Magnus Carlsen med finaletap mot «den nye Magnus Carlsen» (16)

Magnus Carlsen tapte mot iranske Alireza Firouzja i nettsjakkturneringen Banter Blitz.

Magnus Carlsen

TAPTE: Magnus Carlsen, her avbildet under VM i lyn- og hurtigsjakk i Moskva.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

16-åringen er omtalt som «den nye Magnus Carlsen» flere ganger, blant annet av sjakkeksperten i El País Leontxo Garcia. Han er kanskje det heteste navnet i sjakkverden akkurat nå, og er spådd som en mulig VM-utfordrer for Magnus Carlsen dersom han beholder tittelen i flere år.

Onsdag var det ikke langsjakk, men «Banter Blitz» på internett. Der får spillerne tre minutters betenkningstid, og det gis ikke tillegg i tiden.

Carlsen: – Jeg var utrolig dårlig

Finalen var jevn, og det sto 7,5-7,5 før det siste partiet. Der var Firouzja sterkest, og han vant 8,5-7,5.

Alireza Firouzja

VANT: Alireza Firouzja.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Det var det game over. Jeg var utrolig dårlig. Gratulerer, sa Carlsen i sin knappe tapskommentar ifølge NTB.

Firouzja satt foran dataskjermen og smilte bredt.

– Det var nok 50-50 mellom oss om hvem som ville vinne denne duellen. Det ble jevnt, og jeg var nok litt heldig, innrømmet Firouzja etter seieren.

Seieren gjør Firouzja 143.000 kroner rikere, mens Carlsen får 92.000 kroner for andreplassen, skriver NTB.

Flere kontroverser

16-åringen fra Iran er ikke bare kjent for å være en innmari dyktig sjakkspiller. Under VM i lynsjakk i romjula ble han rasende etter å ha tapt på tid mot Magnus Carlsen. Firouzja sto langt bedre, men veltet en brikke. Den måtte settes på plass, og da gikk tiden ut. Det så omtrent ut som det kokte i topplokket mens han leverte protest til sjefdommeren; han mente at Carlsen bannet, noe som forstyrret ham.

Alireza Firouzja skriver klage

PROTEST: Her skriver Alireza Firouzja protesten i romjula.

Foto: Christian Kråkenes / NRK / CHRISTIAN KRAKENES

Men dommeren gjorde ingenting, Carlsen vant partiet på tid.

I turneringen spilte han under FIDE-flagg, ettersom iranske borgere ikke fikk lov til å delta i turneringen. Han er bosatt i Frankrike, og flere har spekulert i om Firouzja snart blir fransk statsborger.

Magnus Carlsen og ALireza Firouzja

SMIL: Magnus Carlsen etter det mye omtalte partiet mot Alireza Firouzja i romjula. Onsdag hadde smilet byttet eier; 16-åringen vant Banter Blitz-turneringen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Siste nytt

 • VM-sølv til Borch

  Kjetil Borch slo til med sølv, bak Italia, i verdensmesterskapet i kystroing i Portugal søndag. Medaljen kom i strandsprint, og øvelsen skal inn på OL-programmet i 2028.

  – Det er litt rart. Jeg hadde ingen ambisjoner da jeg kom hit og hadde ikke lagt inn så mye trening. Det er en ny konkurranseform, en avart av roing, så det er kult å kunne gjøre det nokså bra på første forsøk, sier han til NRK.

  Borch fortalte nylig at han var lei roing etter OL, og la på seg 10 kilo siden sølvet i Tokyo.

  – Fett er fart. Jeg har jo gått opp en del og trent i snitt én økt i uka, så jeg er ikke i sykt god form. Men det er en kort konkurranse, så kravet til aerob kapasitet er ikke like stort, sier han.

  Kjetil Borch
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ruud og Europa jublet for seier

  Casper Ruud og hans Europa-lagkamerater kunne søndag juble for seier over verdenslaget i Laver Cup i tennis allerede etter søndagens første kamp.

  Andrej Rublev og Alexander Zverev vant doublekampen mot Reilly Opelka og Denis Shapovalov og sørget for åttende Europa-seier på ni kamper så langt. Dermed ble de tre gjenstående singlekampene avlyst fordi de var uten betydning.

  I stedet avvikles en siste doublekamp der Casper Ruud og Daniil Medvedev skal møte Felix Auger-Aliassime og Diego Schwartzman. Det blir i praksis en oppvisningskamp.

  Ruud imponerte da han fredag spilte turneringens åpningskamp og slo Opelka i strake sett (NTB).

  Ruud og Borg
  Foto: CLIVE BRUNSKILL / AFP
 • Tre mål på tre minutter i Molde

  Tre spinnville minutter snudde kampen mellom Molde og Viking på hodet.

  Eirik Ulland Andersen hadde sendt Molde i føringen etter en halvtimes spill, men det var senere i kampen dramatikken skulle utfolde seg.

  På stillingen 1-0 til Molde utliknet Samúel Fridjónsson for Viking etter 70 minutters spill. Rett fra avspark gikk Molde i angrep, og Eliteseriens toppscorer Ohi Omoijuanfo satte lekkert inn 2-1.

  Men det ga seg ikke der. For rett fra avspark igjen gikk Viking i angrep. Shayne Pattynama styrte inn utlikningen via Martin Linnes, og rogalendingene hadde kommet tilbake for andre gang på tre minutter.

  Det var også det siste målet i kampen. Molde taper to poeng i gullkampen.

  Eliteserien i fotball 2021: Molde - Viking
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal