Hopp til innhold

Carlsen med kryptisk stikk til VM-formatet etter den 18. strake remisen

Magnus Carlsen spilte tirsdag sitt 18. strake remisparti i VM-sammenheng. Da han etterpå fikk spørsmål om det nåværende VM-formatet, ble han lattermild og ordknapp.

Magnus Carlsen

REMIS ETTER REMIS: Magnus Carlsen har ikke vunnet et VM-parti siden 2016. Tirsdag svarte han svært kryptisk på om VM-formatet bør endres.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij står begge med to poeng i sjakk-VM etter å ha spilt remis fire ganger til nå i Dubai. Dermed rundet Carlsen sitt 18. strake «uavgjortparti» i VM-sammenheng. Forrige seier i langsjakk kom i 2016.

På pressekonferansen etter tirsdagens duell fikk de to spillerne følgende spørsmål fra VG:

Er dette den beste måten å få en verdensmester på? Eller kan man gjøre det på andre måter, for eksempel som i fotball-VM eller som i vanlige sjakkturneringer?

Svaret til den norske verdensmesteren er både kryptisk og interessant:

Det finnes et ordtak: Hvis du ikke har noe fint å si, så ikke si noe i det hele tatt. Jeg velger derfor å bruke det ordtaket nå.

Carlsen lente seg deretter tilbake i stolen og smilte bredt.

Tarjei Svensen

SJAKKEKSPERT: Tarjei J. Svensen skriver for Chess24.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Carlsen foreslo utslagskonkurranse i 2015

Tarjei J. Svensen i Chess24.com har fulgt Magnus Carlsen tett siden sjakkstjernen var et ungt talent fra Bærum. Han forteller at nordmannen tidligere har vært skeptisk til det nåværende formatet, der to VM-duellanter spiller mot hverandre i parti etter parti.

Magnus har jo tidligere kommet med et veldig omstridt forslag: Han ville blant annet endre kampformatet vi har i dag til en årlig utslagskonkurranse. Dette forslaget ble imidlertid slaktet den gang, sier Svensen til NRK.

Formatendringen Svensen sikter til kom i 2015. Da foreslo Carlsen å innføre et VM-system som minner mer om en vanlig turnering. Nordmannen mente at dette ville gi enda flere sjakkspillere muligheten til å bli verdensmester, samtidig som det ville skape mer blest rundt sjakken.

Svensen er tydelig på at det er en stund siden Carlsen uttalte seg om formatet, og at han kan ha moderert seg i ettertid. Men sjakkprofilen synes likevel det skinner gjennom at klodens beste sjakkspiller ikke er helt fornøyd.

Hva synes du om det nåværende VM-formatet?

Bra 28%

Dårlig 72%

Avstemningen er lukket. 4980 stemmer totalt

«Nepo»: – Formatet har noen ulemper

Russiske Nepomnjasjtsjij svarte noe mer diplomatisk enn sin VM-motstander på spørsmålet til VG. Han er imidlertid tydelig på at det finnes et forbedringspotensial.

Det er vanskelig å si. Det er viktig med tradisjoner i sjakken. Det som allerede fungerer, prøver man å få til å fungere enda bedre. Jeg synes systemet med matcher er rettferdig. Men formatet har også noen ulemper, blant annet at det ikke spilles årlig. Vi kunne diskutert det her i hele natt, sier Nepomnjasjtsjij.

Ian Nepomniachtchi

POSITIV: Jan Nepomnjasjtsjij er positiv til det nåværende VM-formatet, men mener det også har ulemper ved seg.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Tarjei J. Svensen tror det skal mye til for at VM-systemet endres.

Formatet er veldig godt likt blant fansen og har en lang tradisjon, sier han og legger til:

– Hvis det skal endres, må det i så fall være noe Magnus tar til orde for.

NRK har sendt flere spørsmål om VM-formatet til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), men har foreløpig ikke fått svar.

Onsdag spiller Carlsen med svarte brikker. Du kan følge partiet direkte på NRK fra klokken 13.15.

Siste nytt

 • Blackburn Rovers videre i cupen

  Blackburn Rovers tirsdag gikk seirende ut av omkampen i FA-cupen mot Birmingham City. Nå venter Premier League-motstand i neste runde.

  Leicester City blir Blackburns motstander i den femte runden av FA-cupen.

  Det måtte ekstraomganger og et selvmål til for å sende Blackburn videre. Birminghams Auston Trusty, på lån fra Arsenal, satte ballen i eget nett i det 100. minutt, og dermed er Blackburn videre.

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Barrington Coombs / AP
 • «Deadline Day»-rekorden knust

  Chelsea satte ny overgangsrekord i engelsk fotball da de signerte Enzo Fernandez fra Benfica på tampen av overgangsvinduet, men ikke nok med det:

  Aldri har det blitt brukt så mye penger som på «Deadline Day» i år.

  BBC skriver at det ble brukt 275 millioner pund på overgangsvinduets siste dag. Det er mer enn 3,4 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

  Den tidligere «Deadline Day»-rekorden var på 150 millioner pund, tilsvarende 1,8 milliarder kroner. Det var i 2018.

  Premier League-klubber sto for 79 prosent av pengebruken i januarvinduet fra Europas fem største ligaer og Chelsea brukte alene mer penger enn klubber fra Bundesliga, La Liga, Serie A og Ligue 1 gjorde til sammen.

  Chelsea Fernandez Soccer
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Aursnes med to målgivende i Benfica-seier

  Fredrik Aursnes leverte to vakre assist til João Mario da Benfica vant 3-0 borte over Arouca og økte ledelsen i den portugisisk toppserien.

  I det 25. minutt fikk Aursnes ballen fra venstreback Álex Grimaldo etter et innkast høyt på banen. Han spilte vegg med David Neres og suste inn i feltet. Nesten ved dødlinja slo han hardt inn foran mål, og ved lengste stolpe kunne João Mario bare sette foten på ballen.

  Enda vakrere var det i det 55. minutt. Etter et angrep i mange trekk ble Gonçalo Guedes spilt fram til høyre i feltet. Han hælsparket ballen inn i midten, der Aursnes med en blanding av hælflikk og overhopp sørget for at João Mario fikk ballen helt alene og kunne skyte 2-0-målet i hjørnet.

  Petar Musa fastsatte resultatet til 3-0. i det 80. minutt med assist fra Neres. (NTB)

  Primeira Liga - Arouca v Benfica
  Foto: MIGUEL VIDAL / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste