Hopp til innhold

Reiser fra 20+ til 20- grader for å jobbe frivillig: – Dette er min ferie og min avhengighet

Nira bor til daglig på ferieøyen Tenerife, men hun bruker ferien sin til å være frivillig veterinær for topptrente hunder på Finnmarksvidda. Det hadde ikke gått uten slike som henne, sier Finnmarksløpet.

Nira Farina Hernandez

Nira Farina Hernandez fra Tenerife bruker gladelig ferien sin til å sjekke hunder på Finnmarksvidda.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

– Dette er min ferie og min avhengighet.

Det sier Nira Farina Hernandez, der hun står på Finnmarksvidda. For femte gang siden 2016 bruker hun ferien sin på å være veterinær under Finnmarksløpet.

På sjekkpunktene snakker hun med hundekjørerne og ser over hundene, for å se om hundene kan løpe videre eller om de kanskje trenger en litt lengre pause.

Hun er lidenskapelig opptatt av at hundene har det fint. Til daglig jobber 35-åringen med rehabilitering av hunder i Tenerife.

– Jeg er en rehabiliteringsveterinær, så dette er min lidenskap. Det er ingen bedre plass å jobbe med topptrente hunder enn her.

Kontrastene fra sol og varme til iskalde Nord-Norge er betydelige.

– Jeg liker eventyr, og selv om jeg er sørfra så liker jeg kaldt vær. Til et visst punkt, selvsagt, smiler hun.

Nira Farina Hernandez

Nira Farina Hernandez er frivillig veterinær under Finnmarksløpet.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Forelsket seg under løpet

Takket være Finnmarksløpet har også hverdagen til Hernandez endret seg. I 2016 møtte hun huskyen Zippo og hun ble helt betatt.

– Jeg møtte hunden på et løp og brukte fire år på å spørre om hunden.

For fem år siden flyttet huskyen med henne til Tenerife, etter å ha løpt seks Finnmarksløp.

– Nå gjør han som alle nordmenn, og lever pensjonisttilværelsen på Tenerife, sier Hernandez.

 Nira Farina Hernandez da hun hentet Zippo og Niva i Norge

Hernandez med Zippo og Niva dagen de reiste fra Norge til Tenerife.

Foto: Nira Farina Hernandez

Det er hundekjører Yngve Fagerli som ga huskyen til spanjolen. Han forteller at Nira og Zippo møttes for første gang i 2016. Men på spørsmål om Nira kunne overta han, så sa Fagerli at det måtte de vurdere når han skal pensjoneres.

– Så begynte det å bli slitsomt for han å være med. Det var ikke så moro for han å være med å trene lenger. Så da ringte jeg Nira og sa «du kan få overta».

Les også: Slik kan du følge Finnmarksløpet

Målgang FL1200 da Thomas Wærner vant 1200-kilometeren
Målgang FL1200 da Thomas Wærner vant 1200-kilometeren

Da hun kom på besøk påsken for fem år siden dro hun ikke bare med Zippo, men fikk også med seg valpen Niva som er etterkom etter Zippo. Fagerli beskriver det hele som en fantastisk historie og Hernandez som en dedikert hundedame.

– Hun gjør en fantastisk jobb med hundene på Finnmarksløpet, sier Fagerli.

Nira Hernandez

Hundene Zippo og Niva har gått fra å trekke slede til å trekke sykler på ferieøyen Tenerife.

Foto: privat

De frivillige er avgjørende

Kommunikasjonsansvarlig under Finnmarksløpet, Trond Anton Andersen, sier at det er mellom 500 og 600 frivillige som er med på arrangementet.

Av dem er omtrent 25 veterinærer som jobber med å sjekke hundene i de tre klassene.

Andersen sier at de frivillige veterinærene er avgjørende for at løpet skal arrangeres.

– Vi hadde ikke startet løpet uten dem. Hvis vi hadde hatt fem veterinærer så kunne vi ikke startet tre klasser. Ikke snakk om.

Trond Anton Andersen
Foto: Hanne Wilhelms / NRK

– Hva synes du om at veterinærer som Nira kommer langveisfra for å delta?

– Jeg blir veldig ydmyk ovenfor det. Vi er veldig takknemlig. Det er en av de mange flotte greiene med denne sporten.

Han sier at det aller viktigste under Finnmarksløpet er å ha god dyrevelferd og veterinærene er med for å sikre at hundene har det godt. Han legger til at for mange av veterinærene er dette en av få muligheter til å jobbe med toppatleter.

Nira Farina Hernandez

Nira Farina Hernandez er bitt av hundebasillen.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Andersen trekker frem at mange av veterinærene er selvstendig næringsdrivende og velger å tjene mindre penger og være borte i to uker for å kunne delta på Finnmarksløpet.

– De synes det er så bra å være med på dette at de er villig til å ofre ganske mye. Det viser at veterinærene er der for hundene sine del.

Veterinærene jobber mye og lenge under løpet, og ifølge Andersen har det opparbeidet seg en enorm kompetanse de siste par årene.

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

 • Pallplassen røk for Hauger etter dramatisk Formel 2-avslutning

  Dennis Hauger (20) lå an til å havne på pallen under søndagens hovedløp i Formel 2 i Melbourne Grand Prix. Med kun tre runder igjen ble nordmannen påkjørt.

  – Det føltes uvirkelig i det jeg ble truffet av (Victor) Martins. Turbohavari i Bahrain og så dette. Det er tungt, men jeg har ikke noe valg, sier Hauger i en pressemelding.

  Dramatikken startet tidlig i løpet. Allerede i løpets åttende runde måtte sikkerhetsbilen ut på banen da Jak Crawford kjørte ut.

  Flere førere kjørte ut, og med tre runder igjen gikk det galt for Hauger. Nordmannen ble truffet bakfra, han snurret og var dermed ute av løpet.

  Porsche Festival 2022
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Lewandowski brøt måltørken mot La Liga-jumbo

  Robert Lewandowski ville ikke gå mer enn tre kamper uten å score for Barcelona. Lørdag fikk han inn to fulltreffere i 4-0-seieren over bunnplasserte Elche.

  Seieren gjør at Barcelona har stått igjen som vinner i elleve av lagets tolv siste seriekamper. Det skiller 15 poeng til toer Real Madrid, som søndag tar imot Valladolid. (NTB)

  S6SAp3UU3QI
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Midtsjø ble sen matchvinner for Galatasaray

  Fredrik Midtsjø dunket til og scoret sitt første Galatasaray-mål i 2-0-seieren over Adana Demirspor i tyrkisk fotball. Etterpå tok det helt av på tribunene.

  Serielederen styrte mot poengtap i egen storstue, men i det 86. minutt kom Midtsjø fra dypet og sendte en markkryper hardt i nettmaskene. Trønderen knallet til på en løs ball utenfor straffefeltet.

  Euforien blant publikum og i Galatasaray-leiren var enorm. Det var Midtsjøs første scoring siden overgangen fra nederlandske AZ Alkmaar i fjor sommer.

  29-åringen entret gressteppet som innbytter tolv minutter før målet. Det kom i hans første opptreden etter å ha vært ute med en lårskade i noen uker.

  Åtte minutter på overtid doblet Nicolò Zaniolo til 2-0 på et straffespark.

  Midtsjø
  Foto: JORGE GUERRERO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste