Hopp til innhold

Brennhet Hovland til NRK: – Nysgjerrig på hvor god jeg kan bli

Golfsensasjonen Viktor Hovland (22) har fått det for vane å knuse rekorder. Det er ingen grunn til å tro at det er i ferd med å stoppe.

Viktor Hovland på hull 14

SUPERSTJERNE: Viktor Hovland har sjarmert en hel golfverden. Nå er han rangert som nummer 31 i verden.

Foto: SAM GREENWOOD / AFP

Én seier, flere topplasseringer og 20 millioner kroner inn på konto. Hovland har oppnådd mye dette året, men det er hverken pengene, de store turneringene eller stjernestatusen som driver ham:

The Memorial Tournament - Round One - Viktor Hovland

Hovland under Memorial-turneringen forrige uke.

Foto: Sam Greenwood / AFP

– Jeg begynte å slå golfslag ganske tidlig, så liker jeg jo golf, da, svarer han humoristisk på hvor han henter motivasjonen fra, før han fortsetter mer seriøst:

– Det er nok mestringsfølelsen som har holdt det gående. Det å kjenne at man hele tiden blir bedre. Jeg er jo også nysgjerrig på hvor god jeg kan bli.

– Ganske sjukt

Temmelig god har han dog allerede blitt. Denne helgen unner Oslo-mannen seg spillefri etter en mildt sagt hektisk periode der han for alvor har tatt steget opp til golfeliten. Rankingen hans har skutt i været, han har passert alle svenskene, og han er tidenes klart beste, norske herrespiller.

– Jeg har jo bare vært proff i ett år, så at det har gått så fort, er jo ganske sjukt. Jeg gikk jo inn i dette med en tanke om at «hvis jeg spiller bra, så er det jo mulig», men det er en annen ting å faktisk gjøre det, sier han til NRK.

Eurosport-kommentator Per Haugsrud tror Hovland, som er rangert som nummer 31 i verden, kan nå helt til topps.

– Det er veldig mye tilfeldigheter, for man kan ikke legge inn en takling på motstandere i golf. Man har kun kontroll på seg selv. Men jeg tror det bare er et tidsspørsmål før Viktor er topp 10 i verden, og da er det lite som skal til før han er verdensener, sier Haugsrud etter NRKs oppfordring om å ta en titt inn i glasskula.

– Stabiliteten hans er helt syk, legger han til.

GAMLEDAGER: Henrik Bjornstad (til venstre) og Per Haugsrud som lagkamerater på golfbanen 2001. Nå er de lagkamerater i kommentaturbua til Eurosport.

Henrik Bjørnstad (til venstre) og Per Haugsrud som lagkamerater på golfbanen 2001. Nå er de lagkamerater i kommentatorbua til Eurosport.

Foto: STRINGER/MALAYSIA / REUTERS

Vil ikke være «starstruck»

Hovedpersonen selv ønsker ikke å fokusere for mye på det han allerede har prestert.

– Det er viktig å se fremover og fortsette å jobbe. Jeg tror ikke det hjelper meg å stoppe opp for å være «starstruck» av hvordan jeg har prestert, sier han og legger til:

– Da må jeg heller sette meg nye mål, men det er selvfølgelig viktig å være fornøyd med det man har oppnådd.

Ett av målene denne sesongen er allerede oppnådd.

Puerto Rico Open - Final Round - Viktor Hovland

Hovland vant Puerto Rico Open.

Foto: Kevin C. Cox / AFP

I slutten av februar kunne Hovland løfte troféet etter siste runde av Puerto Rico Open med en score på -20. Han ble da den første nordmannen til å vinne en PGA-turnering.

– Det var selvfølgelig dritkult. Jeg hadde ikke spilt så godt i turneringene før det, så jeg var ganske revansjelysten. Det var et litt svakere felt enn ellers, og jeg hadde begynt å slå litt bedre i rundene opp til turneringen, så jeg hadde høye forventninger til den uka.

– Ikke uhørt

Flere førsteplasser har det ikke blitt denne sesongen, men 22-åringen leverer jevnt på et høyt nivå, og han har klart cuten i 17 av 20 turneringer i 2020. Når NRK trekker frem statistikken, kontrer Hovland ydmykt med jevngamle Collin Morikawa:

– Han har jo bare mistet én cut, så det er ikke uhørt det jeg driver med, men jeg er stolt av det. Det viser jo at jeg spiller ganske stabilt, og det er det jo en trygghet i.

Viktor Hovland under andre runde av Workday Charity Open 11. juli

Hovland, her under andre runde av Workday Charity Open 11. juli, har tydelig kroppsspråk på banen.

Foto: SAM GREENWOOD / AFP

Den tryggheten kommer tydelig frem når Hovland forklarer hvorfor han ikke prioriterer mental trening, til tross for at det sies at putting handler mer om de mentale enn det tekniske.

– Jeg trener egentlig ikke noe på den biten, men det er nok viktig for noen. Når jeg spiller bra, så spiller jeg bra. Det er ikke noe hokus pokus.

– Jeg har bygget opp en trygghet gjennom alle de tusenvis av ballene jeg har slått, så det er ikke vits å bli utrygg. Spiller man dårlig, så spiller man dårlig. Det mentale har selvfølgelig noe å si, men det er ikke sånn at man kan tenke seg til en god runde, mener 22-åringen, og legger til at de negative tankene ikke slipper til, dersom rutinene er gode nok.

Les også: Golfstjerner ser til mentale trenere - Hovland er skeptisk

Kjørte 649 mil

Rutinene til Hovland har også skilt seg ut utenfor golfbanen. Han har nemlig valgt å bruke rundt 60 timer på å kjøre bil fra turnering til turnering, i stedet for å benytte seg av PGA-turneringens eget charterfly.

– Jeg liker å kjøre bil, og jeg liker å få med meg ting. Jeg hører på musikk eller podkast, og er litt i mine egne tanker. Jeg vil heller se tilbake på og huske kjøreturene enn å huske mange forskjellige flyplasser og hoteller, sier Hovland etter å ha tilbakelagt 6493 kilometer i bil de siste ukene.

– Her får jeg tid til å stoppe opp og tenke «hva er det jeg egentlig driver med», sier han og sikter da til den enorme fremgangen han har hatt det siste året.

For nordmannen har virkelig herjet siden koronapausen. Han har spilt alle de seks turneringene siden oppstarten, og er den eneste som har klart cuten i samtlige. Likevel har det ikke blitt mye tid til hvile mellom topplasseringene, rekordknusingen og rankingklatringen.

– Påvirker ikke alle timene i bil spillet ditt?

– Ikke direkte, men sikkert litt indirekte. Det er kanskje ikke så optimalt for prestasjonen, avslutter Hovland, uten å gi inntrykk av at det er noe han har tenkt for mye over.

PS: Selv om Hovland står over helgens turnering, er det én nordmann på startlisten i 3M Open i Blaine. Kristoffer Ventura slår ut klokken 20.40 torsdag kveld.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal