Carlsen med kryptisk stikk til VM-formatet etter den 18. strake remisen

Magnus Carlsen spilte tirsdag sitt 18. strake remisparti i VM-sammenheng. Da han etterpå fikk spørsmål om det nåværende VM-formatet, ble han lattermild og ordknapp.

Magnus Carlsen

REMIS ETTER REMIS: Magnus Carlsen har ikke vunnet et VM-parti siden 2016. Tirsdag svarte han svært kryptisk på om VM-formatet bør endres.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij står begge med to poeng i sjakk-VM etter å ha spilt remis fire ganger til nå i Dubai. Dermed rundet Carlsen sitt 18. strake «uavgjortparti» i VM-sammenheng. Forrige seier i langsjakk kom i 2016.

På pressekonferansen etter tirsdagens duell fikk de to spillerne følgende spørsmål fra VG:

Er dette den beste måten å få en verdensmester på? Eller kan man gjøre det på andre måter, for eksempel som i fotball-VM eller som i vanlige sjakkturneringer?

Svaret til den norske verdensmesteren er både kryptisk og interessant:

Det finnes et ordtak: Hvis du ikke har noe fint å si, så ikke si noe i det hele tatt. Jeg velger derfor å bruke det ordtaket nå.

Carlsen lente seg deretter tilbake i stolen og smilte bredt.

Tarjei Svensen

SJAKKEKSPERT: Tarjei J. Svensen skriver for Chess24.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Carlsen foreslo utslagskonkurranse i 2015

Tarjei J. Svensen i Chess24.com har fulgt Magnus Carlsen tett siden sjakkstjernen var et ungt talent fra Bærum. Han forteller at nordmannen tidligere har vært skeptisk til det nåværende formatet, der to VM-duellanter spiller mot hverandre i parti etter parti.

Magnus har jo tidligere kommet med et veldig omstridt forslag: Han ville blant annet endre kampformatet vi har i dag til en årlig utslagskonkurranse. Dette forslaget ble imidlertid slaktet den gang, sier Svensen til NRK.

Formatendringen Svensen sikter til kom i 2015. Da foreslo Carlsen å innføre et VM-system som minner mer om en vanlig turnering. Nordmannen mente at dette ville gi enda flere sjakkspillere muligheten til å bli verdensmester, samtidig som det ville skape mer blest rundt sjakken.

Svensen er tydelig på at det er en stund siden Carlsen uttalte seg om formatet, og at han kan ha moderert seg i ettertid. Men sjakkprofilen synes likevel det skinner gjennom at klodens beste sjakkspiller ikke er helt fornøyd.

Hva synes du om det nåværende VM-formatet?

Bra 28%

Dårlig 72%

Avstemningen er lukket. 4980 stemmer totalt

«Nepo»: – Formatet har noen ulemper

Russiske Nepomnjasjtsjij svarte noe mer diplomatisk enn sin VM-motstander på spørsmålet til VG. Han er imidlertid tydelig på at det finnes et forbedringspotensial.

Det er vanskelig å si. Det er viktig med tradisjoner i sjakken. Det som allerede fungerer, prøver man å få til å fungere enda bedre. Jeg synes systemet med matcher er rettferdig. Men formatet har også noen ulemper, blant annet at det ikke spilles årlig. Vi kunne diskutert det her i hele natt, sier Nepomnjasjtsjij.

Ian Nepomniachtchi

POSITIV: Jan Nepomnjasjtsjij er positiv til det nåværende VM-formatet, men mener det også har ulemper ved seg.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Tarjei J. Svensen tror det skal mye til for at VM-systemet endres.

Formatet er veldig godt likt blant fansen og har en lang tradisjon, sier han og legger til:

– Hvis det skal endres, må det i så fall være noe Magnus tar til orde for.

NRK har sendt flere spørsmål om VM-formatet til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), men har foreløpig ikke fått svar.

Onsdag spiller Carlsen med svarte brikker. Du kan følge partiet direkte på NRK fra klokken 13.15.

Siste nytt

 • Spania slo ut EM-favoritt Danmark

  Danmark kom til fredagens EM-semifinale mot Spania som stor favoritt, men kom til kort mot tittelforsvarer Spania, som vant 29-25.

  Danmark er regjerende verdensmester og tok med seg OL-sølv hjem fra Tokyo i fjor, begge ganger etter å ha slått Spania i semifinalen. I EM må laget fortsatt vente på sin første finale siden 2014.

  Spania fortsetter på sin side ferden mot det som kan bli lagets tredje EM-triumf på rad.

  Det så lenge ut til å skulle gå helt fint for danskene. I første omgang ledet danskene med inntil fire mål. Lasse Svan satte inn 14-11 et drøyt minutt før pause, men to spanske reduseringer gjorde at den danske ledelsen halvveis var 14-13.

  Etter pause var Spania best. To raske mål av Barcelona-spiller Aleix Gómez sendte laget i ledelse første gang på 17-16, og danskene kom aldri à jour igjen.

  EM i håndball for menn 2022: Spania - Danmark
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Carlsen snublende nær turneringsseier

  Magnus Carlsen spilte remis mot Santosh Gujrathi Vidit i et over fem timer langt parti fredag. Han er svært nær sammenlagtseier i turneringen i Nederland.

  Det blir i så fall åttende gang han vinner turneringen i Wijk aan Zee. Forrige gang var i 2019.

  Med to runder igjen er Carlsen et halvt poeng foran Richard Rapport, et helt poeng foran Anish Giri og Shakyriyar Mamedyarov. Han kommer til å få et helt poeng søndag i form av walkover mot Daniil Dubov, som er ute av turneringen etter å ha testet positivt på koronaviruset.

  Dubov ga tidligere i turneringen walkover til Giri fordi han nektet å spille med munnbind etter å ha vært nærkontakt med en smittet person. Fredag ble det klart at russeren selv har testet positivt, og hans tre siste motstandere får dermed seier uten å spille.

  Det betyr at Carlsen kan avgjøre allerede lørdag ved å få minst remis mot Fabiano Caruana og matche Rapports resultat mot Andrej Esipenko. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • Sophie Román Haug blir Roma-spiller

  LSK Kvinner har solgt Sophie Román Haug til Roma, opplyser klubben.

  – Dette var ikke en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Haug.

  Hun har spilt for LSK siden 2015. I Roma gjenforenes hun med Emilie Haavi, som ble klar for Roma like før jul.

  – Det gleder jeg meg veldig til. Emilie er jo en av de beste spillerne jeg har spilt med, og har blitt en god venn i løpet av årene i Lillestrøm, så det å få dele dette med henne er noe jeg ser veldig frem til, sier Haug.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal