NRK Meny
Normal

Carlsen klar for nye utfordringer

Magnus Carlsen er på plass i Sofia for å spille turneringen Mtel Masters. Her møter han blant andre hjemmefavoritten Veselin Topalov.

Magnus Carlsen
Foto: STRINGER/RUSSIA / SCANPIX

Mtel Masters er en knalltøff turnering, med seks sterke navn i startfeltet. Her finner vi foruten Carlsen og Topalov, Vassily Ivanchuk, Wang Yue, Leiner Dominguez og Alexei Shirov.

Ratingsnittet på feltet er på hele 2753. Kun fem turneringer i sjakkens historie kan skilte med en så prober forsamling!

- Tidligere score mot disse spillerne skulle tilsi at det passer meg ganske bra. Med kun 90 minutter på de første 40 trekkene og ingen tilleggstid kan vi forvente mange tidsnøder. Det blir nok en intens og slitsom turnering, sier Magnus Carlsen til NRK Sjakk.

Veselin Topalov

Turneringens store favoritt, verdensener Veselin Topalov.

Foto: WCC2009

Turneringen starter i morgen klokken 15.00, og Carlsen får en beinhard start, med hvit mot Topalov i første runde. Topalov utalte følgende på dagens pressekonferanse:

- Det blir en vanskelig start mot Magnus Carlsen, som er nummer tre i verden. Men det er jo bra å starte med en seier, så jeg vil gjøre alt for å få det til, sier han, før han legger til at han går for seier i turneringen.

Også den gamle kjempen Ivanchuk er i form, i følge seg selv.

- I Bulgaria føler jeg meg topp! Det er en positiv energi her og spørsmålet er om den vil føre meg til en ny seier. Det skal jeg fortelle mer om når turneringen er ferdig.

Ivanchuk vant Mtel Masters i fjor.

Spill for publikum

Det er ingen tvil om at arrangører har lagt seg i selene for å gjøre dette til et publikumsvennlig arrangement. Ser man på startlisten så finner vi flere eksponenter for tøft og angrepsvillig spill. Turneringen spilles også med den såkalte ”Sofiaregelen”, som betyr at spillerne ikke har lov til å bli enige om remis, men må spille seg til det.

For mer info, bilder, partier og kampoppsett, se turneringens hjemmeside!

I tillegg har man, som i Grand Slam finalen i Bilbao i fjor, bygget et glassbur som turneringen skal spilles i. Dette er strategisk plassert på toget foran National teateret i byen, noe som vil sikre godt med publikum. Carlsen synes det er helt greit å sitte på utstilling:

- Det er litt annerledes enn hva jeg er vant til. Publikum kommer nært opptil spillerne, men lydisolasjonen gir samtidig en følelse av avstand.
Luftventilering er essensielt i en glasskube, her sviktet det noen dager i Bilbao. Forøvrig gikk det meste greit i Bilbao og jeg forventer ingen spesielle problemer i Sofia.

Bilbao

Slik så det ut i glassklokken i Bilbao i fjor.

Foto: Alvaro Barrientos / AP

- Jeg synes det er fint at tilskuere får lettere tilgang og føler ikke dette kompromitterer spillerne eller selve spillet. Kanskje kunne det gjøres bedre om utearealet skrånet slik at flere kunne få innsyn samtidig. I prinsippet ville det vært en fordel med enveisglass slik at spillerne ikke kan se publikum for dermed å hindre eventuelle spekulasjoner om kommunikasjon under partiet, sier Carlsen.

Godt forberedt

Med tanke på hvem som stiller til start, er det viktig å ha en del ess i ermet under en slik turnering.

- En del av dem stiller som oftest godt forberedt i skarpe varianter. Jeg har prøvd å forberede meg bedre enn jeg pleier, men det viktigste er likevel innsatsen under partiene i Sofia, sier Carlsen.

Hvordan tror du det går? Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Turneringen hører med i Grand Slam sirkelen, og vinneren er kvalifisert til finalen i Bilbao i høst. Carlsen har ikke Grand Slam-finalen i tankene, og tar ”en kamp av gangen”.

- I denne omgang tenker jeg kun på turneringen i Sofia og ønsker å gjøre det best mulig.

Fotballkamp

Den 18.mai er det hviledag i turnringen, men spillerne får på ingen måte ligge på latsiden!
Da er det duket for fotballkamp på Georgi Asparuhov Stadion, hvor sjakkspillerne skal møte PFC Levski til dyst!

- Jeg ser frem til den kampen og vil satse 100%!, sier Carlsen.

Turneringen spilles fra 12.til 23.mai. Det blir spilt dobbelrunde, slik at alle møtes med begge farger. Betenkningstiden er 1 og en halv time på 40 trekk, og deretter en time på resten av spillet. Et parti kan dermed vare 5 timer, om man bruker all tiden.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Siste nytt

 • Ajeti-mål i Allsvenskan

  Bajram Ajeti scoret for Brommapojkarna da de tapte 1–3 mot Malmö FF i et oppgjør i Allsvenskan mandag. Det er nordmannens andre mål denne sesongen.

  Ajetis lag ligger nest sist etter én seier på de fem første kampene.

  Bajram Ajeti
  Foto: Lillestrøm Sportsklubb
 • Seriemeister etter anke-avslag

  AEK er gresk seriemeister etter at PAOK i dag tapte anken etter banestorminga i mars.

  PAOK blei trekt 3 poeng etter at klubbeigaren demonstrerte mot ei dommaravgjerd ved å storme bana med ein pistol.

  No blir poengstraffa ståande, og AEK har 8 poengs leiing på PAOK med to kampar att.

  Ivan Savvides, PAOK-eier
  Foto: HANDOUT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal