21 av 24 partier endte remis i Carlsen-turnering: – Veldig tamt

Magnus Carlsen startet dag to av julesjakkens mestermøte med seier. Så ble det remis, remis og atter remis.

Magnus Carlsen

SYV REMISER: Magnus Carlsen har vunnet ett parti i turneringen. De syv andre har endt remis. Her intervjues han av NRK søndag.

Foto: NRK

Han står nå med én seier og syv remiser i turneringen.

De to siste rundene søndag ble en ensidig remis-saga. Alle partiene endte uavgjort. Faktisk endte kun tre partier med seier til en av slipperne i alle søndagens 24 partier.

– Det er en fare at det skjer. Hvis en av de beste havnet bak, ville de prøvd å vinne alle partiene. Men faren er når de beste ligger i toppen. Da tar de ikke noen sjanser, mener Grønn.

Magnus Carlsen mener selv det handler om at han ikke klarer å finne de beste trekkene, ikke nødvendigvis at han prøver å sikre remis hele veien.

– Jeg føler jeg får OK stillinger fra åpningen, men jeg savner pønsjen til å få noe mer ut av det. Det har vært ganske frustrerende etter hvert.

Samtidig kan formatet også føre til litt spenning den siste dagen av grunnspillet. Maxime Vachier-Lagrave og Anish Giri ligger begge utenfor topp åtte. Det betyr at de har sjakk-kniven på strupen før siste dag av innledende runder.

– De kommer til å ofre alt på siste dag. De må gamble, sier chess24s sjakkekspert David Howell.

Etterlengtet seier

– Det var viktig å starte dagen med en seier. Det gjør at jeg har litt å gå på til i morgen. Men jeg er ikke fornøyd med spillet. Det flyter ikke så veldig bra, sier Magnus Carlsen.

Han startet dag 2 av mestermøtet på nett med seier. Deretter ble det tre strake remis.

Atle Grønn

EKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Dermed har nordmannen spilt remis i syv av åtte partier. NRKs sjakkekspert, Atle Grønn, er kritisk til formatet på turneringen.

– Formatet er tenkt ut av Magnus. Hvis det først skjer noe fyrverkeri, vil det smitte. Nå har det vært veldig tamt. Det blir en remis-psykose, sier Grønn.

– De tar ikke noen sjanser

Formatet er nemlig sånn at alle de 12 spillerne møter hverandre i løpet av de tre første dagene. De åtte beste spillerne går videre.

Dermed kan de som vinner et parti tidlig i grunnspillet spille på det sikre og sørge for at de i hvert fall ikke taper. Det fører til for mange remiser, mener Grønn.

DIREKTE: Se NRKs sending fra turneringen her.

Kvernet i stykker motstanderen

Carlsen fikk altså sin seier i dagens første parti, før det ble tre remis på rad etter det.

Men akkurat det partiet var imponerende, mener ekspertene.

– Nå var han veldig god, syns jeg. Han vant på klassisk maner. Han fikk ikke all verdens ut av åpningen, men han tok det trekk for trekk, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Carlsen ofret en bonde tidlig. Deretter fant han de presise trekkene, og vant til slutt på imponerende vis.

– Det var et nydelig parti. Det var virkelig Magnus på sitt beste, mener Atle Grønn.

Også Carlsen selv var fornøyd med partiet.

– Den satt langt inne, men jeg er fornøyd med at jeg klarte å presse bra i et langt parti. Resten av dagen var ikke så bra. Jeg skulle gjerne lagt litt mer press på de to siste partiene, men det klarer jeg ikke, sier Carlsen til NRK.

Bryr seg ikke om seeding

Carlsen ligger i delt ledelse før den siste dagen. Han og fem andre spillere har 4,5 poeng.

– Han er der han skal være, men nå blir det tre tøffe partier i morgen, mener Torstein Bae.

Den som gjør det best i grunnspillet møter nummer åtte i tirsdagens kvartfinaler. Men Carlsen bryr seg ikke veldig mye om å være best i grunnspillet. Det er i sluttspillet han skal gjøre det uansett.

– Det er egentlig ikke veldig viktig å få en høy seed. Prioriteringslista er veldig klar. Først komme seg videre, så begynne å tenke på det. Jeg tenker at uansett hvem jeg møter, så bør jeg ha gode muligheter. Jeg er ikke så bekymret for det. Det vil bare være en bonus å få en god seed, sier Carlsen.

Siste nytt

 • Smitteutbrudd i Inter

  Klubben er i isolasjon etter at flere direktører har testet positivt på covid-19, melder Inter på sine nettsider.

  Det er blant annet en sportsdirektør som er smittet, opplyser klubben. En klubbadvokat har også testet positivt, samt et medlem av den tekniske staben.

  Det er totalt fem personer innad i klubben som er smittet.

  Inters neste kamp er hjemme mot Genoa førstkommende søndag.

  Romelu Lukaku
  Foto: DANIELE MASCOLO / Reuters
 • Et stykke bak på siste utfortrening

  Til tross for at Kajsa Vickhoff Lie var raskest på onsdagens utfortrening i Val di Fassa i Italia, hadde hun nå den sjuende raskeste tiden.

  Hun var 0,77 sekunder bak amerikanske Breezy Johnson. Hun brukte 1.24,77 ned den 2350 meter lange traseen.

  Ragnhild Mowinckel var 1,23 sekunder bak Johnson i sin gjennomkjøring og betydelig nærmere de beste enn under den første treningen.

  Det står super-G på programmet søndag i Val di Fassa.

  Kajsa Vickhoff Lie på utfortrening i Val di Fassa
  Foto: Alessandro Trovati / AP
 • VM-gull på jaktstart

  Audun Heimdal sikret seg gullet på jaktstarten under VM i skiorientering i Estland.

  Jaktstarten var 13,2 kilometer lang og hadde 25 poster. Heimdal hadde 17 sekunder å ta inn på russeren Vladislav Kiselev, som gikk som nøytral utøver.

  Heimdal var i ledelsen tre kvarter ut i løpet, men måtte inn mot mål se både Kiselev og veteranen Andrej Lamov ta seg forbi ham. Mot slutten var det derimot ingen som klarte å holde tempoet til nordmannen.

  Heimdal vant med 10 sekunder foran Lamov og med Kiselev på bronseplass, ytterligere ett sekund bak.

  Audun Heimdal, Jørgen Baklid og Anna Ulvensøen
  Foto: Norges Orienteringsforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal