Hopp til innhold

Reiser fra 20+ til 20- grader for å jobbe frivillig: – Dette er min ferie og min avhengighet

Nira bor til daglig på ferieøyen Tenerife, men hun bruker ferien sin til å være frivillig veterinær for topptrente hunder på Finnmarksvidda. Det hadde ikke gått uten slike som henne, sier Finnmarksløpet.

Nira Farina Hernandez

Nira Farina Hernandez fra Tenerife bruker gladelig ferien sin til å sjekke hunder på Finnmarksvidda.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

– Dette er min ferie og min avhengighet.

Det sier Nira Farina Hernandez, der hun står på Finnmarksvidda. For femte gang siden 2016 bruker hun ferien sin på å være veterinær under Finnmarksløpet.

På sjekkpunktene snakker hun med hundekjørerne og ser over hundene, for å se om hundene kan løpe videre eller om de kanskje trenger en litt lengre pause.

Hun er lidenskapelig opptatt av at hundene har det fint. Til daglig jobber 35-åringen med rehabilitering av hunder i Tenerife.

– Jeg er en rehabiliteringsveterinær, så dette er min lidenskap. Det er ingen bedre plass å jobbe med topptrente hunder enn her.

Kontrastene fra sol og varme til iskalde Nord-Norge er betydelige.

– Jeg liker eventyr, og selv om jeg er sørfra så liker jeg kaldt vær. Til et visst punkt, selvsagt, smiler hun.

Nira Farina Hernandez

Nira Farina Hernandez er frivillig veterinær under Finnmarksløpet.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Forelsket seg under løpet

Takket være Finnmarksløpet har også hverdagen til Hernandez endret seg. I 2016 møtte hun huskyen Zippo og hun ble helt betatt.

– Jeg møtte hunden på et løp og brukte fire år på å spørre om hunden.

For fem år siden flyttet huskyen med henne til Tenerife, etter å ha løpt seks Finnmarksløp.

– Nå gjør han som alle nordmenn, og lever pensjonisttilværelsen på Tenerife, sier Hernandez.

 Nira Farina Hernandez da hun hentet Zippo og Niva i Norge

Hernandez med Zippo og Niva dagen de reiste fra Norge til Tenerife.

Foto: Nira Farina Hernandez

Det er hundekjører Yngve Fagerli som ga huskyen til spanjolen. Han forteller at Nira og Zippo møttes for første gang i 2016. Men på spørsmål om Nira kunne overta han, så sa Fagerli at det måtte de vurdere når han skal pensjoneres.

– Så begynte det å bli slitsomt for han å være med. Det var ikke så moro for han å være med å trene lenger. Så da ringte jeg Nira og sa «du kan få overta».

Les også Slik kan du følge Finnmarksløpet

Målgang FL1200 da Thomas Wærner vant 1200-kilometeren

Da hun kom på besøk påsken for fem år siden dro hun ikke bare med Zippo, men fikk også med seg valpen Niva som er etterkom etter Zippo. Fagerli beskriver det hele som en fantastisk historie og Hernandez som en dedikert hundedame.

– Hun gjør en fantastisk jobb med hundene på Finnmarksløpet, sier Fagerli.

Nira Hernandez

Hundene Zippo og Niva har gått fra å trekke slede til å trekke sykler på ferieøyen Tenerife.

Foto: privat

De frivillige er avgjørende

Kommunikasjonsansvarlig under Finnmarksløpet, Trond Anton Andersen, sier at det er mellom 500 og 600 frivillige som er med på arrangementet.

Av dem er omtrent 25 veterinærer som jobber med å sjekke hundene i de tre klassene.

Andersen sier at de frivillige veterinærene er avgjørende for at løpet skal arrangeres.

– Vi hadde ikke startet løpet uten dem. Hvis vi hadde hatt fem veterinærer så kunne vi ikke startet tre klasser. Ikke snakk om.

Trond Anton Andersen
Foto: Hanne Wilhelms / NRK

– Hva synes du om at veterinærer som Nira kommer langveisfra for å delta?

– Jeg blir veldig ydmyk ovenfor det. Vi er veldig takknemlig. Det er en av de mange flotte greiene med denne sporten.

Han sier at det aller viktigste under Finnmarksløpet er å ha god dyrevelferd og veterinærene er med for å sikre at hundene har det godt. Han legger til at for mange av veterinærene er dette en av få muligheter til å jobbe med toppatleter.

Nira Farina Hernandez

Nira Farina Hernandez er bitt av hundebasillen.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Andersen trekker frem at mange av veterinærene er selvstendig næringsdrivende og velger å tjene mindre penger og være borte i to uker for å kunne delta på Finnmarksløpet.

– De synes det er så bra å være med på dette at de er villig til å ofre ganske mye. Det viser at veterinærene er der for hundene sine del.

Veterinærene jobber mye og lenge under løpet, og ifølge Andersen har det opparbeidet seg en enorm kompetanse de siste par årene.

Siste nytt

 • Nok en nedtur for Glimt – klarte kun uavgjort mot Sandefjord

  Med 1-1 hjemme mot Sandefjord ble det nok et lunkent resultat for Bodø/Glimt i eliteserien. De to foregående kampene har endt med bortetap mot HamKam og uavgjort hjemme mot KFUM i forrige kamp.

  Sandefjord gikk først opp i føringen etter 35 minutter. Eman Markovic. Sandefjord-spilleren fikk ballen da han stod umarkert ute til høyre i Glimts boks og sendte den inn i nettmaskene.

  Det så lenge ut til at Sandefjord skulle ta med seg ledelsen til pause, men inne i overtiden i førsteomgang ble det dramatikk.

  Kasper Høgh ropte på straffespark etter at han ble hektet av Sandefjord-spiller Christopher Cheng inne i sekstenmeteren. Etter en VAR-sjekk ble det dømt straffe til de gulkledde, og den banket Albært Grønbek i mål.

  Trener Hans Erik Ødegaard og hans menn i Sandefjord stod med tre strake tap i eliteserien før uavgjort-kampen mot Glimt og befinner seg helt på bunnen av tabellen. Bodø/Glimt på sin side leder serien med 24 poeng.

  Eliteserien i fotball 2024: Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Keepertabbe og drømmemål: Brann sikret seier ni minutter på overtid

  Fra straffemerket på overtid av overtiden sørget innbytter Joachim Soltvedt for 2-1 til Brann hjemme mot Kristiansund i Eliteserien onsdag.

  Etter 37 minutter sendte Brann-kaptein Sivert Heltne hjemmelaget opp til 1-0 med en lekker volley i krysset. Men etter 68 minutter utlignet KBK. Ruben Altes frispark gikk forholdsvis rett på Mathias Dyngeland i Brann-målet, men keeperen rotet det til, og da stod det 1-1 i Bergen.

  Men hele seks minutter på overtid fikk Brann straffespark. Innbytter Soltvedt var sikker, og sørget for 2-1 og seier hele ni minutter på overtid.

  Brann ligger fortsatt på 2. plass i Eliteserien - nå med like mange poeng som Bodø/Glimt. Kristiansund ligger på 13. plass med elleve poeng.

  t1lK7_ojL4Y
  Foto: NTB
 • Tromsø kjørte over tabelltreer Fredrikstad

  Etter en meget svak sesongstart har Tromsø stablet seg mer og mer på beina. Hjemmekampen mot tabelltreer, og for tiden topplag i eliteserien, Fredrikstad endte med overlegen 3-0-seier.

  Lasse Nordås ble tomålsscorer og Jakob Romsaas noterte seg også for et mål mot Fredrikstad.

  Nordås sendte vertene i føringen etter 17 minutter. Anders Jenssen vant ballen høyt i banen og fant spissen i bakrom. Alene med keeper satte han sin første scoring for kvelden.

  En drøy halvtime inn i første omgang brukte Romsaas hodet og stanget inn 2-0 til Tromsø. Og med ti minutter igjen trillet Nordås inn sitt andre mål mot Fredrikstad og sørget for 3-0-seier.

  Tromsø er nå oppe på den trygge 13.-plassen på målforskjell, mens Fredrikstad fremdeles ligger som nummer tre på tabellen med sine 21 poeng.

Sendeplan

Kl. Program Kanal