Hopp til innhold

Brødrene Bø hyller markeringene til Solbakken og landslaget: – Vi skal være like tydelige

LILLEHAMMER/OSLO (NRK): Skiskytterbrødrene hyller Ståle Solbakken og fotballandslagets Qatar-markeringer. Tarjei Bø ønsker at skiskytterne skal vise like tydelig motstand til menneskerettighetsbruddene i Kina.

Holmenkollen Skishow 2021

FORBILDER: Tarjei Bø ser på fotballandslaget som forbilder etter deres markeringer mot VM i Qatar.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Denne helgen er Norges beste skiskyttere på Lillehammer i forbindelse med rulleski-NM. Men med et OL i Beijing som stadig nærmer seg, går diskusjonen varmt situasjonen i vertslandet.

– Vi må jo fortsette å trene knallhardt og forberede oss til OL. Samtidig når vi får spørsmål om det må vi si ifra og få det opp i dagen hva som skjer der borte og virkelig få frem hva vi står for. Det er viktig for meg, sier Bø til NRK.

Bø mener herrelandslaget i fotball og deres markeringer mot fotball-VM i Qatar er et godt eksempel på hvordan det kan gjøres.

– De har vært forbilder for alle som har lyst til å bruke idrettsarenaen som talerør, sier Tarjei Bø til NRK.

– Har løst det helt perfekt

Skiskytterprofilen forteller at han har sansen for Ståle Solbakken og landslagets måte å si ifra på.

Fotball, VM-kvalifisering: Norge - Gibraltar

BANNER: Både T-skjorter og banner har blitt brukt i landslagets markeringer.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg synes fotballandslaget har løst det helt perfekt. Når han (Solbakken) mener noe er feil og urett, så sier han ifra. Og det er så deilig at han har med laget sitt på det samme. Helt fantastisk, sier Bø.

– Jeg applauderte da de gjorde det og håper de fortsetter med det. Og vi skal være like tydelig som de har vært.

Også lillebror Johannes Thingnes Bø synes landslagets markeringer er eksemplariske og et eksempel til etterfølge.

– Vi synes fotballandslaget har løst det bra, med at de gjør det de kan for å kvalifisere seg til VM samtidig som de står opp og viser frem budskapet sitt, forteller Thingnes Bø.

Johannes Thingnes Bø, skiskyting

EKSEMPLARISK: Thingnes Bø mener landslagets markeringer er et eksempel til etterfølge.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth

Dras i riktig retning

For det er jo sånn at samtidig som det eventuelt skal markeres, er de idrettsutøvere som skal kjempe om OL-medaljer i Beijing. At det er en potensiell energilekkasje er flere av utøverne enige i.

Men i motsetning til Johannes Høsflot Klæbo, som gikk ut og etterlyste mer tydelighet og et klarere standpunkt fra forbund og idrettsledere, føler skiskytterne at de får god drahjelp i riktig retning fra deres eget forbund.

– Vi er jo ganske heldige med vårt forbund som allerede jobber med det i kulissene. De har kontakt med Amnesty og ønsker å sette opp et møte med IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet, journ.anm.) for å kanskje klargjøre et felles budskap alle nasjonene imellom. Som alle utøverne forhåpentligvis vil stille seg bak, forteller Thingnes Bø.

– Da har vi en forsvarsrekke bak oss som støtter oss, og da får vi ekstra trykk på temaet og får belyst det med ekstra kraft, sier Bø om å ha forbundet i ryggen.

Har tatt initiativ

Initiativet overfor IBU er det generalsekretær i Norges Skiskytterforbund Morten Djupvik som står bak.

VM i skiskyting 2017. Pressetreff torsdag

INITIATIVTAKER: Djupvik er i samtaler med IBU og skal i møte med Amnesty om situasjonen i Kina.

Foto: Berit Roald / NTB

– Vi har samtaler med IBU for å lære mer og høre mer om hvordan de tenker om det som skjer i Kina og deltakelse i OL. Det handler om at vi finner en felles måte å markere vår motstand til det som skjer i Kina, for jeg tror vi står sterkere sammen, sier Djupvik.

Også han har sett på det fotballandslaget har gjort og mener det er forbilledlig. Han mener det er viktig at forbundet tar et standpunkt og er tydelig overfor løperne om hva de mener.

– Jeg tror kanskje at det aller viktigste vi kan gjør er å jobbe idrettspolitisk fremover for å være med å bidra til at OL i fremtiden ikke blir lagt til steder der de har utfordringer som er i Kina i dag, sier generalsekretæren.

Neste uke skal han i møte med Amnesty, og etter hvert vil de også involvere løperne for å finne ut hvordan de skal markere i fellesskap. Tarjei Bø er i hvert fall tydelig på at han selv føler på et ansvar:

– Når vi har en mikrofon og et kamera foran oss så er det veldig viktig at vi sier ifra. Så verden skal i hvert fall ikke være i tvil om hva jeg står for.

Siste nytt

 • Fardal Opseth forlenger med Sarpsborg 08

  Angrepsspilleren Kristian Fardal Opseth er klar for en ny sesong i eliteserieklubben Sarpsborg. 31-åringen har skrevet under på en ettårskontrakt.

  Opseth har scoret 19 mål på 35 kamper for østfoldingene etter at han kom fra indiske Bengaluru i mars 2021.

  – Jeg liker meg i Sarpsborg 08. Jeg liker trenerne, jeg liker det fysiske apparatet, spillerne og resten av folkene i klubben. I tillegg har trenerne en filosofi jeg mener passer meg ekstremt godt, sier Fardal Opseth til klubbens nettsider.

  Sarpsborg endte på 8.-plass i årets eliteseriesesong. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2021: Sarpsborg 08 - Bodø/Glimt
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Nossum har fått influensa - må stå over Beitostølen-helgen

  Landslagstrener Eirik Myhr Nossum har fått influensa og må holde seg borte fra kommende helgs verdenscuprenn i langrenn på Beitostølen.

  Nossum bekrefter overfor Dagbladet at han er rammet av sykdom.

  – Jeg har influensa, men har ikke testet positivt på covid. Samtidig er det viktig å unngå risikoen for å smitte utøvere, sier han til avisen.

  Tidligere denne uken ble det kjent at skiforbundets langrennssjef Espen Bjervig er smittet med korona. I kjølvannet av det ble smittevernregimet rundt løperne trappet kraftig opp.

  Flere landslagsløpere har vært koronasmittet i sesonginnledningen. Ragnhild Haga og Sindre Bjørnestad Skar er blant disse. Det har også vært forkjølelses- og influensasykdom blant enkelte.

  Johannes Høsflot Klæbo kommer ikke til start på Beitostølen som følge av en forkjølelse. (NTB)

  Landslagstrener for distanselaget Eirik Myhr Nossum.
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Beitostølen-arrangør forberedt på nye miljøaksjoner

  Arrangørene av verdenscupen i langrenn på Beitostølen kommende helg sier de er forberedt på å håndtere nye miljødemonstrasjoner.

  Under mennenes 20-kilometer på Lillehammer sist helg kom demonstranter fra «Stopp oljeletinga» seg inn i løypa med folk og bannere.

  – Vi er forberedt på at det kan bli lignende. Vi har laget en plan for å håndtere det og gitt beskjed til våre mannskaper, sier stadionsjef Kjell Berge på Beitostølen til TV 2. (NTB)

  Sesongåpning langrenn - prolog sprint klassisk
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste