Hopp til innhold

Carlsen om hvordan han snudde motgangen: – På et tidspunkt klikket det

STAVANGER (NRK): Magnus Carlsen tror det blir vanskelig å følge opp suksessen i 2019. I år har han vunnet alt han har stilt opp i, og nå kan han sette verdensrekord på hjemmebane.

Magnus Carlsen

GLIS: Magnus Carlsen har hatt mye å smile for hittil i år. Her avbildet under VM i lyn- og hurtigsjakk i St. Petersburg i romjulen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Verdensmesteren er i superform før Norway Chess starter tirsdag. Hittil i år har han stilt opp i fem turneringer og vunnet alle. Nylig vant han en turnering i Skottland etter en mesterlig snuoperasjon.

I tillegg har han vunnet tre såkalte storturneringer. Han vant i Wijk aan Zee i Nederland, og fulgte opp med seier i aserbajdsjanske Shamkir. Deretter vant han storturneringen i Tyskland, der han vant etter knallsterke seks seirer og tre remiser.

Deretter vant han i Elfenbenskysten før seieren i Skottland forrige uke.

– Den type turneringer er et sted hvor jeg har manglet noe tidligere. Jeg har ønsket å vise at det er noe forskjell på meg og de andre der, det har vært et mål for meg, sier Carlsen.

Norwegian chess player Magnus Carlsen participates at the Energy Denmark Champions Battle 2019 in Circus Building, Copenhagen

HERJER: Magnus Carlsen har også tid til litt simultansjakk mellom storturneringene. Her avbildet i Danmark, der det ble 24 seirer.

Foto: Ritzau Scanpix / Reuters

Fikk tilbake selvtilliten

Selv mener Carlsen at storformen kommer som følge av VM-seieren i november.

– I fjor var en vanskelig periode for meg. Jeg var ett parti fra å miste førsteplassen, og det var helt klart en lettelse å beholde VM-tittelen.

– Sjakk er ikke så veldig forskjellig fra andre typer sport, selvtillit er helt uvurderlig. Du spiller på et helt annet nivå når du har selvtillit. Det har jeg manglet en periode, men den siste tiden har den vært der. Da blir spillet hevet til et nærmest kunstig nivå, sier Carlsen.

Carlsens storform gjør at han nærmer seg sin egen ratingrekord på 2882, fra mai 2014. Nå har han 2875 poeng på FIDE-ratingen, som er en rangering av verdens beste spillere.

– Om jeg slår ratingrekorden får vi ser på. Hvis jeg fortsetter å spille som jeg gjør, tar jeg rekorden. Men det er ikke rimelig å forvente det, sier Carlsen.

Ifølge Tarjei Joten Svendsen, journalist i nettstedet Matt & Patt, trenger Carlsen 6,5 av 9 poeng for å slå ratingrekorden. Det betyr at han trenger fire seirer og fem remiser.

Laster Twitter-innhold

Nesten-knekk i november

En slik situasjon virket nesten utenkelig i november, da han møtte Caruana til VM-kamp i London. Da slet han med å finne ut hvordan han skulle avgjøre partiene, og flere eksperter mente Carlsen var på vei til å miste identiteten.

Magnus Carlsen

BLÅVEIS: Blåveisen over høyre øye ble på mange måter et symbol på Carlsens trøbbel foran brettet i VM-kampen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Mangelen på selvtillit gjorde at flere spådde at Magnus Carlsens æra som verdensener var over. Ett tap mot Caruana hadde vippet ham ned fra tronen, og amerikanske Caruana så sylskarp ut ved brettet.

Men så ...

– På et tidspunkt klikket det. Jeg begynte å vinne, og fikk troen på at jeg kunne vinne igjen.

Med jakten på rekord øker presset utenfra. Flere snakker om ratingrekorden på 2882, noen drister seg til å tenke at Magnus Carlsen kan bryte grensen på 2900 poeng. Det har ingen klart før ham.

– Akkurat nå handler det om å gjøre det så godt som mulig i neste parti og neste trekk. Jeg har aldri trengt mer motivasjon enn det. Det finnes ratingmål og sånne ting. Jeg vil fortsette å være verdensmester, men å bli det var ikke et mål jeg hadde. Akkurat nå flyter det meget fint, og jeg trenger ikke noe overordnet mål i det hele tatt, sier Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen VM-gull

GULLJUBEL: Magnus Carlsen smilte bredt da VM-tittelen ble sikret i november i fjor.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Gledestårer da Storhamar sikret «bøtta»: – Vært nervøs og hatt vondt i kroppen

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da ble det gledestårer på flere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt.

    – Det er så deilig. Jeg har venta lenge. Jeg har tapt for mange finaler nå. Jeg har vært nervøs og hatt vondt i kroppen og magen. Endelig får jeg vinne for familien. Det har jeg venta på, jeg har ikke gjort det før, sier Patrick Thoresen til TV 2 etter kampen.

    – Jeg har sikkert vært i 14-15 finaler i karrieren min. Jeg har vunnet to ganger og vet hvor vanskelig det er å vinne. Å kunne vinne foran dem i dag betyr jævlig mye, sier han om familien som sitter på tribunen.

    Dermed er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal