Hopp til innhold

Carlsen med kryptisk stikk til VM-formatet etter den 18. strake remisen

Magnus Carlsen spilte tirsdag sitt 18. strake remisparti i VM-sammenheng. Da han etterpå fikk spørsmål om det nåværende VM-formatet, ble han lattermild og ordknapp.

Magnus Carlsen

REMIS ETTER REMIS: Magnus Carlsen har ikke vunnet et VM-parti siden 2016. Tirsdag svarte han svært kryptisk på om VM-formatet bør endres.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij står begge med to poeng i sjakk-VM etter å ha spilt remis fire ganger til nå i Dubai. Dermed rundet Carlsen sitt 18. strake «uavgjortparti» i VM-sammenheng. Forrige seier i langsjakk kom i 2016.

På pressekonferansen etter tirsdagens duell fikk de to spillerne følgende spørsmål fra VG:

Er dette den beste måten å få en verdensmester på? Eller kan man gjøre det på andre måter, for eksempel som i fotball-VM eller som i vanlige sjakkturneringer?

Svaret til den norske verdensmesteren er både kryptisk og interessant:

Det finnes et ordtak: Hvis du ikke har noe fint å si, så ikke si noe i det hele tatt. Jeg velger derfor å bruke det ordtaket nå.

Carlsen lente seg deretter tilbake i stolen og smilte bredt.

Tarjei Svensen

SJAKKEKSPERT: Tarjei J. Svensen skriver for Chess24.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Carlsen foreslo utslagskonkurranse i 2015

Tarjei J. Svensen i Chess24.com har fulgt Magnus Carlsen tett siden sjakkstjernen var et ungt talent fra Bærum. Han forteller at nordmannen tidligere har vært skeptisk til det nåværende formatet, der to VM-duellanter spiller mot hverandre i parti etter parti.

Magnus har jo tidligere kommet med et veldig omstridt forslag: Han ville blant annet endre kampformatet vi har i dag til en årlig utslagskonkurranse. Dette forslaget ble imidlertid slaktet den gang, sier Svensen til NRK.

Formatendringen Svensen sikter til kom i 2015. Da foreslo Carlsen å innføre et VM-system som minner mer om en vanlig turnering. Nordmannen mente at dette ville gi enda flere sjakkspillere muligheten til å bli verdensmester, samtidig som det ville skape mer blest rundt sjakken.

Svensen er tydelig på at det er en stund siden Carlsen uttalte seg om formatet, og at han kan ha moderert seg i ettertid. Men sjakkprofilen synes likevel det skinner gjennom at klodens beste sjakkspiller ikke er helt fornøyd.

Hva synes du om det nåværende VM-formatet?

Bra 28%

Dårlig 72%

Avstemningen er lukket. 4980 stemmer totalt

«Nepo»: – Formatet har noen ulemper

Russiske Nepomnjasjtsjij svarte noe mer diplomatisk enn sin VM-motstander på spørsmålet til VG. Han er imidlertid tydelig på at det finnes et forbedringspotensial.

Det er vanskelig å si. Det er viktig med tradisjoner i sjakken. Det som allerede fungerer, prøver man å få til å fungere enda bedre. Jeg synes systemet med matcher er rettferdig. Men formatet har også noen ulemper, blant annet at det ikke spilles årlig. Vi kunne diskutert det her i hele natt, sier Nepomnjasjtsjij.

Ian Nepomniachtchi

POSITIV: Jan Nepomnjasjtsjij er positiv til det nåværende VM-formatet, men mener det også har ulemper ved seg.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Tarjei J. Svensen tror det skal mye til for at VM-systemet endres.

Formatet er veldig godt likt blant fansen og har en lang tradisjon, sier han og legger til:

– Hvis det skal endres, må det i så fall være noe Magnus tar til orde for.

NRK har sendt flere spørsmål om VM-formatet til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), men har foreløpig ikke fått svar.

Onsdag spiller Carlsen med svarte brikker. Du kan følge partiet direkte på NRK fra klokken 13.15.

Siste nytt

 • Astrid Øyre Slind står over stafett i Gällivare

  Astrid Øyre Slind skulle egentlig gå andreetappe under kvinnenes stafett i Gällivare i dag, men må stå over på grunn av sår hals, det opplyser Norges Skiforbund.

  Margrethe Bergane erstatter Øyre Slind. Resten av laget består av Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå, og Lotta Udnes Weng.

  Cross-Country Skiing, Tour de Ski, day 8, Women’s 15km, AStrid Øyre Slind
  Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
 • Borterekken brutt for Manchester United

  Etter tre strake Premier League-seire ble seiersrekken brutt for Manchester United da de tapte borte mot Newcastle lørdag kveld.

  22 år gamle Anthony Gordon ble matchvinner etter at han sendte vertene i ledelsen ti minutter etter sidebytte.

  Manchester United-angriper Antony trodde han utlignet og reddet ett poeng på overtid, men ballen gikk via en offsideplassert Harry Maguire og målet ble korrekt annullert for offside.

  Manchester United jaktet sin femte strake borteseier, men Newcastle, som har vært ett av sesongens beste hjemmelag i Premier League, satte tidlig gjestene fra Manchester under et voldsomt press. Nærmest var Kieran Trippier da han kun var millimeter unna et drømmemål fem minutter før pause da han smalt et frispark i tverrliggeren og ned på linja.

  Med sesongens åttende seier klatrer Newcastle til en femteplass med 26 poeng, syv poeng bak ligaleder Arsenal.

  Etter 14 serierunder står Manchester United, som på kort varsel måtte bytte ut fly med busstransport til Newcastle lørdag formiddag etter værutfordringer, med 24 poeng og befinner seg på en syvendeplass.

  Bruno Fernandes
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Hovland spilte med Tiger Woods og tok ham igjen

  Viktor Hovland gikk i ball med selveste Tiger Woods på 3. runde i World Challenge og var ett slag bedre enn ham på runden.

  Hovlands 70-runde gjorde at han tok igjen Woods så de er på delt 16.-plass blant de 20 deltakerne før den avsluttende runden søndag. Begge er på par totalt.

  Nordmannen kom til Bahamas i håp om å ta sin tredje strake seier i Tiger Woods' egen turnering, men sjansen var borte etter 73-runder både torsdag og fredag. Hovland var to slag over par og elleve bak lederduoen, men han fikk gå den tredje runden sammen med Woods.

  Den amerikanske legenden startet med bogey på de to første hullene, mens Hovland noterte birdie på 3. og 5. hull og var to under par. Woods ville ikke la seg herje med, og innen halvspilt runde hadde han senket fire birdieputter slik at han selv var to under par.

  Da Hovland måtte tåle bogey på 9. hull, var han plutselig bak Woods ikke bare i sammendraget, men også for dagen.

  Woods fikk bogey på 11. hull, og de var likt igjen. Begge greide birdie på 14. hull, men Hovlands birdie på det neste hullet ble utslagsgivende for miniduellen på lørdagens runde. Begge misset parputter på 18. hull og måtte tåle bogey der.

  (©NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Mads Thygesen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal