Hopp til innhold

Vil tillate proffboksing - men Brækhus må bruke hjelm

BYGDØY ALLÉ (NRK.no): De borgerlige partiene vil oppheve det norske proffbokseforbudet. Men «knockoutloven» - som sier at bokserne må bruke hjelm - lever videre.

Brækhus må bruke hjelm om hun skal bokse i Norge

Cecilia Brækhus er lite lysten på å skulle ikle seg en boksehjelm når hun konkurrerer, slik tidligere bokser Andreas Evensen (innfelt) bruker på dette bildet.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Hjelmen kan bli det store hinderet på veien mot full legalisering av profesjonell boksing i Norge.

Det borgerlige flertallet ønsker nemlig å avskaffe bokseforbudet - et forbud Norge bare deler med tre land i verden (Cuba, Island og Nord-Korea).

– Avskaffe forbudet så fort som mulig

Linda Helleland

Linda Helleland vil at Idrettsforbundet skal sitte med makten over hva som kan godtas innen norsk idrett.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Både Høyre og Frp har varslet at dette vil bli en kampsak for dem i de pågående regjeringsforhandlingene.

– Høyre har lenge foreslått å oppheve bokseforbudet. Vi ønsker at idretten selv skal bestemme hva som skal være lov eller ikke. Det er ikke riktig at vi politikerne skal bestemme det, sier kulturpolitisk talsmann i Høyre, Linda Hofstad Helleland, til NRK.no.

– Vi ønsker å fjerne forbudet så raskt som mulig. Men av prinsipp så er det Norges Idrettsforbund som bør bestemme dette selv, sier Helleland.

Må bokse med hjelm

Men selv om proffboksing skulle bli tillatt i Norge, er det fremdeles én lov som forhindrer Cecilia Brækhus å bokse som normalt: den såkalte «knockoutloven».

I tillegg til en rekke småpunkter, sier loven i enkle trekk at Brækhus må bokse med hjelm dersom hun skal konkurrere i Norge (se faktaboks).

Denne loven har hverken Høyre eller Idrettsforbundet planer om å avskaffe.

– Vi ønsker å avskaffe forbudet mot proffboksing. Men vi ønsker samtidig at alle idretter som kan resultere i knockout blir regulert av knockoutloven, sier Per Tøien, kommunikasjonssjef i Idrettsforbundet.

– Men er det ikke nettopp denne loven - med forbehold om at proffboksing blir lovlig - som forhindrer Brækhus fra å bokse i Norge?

– Nei, egentlig ikke. Så lenge hun følger de spillereglene knockoutloven har satt, må hun gjerne komme til Norge og bokse så mye hun vil, sier Tøien.

Cecilia Brækhus

KJERNEN AV PROBLEMET: Det er slag som dette Idrettsforbundet ikke ønsker å se på norsk jord. Her er det Cecilia Brækhus som gir Oxandia Castillo en ordentlig smell i sist helgs boksekamp i Danmark.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Vil ikke bruke hjelm

Men å bokse med hjelm, er Cecilia Brækhus lite interessert i.

– Nei, det synes jeg ikke er riktig. Proffboksing er proffboksing. Å skulle gå med hjelm og kalle det proffboksing synes jeg blir feil, sier Brækhus bestemt.

Brækhus har bokset 23 proffkamper i løpet av karrieren - alle er vunnet og alle sammen er gjennomført utenfor Norges grenser. Hennes tre siste kamper har foregått i Frederikshavn i Danmark.

Forbudet i Norge har vart siden 1981.

Tror på endringer

Norges Bokseforbund tror imidlertid det bare er snakk om tid før også knockoutloven blir endret.

– Det er bare spørsmål om når, ikke om. Den nåværende knockoutloven er ikke forenelig med internasjonale bokselover, sier generalsekretær i bokseforbundet, Erik Nilsen, til NRK.no.

Han ønsker imidlertid ikke å rette en pekefinger mot idrettstoppene.

– Dette er ikke vårt bord. Vi er et amatørbokseforbund, det finnes dessverre ikke et norsk proffbokseforbund, sier Nilsen.

Knockoutloven var senest opp til vurdering i marsmåned i 2013. Da bestemte et utvalg, kalt knockoututvalget, at både proffboksing og knockoutloven skulle bestå som før.

Konklusjonen til utvalget var heller en anbefaling om at forbudet mot proffboksing og knockoutloven skulle organiseres under samme lov, da skillet mellom amatør- og proffidrett har blitt mindre og mindre.

Allerede i 2011 snakket Idrettspresident Børre Rognlien om at bokseforbudet kunne bli avskaffet innen 2013. Det har ikke skjedd.

Kunne fylt store arenaer

Cecilia Brækhus, som har fått en enorm supporterskare etter prestasjonene i bokseringen, tør ikke håpe på en endelig avklaring.

I hvert fall ikke så lenge hun selv er aktiv. Hun har uttalt at hun bokser i minst to år til.

– Jeg forventer ingenting. Jeg synes bare argumentene for å opprettholde et forbud er litt svake, sier hun.

– Se for deg 25.000 mennesker på Ullevaal stadion og deg i ringen... Det hadde ikke vært så verst?

– Det hadde vært helt enormt. Det hadde vært en utrolig avslutning på en bra karriere. Men om det skjer i min tid, gjenstår å se. Det hadde vært norsk idrettshistorie, sier Cecilia Brækhus til NRK.no.

– Helt ærlig, tror du at du noen gang kommer til å bokse i Norge?

– Jeg vet virkelig ikke... Jeg kan ikke tillate meg å tenke altfor mye på det, sier hun diplomatisk.

I tillegg til hjelmpåbudet, innebærer knockoutloven også medisinske kontroller, karantenebestemmelser, antall runder i hver kamp samt vekt og størrelse på hanskene.

Siste nytt

  • Reddet plassen i A-VM

    Det norske U18-landslaget i ishockey slo Kasakhstan 6-5 etter straffer og beholder A-status i VM også neste sesong.

    Elias Vatne ble den store helten da han scoret den avgjørende straffen.

    Vatne og Mikkel Eriksen sendte Norge i 2-0 i 1.-perioden. Eriksen scoret sitt annet mål til 3-1-ledese, mens Niklas Aaram Olsen sendte Norge i ledelsen med 4-3 foran den tredje perioden.

    Jørgen Myhre økte til 5-3 tidlig i tredjeperioden. Kasakhstanerne var seige og ga aldri opp og slo tilbake med redusering og utligning til 5-5.

    Etter ti minutter forlenging måtte det hele avgjøres på straffer. Jørgen Myhre scoret på sin straffe, men også Kasakhstan klarte å score. Så tok motstanderen ledelsen igjen før Vatne utlignet. Han satte også den avgjørende straffen og sikret norsk seier i nedrykkskampen.

    Norge slo Latvia i gruppespillet, men det holdt ikke til kvartfinale ettersom latvierne slo Slovakia og Slovakia igjen slo Norge.

  • Filip Ingebrigtsen løper 1500 meter i Tyskland

    Stevnet Lange Laufnacht jubler over at Filip Ingebrigtsen stiller til start i løpet 11. mai.

    Den norske løpeprofilen skal løpe 1500 meter i Karlsruhe.

    – Vi er dypt beæret, skriver de om at Ingebrigtsen velger å ta turen til akkurat deres stevne.

    Filip Ingebrigtsen vant EM på 1500 meter i 2016 og har en bronse fra VM på samme distanse fra 2017. Nå forsøker han å kvalifisere seg til sommerens EM i Roma.

    15JFG6G5OzA
    Foto: NTB
  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal