Hopp til innhold

21 av 24 partier endte remis i Carlsen-turnering: – Veldig tamt

Magnus Carlsen startet dag to av julesjakkens mestermøte med seier. Så ble det remis, remis og atter remis.

Magnus Carlsen

SYV REMISER: Magnus Carlsen har vunnet ett parti i turneringen. De syv andre har endt remis. Her intervjues han av NRK søndag.

Foto: NRK

Han står nå med én seier og syv remiser i turneringen.

De to siste rundene søndag ble en ensidig remis-saga. Alle partiene endte uavgjort. Faktisk endte kun tre partier med seier til en av slipperne i alle søndagens 24 partier.

– Det er en fare at det skjer. Hvis en av de beste havnet bak, ville de prøvd å vinne alle partiene. Men faren er når de beste ligger i toppen. Da tar de ikke noen sjanser, mener Grønn.

Magnus Carlsen mener selv det handler om at han ikke klarer å finne de beste trekkene, ikke nødvendigvis at han prøver å sikre remis hele veien.

– Jeg føler jeg får OK stillinger fra åpningen, men jeg savner pønsjen til å få noe mer ut av det. Det har vært ganske frustrerende etter hvert.

Samtidig kan formatet også føre til litt spenning den siste dagen av grunnspillet. Maxime Vachier-Lagrave og Anish Giri ligger begge utenfor topp åtte. Det betyr at de har sjakk-kniven på strupen før siste dag av innledende runder.

– De kommer til å ofre alt på siste dag. De må gamble, sier chess24s sjakkekspert David Howell.

Etterlengtet seier

– Det var viktig å starte dagen med en seier. Det gjør at jeg har litt å gå på til i morgen. Men jeg er ikke fornøyd med spillet. Det flyter ikke så veldig bra, sier Magnus Carlsen.

Han startet dag 2 av mestermøtet på nett med seier. Deretter ble det tre strake remis.

Atle Grønn

EKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Dermed har nordmannen spilt remis i syv av åtte partier. NRKs sjakkekspert, Atle Grønn, er kritisk til formatet på turneringen.

– Formatet er tenkt ut av Magnus. Hvis det først skjer noe fyrverkeri, vil det smitte. Nå har det vært veldig tamt. Det blir en remis-psykose, sier Grønn.

– De tar ikke noen sjanser

Formatet er nemlig sånn at alle de 12 spillerne møter hverandre i løpet av de tre første dagene. De åtte beste spillerne går videre.

Dermed kan de som vinner et parti tidlig i grunnspillet spille på det sikre og sørge for at de i hvert fall ikke taper. Det fører til for mange remiser, mener Grønn.

DIREKTE: Se NRKs sending fra turneringen her.

Kvernet i stykker motstanderen

Carlsen fikk altså sin seier i dagens første parti, før det ble tre remis på rad etter det.

Men akkurat det partiet var imponerende, mener ekspertene.

– Nå var han veldig god, syns jeg. Han vant på klassisk maner. Han fikk ikke all verdens ut av åpningen, men han tok det trekk for trekk, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Carlsen ofret en bonde tidlig. Deretter fant han de presise trekkene, og vant til slutt på imponerende vis.

– Det var et nydelig parti. Det var virkelig Magnus på sitt beste, mener Atle Grønn.

Også Carlsen selv var fornøyd med partiet.

– Den satt langt inne, men jeg er fornøyd med at jeg klarte å presse bra i et langt parti. Resten av dagen var ikke så bra. Jeg skulle gjerne lagt litt mer press på de to siste partiene, men det klarer jeg ikke, sier Carlsen til NRK.

Bryr seg ikke om seeding

Carlsen ligger i delt ledelse før den siste dagen. Han og fem andre spillere har 4,5 poeng.

– Han er der han skal være, men nå blir det tre tøffe partier i morgen, mener Torstein Bae.

Den som gjør det best i grunnspillet møter nummer åtte i tirsdagens kvartfinaler. Men Carlsen bryr seg ikke veldig mye om å være best i grunnspillet. Det er i sluttspillet han skal gjøre det uansett.

– Det er egentlig ikke veldig viktig å få en høy seed. Prioriteringslista er veldig klar. Først komme seg videre, så begynne å tenke på det. Jeg tenker at uansett hvem jeg møter, så bør jeg ha gode muligheter. Jeg er ikke så bekymret for det. Det vil bare være en bonus å få en god seed, sier Carlsen.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal