpen om sine spilleproblemer og om at han lånte penger fra Moldes botkasse for å gjøre opp spillegjeld.

  rRPXsMGLtcE
  Foto: Terje Bendiksby
 • Haaland usikker til Hertha-kampen

  Erling Braut Haaland fikk også onsdag behandling mens lagkameratene trente, men Borussia Dortmund har ikke gitt opp å få ham på banen mot Hertha Berlin.

  Det melder flere tyske medier onsdag ettermiddag, deriblant lokalavisa Ruhr Nachrichten og velrenommerte Kicker.

  Det var under toppmøtet hjemme mot Bayern München i forrige uke at uhellet var ute. 19-åringen kolliderte med dommeren og fikk en vridning i det høyre kneet.

  Ifølge Kicker er det påvist et strukket leddbånd. Haaland sto over helgens 6-1-seier over tabelljumbo Paderborn.

  DGHWt6lkdpE
  Foto: Martin Meissner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal