– Ikke akkurat fyrverkeri i dag heller

CHENNAI (NRK.no): Magnus Carlsen (22) og Vishy Anands (43) forsiktige og uvanlig kortspilte VM-åpning opprører et kresent sjakkpublikum.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen og Vishy Anand har tatt få sjanser i VM-åpningen, og avsluttet partiene uvanlig tidlig. Det skaper misnøye blant sjakkspillere.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg er på ingen måte inspirert etter starten i sjakk-VM. En ting Garri Kasparov alltid forstod var at sjakk må være show, skriver Hikaru Nakamura, verdens fjerde beste sjakkspiller, på Twitter.

Hikaru Nakamura

Hikaru Nakamura er nummer én i USA, og ranket som nummer fire i verden. Dette bildet er hentet fra 2003.

Foto: James F. Perry

Nakamura og resten av sjakkverden har fulgt spent med på de to første partiene i sjakk-VM denne helgen - det største du kan vinne som sjakkspiller.

Men så langt har de sjakkfrelste hatt lite å glede seg over - i hvert fall rent spenningsmessig.

Begge partiene har endt uavgjort, og begge partiene har blitt ferdigspilt før to timer er passert.

Les om søndagens parti: Carlsen tvang Anand til remis

– Det er klart at det har vært litt kjedelig. Ingen av partiene har kommet ut av åpningsspillet ennå, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Ikke akkurat fyrverkeri i dag, heller. Men vi kommer til å få se ordentlig kriging i den neste partiene, skriver VM-kommentator Lawrence Trent på Twitter.

 • Er du enig/uenig med kritikken? Delta i debatten om sjakk-VM på våre Facebook-sider, NRK Sport og vår rene sjakkside, NRK Sjakk.

Korte, kjedelige partier

Det første partiet var over etter drøyt halvannen times spill, og bare 16 trekk. Dagens andre parti var slutt etter en drøy time etter 25 trekk.

Det er langt vanligere at sjakkpartier varer mellom fire og sju timer, og at partiene har en åpning, en midtdel og et sluttspill.

– Så tidlig i kampen føler de litt på hverandre. De må være litt forsiktige for å ikke satse for hardt. Jeg er helt sikker på at vi får se mer kjemping i de kommende kampene, sier Susan Polgar, verdens første kvinnelige stormester i sjakk, til NRK.no.

Susan Polgar

Susan Polgar ble ansett som et vidunderbarn, og var ranket som verdens beste kvinnelige sjakkspiller som 15-åring.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Hun mener likevel det er naturlig at det tar litt tid - eller rettere sagt noen flere partier - før spenningen tar seg opp.

– Hvorfor det?

– Til slutt kommer noen til å ville vinne. Ikke at de ikke vil det nå, men de kommer til å begynne å tenke på å vinne sammenlagt. Det kan ikke bli bare uavgjort, sier Polgar.

Anand beklaget

Også sjakkspillerne selv har merket seg en viss misnøye over de kortspilte partiene. Etter søndagens parti beklaget Anand mangelen på intensitet.

– Jeg spiller forsiktig, og det må jeg bare beklage. Jeg er sikker på at det bli mer interessante partier etter hvert. Akkurat nå bare føler vi litt på hverandre, forsikret Anand.

Les også: Anands VM-paradoks: – Må vinne for å bli historisk

Også Carlsen skulle ønske partiene varte lengre.

– Vi er i en tilpasningsfase. Spillet ble tidlig låst i dag, og det var ikke flere muligheter, sier Carlsen.

Tidligere VM-finalist Nigel Short mener imidlertid at dagens parti fort kunne blitt veldig spennende - om ikke Anand hadde avsluttet det tidlig.

– Dagens stilling hadde potensiale til å bli veldig spennende, men Vishy valgte å ikke gå for gull, skriver VM-finalisten fra 1993 (tapte for Garri Kasparov journ.anm.) på Twitter.

VIDEO: Her avgjøres andre parti: – Overraskende!(artikkelen fortsetter under videoen)

Magnus Carlsen spilte godt med svarte brikker, og fikk remis med Vishy Anand i det andre partiet i sjakk-VM.

VIDEO: Carlsen og Anand med remis i andre parti

Synd for publikum

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein mener det var forståelig at Anand ønsket remis såpass tidlig i søndagens parti.

– Anand er rutinert. Han kunne velge mange skarpe varianter, men hadde ikke analysert det på forhånd, så da valgte han å spille litt trygt, sier han.

– Blir det kjedelig for publikum?

– Det er litt synd for publikum at det ikke er mer dramatisk sjakk, men det er 12 partier, og det gir det hele en egen psykologi, en egen stemning. Det gjelder bare å vinne ett parti mer enn motstanderen. Det blir litt som i fotball, at det løsner når det kommer ett mål, forklarer manageren.

Mandag skal Carlsen og Anand ha hviledag, før parti nummer tre fortsetter tirsdag morgen. Søndag ble det klart at Carlsen dropper planen om å forlate VM-hotellet i Chennai for å dra til kysten.

22-åringen ønsker heller å slappe av i VM-byen og - som han sa på pressekonferansen - få med seg Manchester United - Arsenal søndag kveld.

VIDEO: En oppsummering av andre parti i sjakk-VM

Andre dag med VM i sjakk i den indiske byen Chennai er over og NRKs sjakkekspert Torstein Bae tar deg gjennom partiet. Han gir deg et innblikk i hva som kunne skje og hva som skjedde i den andre kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

VIDEO: NRKs sjakkekspert oppsummerer andre parti i Chennai.

Siste nytt

 • Storseier til Manchester United

  Ole Gunnar Solskjærs mannskap ble altfor sterke for «norskeklubben» AZ Alkmaar på Old Trafford. Kampen endte 4-0. Ashley Young og Juan Mata (straffe) scoret ett mål hver, mens Mason Greenwood gjorde to. Alle målene kom i løpet av en 20 minutters periode i andre omgang. Begge lagene var videre til 16-delsfinaler i Europaligaen før kveldens oppgjør, men Fredrik Midtsjø må stå over neste kamp for AZ Alkmaar etter sitt tredje gule kort i gruppespillet.

  Europa League - Group L - Manchester United v AZ Alkmaar
  Foto: Jon Super / Reuters
 • Uavgjort for RBK i Nederland

  Pål André Hellands scoring etter 22 minutter borte mot PSV Eindhoven sørget for at Rosenborg ikke går poengløse ut av høstens Europaliga. Det ene poenget hindrer likevel ikke at trønderne ender sist i gruppe D. PSV Eindhovens utlikningsmål i andre omgang ble scoret av Mohammed Ihattaren. Heller ikke Eindhoven går videre fra gruppespillet. Rosenborg har ikke vunnet en gruppespillkamp i Europa siden 28.9.2017.

  I gruppe B slo Malmø FC København med 1-0. Dermed går begge lag videre fra gruppespillet.

  Netherlands Soccer Europa League
  Foto: Peter Dejong / AP
 • VIF forlenger med Deila

  Ronny Deila signerte i ettermiddag en ny kontrakt med Vålerenga, som gjør ham til trener de neste tre sesongene. Det skriver VG. Klubben mener at 44-åringen er rett mann til å ta Vålerenga videre, til tross for tidenes dårligste høstsesong.

  Ronny Deila og Vålerenga er inne i en dårlig periode
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal