Hopp til innhold

Brødrene Bø hyller markeringene til Solbakken og landslaget: – Vi skal være like tydelige

LILLEHAMMER/OSLO (NRK): Skiskytterbrødrene hyller Ståle Solbakken og fotballandslagets Qatar-markeringer. Tarjei Bø ønsker at skiskytterne skal vise like tydelig motstand til menneskerettighetsbruddene i Kina.

Holmenkollen Skishow 2021

FORBILDER: Tarjei Bø ser på fotballandslaget som forbilder etter deres markeringer mot VM i Qatar.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Denne helgen er Norges beste skiskyttere på Lillehammer i forbindelse med rulleski-NM. Men med et OL i Beijing som stadig nærmer seg, går diskusjonen varmt situasjonen i vertslandet.

– Vi må jo fortsette å trene knallhardt og forberede oss til OL. Samtidig når vi får spørsmål om det må vi si ifra og få det opp i dagen hva som skjer der borte og virkelig få frem hva vi står for. Det er viktig for meg, sier Bø til NRK.

Bø mener herrelandslaget i fotball og deres markeringer mot fotball-VM i Qatar er et godt eksempel på hvordan det kan gjøres.

– De har vært forbilder for alle som har lyst til å bruke idrettsarenaen som talerør, sier Tarjei Bø til NRK.

– Har løst det helt perfekt

Skiskytterprofilen forteller at han har sansen for Ståle Solbakken og landslagets måte å si ifra på.

Fotball, VM-kvalifisering: Norge - Gibraltar

BANNER: Både T-skjorter og banner har blitt brukt i landslagets markeringer.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg synes fotballandslaget har løst det helt perfekt. Når han (Solbakken) mener noe er feil og urett, så sier han ifra. Og det er så deilig at han har med laget sitt på det samme. Helt fantastisk, sier Bø.

– Jeg applauderte da de gjorde det og håper de fortsetter med det. Og vi skal være like tydelig som de har vært.

Også lillebror Johannes Thingnes Bø synes landslagets markeringer er eksemplariske og et eksempel til etterfølge.

– Vi synes fotballandslaget har løst det bra, med at de gjør det de kan for å kvalifisere seg til VM samtidig som de står opp og viser frem budskapet sitt, forteller Thingnes Bø.

Johannes Thingnes Bø, skiskyting

EKSEMPLARISK: Thingnes Bø mener landslagets markeringer er et eksempel til etterfølge.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth

Dras i riktig retning

For det er jo sånn at samtidig som det eventuelt skal markeres, er de idrettsutøvere som skal kjempe om OL-medaljer i Beijing. At det er en potensiell energilekkasje er flere av utøverne enige i.

Men i motsetning til Johannes Høsflot Klæbo, som gikk ut og etterlyste mer tydelighet og et klarere standpunkt fra forbund og idrettsledere, føler skiskytterne at de får god drahjelp i riktig retning fra deres eget forbund.

– Vi er jo ganske heldige med vårt forbund som allerede jobber med det i kulissene. De har kontakt med Amnesty og ønsker å sette opp et møte med IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet, journ.anm.) for å kanskje klargjøre et felles budskap alle nasjonene imellom. Som alle utøverne forhåpentligvis vil stille seg bak, forteller Thingnes Bø.

– Da har vi en forsvarsrekke bak oss som støtter oss, og da får vi ekstra trykk på temaet og får belyst det med ekstra kraft, sier Bø om å ha forbundet i ryggen.

Har tatt initiativ

Initiativet overfor IBU er det generalsekretær i Norges Skiskytterforbund Morten Djupvik som står bak.

VM i skiskyting 2017. Pressetreff torsdag

INITIATIVTAKER: Djupvik er i samtaler med IBU og skal i møte med Amnesty om situasjonen i Kina.

Foto: Berit Roald / NTB

– Vi har samtaler med IBU for å lære mer og høre mer om hvordan de tenker om det som skjer i Kina og deltakelse i OL. Det handler om at vi finner en felles måte å markere vår motstand til det som skjer i Kina, for jeg tror vi står sterkere sammen, sier Djupvik.

Også han har sett på det fotballandslaget har gjort og mener det er forbilledlig. Han mener det er viktig at forbundet tar et standpunkt og er tydelig overfor løperne om hva de mener.

– Jeg tror kanskje at det aller viktigste vi kan gjør er å jobbe idrettspolitisk fremover for å være med å bidra til at OL i fremtiden ikke blir lagt til steder der de har utfordringer som er i Kina i dag, sier generalsekretæren.

Neste uke skal han i møte med Amnesty, og etter hvert vil de også involvere løperne for å finne ut hvordan de skal markere i fellesskap. Tarjei Bø er i hvert fall tydelig på at han selv føler på et ansvar:

– Når vi har en mikrofon og et kamera foran oss så er det veldig viktig at vi sier ifra. Så verden skal i hvert fall ikke være i tvil om hva jeg står for.

Siste nytt

 • Forfang åpner opp om meldinger: – Mye dårlig oppførsel

  Det har stormet rundt hopplandslaget de siste dagene, etter at det i forrige uke kom frem at landslagshopperne hadde sendt et brev hvor de uttrykte misnøye med landslagstrener Alexander Stöckl.

  Som utøverrepresentant har Johann André Forfang blitt en synlig del av saken. Det har resultert i at han har fått mye kritikk på diverse kommentarfelt rundt omkring. Og også i egen innboks.

  – Det går veldig mye på meg som person. At jeg har vært med lenge, er gammel og bare bør gi meg. De prøver rett og slett å få meg til å føle at det ikke er noen plass til meg i sporten, sier Forfang om meldingene han hevder å ha fått tilsendt.

  – Det er aldri noe gøy å få slike meldinger. Det er det vel ingen som synes. Selv ikke de som sender den, ville synes det var noe greit å få slike meldinger selv. Det sliter jeg litt med å respektere, rett og slett. Jeg synes det er mye dårlig oppførsel der ute. Men da igjen, jeg vet at de med hjertet for sporten omfavner oss utøvere, sier hopperen.

  – I en idrett så vil jeg tro at utøverne, om ikke alltid vet best, så har de i hvert fall en veldig kvalifisert mening om ting. Det å idioterklære oss så til de grader, det synes jeg er veldig spesielt, sier han videre.

  Denne helgen skal han han og resten av verdenseliten hoppe i skiflygingsbakken i Oberstdorf.

  Johann André Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Porto avgjorde på overtid mot Arsenal

  Det så lenge ut til å ende målløst i åttendedelsfinalen mellom Porto og Arsenal i Mesterligaen, men fire minutter på overtid scoret Portos kantspiller Wenderson Galeno seiersmålet på vakkert vis.

  Dermed seiret portugiserne 1-0 hjemme på Estadio do Dragao.

  Seiersmålet på overtid må ha smakt ekstra godt for Galeno, for etter en sjansefattig åpning på kampen, fikk han to gigantiske muligheter til å sende hjemmelaget i ledelsen etter 21 minutter.

  Brasilianeren klarte på mirakuløst vis å sette ballen utenfor fra få meter ved begge anledninger.

  Arsenal og Martin Ødegaard styrte det meste av spillet i førsteomgang, og hadde mange dødballer. Likevel slet de med å omsette det i store sjanser.

  Dermed var det målløst til pause.

  Andreomgangen ble heller ikke noe fyrverkeri av en fotballkamp.

  Porto har vist seg svært gjerrig på eget gress den siste tiden, og hadde ikke sluppet inn mål på fem kamper før kveldens kamp.

  Det var tydelig også onsdag at dette Porto-laget ikke er enkelt å score på.

  Begge lag hadde det man kan kalle «nesten-muligheter», men slet med å skape det helt store.

  Det var helt til Galeno tok saken i egne hender og curlet ballen i lengste hjørnet fra 20 meter. Samtidig sende han hjemmefansen til himmels.

  – Det var en perfekt gjennomført fotballkamp av Porto mot et av de store formlagene i Europa, sa Norges landslagssjef Ståle Solbakken i TV2-studio etter kampen.

  Arsenal, som er i åttendelsfinalene av Mesterligaen for første gang siden 2017, må dermed vinne i returoppgjøret i London 12. mars for å avansere til kvartfinalene.

  I kveldens andre kamp i Mesterligaen endte det 1-1 mellom Napoli og Barcelona. Spissene Victor Osimhen og Robert Lewandowski stod for scoringene i den åttendedelsfinalen.

  Leo Østigård satt på benken hele kampen for Napoli.

  Galeno
  Foto: Reuters
 • Liverpool ble rystet av Luton – så snudde de kampen på to minutter

  Ligaleder Liverpool måtte klare seg uten en rekke av deres største stjerner, som blant andre Mohamed Salah og Darwin Núñez, i kampen mot Luton onsdag kveld.

  Da Luton så tok ledelsen i kampens tolvte minutt, så det ut til at det kunne bli en utfordrende kveld for Liverpool. Hjemmelaget fikk det ikke til å stemme foran mål og til pause ledet nyopprykkede Luton stadig 1–0.

  I den andre omgangen slo Liverpool fryktelig tilbake.

  Etter et vedvarende press, headet kaptein Virgil van Dijk inn utligningen etter et hjørnespark, idet kampuret bikket 55 minutter og 51 sekunder. To minutter og fire sekunder senere lå ballen igjen i nettet, denne gangen etter en heading fra Cody Gakpo.

  Luton jaktet sin første seier borte mot Liverpool i historien, men etter de to raske målene, ble det raskt klart at den ikke kom onsdag. Istedenfor scoret både Luis Díaz og Harvey Elliott mot slutten av omgangen. Dermed ble det en til slutt komfortabel 4-1-seier for Liverpool, som har henholdsvis fire og fem poeng ned til Manchester City og Arsenal med én kamp mer spilt.

  Luton ligger på 18. plass, på dårligere målforskjell enn Everton på den sikre 17.-plassen.

  Liverpool
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal