Følelsesladd Nilsen ferdig i Brann: – Ble for tøft for meg

BERGEN/OSLO (NRK): Før sesongen fikk Lars Arne Nilsen tre krav fra styret i Brann. Etter 12 serierunder fikk klubbledelsen nok, og det ble et tungt farvel for «LAN».

Lars Arne Nilsen

PÅ VEI UT: Lars Arne Nilsen setter seg inn i bilen etter siste dag på jobb som Brann-trener.

Foto: Kaja Hauge / NRK

Nilsen forteller til NRK at han fikk tre krav før sesongen:

 1. Brann skal være i toppen
 2. Brann skal bruke unge spillere
 3. Brann skal spille gøy og underholdende fotball

Nå er det spilt 12 serierunder, og Brann har 15 poeng. De ligger på 8. plass i eliteserien, og Lars Arne Nilsen ble mandag fjernet som klubbens trener.

Han innser at oppgaven ble for tøff.

– Det klarte ikke jeg, det ble for tøft for meg, sier Lars Arne Nilsen til NRK.

Ville fjerne Nilsen i desember

Så sent som i desember var det støy rundt Branns hovedtrener. Etter en svak høstsesong mente flere at Lars Arne Nilsen burde vært ferdig. Styret med leder Eivind Lunde fredet da Nilsen, som opprinnelig hadde kontrakt ut 2022.

– Den beslutningen var helt på sin plass, det var riktig. Vi hadde tro på at han skulle gjøre endringen som skulle til, det var bakgrunnen for at vi lot ham fortsette. Utviklingen helt på slutten viste at det ikke var den endringen vi håpet på, sier Lunde til NRK.

Lars Arne Nilsen ferdig som Brann trener.

TAKK FOR SEG: Lars Arne Nilsen (fra venstre), daglig leder Vibeke Johannesen, sportssjef Rune Soltvedt og styreleder Eivind Lunde.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

«LAN» og Brann fikk en god sesongstart, men etter fem kamper på rad uten seier var nok nok etter 1–2 mot Vålerenga hjemme på Brann Stadion lørdag kveld.

– Jeg hadde ikke mye å gå på da vi begynte «på'n igjen», sier Nilsen.

– Begge parter var enige om at det skulle skje, sier styreleder Lunde.

– Da har ledelsen i Brann vist handlekraft. Det er ikke overraskende. Det har vært en lang periode med mye spekulasjoner, diskusjoner og misnøye. Jeg tror det er helt riktig av Brann å handle, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Carl-Erik Torp

IKKE OVERRASKET: NRKs ekspert og tidligere Brann-spiller, Carl-Erik Torp, mener sparkingen er riktig.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Torp er dog usikker på tidspunktet, og styreleder Lundes beslutning i desember.

– Han var nær å få sparken etter sesongen i fjor. Da valgte styret å tenke mer langsiktig. Men så er spørsmålet hva som da er langsiktig. Vi har ikke spilt mye av sesongen, bare en tredjedel. Tidspunktet kan man jo diskutere, sier Torp.

Opprykk og to medaljer

Bergens Tidende meldte søndag at Brann var i møte med Lars Arne Nilsen, og mandag meldte både Bergens Tidende og Bergensavisen at Nilsen var ferdig. 56-åringen har sittet som trener i drøyt fem år og hadde opprinnelig kontrakt ut 2022-sesongen.

Han tok over Brann etter Rikard Norling, og rykket opp med Brann fra 1.-divisjon til eliteserien i 2015. Året etter ledet han laget til seriesølv. I 2018 bøle det bronse, men halvannet år senere er det over.

– Det har vært et eventyr. Det var ingen som trodde på oss, vi var under administrasjon og lå på 10. plass i 1. divisjon. Det var nokså svart. Vi kunne vært på nivå tre, vi kunne ha vært Fredrikstad. Men vi er på øvre halvdel, og da må jeg ha gjort noe rett, sier Nilsen stolt.

Eliteserien i fotball 2018: Brann - Odd (1-0)

FERDIG: Det var topp stemning i Brann da klubben sikret seriebronse i 2018. Her omfavnes Nilsen av daglig leder Vibeke Johannesen.

Foto: Carina Johansen

– At vi rykket opp var ekstremt viktig. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd uten det. Jeg og alle som er glade i Brann er umåtelig glad for at vi klarte det på første forsøk, sier daglig leder Vibeke Johannesen.

1-2-tapet mot Vålerenga lørdag ble hans siste som Brann-sjef, og han skjønte etter kampen at hans dager var talte. Mandag ønsket Nilsen å takke spillerne og alle som har stått på for ham.

– Spillerne ofret alt for meg, klubben og supporterne. Jeg kan ikke ta de på noe, og det setter jeg veldig pris på, sier Nilsen.

– Jeg burde ha stilt opp i pressesonen. Men det ble litt følelsesladd. Jeg visste egentlig utgangen da vi ikke klarte å vinne. Det har jeg en følelse av at gutta og visste, for det var en litt spesiell atmosfære etter kampen. Det beklager jeg, sa Nilsen på pressekonferansen mandag.

El Fakiri eller Karadas inn?

Nilsens erstatter er ikke klar. Torp tror en intern trener, enten Hassan El Fakiri (trener for G16) eller tidligere Brann-profil og assistent for U-gruppen, Azar Karadas, vil overta treneransvaret midlertidig.

– Det er veldig begrenset nå. De har noen interne løsninger de kan kjøre på for å kanskje kunne få litt optimisme internt i spillergruppa og utad. Men på sikt må de virkelig bruke god tid på å finne en profil, en riktig profil inn i det laget de skal være og ønsker å framstå som.

Brann møter Molde borte mandag om en uke.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Christiansen ble norgesmester

  Vetle Sjåstad Christiansen skjøt feilfritt og ble norsk mester i rulleskiskyting sprint over 10 kilometer lørdag. 29-åringen klarte seg uten strafferunder og kom i mål på tiden 22.49,50.

  – Det var melkesyre fra hundre meter og inn i mål. Men det funka bra og skytinga satt, sa Christiansen til NRK.

  – Det er ingenting som er som å matche i konkurranse, det er det som er den beste treninga. Det gir bra med selvtillit å se at det fungerer allerede.

  Sivert Guttorm Bakken og Sindre Pettersen skjøt også to fulle hus og gikk inn til sølv og bronse. Bakken var 7,2 sekunder bak Christiansen og Pettersen var 11,8 sekunder bak.

  Johannes Thingnes Bø ble nummer åtte, mens storebror Tarjei Bø ble nummer 18.

  Holmenkollen Skishow 2021
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Pelé ute av sykehus

  Den brasilianske fotballegenden Pelé er utskrevet fra intensivavdelingen på sykehuset etter et kort opphold. Han skriver selv i et innlegg på Instagram at han er på bedringens vei.

  80-åringen fikk nylig fjernet en svulst fra tykktarmen, og ble i utgangspunktet utskrevet fra sykehus på onsdag. Fredag ble han likevel gjeninnlagt på intensiven, men ble sjekket ut et knapt døgn senere.

  Ifølge sykehuset Sao Paulo Albert Einstein Hospital ble den gamle fotballstjernen gjeninnlagt som et forebyggende tiltak for hans helse.

  Pelé
  Foto: Benedikt Von Loebell / AFP
 • Begge lag fortsatt uten seier

  Det aller meste skjedde før pause i 1-1-kampen mellom Newcastle og Leeds i Premier League fredag kveld.

  13 minutter var spilt da Raphinha ga Leeds ledelsen på Newcastles hjemmebane St. James' Park.

  To minutter før pause kom utligningen i det som var en morsom, sjanserik og underholdende 1. omgang. Banens beste i de første 45 minuttene, Allan Saint-Maximin, sto bak scoringen.

  Newcastle tok dermed sitt andre poeng på to kamper og ligger under streken. Leeds har heller ikke vunnet noen kamper ennå og står med tre poeng etter tre uavgjorte på fem kamper.

  Premier League - Newcastle United v Leeds United
  Foto: Scott Heppell / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal