Hopp til innhold

Carlsen om hvordan han snudde motgangen: – På et tidspunkt klikket det

STAVANGER (NRK): Magnus Carlsen tror det blir vanskelig å følge opp suksessen i 2019. I år har han vunnet alt han har stilt opp i, og nå kan han sette verdensrekord på hjemmebane.

Magnus Carlsen

GLIS: Magnus Carlsen har hatt mye å smile for hittil i år. Her avbildet under VM i lyn- og hurtigsjakk i St. Petersburg i romjulen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Verdensmesteren er i superform før Norway Chess starter tirsdag. Hittil i år har han stilt opp i fem turneringer og vunnet alle. Nylig vant han en turnering i Skottland etter en mesterlig snuoperasjon.

I tillegg har han vunnet tre såkalte storturneringer. Han vant i Wijk aan Zee i Nederland, og fulgte opp med seier i aserbajdsjanske Shamkir. Deretter vant han storturneringen i Tyskland, der han vant etter knallsterke seks seirer og tre remiser.

Deretter vant han i Elfenbenskysten før seieren i Skottland forrige uke.

– Den type turneringer er et sted hvor jeg har manglet noe tidligere. Jeg har ønsket å vise at det er noe forskjell på meg og de andre der, det har vært et mål for meg, sier Carlsen.

Norwegian chess player Magnus Carlsen participates at the Energy Denmark Champions Battle 2019 in Circus Building, Copenhagen

HERJER: Magnus Carlsen har også tid til litt simultansjakk mellom storturneringene. Her avbildet i Danmark, der det ble 24 seirer.

Foto: Ritzau Scanpix / Reuters

Fikk tilbake selvtilliten

Selv mener Carlsen at storformen kommer som følge av VM-seieren i november.

– I fjor var en vanskelig periode for meg. Jeg var ett parti fra å miste førsteplassen, og det var helt klart en lettelse å beholde VM-tittelen.

– Sjakk er ikke så veldig forskjellig fra andre typer sport, selvtillit er helt uvurderlig. Du spiller på et helt annet nivå når du har selvtillit. Det har jeg manglet en periode, men den siste tiden har den vært der. Da blir spillet hevet til et nærmest kunstig nivå, sier Carlsen.

Carlsens storform gjør at han nærmer seg sin egen ratingrekord på 2882, fra mai 2014. Nå har han 2875 poeng på FIDE-ratingen, som er en rangering av verdens beste spillere.

– Om jeg slår ratingrekorden får vi ser på. Hvis jeg fortsetter å spille som jeg gjør, tar jeg rekorden. Men det er ikke rimelig å forvente det, sier Carlsen.

Ifølge Tarjei Joten Svendsen, journalist i nettstedet Matt & Patt, trenger Carlsen 6,5 av 9 poeng for å slå ratingrekorden. Det betyr at han trenger fire seirer og fem remiser.

Laster Twitter-innhold

Nesten-knekk i november

En slik situasjon virket nesten utenkelig i november, da han møtte Caruana til VM-kamp i London. Da slet han med å finne ut hvordan han skulle avgjøre partiene, og flere eksperter mente Carlsen var på vei til å miste identiteten.

Magnus Carlsen

BLÅVEIS: Blåveisen over høyre øye ble på mange måter et symbol på Carlsens trøbbel foran brettet i VM-kampen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Mangelen på selvtillit gjorde at flere spådde at Magnus Carlsens æra som verdensener var over. Ett tap mot Caruana hadde vippet ham ned fra tronen, og amerikanske Caruana så sylskarp ut ved brettet.

Men så ...

– På et tidspunkt klikket det. Jeg begynte å vinne, og fikk troen på at jeg kunne vinne igjen.

Med jakten på rekord øker presset utenfra. Flere snakker om ratingrekorden på 2882, noen drister seg til å tenke at Magnus Carlsen kan bryte grensen på 2900 poeng. Det har ingen klart før ham.

– Akkurat nå handler det om å gjøre det så godt som mulig i neste parti og neste trekk. Jeg har aldri trengt mer motivasjon enn det. Det finnes ratingmål og sånne ting. Jeg vil fortsette å være verdensmester, men å bli det var ikke et mål jeg hadde. Akkurat nå flyter det meget fint, og jeg trenger ikke noe overordnet mål i det hele tatt, sier Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen VM-gull

GULLJUBEL: Magnus Carlsen smilte bredt da VM-tittelen ble sikret i november i fjor.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Siste nytt

 • Lahm vil ikkje dra til Qatar-VM

  Tidlegare Bayern München- og Tyskland-stjerne Phillip Lahm seier i eit større intervju med Kicker at han ikkje vil dra til VM i Qatar.

  – Eg er ikkje ein del av delegasjonen, og eg er ikkje opptatt av å fly dit som supporter. Eg føretrekkjer å følge med på turneringa heimanfrå. Dersom eg hadde ein jobb eller ein agenda i Qatar, som følge av jobben min som organisasjonsleier for EM i 2024, ville det sjølvsagt sett annleis ut, seier han.

  Han er organisasjonsleiar for EM som skal arrangerast i Tyskland om to år. Han er sterkt kritisk til at Qatar blei tildelt VM.

  – Menneskerettane bør spele ei stor rolle i tildelinga av meisterskap. Når eit land som er blant dei dårlegaste der, tek du til å tenke på kriteria som blei brukt. Det bør ikkje skje igjen i framtida, seier Lahm.

  philip lahm
  Foto: MURAD SEZER / AP
 • 18 månader utestenging for fyllekøyring

  Den koreanske skøytesprintaren Kim Min-seok (23) er utestengd frå idretten i 18 månader for å ha krasja med bil i fylla.

  Han krasja inn i betongskiljet mellom køyrebana og fortauet då han køyrde tre lagkameratar heim att frå ein fest i treningssenteret utanfor Seoul, melder nyheitsbyrået Yonhap.

  Kim tok bronse på 1500 meter i OL både i 2018 og i år, og tok også sølv i lagtempo i 2018.

  Men utestenginga er over i god tid før OL i Cortina og Milano i 2026.

  - Likevel kan ei så lang utestenging få følgjer for karrieren, seier Kim Seong-cheol, leiar i disiplinærkomiteen i forbundet.

  Landslagstrenar Kim Jin-su blei i same saka utestengd i eitt år for «ikkje å ha passa på utøvarane sine godt nok».

  Kim Min-seok
  Foto: Ashley Landis / AP
 • Tøffare kamp for Klaesson

  Leeds har forsterka stallen på keeperplass ved å hente inn rutinerte Joel Robles (32) frå Betis.

  32-åringen skreiv tysdag under på ein eittårskontrakt for Premier League-klubben. Robles' kontrakt med Betis gjekk ut etter førre sesong, og dermed kunne han hentast utan overgangssum.

  Leeds har frå før målvaktene Illan Meslier og Kristoffer Klaesson i A-stallen. Nordmannen, som har stått éin Premier League-kamp for klubben, må belage seg på hardare konkurranse med Robles på plass.

  Spanjolen har tidlegare spilt for Atlético Madrid, Rayo Vallecano, Wigan og Everton, så han er godt kjent med den engelske ligaen frå før.

  Joel Robles
  Foto: Miguel Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste