Hopp til innhold

Carlsen mener VM-regel er «idiotisk»: Tapte gullet i siste parti

Magnus Carlsen endte på delt førsteplass etter siste parti av VM i hurtigsjakk, men det holdt likevel ikke til gull. Nå langer han ut mot omspillsreglene.

Magnus Carlsen

OPPGITT: Magnus Carlsen fyrte løs mot det internasjonale sjakkforbundet.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Det er en klin idiotisk regel. Enten skal alle på samme poengsum spille omspill, eller så skal ingen det, sier Carlsen til NRK.

Den regjerende verdensmesteren endte til slutt på tredjeplass, selv om han var en av fire spillere som endte med 9,5 poeng.

I stedet var det Jan Nepomnjasjtsjij og Nodirbek Abdusattorov som fikk hver sin plass i omspillet, hvor det til slutt var 17 år gamle Abdusattorov som vant.

– Ekstremt surt

Kort tid etter at omspillet glapp holdt Carlsen en intens tirade der han slaktet regelen.

Magnus Carlsen

IRRITERT: Magnus Carlsen var frustrert etter at gullet glapp.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Det er ekstremt surt å miste muligheten til omspill på denne måten. Jeg synes ikke det skulle være opp til spillerne å si ifra om et system som er veldig dårlig. For min del er ethvert tiebreak-system OK så lenge det ikke åpenbart skader rettferdighetssansen, sier Carlsen og legger til:

– Jeg vil tro at for folk flest så er det ikke rettferdig – rett og slett. Jeg vet om reglene, men de må endres. Å ha omspill om seier er et steg i riktig retning. Men det er vanskelig å se noe annet enn logistiske årsaker til to i omspill. Det blir litt amatørmessig i et VM.

Carlsen får støtte av Hikaru Nakamura som til slutt ble nummer seks.

– Å se VM i hurtigsjakk gå fra 15 runder til 13 var merkelig, men å se disse omspillsreglene i et «verdensmesterskap» er ufattelig latterlig, skriver amerikaneren på Twitter.

Hikaru Nakamura

SINT: Hikaru Nakamura ville ikke snakke med NRK etter VM, men langet ut i sosiale medier.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Også Sergej Karjakin, som tidligere i desember har ytret seg kritisk til Carlsen, mener systemet er rart.

– På tide å være enig med verdensmesteren, skriver Karjakin på Twitter.

– Rett og slett feil

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) mener det er vanskelig å ha et omspill med mer enn to spillere, og henviser til TV-tider.

– Ideen om et omspill mellom to spillere virket god. Men vi noterer oss tilbakemeldingen fra spillerne. Det finnes mer passende ordbruk for å ytre sin mening, men vi skjønner at enkelte er frustrerte, skriver David Llada, kommunikasjonssjef i FIDE, til NRK.

Han viser også til at omspill mellom to spillere er utbredt i slike turneringer verden rundt.

Men Magnus Carlsen er helt uenig med David Llada. Han synes systemet er urettferdig.

– Ethvert omspillssystem er greit så lenge det ikke skader en viss rettferdighetssans. Å ha omspill er riktig i en så prestisjetung turnering. Når du først skal ha det, må alle med samme poengsum spille omspillet. Noe annet er rett og slett bare feil, sier Carlsen.

Magnus Carlsen

MEKTIG IRRITERT: Magnus Carlsen holdt en lang tirade etter siste parti der han slaktet omspillsreglene.

Foto: CHRISTIAN KRAKENES / CHRISTIAN KRAKENES

Så tar han selvkritikk for ikke å ha handlet tidligere.

– Jeg tar selvkritikk for at jeg og min far ikke har vært vaktbikkje på FIDE. Hvis ikke f... de opp hver gang. Sånn jeg ser det, er det åpenbart. Jeg vil tro at folk flest synes dette ikke er rettferdig, sier Carlsen.

Dramatisk finaledag

Finaledagen i Warszawa ble en berg-og-dal-bane for verdenseneren fra Lommedalen:

Carlsen åpnet med et tap mot Abdusattorov, som senere på dagen ble verdensmester. Deretter fulgte nordmannen opp med poengdeling mot tidligere VM-motstander Jan Nepomnjasjtsjij.

Han vant deretter mot Levon Aronian, men spilte bare remis mot den amerikanske stjernen Hikaru Nakamura.

Carlsen hadde muligheter til seier over Nakamura, og pilene svingte kraftig i hans favør mot slutten av partiet, uten at han greide å omsette det i seier.

SE VIDEO: Magnus Carlsen langet ut mot omspillreglene etter at gullet glapp i hurtigsjakk-VM.

Nordmannen hadde tatt VM-tittelen hvis han hadde vunnet mot Nakamura.

– Jeg tar i hvert fall med en medalje, og det er bedre enn ingenting. Det var ikke åpenbart at jeg skulle dit etter den dårlige starten i dag, sier han.

  • Onsdag starter Carlsen jakten på lynsjakk-tittelen i Warszawa. Turneringen avgjøres torsdag. Du kan følge alle partiene på nrk.no og NRK TV.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal