NRK Meny
Normal

VM-rivalene møtes i mental duell i april: – Ikke hyggelig å tape der

Magnus Carlsen (25) møter Sergej Karjakin (26) i VM i november, men først blir det en mentalt viktig generalprøve i Norway Chess.

Karjakin og Carlsen
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I går ble det klart at russiske Sergej Karjakin blir Magnus Carlsens motstander i sjakk-VM i New York i november. Men allerede i april skal de to stjernene opp mot hverandre - under Norway Chess i Stavanger.

– Det blir ikke så hyggelig hvis en av dem skulle tape der, sier Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.

– Det handler om psykologi. Man vil ikke gi fra seg noe på forhånd, så hvert oppgjør mellom de vil ha noe å si nå, forklarer han videre.

– Hvor mye har det psykologiske å si en VM-kamp?

– De starter jo på 0-0, men selvtillit har mye å si. Det er helt avgjørende når man sitter mann mot mann og skal ta beslutninger i en slik match, sier Agdestein.

– Har litt å revansjere

Spillerne til turneringen i Norge har allerede vært klare en stund, men først nå er det klart at det også blir en generalprøve for Carlsen og Karjakin.

– Noen ganger har man sett spillere unngå slike møter før en VM-kamp, men nå får vi en liten forsmak på det vi kan vente i november. De vil nok ha VM i bakhodet, spille safe og unngå å tape, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Samtidig er det viktig for Carlsen å gjøre det bra i Norway Chess. Ikke bare er det en turnering han aldri har vunnet, men det er også en av få store tester før VM.

– Magnus har litt å revansjere. Karjakin har vunnet turneringene de to gangene han har vært med, så det blir viktig for Magnus å gjøre en solid figur, forteller Agdestein.

Carlsen har dessuten erfaring på området. Han har også møtt Vishy Anand før VM tidligere.

– Det er fortsatt sju måneder til VM, så selv om man ikke skal legge altfor mye i det, blir det ekstra spennende, innrømmer Agdestein.

– Jevnere enn mot Anand

Om det så blir seier, tap eller remis i Norway Chess - VM-matchen blir nok uansett av den spennende sorten.

– Jeg tror det blir jevnere enn mot Vishy, og en match som går helt til sluttstreken i de 12 partiene. Det vil bli avgjort når presset er som aller størst i partiene, spår ekspert Bae.

– Magnus vil være favoritt uansett hvem han møter, men Karjakin er an av de tøffeste motstanderne. Han får også den russiske sjakknasjonen i ryggen, som vil hjelpe ham, sier Agdestein.

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal