Følelsesladd Nilsen ferdig i Brann: – Ble for tøft for meg

BERGEN/OSLO (NRK): Før sesongen fikk Lars Arne Nilsen tre krav fra styret i Brann. Etter 12 serierunder fikk klubbledelsen nok, og det ble et tungt farvel for «LAN».

Lars Arne Nilsen

PÅ VEI UT: Lars Arne Nilsen setter seg inn i bilen etter siste dag på jobb som Brann-trener.

Foto: Kaja Hauge / NRK

Nilsen forteller til NRK at han fikk tre krav før sesongen:

 1. Brann skal være i toppen
 2. Brann skal bruke unge spillere
 3. Brann skal spille gøy og underholdende fotball

Nå er det spilt 12 serierunder, og Brann har 15 poeng. De ligger på 8. plass i eliteserien, og Lars Arne Nilsen ble mandag fjernet som klubbens trener.

Han innser at oppgaven ble for tøff.

– Det klarte ikke jeg, det ble for tøft for meg, sier Lars Arne Nilsen til NRK.

Ville fjerne Nilsen i desember

Så sent som i desember var det støy rundt Branns hovedtrener. Etter en svak høstsesong mente flere at Lars Arne Nilsen burde vært ferdig. Styret med leder Eivind Lunde fredet da Nilsen, som opprinnelig hadde kontrakt ut 2022.

– Den beslutningen var helt på sin plass, det var riktig. Vi hadde tro på at han skulle gjøre endringen som skulle til, det var bakgrunnen for at vi lot ham fortsette. Utviklingen helt på slutten viste at det ikke var den endringen vi håpet på, sier Lunde til NRK.

Lars Arne Nilsen ferdig som Brann trener.

TAKK FOR SEG: Lars Arne Nilsen (fra venstre), daglig leder Vibeke Johannesen, sportssjef Rune Soltvedt og styreleder Eivind Lunde.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

«LAN» og Brann fikk en god sesongstart, men etter fem kamper på rad uten seier var nok nok etter 1–2 mot Vålerenga hjemme på Brann Stadion lørdag kveld.

– Jeg hadde ikke mye å gå på da vi begynte «på'n igjen», sier Nilsen.

– Begge parter var enige om at det skulle skje, sier styreleder Lunde.

– Da har ledelsen i Brann vist handlekraft. Det er ikke overraskende. Det har vært en lang periode med mye spekulasjoner, diskusjoner og misnøye. Jeg tror det er helt riktig av Brann å handle, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Carl-Erik Torp

IKKE OVERRASKET: NRKs ekspert og tidligere Brann-spiller, Carl-Erik Torp, mener sparkingen er riktig.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Torp er dog usikker på tidspunktet, og styreleder Lundes beslutning i desember.

– Han var nær å få sparken etter sesongen i fjor. Da valgte styret å tenke mer langsiktig. Men så er spørsmålet hva som da er langsiktig. Vi har ikke spilt mye av sesongen, bare en tredjedel. Tidspunktet kan man jo diskutere, sier Torp.

Opprykk og to medaljer

Bergens Tidende meldte søndag at Brann var i møte med Lars Arne Nilsen, og mandag meldte både Bergens Tidende og Bergensavisen at Nilsen var ferdig. 56-åringen har sittet som trener i drøyt fem år og hadde opprinnelig kontrakt ut 2022-sesongen.

Han tok over Brann etter Rikard Norling, og rykket opp med Brann fra 1.-divisjon til eliteserien i 2015. Året etter ledet han laget til seriesølv. I 2018 bøle det bronse, men halvannet år senere er det over.

– Det har vært et eventyr. Det var ingen som trodde på oss, vi var under administrasjon og lå på 10. plass i 1. divisjon. Det var nokså svart. Vi kunne vært på nivå tre, vi kunne ha vært Fredrikstad. Men vi er på øvre halvdel, og da må jeg ha gjort noe rett, sier Nilsen stolt.

Eliteserien i fotball 2018: Brann - Odd (1-0)

FERDIG: Det var topp stemning i Brann da klubben sikret seriebronse i 2018. Her omfavnes Nilsen av daglig leder Vibeke Johannesen.

Foto: Carina Johansen

– At vi rykket opp var ekstremt viktig. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd uten det. Jeg og alle som er glade i Brann er umåtelig glad for at vi klarte det på første forsøk, sier daglig leder Vibeke Johannesen.

1-2-tapet mot Vålerenga lørdag ble hans siste som Brann-sjef, og han skjønte etter kampen at hans dager var talte. Mandag ønsket Nilsen å takke spillerne og alle som har stått på for ham.

– Spillerne ofret alt for meg, klubben og supporterne. Jeg kan ikke ta de på noe, og det setter jeg veldig pris på, sier Nilsen.

– Jeg burde ha stilt opp i pressesonen. Men det ble litt følelsesladd. Jeg visste egentlig utgangen da vi ikke klarte å vinne. Det har jeg en følelse av at gutta og visste, for det var en litt spesiell atmosfære etter kampen. Det beklager jeg, sa Nilsen på pressekonferansen mandag.

El Fakiri eller Karadas inn?

Nilsens erstatter er ikke klar. Torp tror en intern trener, enten Hassan El Fakiri (trener for G16) eller tidligere Brann-profil og assistent for U-gruppen, Azar Karadas, vil overta treneransvaret midlertidig.

– Det er veldig begrenset nå. De har noen interne løsninger de kan kjøre på for å kanskje kunne få litt optimisme internt i spillergruppa og utad. Men på sikt må de virkelig bruke god tid på å finne en profil, en riktig profil inn i det laget de skal være og ønsker å framstå som.

Brann møter Molde borte mandag om en uke.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Ruud-tap – misset finale

  Casper Ruud måtte se seg slått av bunnsolide Andrej Rublev for annet år på rad i ATP 500-turneringen i Hamburg. Rublev, som er ranket som nummer 14 på ATP-lista, vant de to første settene 6-4, 6-2. Dermed sa det stopp for Ruud, som nå vender blikket mot Grand Slam-turneringen Roland-Garros kommende uke. Her møter han Yuichi Sugita i 1. runde, men kamptidspunkt er ikke bestemt.

  Casper Ruud
  Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters
 • Virik på seierspallen i Ungarn

  Maria Virik (20) padlet inn til 3.-plass i A-finalen på K1 1000 meter under verdenscupen i ungarske Szeged.

  Bærum-padleren avsluttet finalen meget sterkt, men truet aldri Eszter Rendessy, som vant på hjemmebane på tiden 3.58,91.

  I herrenes A-finale på 1000-meteren ble det 7.-plass til Lars Magne Ullvang. Han endte 7,96 bak den portugisiske vinneren Fernando Pimenta.

  (NTB)

  NM-Veka 2020
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • TV 2: Henriksen vil tilbake til RBK

  Den klubbløse landslagsspilleren Markus Henriksen (28) har ifølge TV 2 bestemt seg for at han vil fortsette karrieren i gamleklubben Rosenborg.

  Kanalen skriver at Rosenborg ga Henriksen frist til klokken 22 fredag med å foreta sitt valg, og at midtbanemannen skal ha avvist andre klubber fordi han ønsket å returnere til RBK.

  Rosenborg-trener Åge Hareide medgir at han ønsker seg Henriksen i laget, men sier at han ikke er kjent med TV 2s opplysninger.

  – Jeg vet at «Micke» (Mikael Dorsin) har snakket med Markus i det siste, men jeg kommer nettopp fra trening og har ikke fått de siste oppdateringene, sier Hareide.

  (NTB)

  Fotball trening på Ullevaal stadion
  Foto: Vidar Ruud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal