Brækhus vil opp i vekt for å slå erkerivalen ned fra tronen

Cecilia Brækhus har slitt med å finne verdige motstandere. Derfor passer det perfekt at hennes gamle rival Anne-Sophie Mathis er i ferd med å bygge seg opp i vektklassen over.

Brækhus Mathis

Cecilia Brækhus er på jakt etter VM-beltet til sin franske rival Anne-Sophie Mathis.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Brækhus

Cecilia Brækhus ønsker å fjerne all tvil om hvem som er verdens beste kvinnebokser. Derfor vil hun kjempe om VM-belter i vektklassen lett mellomvekt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Dette er starten på noe nytt for Brækhus. Da er det ekstra spennende at det er rivalen Anne-Sophie Mathis som sitter på tronen i vektklassen over, sier Brækhus' pressekontakt Kyrre Merg til NRK.no.

Brækhus og Mathis møttes til en forrykende kamp i 2012, den gang i Brækhus' nåværende vektklasse weltervekt. En kamp som på forhånd ble beskrevet som «tidenes største boksekamp for kvinner».

Etter ti knalltøffe runder var det Norges bokseyndling som kunne løfte armene i været for en 97-93-seier på poeng.

– Jeg er helt overveldet, jeg har ingen ord. Dette er den største dagen i mitt liv, punktum. Punktum, sa en gråtende Brækhus i etterkant.

Går opp én vektklasse

Siden den gang har Brækhus slitt med å finne verdige motstandere i weltervekt-klassen. Holly Holm valgte å legge opp, og Brækhus endte opp med å møte Mia St. John i en kamp som ble omtalt som en fadese.

Derfor er det et lykketreff for Brækhus-leiren at Mathis nylig tok steget opp én vektklasse. I juni vant hun tittelkampen mot Yahaira Hernandez i lett mellomvekt.

Brækhus-rivalen sitter nå på et ettertraktet VM-belte, og hun er ranket som verdens beste på sitt nivå.

Det har fått Cecilia Brækhus svært interessert i å følge etter sin franske rival opp én vektklasse. Der vil hun møte Mathis til tittelkamp og på den måten velte den franske jenta ned fra tronen samtidig som et fjerde VM-belte sikres.

– Cecilia ønsker å vinne VM-belter i flere vektklasser. Samtidig er det veldig interessant å skulle møte Mathis nå som hun er ranket som nummer én, sier Merg.

Vil ha ny gigantkamp

Selv om Brækhus fredag annonserte et møte med knockout-spesialisten Oxandia Castillo i september, og det møtet er hovedfokuset i tiden som kommer, legger ikke Bergens-jenta skjul på at det har blitt jobbet for et nytt oppgjør mot Mathis.

Så stor var nemlig opplevelsen da hun slo Mathis forrige gang, at hun lenge har lekt med tanken om igjen å få møte Mathis til gigantduell.

– Nå forsøkte vi å få til kamp mot Oxandia Castillo, Myriam Lamare og også Anne-Sophie Mathis igjen. Men den kampen blir større til neste år når hun har fått jobbet seg tilbake igjen, sier Brækhus til NRK.no.

– Betyr det at du ønsker å møte Mathis i 2014?

– Ja, vi har Mathis i bakhodet. Hun har sagt at hun ønsker en rematch. Om hun fortsatt ønsker det, vil hun være et av navnene på blokka. Absolutt!, sier Brækhus.

– Jeg vil først møte boksere jeg ikke har bokset mot før, deretter kan jeg møte Mathis, svarer Brækhus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brækhus Mathis

Norges boksedronning gikk seirende ut av det forrige mestermøtet med Anne-Sophie Mathis.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mathis drømmer om revansje

Hennes franske rival har ingen betenkeligheter med å takke ja til en omkamp. Anne-Sophie Mathis drømmer nemlig om å få sin store revansje mot den norske boksedronningen.

– Målet mitt er å få til en ny kamp mot Brækhus, sier Mathis ifølge nettstedet WBAN.

Da hun møtte Brækhus i ringen i september i fjor, hadde hun allerede tapt for Holly Holm.

Etter de to skuffende nederlagene valgte hun altså å satse i en vektlasse høyere, og hun sikret seg VM-tittelen i lett mellomvekt for litt over en måned siden.

Kyrre Merg

Kyrre Merg sier Brækhus lenge har hatt en plan om å utfordre de beste i en vektlasse høyere.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Før den tittelkampen uttalte Mathis følgende om Brækhus.

– Jeg har bokset mot alle de beste motstanderne i weltervekt, så jeg bestemte meg for å prøve meg i en høyere vektklasse. Hvis jeg vinner denne tittelen, kan jeg forhandle med Brækhus om en ny kamp. Søt hevn!, sa Mathis.

– Vil bli den ubestridte eneren

Å beseire den franske jenta kan være første steg på veien til å bli den ubestridte eneren innen kvinneboksing for Cecilia Brækhus.

Pressekontakt Kyrre Merg legger ikke skjul på at det er nettopp den målsettingen som er bakgrunnen for at Brækhus nå vil søke nye utfordringer.

– Cecilias overordnede mål er at det ikke skal være noen tvil om at hun er den beste, kilo for kilo, når hun legger opp. Derfor er hun avhengig av å hevde seg i flere vektklasser, sier Merg.

– Det er veldig spennende at jeg har muligheten til det. Ikke nødvendigvis bare i to vektklasser heller, men kanskje tre, sier Brækhus.

Merg sier imidlertid til NRK.no at det er lite trolig at Brækhus kommer til å satse på vektklasser under weltervekt så fort hun har gått opp til lett mellomvekt.

– Det var lenge snakk om å få til en kamp mot Frida Wallberg på en avtalt lavere vekt, men etter den tragiske ulykken er hun uaktuell, og Cecilia kommer nok heller til å satse fullt på tyngre klasser, sier Merg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mathis Brækhus

Cecilia Brækhus vil opp i vekt for å møte Mathis til tittelkamp i lett mellomvekt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Vil ha Mathis i toppform

NRK.nos bokseekspert Anders Øfsti gnir seg i hendene over at Brækhus nå går for et nytt gigantmøte med Anne-Sophie Mathis.

– Den virkelige store motstanderen, som ville bydd Cecilia på de største utfordringene, er uten tvil Mathis. Hun ligger på topp på rankingen. Det ville blitt et stort møte, sier NRKs bokseekspert Anders Øfsti.

Han mener det er offensivt av Brækhus å søke en så stor utfordring.

– Jeg synes det er tøft gjort av Brækhus-leiren å tørre å møte Mathis igjen. Hun er en lei nøtt, sier Øfsti.

Mathis trakk seg litt tilbake etter Brækhus-tapet i fjor høst, men returtnerte altså til ringen ved å vinne et VM-belte. Likevel vil Brækhus vente med å møte den franske jenta til hun er i absolutt toppform.

– Nå er hun i ferd med å bygge seg opp igjen. Hvis hun gjør det på en god måte, så er det jo duket for en storkamp der, sier Brækhus til NRK.no.

– Kan bli en klassiker

At oppgjøret har alt som skal til for å bli en storkamp, er ikke Anders Øftsi i tvil om.

– Boksehistorien er stappfull av klassiske oppgjør. Du har Muhammed Ali mot Joe Frazier og du har Roberto Duran mot Sugar Ray Leonard. Cecilia Brækhus mot Anne-Sophie Mathis har alt i seg til å bli et slikt legendarisk oppgjør, sier NRKs bokseekspert.

Han mener det er ved de store anledningene at Brækhus får vist hva som virkelig bor i henne.

– Mathis er en skikkelig «puncher». Hun kan slå folk i bakken. Men da de møttes sist, viste Brækhus hvor taktisk smart hun er. Da satte hun standarden, avslutter Øfsti.

Siste nytt

 • Full pott for Sverige og Frankrike

  Sverige, som ledes av Glenn Solberg, går videre til hovedrunden i VM med fire poeng. Det ble klart etter at de snudde den siste gruppespillkampen mot vertsnasjon Egypt, og vant med ett mål.

  I Norges gruppe så dro Frankrike til slutt i land seieren mot Sveits (25-24) , og er dermed gruppevinner. Hvis Norge tar poeng mot Østerrike, er de sikret to poeng inn i hovedrunden.

  Der venter lagene fra gruppe F, hvor Portugal er gruppevinner og også starter med fire poeng.

  Sverige
  Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / AFP
 • Utsetter håndballkamper

  Norges Håndballforbund har bestemt at kampene i topphåndballen resten av januar utsettes. Det kommer etter at regjeringen anbefalte stopp av seriespill i toppidretten i to uker. Håndballtreninger kan opprettholdes, skriver NHF i en pressemelding.

  Handball, Rema 1000-ligaen, Flint - Vipers
  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Hviterussland mister ishockey-VM

  Hviterussland er fjernet som medarrangør av årets elite-VM i ishockey.

  Det kunngjorde Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) mandag. Forbundet har vært under sterkt press fra flere aktører om å flytte mesterskapet bort fra Hviterussland.

  I helgen uttalte VMs hovedsponsor at den ikke vil støtte mesterskapet med penger dersom hviterusserne ble stående som medarrangører.

  Det er urolighetene og den politiske situasjonen i Hviterussland som gjør at landet ikke får arrangere VM likevel.

  Det ikke klart om Latvia nå tar på seg hele mesterskapet, eller om et annet land blir medarrangør.

  Belarusian President Lukashenko meets with International Ice Hockey Federation (IIHF) President Fasel in Minsk
  Foto: Nikolai Petrov/belta / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal