Hopp til innhold

Carlsen om hvordan han snudde motgangen: – På et tidspunkt klikket det

STAVANGER (NRK): Magnus Carlsen tror det blir vanskelig å følge opp suksessen i 2019. I år har han vunnet alt han har stilt opp i, og nå kan han sette verdensrekord på hjemmebane.

Magnus Carlsen

GLIS: Magnus Carlsen har hatt mye å smile for hittil i år. Her avbildet under VM i lyn- og hurtigsjakk i St. Petersburg i romjulen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Verdensmesteren er i superform før Norway Chess starter tirsdag. Hittil i år har han stilt opp i fem turneringer og vunnet alle. Nylig vant han en turnering i Skottland etter en mesterlig snuoperasjon.

I tillegg har han vunnet tre såkalte storturneringer. Han vant i Wijk aan Zee i Nederland, og fulgte opp med seier i aserbajdsjanske Shamkir. Deretter vant han storturneringen i Tyskland, der han vant etter knallsterke seks seirer og tre remiser.

Deretter vant han i Elfenbenskysten før seieren i Skottland forrige uke.

– Den type turneringer er et sted hvor jeg har manglet noe tidligere. Jeg har ønsket å vise at det er noe forskjell på meg og de andre der, det har vært et mål for meg, sier Carlsen.

Norwegian chess player Magnus Carlsen participates at the Energy Denmark Champions Battle 2019 in Circus Building, Copenhagen

HERJER: Magnus Carlsen har også tid til litt simultansjakk mellom storturneringene. Her avbildet i Danmark, der det ble 24 seirer.

Foto: Ritzau Scanpix / Reuters

Fikk tilbake selvtilliten

Selv mener Carlsen at storformen kommer som følge av VM-seieren i november.

– I fjor var en vanskelig periode for meg. Jeg var ett parti fra å miste førsteplassen, og det var helt klart en lettelse å beholde VM-tittelen.

– Sjakk er ikke så veldig forskjellig fra andre typer sport, selvtillit er helt uvurderlig. Du spiller på et helt annet nivå når du har selvtillit. Det har jeg manglet en periode, men den siste tiden har den vært der. Da blir spillet hevet til et nærmest kunstig nivå, sier Carlsen.

Carlsens storform gjør at han nærmer seg sin egen ratingrekord på 2882, fra mai 2014. Nå har han 2875 poeng på FIDE-ratingen, som er en rangering av verdens beste spillere.

– Om jeg slår ratingrekorden får vi ser på. Hvis jeg fortsetter å spille som jeg gjør, tar jeg rekorden. Men det er ikke rimelig å forvente det, sier Carlsen.

Ifølge Tarjei Joten Svendsen, journalist i nettstedet Matt & Patt, trenger Carlsen 6,5 av 9 poeng for å slå ratingrekorden. Det betyr at han trenger fire seirer og fem remiser.

Laster Twitter-innhold

Nesten-knekk i november

En slik situasjon virket nesten utenkelig i november, da han møtte Caruana til VM-kamp i London. Da slet han med å finne ut hvordan han skulle avgjøre partiene, og flere eksperter mente Carlsen var på vei til å miste identiteten.

Magnus Carlsen

BLÅVEIS: Blåveisen over høyre øye ble på mange måter et symbol på Carlsens trøbbel foran brettet i VM-kampen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Mangelen på selvtillit gjorde at flere spådde at Magnus Carlsens æra som verdensener var over. Ett tap mot Caruana hadde vippet ham ned fra tronen, og amerikanske Caruana så sylskarp ut ved brettet.

Men så ...

– På et tidspunkt klikket det. Jeg begynte å vinne, og fikk troen på at jeg kunne vinne igjen.

Med jakten på rekord øker presset utenfra. Flere snakker om ratingrekorden på 2882, noen drister seg til å tenke at Magnus Carlsen kan bryte grensen på 2900 poeng. Det har ingen klart før ham.

– Akkurat nå handler det om å gjøre det så godt som mulig i neste parti og neste trekk. Jeg har aldri trengt mer motivasjon enn det. Det finnes ratingmål og sånne ting. Jeg vil fortsette å være verdensmester, men å bli det var ikke et mål jeg hadde. Akkurat nå flyter det meget fint, og jeg trenger ikke noe overordnet mål i det hele tatt, sier Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen VM-gull

GULLJUBEL: Magnus Carlsen smilte bredt da VM-tittelen ble sikret i november i fjor.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Siste nytt

 • Lionel Messis Inter Miami vant sesongåpningen

  MLS-sesongen 2024 startet med 2-0-seier på hjemmebane for Inter Miami over Real Salt Lake og debut for Luis Suárez.

  Suárez spilte sammen med Messi og Co for første gang siden 2020.

  Tidligere Brann og Trømsø-spiller Robert Taylor scoret det første målet for Miami etter 39 minutter.

  Da det var sju minutter igjen av kampen doblet Diego Gómez Miamis ledelse etter at han fullførte et angrep ledet av Messi og Suárez.

  (NTB)

  zBS6uqOK6HE
  Foto: AP
 • Casper Ruud videre i Mexico

  Casper Ruud er kvartfinaleklar i ATP-turneringen i mexicanske Los Cabos. Han slo amerikaneren Marcos Giron i strake sett.

  Snarøya-mannen vant 2.-rundeoppgjøret på hardcourt med sifrene 6-1, 6-0.

  Med det revansjerte Ruud den tidlige exiten Giron påførte ham i Tokyo på ATP-touren i oktober i fjor. Da tapte han begge settene.

  Singleturneringen i Mexico er Ruuds første siden han for en måned siden forsvant ut i 3. runde av Australian Open. Etter det hjalp han Norge videre i Davis Cup.

  I kvartfinalen møter Ruud enten australske Max Purcell eller Nuno Borges fra Portugal.

  (NTB)

  FB0gXJTKxjs
  Foto: Reuters
 • Forfang åpner opp om meldinger: – Mye dårlig oppførsel

  Det har stormet rundt hopplandslaget de siste dagene, etter at det i forrige uke kom frem at landslagshopperne hadde sendt et brev hvor de uttrykte misnøye med landslagstrener Alexander Stöckl.

  Som utøverrepresentant har Johann André Forfang blitt en synlig del av saken. Det har resultert i at han har fått mye kritikk på diverse kommentarfelt rundt omkring. Og også i egen innboks.

  – Det går veldig mye på meg som person. At jeg har vært med lenge, er gammel og bare bør gi meg. De prøver rett og slett å få meg til å føle at det ikke er noen plass til meg i sporten, sier Forfang om meldingene han hevder å ha fått tilsendt.

  – Det er aldri noe gøy å få slike meldinger. Det er det vel ingen som synes. Selv ikke de som sender den, ville synes det var noe greit å få slike meldinger selv. Det sliter jeg litt med å respektere, rett og slett. Jeg synes det er mye dårlig oppførsel der ute. Men da igjen, jeg vet at de med hjertet for sporten omfavner oss utøvere, sier hopperen.

  – I en idrett så vil jeg tro at utøverne, om ikke alltid vet best, så har de i hvert fall en veldig kvalifisert mening om ting. Det å idioterklære oss så til de grader, det synes jeg er veldig spesielt, sier han videre.

  Denne helgen skal han han og resten av verdenseliten hoppe i skiflygingsbakken i Oberstdorf.

  Johann André Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal