Hopp til innhold

21 av 24 partier endte remis i Carlsen-turnering: – Veldig tamt

Magnus Carlsen startet dag to av julesjakkens mestermøte med seier. Så ble det remis, remis og atter remis.

Magnus Carlsen

SYV REMISER: Magnus Carlsen har vunnet ett parti i turneringen. De syv andre har endt remis. Her intervjues han av NRK søndag.

Foto: NRK

Han står nå med én seier og syv remiser i turneringen.

De to siste rundene søndag ble en ensidig remis-saga. Alle partiene endte uavgjort. Faktisk endte kun tre partier med seier til en av slipperne i alle søndagens 24 partier.

– Det er en fare at det skjer. Hvis en av de beste havnet bak, ville de prøvd å vinne alle partiene. Men faren er når de beste ligger i toppen. Da tar de ikke noen sjanser, mener Grønn.

Magnus Carlsen mener selv det handler om at han ikke klarer å finne de beste trekkene, ikke nødvendigvis at han prøver å sikre remis hele veien.

– Jeg føler jeg får OK stillinger fra åpningen, men jeg savner pønsjen til å få noe mer ut av det. Det har vært ganske frustrerende etter hvert.

Samtidig kan formatet også føre til litt spenning den siste dagen av grunnspillet. Maxime Vachier-Lagrave og Anish Giri ligger begge utenfor topp åtte. Det betyr at de har sjakk-kniven på strupen før siste dag av innledende runder.

– De kommer til å ofre alt på siste dag. De må gamble, sier chess24s sjakkekspert David Howell.

Etterlengtet seier

– Det var viktig å starte dagen med en seier. Det gjør at jeg har litt å gå på til i morgen. Men jeg er ikke fornøyd med spillet. Det flyter ikke så veldig bra, sier Magnus Carlsen.

Han startet dag 2 av mestermøtet på nett med seier. Deretter ble det tre strake remis.

Atle Grønn

EKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Dermed har nordmannen spilt remis i syv av åtte partier. NRKs sjakkekspert, Atle Grønn, er kritisk til formatet på turneringen.

– Formatet er tenkt ut av Magnus. Hvis det først skjer noe fyrverkeri, vil det smitte. Nå har det vært veldig tamt. Det blir en remis-psykose, sier Grønn.

– De tar ikke noen sjanser

Formatet er nemlig sånn at alle de 12 spillerne møter hverandre i løpet av de tre første dagene. De åtte beste spillerne går videre.

Dermed kan de som vinner et parti tidlig i grunnspillet spille på det sikre og sørge for at de i hvert fall ikke taper. Det fører til for mange remiser, mener Grønn.

DIREKTE: Se NRKs sending fra turneringen her.

Kvernet i stykker motstanderen

Carlsen fikk altså sin seier i dagens første parti, før det ble tre remis på rad etter det.

Men akkurat det partiet var imponerende, mener ekspertene.

– Nå var han veldig god, syns jeg. Han vant på klassisk maner. Han fikk ikke all verdens ut av åpningen, men han tok det trekk for trekk, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Carlsen ofret en bonde tidlig. Deretter fant han de presise trekkene, og vant til slutt på imponerende vis.

– Det var et nydelig parti. Det var virkelig Magnus på sitt beste, mener Atle Grønn.

Også Carlsen selv var fornøyd med partiet.

– Den satt langt inne, men jeg er fornøyd med at jeg klarte å presse bra i et langt parti. Resten av dagen var ikke så bra. Jeg skulle gjerne lagt litt mer press på de to siste partiene, men det klarer jeg ikke, sier Carlsen til NRK.

Bryr seg ikke om seeding

Carlsen ligger i delt ledelse før den siste dagen. Han og fem andre spillere har 4,5 poeng.

– Han er der han skal være, men nå blir det tre tøffe partier i morgen, mener Torstein Bae.

Den som gjør det best i grunnspillet møter nummer åtte i tirsdagens kvartfinaler. Men Carlsen bryr seg ikke veldig mye om å være best i grunnspillet. Det er i sluttspillet han skal gjøre det uansett.

– Det er egentlig ikke veldig viktig å få en høy seed. Prioriteringslista er veldig klar. Først komme seg videre, så begynne å tenke på det. Jeg tenker at uansett hvem jeg møter, så bør jeg ha gode muligheter. Jeg er ikke så bekymret for det. Det vil bare være en bonus å få en god seed, sier Carlsen.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Flere utøvere VM-klare

  Norge får stadig flere utøvere klarert til VM i fridrett i Eugene midt i juli. Blant annet er Narve Gilje Nordås inne på ranking på 5000 meter, Beatrice Llano i slegge, Simen Guttormsen i stav og Elisabeth Slettum på 200 meter. Samtidig har Filip Ingebrigtsen, som sliter med en skade, endret oppkjøringsplanene og reiser ikke som planlagt til høydesamling med brødrene i Flagstaff. Senere denne uken avgjøres det om han blir klarert for mesterskapet og reiser på pre-camp til California.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Bekreftet: King ferdig i Watford

  Watford bekrefter at Joshua King er ferdig i klubben. Han spilte for gultrøyene i én sesong, og det ble fem ligascoringer på 31 kamper.

  Den norske angriperen vil nå se seg etter en ny klubb, noe han antydet overfor TV 2 lørdag.

  I intervjuet med kanalen sa han at det kan komme nyheter i løpet av et par uker.

  Premier League - Watford v Brighton & Hove Albion
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Flymekanikerstreiken gir meir cuptrøbbel

  Flymekanikarstreiken er avblås, men gir likevel stadig meir trøbbel for cuprunden denne veka.

  Sandefjord ber om å få flytta sin kamp mot Byåsen i Trondheim onsdag, fordi flyet deira er innstilt. Skal dei ta buss, vil det ta i overkant av ni timar.

  Vikings kamp mot Kristiansund blei tidlegare onsdag utsett til 19. oktober. Frå før er HamKam - Tromsø og Tromsdalen - Bryne utsett til august.

  Sandefjord
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste