Brennhet Hovland til NRK: – Nysgjerrig på hvor god jeg kan bli

Golfsensasjonen Viktor Hovland (22) har fått det for vane å knuse rekorder. Det er ingen grunn til å tro at det er i ferd med å stoppe.

Viktor Hovland på hull 14

SUPERSTJERNE: Viktor Hovland har sjarmert en hel golfverden. Nå er han rangert som nummer 31 i verden.

Foto: SAM GREENWOOD / AFP

Én seier, flere topplasseringer og 20 millioner kroner inn på konto. Hovland har oppnådd mye dette året, men det er hverken pengene, de store turneringene eller stjernestatusen som driver ham:

The Memorial Tournament - Round One - Viktor Hovland

Hovland under Memorial-turneringen forrige uke.

Foto: Sam Greenwood / AFP

– Jeg begynte å slå golfslag ganske tidlig, så liker jeg jo golf, da, svarer han humoristisk på hvor han henter motivasjonen fra, før han fortsetter mer seriøst:

– Det er nok mestringsfølelsen som har holdt det gående. Det å kjenne at man hele tiden blir bedre. Jeg er jo også nysgjerrig på hvor god jeg kan bli.

– Ganske sjukt

Temmelig god har han dog allerede blitt. Denne helgen unner Oslo-mannen seg spillefri etter en mildt sagt hektisk periode der han for alvor har tatt steget opp til golfeliten. Rankingen hans har skutt i været, han har passert alle svenskene, og han er tidenes klart beste, norske herrespiller.

– Jeg har jo bare vært proff i ett år, så at det har gått så fort, er jo ganske sjukt. Jeg gikk jo inn i dette med en tanke om at «hvis jeg spiller bra, så er det jo mulig», men det er en annen ting å faktisk gjøre det, sier han til NRK.

Eurosport-kommentator Per Haugsrud tror Hovland, som er rangert som nummer 31 i verden, kan nå helt til topps.

– Det er veldig mye tilfeldigheter, for man kan ikke legge inn en takling på motstandere i golf. Man har kun kontroll på seg selv. Men jeg tror det bare er et tidsspørsmål før Viktor er topp 10 i verden, og da er det lite som skal til før han er verdensener, sier Haugsrud etter NRKs oppfordring om å ta en titt inn i glasskula.

– Stabiliteten hans er helt syk, legger han til.

GAMLEDAGER: Henrik Bjornstad (til venstre) og Per Haugsrud som lagkamerater på golfbanen 2001. Nå er de lagkamerater i kommentaturbua til Eurosport.

Henrik Bjørnstad (til venstre) og Per Haugsrud som lagkamerater på golfbanen 2001. Nå er de lagkamerater i kommentatorbua til Eurosport.

Foto: STRINGER/MALAYSIA / REUTERS

Vil ikke være «starstruck»

Hovedpersonen selv ønsker ikke å fokusere for mye på det han allerede har prestert.

– Det er viktig å se fremover og fortsette å jobbe. Jeg tror ikke det hjelper meg å stoppe opp for å være «starstruck» av hvordan jeg har prestert, sier han og legger til:

– Da må jeg heller sette meg nye mål, men det er selvfølgelig viktig å være fornøyd med det man har oppnådd.

Ett av målene denne sesongen er allerede oppnådd.

Puerto Rico Open - Final Round - Viktor Hovland

Hovland vant Puerto Rico Open.

Foto: Kevin C. Cox / AFP

I slutten av februar kunne Hovland løfte troféet etter siste runde av Puerto Rico Open med en score på -20. Han ble da den første nordmannen til å vinne en PGA-turnering.

– Det var selvfølgelig dritkult. Jeg hadde ikke spilt så godt i turneringene før det, så jeg var ganske revansjelysten. Det var et litt svakere felt enn ellers, og jeg hadde begynt å slå litt bedre i rundene opp til turneringen, så jeg hadde høye forventninger til den uka.

– Ikke uhørt

Flere førsteplasser har det ikke blitt denne sesongen, men 22-åringen leverer jevnt på et høyt nivå, og han har klart cuten i 17 av 20 turneringer i 2020. Når NRK trekker frem statistikken, kontrer Hovland ydmykt med jevngamle Collin Morikawa:

– Han har jo bare mistet én cut, så det er ikke uhørt det jeg driver med, men jeg er stolt av det. Det viser jo at jeg spiller ganske stabilt, og det er det jo en trygghet i.

Viktor Hovland under andre runde av Workday Charity Open 11. juli

Hovland, her under andre runde av Workday Charity Open 11. juli, har tydelig kroppsspråk på banen.

Foto: SAM GREENWOOD / AFP

Den tryggheten kommer tydelig frem når Hovland forklarer hvorfor han ikke prioriterer mental trening, til tross for at det sies at putting handler mer om de mentale enn det tekniske.

– Jeg trener egentlig ikke noe på den biten, men det er nok viktig for noen. Når jeg spiller bra, så spiller jeg bra. Det er ikke noe hokus pokus.

– Jeg har bygget opp en trygghet gjennom alle de tusenvis av ballene jeg har slått, så det er ikke vits å bli utrygg. Spiller man dårlig, så spiller man dårlig. Det mentale har selvfølgelig noe å si, men det er ikke sånn at man kan tenke seg til en god runde, mener 22-åringen, og legger til at de negative tankene ikke slipper til, dersom rutinene er gode nok.

Les også: Golfstjerner ser til mentale trenere - Hovland er skeptisk

Kjørte 649 mil

Rutinene til Hovland har også skilt seg ut utenfor golfbanen. Han har nemlig valgt å bruke rundt 60 timer på å kjøre bil fra turnering til turnering, i stedet for å benytte seg av PGA-turneringens eget charterfly.

– Jeg liker å kjøre bil, og jeg liker å få med meg ting. Jeg hører på musikk eller podkast, og er litt i mine egne tanker. Jeg vil heller se tilbake på og huske kjøreturene enn å huske mange forskjellige flyplasser og hoteller, sier Hovland etter å ha tilbakelagt 6493 kilometer i bil de siste ukene.

– Her får jeg tid til å stoppe opp og tenke «hva er det jeg egentlig driver med», sier han og sikter da til den enorme fremgangen han har hatt det siste året.

For nordmannen har virkelig herjet siden koronapausen. Han har spilt alle de seks turneringene siden oppstarten, og er den eneste som har klart cuten i samtlige. Likevel har det ikke blitt mye tid til hvile mellom topplasseringene, rekordknusingen og rankingklatringen.

– Påvirker ikke alle timene i bil spillet ditt?

– Ikke direkte, men sikkert litt indirekte. Det er kanskje ikke så optimalt for prestasjonen, avslutter Hovland, uten å gi inntrykk av at det er noe han har tenkt for mye over.

PS: Selv om Hovland står over helgens turnering, er det én nordmann på startlisten i 3M Open i Blaine. Kristoffer Ventura slår ut klokken 20.40 torsdag kveld.

Siste nytt

 • Høst mistet ledelsen

  Høst fikk det ikke helt til i det friske været tirsdag. Den norske jolleseileren ledet etter to dager og var fortsatt øverst på listene etter den første av tirsdagens to seilaser, til tross for 10. plass, men i påfølgende sjette seillas - kom hun skjevt ut og greide aldri å hente seg inn igjen.

  Til slutt havnet hun i mål på 25. plass, over tre minutter bak sveitsiske Maud Jayet i vinnerbåten.

  Jolleseilerne skal gjennomføre ti seilaser før de beste går videre til medaljeseilasen.

  Line Flem Høst
  Foto: Gregorio Borgia / AP
 • Osaka ute av OL

  Stjernen Naomi Osaka måtte gi tapt med sifrene 1-6, 4-6 i 3. runde av OL-tennisen mot tsjekkiske Marketa Vondrousova. Dermed er Japans store gullhåp i tennis ute.

  Osaka var en av de største hjemmefavorittene i forkant av OL og imponerte i de to første rundene. Men mot useedede Vondrousova sa det stopp, og verdenstoeren må si takk og farvel til OL på hjemmebane.

  Dermed er de tre beste spillerne på kvinnenes ATP-ranking ute av OL. Verdensener Ashleigh Barty røk ut allerede i 1. runde, mens verdenstreer Aryna Sabalenka tapte i 2. runde.

  fRAqkh6zLXI
  Foto: MIKE SEGAR / Reuters
 • Tok til tårene etter skuffelsen

  Ingen av de norske rifleskytterne klarte å ta seg videre fra OL-kvalifiseringen i parkonkurransen på 10 meter luftrifle.

  Bare de åtte beste lagene gikk videre.

  Det var stilt store forventninger særlig til kjæresteparet Duestad og Larsen etter at de gjorde det sterkt i luftrifle invididuelt, men Larsen feilet i kvalifiseringen. Han greide bare 310,5 poeng på sine tre tiskuddsserier, mens Duestad fikk sterke 316,3.

  Det gikk hardt inn over nordmannen, som var blank i øynene og skikkelig skuffa etter nederlaget.

  Tre serier på ti skudd ble gjennomført og begge lagene fikk totalt 626,8 poeng. Jenny Stene og Jon-Herman Hegg endte på 9. plass og Jeanette Hegg Duestad og Henrik Larsen på 10. plass.

  Henrik Larsen, parkonkurranse luftrifle.
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal