VM-rivalene møtes i mental duell i april: – Ikke hyggelig å tape der

Magnus Carlsen (25) møter Sergej Karjakin (26) i VM i november, men først blir det en mentalt viktig generalprøve i Norway Chess.

Karjakin og Carlsen
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I går ble det klart at russiske Sergej Karjakin blir Magnus Carlsens motstander i sjakk-VM i New York i november. Men allerede i april skal de to stjernene opp mot hverandre - under Norway Chess i Stavanger.

– Det blir ikke så hyggelig hvis en av dem skulle tape der, sier Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.

– Det handler om psykologi. Man vil ikke gi fra seg noe på forhånd, så hvert oppgjør mellom de vil ha noe å si nå, forklarer han videre.

– Hvor mye har det psykologiske å si en VM-kamp?

– De starter jo på 0-0, men selvtillit har mye å si. Det er helt avgjørende når man sitter mann mot mann og skal ta beslutninger i en slik match, sier Agdestein.

– Har litt å revansjere

Spillerne til turneringen i Norge har allerede vært klare en stund, men først nå er det klart at det også blir en generalprøve for Carlsen og Karjakin.

– Noen ganger har man sett spillere unngå slike møter før en VM-kamp, men nå får vi en liten forsmak på det vi kan vente i november. De vil nok ha VM i bakhodet, spille safe og unngå å tape, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Samtidig er det viktig for Carlsen å gjøre det bra i Norway Chess. Ikke bare er det en turnering han aldri har vunnet, men det er også en av få store tester før VM.

– Magnus har litt å revansjere. Karjakin har vunnet turneringene de to gangene han har vært med, så det blir viktig for Magnus å gjøre en solid figur, forteller Agdestein.

Carlsen har dessuten erfaring på området. Han har også møtt Vishy Anand før VM tidligere.

– Det er fortsatt sju måneder til VM, så selv om man ikke skal legge altfor mye i det, blir det ekstra spennende, innrømmer Agdestein.

– Jevnere enn mot Anand

Om det så blir seier, tap eller remis i Norway Chess - VM-matchen blir nok uansett av den spennende sorten.

– Jeg tror det blir jevnere enn mot Vishy, og en match som går helt til sluttstreken i de 12 partiene. Det vil bli avgjort når presset er som aller størst i partiene, spår ekspert Bae.

– Magnus vil være favoritt uansett hvem han møter, men Karjakin er an av de tøffeste motstanderne. Han får også den russiske sjakknasjonen i ryggen, som vil hjelpe ham, sier Agdestein.

Siste nytt

 • Norge nr. 6 på stafetten

  Norge ble nummer 6 på kvinnenes stafett i skiskyting i Hochfilzen etter å ha gått to strafferunder og skutt 11 ekstraskudd. Italia vant stafetten foran Sverige og Frankrike.

  Ingrid Landmark Tandrevold i Hochfilzen
  Foto: Stefan Adelsberger / AFP
 • Andreplass for Lundby

  Maren Lundby hoppet ned til andreplass i søndagens hopprenn i Premanon i Frankrike. Tyske Katharina Althaus vant konkurransen, og Sara Takanashi tok tredjeplassen. Anna Odine Strøm kom på niende.

 • Ny pallplass for Westvold Hansen

  Kombinertløper Gyda Westvold Hansen ledet etter hoppdelen, men ble forbigått i langrennet i kontinentalcupen kombinert. 16-åringen reiser hjem fra USA med to 2.-plasser.

  hjemmehåpet Tara Geraghty-Moats vant rennet.

  Westvold
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skiskyting: Stafett kvinner
V-cup langrenn: 15 km fri teknikk menn
V-cup hopp: 2. omgang, kvinner
Vinterstudio
V-cup alpint: Storslalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Storslalåm 2. omgang menn
V-cup skøyter: 1000 m kvinner
V-cup skiskyting: Stafett menn
V-cup skiskyting: Stafett menn
V-cup skøyter: 1000 m menn
V-cup skøyter: 3000 m kvinner