NRK Meny
Normal

Bryant enig med Bologna

Basketverdenen tok kollektiv salto på fredag da det ble klart at Kobe Bryant er enig med Virtus Bologna om en overgang til Italia. – Han kommer til å score mindre i Italia enn i NBA, advarer basketekspert.

Kobe Bryant

Basketikonet Kobe Bryant er så godt som klar for det italienske basketlaget Virtus Bologna. Her er han i Milano tidligere denne uken.

Foto: Luca Bruno / Ap

Kobe Bryant

Showmannen Kobe Bryant forsøker å bygge opp sitt globale image. Her fra en tur til Filippinene i sommer.

Foto: Aaron Favila / Ap
Kobe Bryant

Kobe Bryant har litt av hvert å tenke på om dagen. Først ble Los Angeles Lakers knust i NBA-sluttspillet, så startet lockouten.

Foto: Richard W. Rodriguez / Ap

NBA-sesongen står i alvorlig fare for å bli avlyst på grunn av lockout, og dermed ser Bryant sitt snitt til å vende tilbake til landet han bodde i som barn.

Ifølge AP får 33-åringen omkring 15 millioner kroner for å spille i Bologna de 40 første dagene av den italienske sesongen. Avtalen blir trolig signert i løpet av få dager.

Om lockouten i NBA skulle ta slutt innen den tid, vil Lakers-guarden umiddelbart vende tilbake til Los Angeles.

Bryant regnes som en av de tre-fire beste basketspillerne i verden, og har et ferdighetsnivå ingen i de europeiske ligaene er i nærheten av. Han snakker italiensk og kjenner kulturen etter at hans far, Joe «Jellybean» Bryant, spilte proffbasket i Italia mellom 1984 og 1991.

– Amerikanere sliter i Europa

Likevel skal den femdoble NBA-mesteren, som på det meste scoret over 35 poeng per kamp i NBA, slite med å dominere i Italia.

Det tror i hvert fall basketekspert og tidligere Asker-trener Baard Stoller.

– Jevnt over ser vi at amerikanske spillere sliter med å dominere i Europa, for europeisk basket er lagt opp på en litt annen måte. I USA dyrkes enerne, mens i Europa er basket i mye større grad en lagidrett, sier Stoller til NRK.no.

For hvis noen tror Bryant kommer til å leke med motstanden i den italienske serien, kan de ende med å måtte svelge sine ord. Basketeksperten tror faktisk Bryant kommer til å score mindre enn har gjør i NBA.

– Han kan nok ha enkeltstående kamper der han scorer mye, men jeg tror ikke han kommer til å score mer enn rundt 20 poeng per kamp. Kanskje helt ned på 15 poeng per kamp, sier Stoller til NRK.no.

Bryant scoret 25,3 poeng per kamp i NBA i fjor.

Kobe Bryant

Kobe Bryant har fartet rundt i verden under lockouten og promotert skoserien sin. Her er han trener på en basketball-leir i Singapore.

Foto: Wong Maye-E / Ap

Annen taktikk

Kobe Bryant

Kobe Bryant i aksjon for Los Angeles Lakers mot Dallas Mavericks. Lakers tapte 0-4 og ble slått ut av årets sluttspill.

Foto: Tony Gutierrez / Ap

Det er flere grunner til at Stoller tror «Black Mamba» kan ende opp med å score opp mot 10 poeng mindre enn i verdens beste basketliga:

 • Europeiske forsvarssystemer er som skapt for å stoppe enkeltspillere.
 • Europeiske angrepssystemer handler om pasningsspill og ballbevegelse, ikke enkeltmannsprestasjoner.
 • I Europa får stjernespillere mindre spilletid enn i NBA.
 • I Europa spiller man kortere kamper.

I tillegg er 33-åringen Bryant blitt en gammel mann i idrettssammenheng. Han scorer allerede ti poeng mindre per kamp i NBA enn da han var på sitt beste.

Likevel vil han ha stort press på seg for å levere.

– Dette kommer til å skape enorm interesse for Bolognas kamper og italiensk basketball. Ikke at den italienske ligaen er dårlig, det er faktisk en av de beste i Europa, men det blir noe spesielt når en av de tre-fire beste spillerne i verden kommer til Italia, sier Stoller.

PS! All Star-guarden Deron Williams fra New Jersey Nets scoret 14 poeng i sin debut for tyrkiske Besiktas i sommer. Han scoret 20 poeng per kamp i NBA i fjor.

Siste nytt

 • L'Abée-Lund er blitt matforgiftet

  Skiskytter Henrik L'Abée-Lund er blitt matforgiftet i Frankrike og går ikke fredagens sprint i Annecy-Le Grand-Bornand. Det bekrefter skiskytterforbundet overfor NRK. L'Abée-Lund ble nummer fem på sprinten i Hochfilzen forrige uke.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen 2017.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Uendret på kvinnenes FIFA-ranking

  Norge avslutter året på 14.-plass på FIFA-rankingen i fotball for kvinner. Det er uendret fra september. Norge deler plasseringen med Sør-Korea. Verdensmester USA topper rankingen foran Tyskland og England.

  Sjögren
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hvas med norsk rekord

  17 år gamle Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til tredje beste tid i forsøkene på 200 meter medley fredag. Han satte norsk rekord med tiden 1.54,08 - halvannet sekund bedre enn hans forrige rekord på 1.55.52.

   Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
EM svømming
VM håndball kvinner: Oppvarming til semifinale
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo
EM svømming
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge