Hopp til innhold

Følelsesladd Nilsen ferdig i Brann: – Ble for tøft for meg

BERGEN/OSLO (NRK): Før sesongen fikk Lars Arne Nilsen tre krav fra styret i Brann. Etter 12 serierunder fikk klubbledelsen nok, og det ble et tungt farvel for «LAN».

Lars Arne Nilsen

PÅ VEI UT: Lars Arne Nilsen setter seg inn i bilen etter siste dag på jobb som Brann-trener.

Foto: Kaja Hauge / NRK

Nilsen forteller til NRK at han fikk tre krav før sesongen:

 1. Brann skal være i toppen
 2. Brann skal bruke unge spillere
 3. Brann skal spille gøy og underholdende fotball

Nå er det spilt 12 serierunder, og Brann har 15 poeng. De ligger på 8. plass i eliteserien, og Lars Arne Nilsen ble mandag fjernet som klubbens trener.

Han innser at oppgaven ble for tøff.

– Det klarte ikke jeg, det ble for tøft for meg, sier Lars Arne Nilsen til NRK.

Ville fjerne Nilsen i desember

Så sent som i desember var det støy rundt Branns hovedtrener. Etter en svak høstsesong mente flere at Lars Arne Nilsen burde vært ferdig. Styret med leder Eivind Lunde fredet da Nilsen, som opprinnelig hadde kontrakt ut 2022.

– Den beslutningen var helt på sin plass, det var riktig. Vi hadde tro på at han skulle gjøre endringen som skulle til, det var bakgrunnen for at vi lot ham fortsette. Utviklingen helt på slutten viste at det ikke var den endringen vi håpet på, sier Lunde til NRK.

Lars Arne Nilsen ferdig som Brann trener.

TAKK FOR SEG: Lars Arne Nilsen (fra venstre), daglig leder Vibeke Johannesen, sportssjef Rune Soltvedt og styreleder Eivind Lunde.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

«LAN» og Brann fikk en god sesongstart, men etter fem kamper på rad uten seier var nok nok etter 1–2 mot Vålerenga hjemme på Brann Stadion lørdag kveld.

– Jeg hadde ikke mye å gå på da vi begynte «på'n igjen», sier Nilsen.

– Begge parter var enige om at det skulle skje, sier styreleder Lunde.

– Da har ledelsen i Brann vist handlekraft. Det er ikke overraskende. Det har vært en lang periode med mye spekulasjoner, diskusjoner og misnøye. Jeg tror det er helt riktig av Brann å handle, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Carl-Erik Torp

IKKE OVERRASKET: NRKs ekspert og tidligere Brann-spiller, Carl-Erik Torp, mener sparkingen er riktig.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Torp er dog usikker på tidspunktet, og styreleder Lundes beslutning i desember.

– Han var nær å få sparken etter sesongen i fjor. Da valgte styret å tenke mer langsiktig. Men så er spørsmålet hva som da er langsiktig. Vi har ikke spilt mye av sesongen, bare en tredjedel. Tidspunktet kan man jo diskutere, sier Torp.

Opprykk og to medaljer

Bergens Tidende meldte søndag at Brann var i møte med Lars Arne Nilsen, og mandag meldte både Bergens Tidende og Bergensavisen at Nilsen var ferdig. 56-åringen har sittet som trener i drøyt fem år og hadde opprinnelig kontrakt ut 2022-sesongen.

Han tok over Brann etter Rikard Norling, og rykket opp med Brann fra 1.-divisjon til eliteserien i 2015. Året etter ledet han laget til seriesølv. I 2018 bøle det bronse, men halvannet år senere er det over.

– Det har vært et eventyr. Det var ingen som trodde på oss, vi var under administrasjon og lå på 10. plass i 1. divisjon. Det var nokså svart. Vi kunne vært på nivå tre, vi kunne ha vært Fredrikstad. Men vi er på øvre halvdel, og da må jeg ha gjort noe rett, sier Nilsen stolt.

Eliteserien i fotball 2018: Brann - Odd (1-0)

FERDIG: Det var topp stemning i Brann da klubben sikret seriebronse i 2018. Her omfavnes Nilsen av daglig leder Vibeke Johannesen.

Foto: Carina Johansen

– At vi rykket opp var ekstremt viktig. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd uten det. Jeg og alle som er glade i Brann er umåtelig glad for at vi klarte det på første forsøk, sier daglig leder Vibeke Johannesen.

1-2-tapet mot Vålerenga lørdag ble hans siste som Brann-sjef, og han skjønte etter kampen at hans dager var talte. Mandag ønsket Nilsen å takke spillerne og alle som har stått på for ham.

– Spillerne ofret alt for meg, klubben og supporterne. Jeg kan ikke ta de på noe, og det setter jeg veldig pris på, sier Nilsen.

– Jeg burde ha stilt opp i pressesonen. Men det ble litt følelsesladd. Jeg visste egentlig utgangen da vi ikke klarte å vinne. Det har jeg en følelse av at gutta og visste, for det var en litt spesiell atmosfære etter kampen. Det beklager jeg, sa Nilsen på pressekonferansen mandag.

El Fakiri eller Karadas inn?

Nilsens erstatter er ikke klar. Torp tror en intern trener, enten Hassan El Fakiri (trener for G16) eller tidligere Brann-profil og assistent for U-gruppen, Azar Karadas, vil overta treneransvaret midlertidig.

– Det er veldig begrenset nå. De har noen interne løsninger de kan kjøre på for å kanskje kunne få litt optimisme internt i spillergruppa og utad. Men på sikt må de virkelig bruke god tid på å finne en profil, en riktig profil inn i det laget de skal være og ønsker å framstå som.

Brann møter Molde borte mandag om en uke.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Kalvå tilbake og klar for VM-generalprøve

  Langrennsløper Anne Kjersti Kalvå (30) er tatt ut til den siste verdenscuphelgen i italienske Toblach før VM.

  Kalvå ble covidsyk under Tour de Ski og måtte avbryte før de siste rennene der. Deretter sto hun over NM og verdenscupen i franske Les Rousses.

  Nå er hun tilbake når kvinnene går 10 kilometer fri teknikk kommende lørdag, opplyser Norges Skiforbund i en pressemelding. Der får hun selskap av Ragnhild Gløersen Haga, Silje Theodorsen, Heidi Weng, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng og Ingvild Flugstad Østberg.

  Søndag er det stafett på programmet. Det uttaket gjøres etter lørdagens renn.

  VM i Planica går fra 22. februar til 5. mars. (NTB)

  Anne Kjersti Kalvå
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Audi sikter mot Formel 1: Kjøper seg inn i Sauber

  Den tyske bilgiganten Audi har tatt seg inn på eiersiden hos motorprodusenten Sauber. Etter planen skal Audi ha et eget lag i Formel 1 fra 2026-sesongen.

  Det er Sauber selv om bekrefter at Audi har kjøpt en minoritetsandel i selskapet.

  Ifølge flere medier vil oppkjøpet gradvis fortsette inntil Audi kontrollerer 75 prosent av Sauber-konsernet.

  – Dette er en viktig milepæl på veien mot Audis inntreden i Formel, står det i en uttalelse fra Sauber.

  For tiden konkurrerer Sauber i Formel 1 under Alfa Romeo-navnet. Om tre år skal Audi ha et lag klart til å entre verdens største motorsportkonkurranse. De skal selv utvikle motoren, mens Sauber bygger chassiset som en «strategisk partner». (NTB)

  Audi
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
 • Erkjenner svakt opplegg i håndball-VM - lover bedring

  Det internasjonale håndballforbundet (IHF) vil unngå en reprise av årets VM-løsning når Norge er delarrangør av 2025-mesterskapet.

  IHF måtte tåle kritikk for å dele opp semifinalene mellom arrangørlandene Polen og Sverige. Særlig var det irritasjon over at det ble avklart med under 48 timer til kampstart.

  Danmark spilte kvartfinale i Stockholm, semifinale i Gdansk og finale i den svenske hovedstaden.

  – Vi har absolutt ikke glemt tilskuerne. Vi har vært veldig tydelige på at dette ikke var tilstrekkelig bra nok, sier styreleder Per Bertelsen i IHFs organisasjons- og turneringskomité.

  Også det neste verdensmesterskapet i herrehåndball blir delt mellom flere nasjoner. I 2025 går Danmark, Norge og Kroatia sammen om å arrangere kampene.

  – Når man ser tilbake på det, var det kanskje ikke den smarteste avgjørelsen vi har tatt. Vi kommer til å løse det på en annen måte neste gang, sier Bertelsen.

  Søndag ble Danmark verdensmester for tredje gang på rad etter å ha slått Frankrike 34-29.

  Håndball-VM herrer 2023: kvartfinale Norge - Spania (34-35)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste