Hopp til innhold

Carlsen satte verdensrekord: – Hadde aldri trodd jeg skulle komme så langt

Magnus Carlsen spilte mandag remis mot Levon Aronian. Dermed troner han alene på toppen av en prestisjetung liste.

FIDE SJAKK-VM

På toppen av lista: Magnus Carlsen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

101 partier på rad uten å tape. Det er den nye rekorden på toppnivå i sjakk. Rekorden tilhører Magnus Carlsen.

– Jeg føler at 100 er et magisk tall. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle komme så langt. Jeg har hatt litt flaks også. Jeg har ikke spilt så bra i det siste, så jeg har all grunn til å være fornøyd, sier Magnus Carlsen til chess24 etter rekorden.

Mandag ble det nemlig en rask remis mot Levon Aronian.

Sist Carlsen tapte var 31. juli i fjor. Siden da har han spilt hele 101 strake partier i langsjakk uten å tape.

Den gamle rekorden var på 100 partier og tilhørte kinesiske Ding Liren.

– Det er et nytt kapittel i eventyret om Magnus. Den er en historisk prestasjon, og det sier mye om hvor overlegen Magnus har vært det siste året, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

– Det beste året han har hatt

Aronian måtte i utgangspunktet vinne partiet for å være med i kampen om turneringsseieren på Isle of Man. Armenieren spilte aggressivt i åpningen, men Carlsen vant tidlig en bonde, og Aronian måtte bytte av brikker og sikre at nordmannen ikke fikk utnyttet det lille overtaket han hadde.

Etter 34 trekk var det hele over.

– Partiet ble til slutt veldig logisk og sannsynligvis en bra spilt remis, oppsummerer Carlsen.

Dermed har Carlsen de siste 33 seiere og 68 remiser på sine siste 101 partier i langsjakk.

– Det året i år er det beste året han har hatt. Han har vunnet syv av de aller sterkeste turneringene, ikke tapt et eneste parti. Han har spilt sjakk på et nivå som er skyhøyt. Han har tatt sjanser og spilt dynamisk og fått vist seg frem ordentlig i år. Det er spesielt hyggelig etter at han har stampet litt i 2017 og 2018, så kommer han nå som en kule i 2019, sier manager Espen Agdestein til NRK.

Sjakk-VM 2016.

– Jeg tror ikke han tenker på å bli historiens beste til daglig, men når han først har fått denne rekorden, så tror jeg kanskje han har enda mindre lyst til å tape nå enn han ellers har, sier Carlsens manager, Espen Agdestein.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

– Er det litt farlig å gå så mange partier på rad uten tap? Når tapet først kommer, så kan det slå negativt ut?

– Nei, jeg tror egentlig det er litt motsatt. Nå begynner det å bli sånn at han kanskje spiller litt for ikke å tape et parti. Når han da taper, så er han tilbake på start og kan på en måte spille litt mer vanlig. Kanskje kan han også spille litt friere da, tror Agdestein.

Jakter enda en rekord

Det skal nevnes at både Sergey Tiviakov og Bogdan Lalic som har gått 110 partier på rad uten å tape tidligere. Men ingen av disse spillerne har spilt på toppnivå.

Rekorden til Ding Liren var internasjonalt anerkjent som verdensrekord på toppnivå, men Carlsen går nå for å slå også 110 partier. Da kan ingen snakke ned rekorden på noen måte.

– Jeg ønsker å slå deres rekord. Jeg kommer ikke til å komme med noen dommer på om deres rekker er gode nok, jeg må bare nå like mange selv, smiler Carlsen til arrangøren.

Og slike rekorder er det som skal til for at Carlsen skal regnes som tidenes beste sjakkspiller, mener Bae.

– Han har vunnet alt som er å vinne, så nå handler det om å utfordre de virkelig store navnene i sjakkhistorien. Det er Kasparov (Garry Kasparov, red. anm.) og Magnus (Carlsen) man snakker om som de to store nå. Hvis han tar noen VM-titler nå, og kanskje forsvarer VM-tittelen neste år, så er han helt på høyden med også Kasparov, mener Bae.

Carlsens neste turnering er nettopp et VM. Allerede kommende søndag begynner det første offisielle verdensmesterskapet i fischersjakk. Den turneringen sendes på NRK.

– Jeg er veldig ivrig på å prøve å vinne en ny VM-tittel. I det siste har forberedelsene mine vært bra, men jeg har ikke spilt så bra. Det blir en stor utfordring for meg å spille uten forberedelser. Jeg skal spille noen partier med fischersjakk nå, og huske hvordan jeg rokerer, gliser Carlsen.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal