Hopp til innhold

Sønderknust Carlsen nær skandale – glemte å skrive ned trekk

NEW YORK (NRK): Magnus Carlsen var fra seg av fortvilelse etter det femte VM-partiet. Han holdt på å tape partiet på en utrolig nybegynnerfeil.

Magnus Carlsen

I VANTRO: Magnus Carlsen kunne ikke tro at han hadde gjort en så enkel feil som å glemme å notere et trekk.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg var utrolig heldig. Jeg feilet fullstendig, sa en rådvill og forbauset Magnus Carlsen etter torsdagens remis i VM.

25-åringen rynket på brynene og stirret tomt ut i lufta. Han er ofte frustrert etter dårlige partier, men hvorfor i all verden var han fra seg?

– Jeg har aldri sett Magnus så ødelagt etter et parti som i dag. Han var virkelig ferdig, sier sjakkjournalist Ulrich Stock i tyske Die Zeit.

Magnus Carlsen

I VILLREDE: Magnus Carlsen stirret tomt ut i lufta på pressekonferansen etter partiet. Det viste seg at det hadde en god grunn.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Overfor NRK avslører Carlsen hvorfor.

Uten at noen visste det hadde han nemlig gjort en nesten ubegripelig tellefeil. En feil det ikke burde være mulig å gjøre på dette nivået.

Han hadde glemt å skrive opp et av trekkene sine på det lille arket ved siden av brettet.

Blingset på noteringsskjemaet

Gjennom hele VM har NRK fått spørsmål om hvorfor spillerne noterer ned alle trekkene sine på et papirark, og om de noen gang noterer feil. Vanligvis ler ekspertene og sier at «dette har så gode spillere kontroll på».

Men natt til torsdag skjedde det altså i selveste sjakk-VM: Magnus Carlsen, verdenshistoriens høyest ratede sjakkspiller, glemte å notere ned et trekk. Og det holdt på å koste ham det livsviktige femte partiet i VM.

– Rett før tidskontrollen gjorde jeg det som jeg trodde var mitt 39. trekk, men så så jeg at jeg av en eller annen grunn hadde masse tid, fortalte han etter partiet, nesten i vantro over hva som hadde skjedd.

Spillerne får 50 minutter ekstra tid når de når trekk 40. Carlsen hadde altså nådd trekk 40 uten å vite det, for han hadde bare skrevet opp 39 trekk.

Det forvirret ham voldsomt, midt under partiet, fordi han ikke skjønte hvorfor i all verden han plutselig fikk så mye tid.

Gjorde tabbe midt i kaoset

Videobildene viste at han ble sittende og stirre på noteringsskjemaet mens han grublet seg fram til hva som hadde skjedd.

Og det var da, med all konsentrasjonen på papirarket og trekkrekkefølgen, at han gjorde et helt elendig trekk. Et trekk som burde kostet ham partiet.

– Jeg tenkte bare at jeg skulle gjøre et trekk for sikkerhets skyld og gå på do. Og så var det trekket en kjempefeil.

– Det var bare flaks at jeg ikke tapte på grunn av dette.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen slapp unna uten tap da Sergej Karjakin gjorde et upresist trekk.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

Slapp med skrekken

Til slutt, etter mye grubling, greide Carlsen å finne ut hvilket trekk han hadde glemt å skrive opp, men da var allerede skaden skjedd.

Han hadde mistet konsentrasjonen, og en helt harmløs stilling hadde plutselig blitt livsfarlig.

– Dette ser ikke bra ut! Nå har Magnus vært uforsiktig, og dette er veldig skummelt, sa Torstein Bae i NRKs sjakkstudio.

Et tap hadde vært full krise for Magnus Carlsen, for han skal spille med svarte brikker i begge de to neste partiene. VM var i ferd med å bli et mareritt. Men heldigvis for den norske verdensmesteren slapp han med skrekken da Karjakin spilte et litt svakt trekk. Det endte med remis.

Carlsen må nå samle seg foran fredagens parti, hvor han har svarte brikker.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal