Hopp til innhold

Carlsen med kryptisk stikk til VM-formatet etter den 18. strake remisen

Magnus Carlsen spilte tirsdag sitt 18. strake remisparti i VM-sammenheng. Da han etterpå fikk spørsmål om det nåværende VM-formatet, ble han lattermild og ordknapp.

Magnus Carlsen

REMIS ETTER REMIS: Magnus Carlsen har ikke vunnet et VM-parti siden 2016. Tirsdag svarte han svært kryptisk på om VM-formatet bør endres.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij står begge med to poeng i sjakk-VM etter å ha spilt remis fire ganger til nå i Dubai. Dermed rundet Carlsen sitt 18. strake «uavgjortparti» i VM-sammenheng. Forrige seier i langsjakk kom i 2016.

På pressekonferansen etter tirsdagens duell fikk de to spillerne følgende spørsmål fra VG:

Er dette den beste måten å få en verdensmester på? Eller kan man gjøre det på andre måter, for eksempel som i fotball-VM eller som i vanlige sjakkturneringer?

Svaret til den norske verdensmesteren er både kryptisk og interessant:

Det finnes et ordtak: Hvis du ikke har noe fint å si, så ikke si noe i det hele tatt. Jeg velger derfor å bruke det ordtaket nå.

Carlsen lente seg deretter tilbake i stolen og smilte bredt.

Tarjei Svensen

SJAKKEKSPERT: Tarjei J. Svensen skriver for Chess24.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Carlsen foreslo utslagskonkurranse i 2015

Tarjei J. Svensen i Chess24.com har fulgt Magnus Carlsen tett siden sjakkstjernen var et ungt talent fra Bærum. Han forteller at nordmannen tidligere har vært skeptisk til det nåværende formatet, der to VM-duellanter spiller mot hverandre i parti etter parti.

Magnus har jo tidligere kommet med et veldig omstridt forslag: Han ville blant annet endre kampformatet vi har i dag til en årlig utslagskonkurranse. Dette forslaget ble imidlertid slaktet den gang, sier Svensen til NRK.

Formatendringen Svensen sikter til kom i 2015. Da foreslo Carlsen å innføre et VM-system som minner mer om en vanlig turnering. Nordmannen mente at dette ville gi enda flere sjakkspillere muligheten til å bli verdensmester, samtidig som det ville skape mer blest rundt sjakken.

Svensen er tydelig på at det er en stund siden Carlsen uttalte seg om formatet, og at han kan ha moderert seg i ettertid. Men sjakkprofilen synes likevel det skinner gjennom at klodens beste sjakkspiller ikke er helt fornøyd.

Hva synes du om det nåværende VM-formatet?

Bra 28%

Dårlig 72%

Avstemningen er lukket. 4980 stemmer totalt

«Nepo»: – Formatet har noen ulemper

Russiske Nepomnjasjtsjij svarte noe mer diplomatisk enn sin VM-motstander på spørsmålet til VG. Han er imidlertid tydelig på at det finnes et forbedringspotensial.

Det er vanskelig å si. Det er viktig med tradisjoner i sjakken. Det som allerede fungerer, prøver man å få til å fungere enda bedre. Jeg synes systemet med matcher er rettferdig. Men formatet har også noen ulemper, blant annet at det ikke spilles årlig. Vi kunne diskutert det her i hele natt, sier Nepomnjasjtsjij.

Ian Nepomniachtchi

POSITIV: Jan Nepomnjasjtsjij er positiv til det nåværende VM-formatet, men mener det også har ulemper ved seg.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Tarjei J. Svensen tror det skal mye til for at VM-systemet endres.

Formatet er veldig godt likt blant fansen og har en lang tradisjon, sier han og legger til:

– Hvis det skal endres, må det i så fall være noe Magnus tar til orde for.

NRK har sendt flere spørsmål om VM-formatet til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), men har foreløpig ikke fått svar.

Onsdag spiller Carlsen med svarte brikker. Du kan følge partiet direkte på NRK fra klokken 13.15.

Siste nytt

  • Real Madrid ble seriemester da Girona knuste Barcelona

    Real Madrid ble spansk seriemester i fotball for 36. gang noen timer etter sin 3-0-seier over Cádiz. Det var klart da Girona knuste Barcelona.

    Barcelona ledet ved pause, men Girona vendte 1-2 til 4-2 ved hjelp av to scoringer av Portu. Med sin seier gikk Girona forbi Barcelona og inntok 2.-plassen, men det er 13 poeng opp til Real Madrid med bare fire serierunder igjen.

    Dermed har Real Madrid sikret seriegullet før onsdagens returkamp mot Bayern München i mesterligaens semifinale.

    Brahim Díaz, Jude Bellingham og Joselu scoret Real Madrids mål mot Cádiz. Både Bellingham, Vinicius Junior og Federico Valverde ble spart fra start, men kom inn i løpet av 2. omgang.

    (NTB)

    Spain Soccer La Liga
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Rosenborg ydmyket av Brann

    Brann kjørte over Rosenborg fra start til slutt foran et fullsatt Brann Stadion. Det endte i raseri for Ole Sæter da han ble byttet ut og ga et kraftig slag i plastikken på innbytterbenken. Overkjøringen fra hjemmelaget stoppet ikke før det sto 3–0.

    – Bergenserne er sulteforet på å knuse Rosenborg. Det var flere supportere som ringte meg og sa at «nå må du knuse de», sier Sivert Heltne Nilsen til NRK etter kampen.

    Med seieren sørget Brann for tabelltopp. De er ett poeng foran Bodø/Glimt og Molde, med henholdsvis to og én kamp mer spilt. Rosenborg på sin side mistet litt av kontakten med toppen av Eliteserien. De er nå på 5. plass og er fem poeng bak Brann.

    – Vi slipper inn altfor billige mål. Det er vi nødt til å luke bort, sier Ole Selnæs til NRK etter kampslutt.

    Det skulle ikke ta mer enn 3 minutter før Brann-spiller Ole Didrik Blomberg fant veien til nettmaskene. På grasiøst vis feiret han med en baklengs salto i solskinnet.

    Deretter sørget Aune Heggebø for å doble ledelsen og Niklas Castro toppet kransekaken med sin 3-0-scoring.

    – Nå rakner Rosenborg, var den korte oppsummeringen fra TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

    Football, Eliteserien, Brann - Rosenborg
    Foto: BILDBYRÅN
  • Ivanovic herjet – sikret LSK-seier med to mål

    Den serbiske landslagsspilleren Miljana Ivanovic ble den store helten for LSK kvinner hjemme mot Kolbotn lørdag. Hun scoret begge målene for vertene i 2-1-seieren.

    – Avslutningen hennes er iskald. Hun avgjør det hele, sa NRK-ekspert Carl-Erik Torp om matchvinnermålet som kom i det 84. minutt.

    Etter matchvinnerscoringenpådro Ivanovic seg en ordentlig smell og ropte mot benken. Hun klarte likevel å fullføre kampen og kunne derfor juble for seieren med lagvenninnene.

    LSK Kvinner har vunnet sine tre siste hjemmekamper.

    Etter lørdagens kamp er LSK Kvinner på tredjeplass på tabellen med tolv poeng, mens Kolbotn er nummer åtte med tre poeng.

Sendeplan

Kl. Program Kanal