Hopp til innhold

Carlsen mener VM-regel er «idiotisk»: Tapte gullet i siste parti

Magnus Carlsen endte på delt førsteplass etter siste parti av VM i hurtigsjakk, men det holdt likevel ikke til gull. Nå langer han ut mot omspillsreglene.

Magnus Carlsen

OPPGITT: Magnus Carlsen fyrte løs mot det internasjonale sjakkforbundet.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Det er en klin idiotisk regel. Enten skal alle på samme poengsum spille omspill, eller så skal ingen det, sier Carlsen til NRK.

Den regjerende verdensmesteren endte til slutt på tredjeplass, selv om han var en av fire spillere som endte med 9,5 poeng.

I stedet var det Jan Nepomnjasjtsjij og Nodirbek Abdusattorov som fikk hver sin plass i omspillet, hvor det til slutt var 17 år gamle Abdusattorov som vant.

– Ekstremt surt

Kort tid etter at omspillet glapp holdt Carlsen en intens tirade der han slaktet regelen.

Magnus Carlsen

IRRITERT: Magnus Carlsen var frustrert etter at gullet glapp.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Det er ekstremt surt å miste muligheten til omspill på denne måten. Jeg synes ikke det skulle være opp til spillerne å si ifra om et system som er veldig dårlig. For min del er ethvert tiebreak-system OK så lenge det ikke åpenbart skader rettferdighetssansen, sier Carlsen og legger til:

– Jeg vil tro at for folk flest så er det ikke rettferdig – rett og slett. Jeg vet om reglene, men de må endres. Å ha omspill om seier er et steg i riktig retning. Men det er vanskelig å se noe annet enn logistiske årsaker til to i omspill. Det blir litt amatørmessig i et VM.

Carlsen får støtte av Hikaru Nakamura som til slutt ble nummer seks.

– Å se VM i hurtigsjakk gå fra 15 runder til 13 var merkelig, men å se disse omspillsreglene i et «verdensmesterskap» er ufattelig latterlig, skriver amerikaneren på Twitter.

Hikaru Nakamura

SINT: Hikaru Nakamura ville ikke snakke med NRK etter VM, men langet ut i sosiale medier.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Også Sergej Karjakin, som tidligere i desember har ytret seg kritisk til Carlsen, mener systemet er rart.

– På tide å være enig med verdensmesteren, skriver Karjakin på Twitter.

– Rett og slett feil

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) mener det er vanskelig å ha et omspill med mer enn to spillere, og henviser til TV-tider.

– Ideen om et omspill mellom to spillere virket god. Men vi noterer oss tilbakemeldingen fra spillerne. Det finnes mer passende ordbruk for å ytre sin mening, men vi skjønner at enkelte er frustrerte, skriver David Llada, kommunikasjonssjef i FIDE, til NRK.

Han viser også til at omspill mellom to spillere er utbredt i slike turneringer verden rundt.

Men Magnus Carlsen er helt uenig med David Llada. Han synes systemet er urettferdig.

– Ethvert omspillssystem er greit så lenge det ikke skader en viss rettferdighetssans. Å ha omspill er riktig i en så prestisjetung turnering. Når du først skal ha det, må alle med samme poengsum spille omspillet. Noe annet er rett og slett bare feil, sier Carlsen.

Magnus Carlsen

MEKTIG IRRITERT: Magnus Carlsen holdt en lang tirade etter siste parti der han slaktet omspillsreglene.

Foto: CHRISTIAN KRAKENES / CHRISTIAN KRAKENES

Så tar han selvkritikk for ikke å ha handlet tidligere.

– Jeg tar selvkritikk for at jeg og min far ikke har vært vaktbikkje på FIDE. Hvis ikke f... de opp hver gang. Sånn jeg ser det, er det åpenbart. Jeg vil tro at folk flest synes dette ikke er rettferdig, sier Carlsen.

Dramatisk finaledag

Finaledagen i Warszawa ble en berg-og-dal-bane for verdenseneren fra Lommedalen:

Carlsen åpnet med et tap mot Abdusattorov, som senere på dagen ble verdensmester. Deretter fulgte nordmannen opp med poengdeling mot tidligere VM-motstander Jan Nepomnjasjtsjij.

Han vant deretter mot Levon Aronian, men spilte bare remis mot den amerikanske stjernen Hikaru Nakamura.

Carlsen hadde muligheter til seier over Nakamura, og pilene svingte kraftig i hans favør mot slutten av partiet, uten at han greide å omsette det i seier.

SE VIDEO: Magnus Carlsen langet ut mot omspillreglene etter at gullet glapp i hurtigsjakk-VM.

Nordmannen hadde tatt VM-tittelen hvis han hadde vunnet mot Nakamura.

– Jeg tar i hvert fall med en medalje, og det er bedre enn ingenting. Det var ikke åpenbart at jeg skulle dit etter den dårlige starten i dag, sier han.

 • Onsdag starter Carlsen jakten på lynsjakk-tittelen i Warszawa. Turneringen avgjøres torsdag. Du kan følge alle partiene på nrk.no og NRK TV.

Sportsnyheter

Hysaj dukker

Ekspertene steilet etter Italias seiersmål: – Hva gjør du der?

Albania scoret tidenes raskeste EM-mål. Men da Italia avgjorde kampen, gjorde Elseid Hysaj en innsats som får stryk av ekspertene.

Rodri feller Bruno Petkovic på blank kasse.

Denne situasjonen splitter ekspertene: – Jeg er uenig

Skulle Rodri ha vært utvist? Det er det store spørsmålet etter Spanias nedsabling av Kroatia.

Mia Rusthen

Norsk VM-fører i roadracing operert for blødning i hodet – tilstanden fortsatt alvorlig

Mia Rusthen (22) ble lørdag operert for en blødning i hodet etter å ha blitt alvorlig skadet da hun krasjet under en VM-runde i roadracing i Italia.

Siste nytt

 • OL-billetten glapp for Berntsen og Mol

  Norge tapte kvartfinalen mot Portugal i kontinentalcupsluttspillet i sandvolleyball. Dermed blir det ingen OL-billett på Hendrik Mol og Mathias Berntsen.

  Vinneren av sluttspillet i Latvia får en kvoteplass til OL, men etter å ha slått Polen og Sveits i gruppespillet torsdag og fredag, begge med seier i «golden set» etter en seier og et tap i de ordinære kampene, ble det stopp mot Portugal.

  Markus Mol og Jo Sunde ga Norge overtaket med seier 2-0 (21-11, 21-11) over Goncalo og Tomas Sousa, men Mol og Berntsen måtte se seg slått 1-2 (19-21, 21-18, 13-15) i en uhyre jevn kamp mot Portugals førstepar João Pedrosa og Hugo Campos.

  I golden set vant Pedrosa og Campos 15-11 over Mol og Berntsen, og dermed tok Portugal seg til semifinale mot Frankrike.

  (NTB)

  Austria Beachvolleyball Nations Cup
  Foto: Florian Schroetter / AP
 • Wærenskjold beholdt ledertrøya

  Søren Wærenskjold bærer ledertrøya også på siste etappe i sykkelrittet Belgia Tour, men ledelsen krympet lørdag til to sekunder.

  Uno-X-syklisten sikret seg trøya da han vant den innledende tempoetappen onsdag. Han forsvarte ledelsen torsdag og økte forspranget til 11 sekunder på fredagens etappe.

  Lørdag reduserte tsjekkiske Mathias Vacek fra Lidl-Trek-laget avstanden til to sekunder foran den avsluttende etappen søndag. Da skal feltet sykle 186,2 kilometer med start og mål i Brussel.

  Alex Aranburu fra Spania og Movistar-laget vant lørdagens etappe, og han er nummer tre i sammendraget, seks sekunder bak Wærenskjold.

  Visma-rytter Per Strand Hagenes ble beste nordmann på 4. etappe med 9.-plass. Han er nummer åtte sammenlagt.

  (NTB)

  Søren Wærenskjold, Uno-X
  Foto: NTB
 • Olaussen delaktig i dobbeltriumf – NTNUI beste norske lag i Venla-stafetten

  Marie Olaussen var svært delaktig da Store Tunas kvinnelige orienteringsløpere fullførte en gjev dobbeltriumf med seier i Venla-stafetten i Finland.

  Olaussen løp den lengste etappen i Tiomila, mens hun løp 2. etappe lørdag og løftet laget fra 22.- til 2.-plass med beste etappetid.

  NTNUI ble beste norske lag på sjetteplass, slått med 8.57 minutter av vinnerlaget.

  – Vi er godt fornøyde, sa ankerkvinne Ane Dyrkorn.

  Mennenes stafett løpes over sju etapper natt til søndag.

  (NTB)

  Marie Olaussen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal