Hopp til innhold

Carlsen hylles etter storspill – Niemann ba NRK holde avstand

Magnus Carlsen fikk en drømmestart på hurtigsjakk-VM med fire seire av fem mulige. Rivalen Hans Niemann fikk det langt tøffere – og ville ha NRK lengst mulig vekk i spillokalet.

Magnus Carlsen og Hans Niemann

RIVALER: Magnus Carlsen og Hans Niemann står midt i en betent konflikt.

Foto: Christian Grieg Sander / NRK

– Dette er et av de beste hurtigsjakk-partiene Carlsen har spilt gjennom tidene.

Det var NRK-ekspert Torstein Baes reaksjon da det fjerde hurtigsjakk-partiet gikk mot slutten mandag. Carlsen rundspilte rett og slett regjerende verdensmester, Nodirbek Abdusattorov, og tok sin fjerde strake seier.

Magnus Carlsen

STORSPILLER: Magnus Carlsen.

Foto: Christian Grieg Sander / NRK

Partiet mot Abdusattorov står igjen som det soleklare høydepunktet så langt i turneringen.

– Carlsen nedsabler han noe kolossalt. Carlsen feier over han, mener Bae.

– Tidenes hurtigsjakkparti?, spør programleder Ole Rolfsrud.

– Ja, det kan det godt være.

Carlsen selv var strålende fornøyd etter partiet. Da nordmannen fikk spørsmål om han var enig med Bae i at dette var et av hans beste hurtigsjakkpartier, smilte han.

– Det vet jeg ikke, sier Carlsen og fortsetter:

– Jeg fulgte en gammel plan, som ble introdusert av Fischer på 1970-tallet. Han spilte denne åpningen mye. Jeg bare angrep, så funket det heldigvis. Det var en del varianter å regne, men det er alltid mer behagelig å angripe enn å forsvare seg i denne type stillinger.

Carlsen: – Kjempefornøyd

Etter første dag av hurtigsjakk-VM står Carlsen med fire seire og én remis. En etter en ble Samvel Ter-Sahakjan, Eric Hansen, Jevgenij Tomasjevskij og Nodirbek Abdusattorov feid av brettet.

I det femte og siste partiet for dagen reddet Carlsen remis mot det indiske stortalentet Arjun Erigaisi. Dermed står nordmannen med 4,5 poeng av 5 mulige.

Det har vært veldig bra, selvfølgelig. Jeg var litt sliten på slutten av det siste partiet, så kvaliteten sank litt. Totalt sett er jeg kjempefornøyd, oppsummerer Carlsen.

Niemann ba NRKs team holde avstand

Det er ikke bare knyttet spenning til om Carlsen klarer å ta hurtigsjakk-tittelen tilbake fra Abdusattorov. En hel sjakkverden sitter også klistret for å få med seg et mulig møte mellom Carlsen og amerikanske Hans Niemann.

Amerikaneren har nemlig stevnet Carlsen og flere andre sjakkprofiler som følge av at de har anklaget ham for juks. Carlsen har til nå nektet å spille mot Niemann.

Den unge sjakkprofilen har flere ganger avvist NRKs team i Almaty mandag.

– Niemann har bedt både et amerikansk TV-team og oss om å holde lengre avstand. Men vi skal prøve å følge med på partiet hans likevel. Selvsagt med respekt, rapporterte NRK-reporter Hans Solbakken underveis i NRKs VM-sending.

Hans Niemann

TUNG START: Hans Niemann ligger på 60. plass etter dag én.

Foto: Christian Grieg Sander / NRK

Mens Carlsen herjet ved brettet, har amerikaneren hatt en langt tyngre dag. Niemann ligger på en foreløpig 60. plass med tre av fem poeng. Dermed skal det litt mer til for at de to rivalene blir trukket mot hverandre.

Han får en slapp og dårlig start, men det skal ikke mer til enn at han vinner et par-tre partier fra start i morgen, så er han med for fullt igjen, sier Bae om Niemann.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae avbildet i sjakkstudio på Marienlyst

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Lars Bryne / NRK

Kan vi fortsatt få et møte mellom Carlsen og Niemann i hurtigsjakk-delen av VM?

Det kan vi absolutt, men det forutsetter at han har en veldig god dag to, svarer Bae.

En hel sjakkverden spør seg nemlig om hva verdenseneren fra Norge kommer til å gjøre hvis de to møtes over brettet:

Vil han trekke seg etter ett trekk slik han gjorde på Champions Chess Tour – og potensielt ofre en verdensmestertittel? Eller vil han gjennomføre partiet?

Selv er Carlsen ordknapp.

– Det får du se når det eventuelt skjer, svarer Carlsen.

Siste nytt

  • Nadal videre etter lang Madrid-kamp

    Rafael Nadal (37) fikk en pangstart, men måtte likevel svette litt for å nå åttedelsfinalen i tennisturneringen Madrid Open.

    Spanjolen vant 6-1 i det første settet mot Pedro Cachin fra Argentina og så ut til å få en komfortabel reise til neste runde. I stedet tok kampen en ny vending.

    Nadal ble brutt to ganger i settet som fulgte. Han lå under 1-4, men Cachin greide ikke å holde på overtaket. Mange brudd kom tett, og spillerne måtte ut i tiebreak.

    Der tapte Nadal 5-7. Et tredje sett ble spilt for å kåre en vinner, og der viste den gamle gruskongen rutine og vant 6-3. Oppgjøret varte i litt over tre timer.

    I neste runde skal Nadal opp mot Jiri Lehecka. Den unge tsjekkeren er nummer 31 på verdensrankingen, mens Nadal er helt nede på 512.-plass som følge av et langt skadeavbrekk.

    Nylig var Nadal tilbake i konkurranse for første gang på over tre måneder. Trolig er han inne i sitt siste år som elitespiller. (NTB)

    Rafael Nadal
    Foto: OSCAR DEL POZO / AFP
  • Casper Ruud briljerte i Madrid

    Casper Ruud herjet med briten Cameron Norrie på rødgrusen i 3. runde av Madrid Open i tennis. Det var hans 31. seier for året.

    Snarøya-mannen er med god margin spilleren med flest enkeltseirer på ATP-touren så langt i år. Han har fem flere enn Jannik Sinner på 2.-plass.

    Mandag var Ruud klart best så å si hele veien. Han nedsablet Norrie med sifrene 6-2, 6-4 og revansjerte Australian Open-exiten fra januar. Den gang vant briten 3-1 i sett.

    Senere i uken skal Ruud opp mot Felix Auger-Aliassime fra Canada i åttedelsfinalen.

    Nylig tok 25-åringen sin største seier i karrieren ved å vinne ATP500-turneringen i Barcelona. Alle hans ti første ATP-titler kom på 250-nivået.

    Nå sikter Ruud seg inn på ATP1000-suksess i Madrid.

    (NTB)

    Zu-fKyPYJV4
    Foto: Reuters
  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal