Hopp til innhold

Trener i høydehus to ganger om dagen

Proffbokser Cecilia Brækhus (32) bruker et høyderom ved Olympiastadion i Berlin aktivt i forberedelsene til sin neste proffkamp. Det ville vært strengt forbudt om hun var en del av norsk idrett.

Cecilia Brækhus

Cecilia Brækhus går imot det særnorske høydehus-forbudet mens hun trener seg opp til neste boksekamp. 18. januar går hun i ringen mot franske Myriam Lamare.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det er første gang jeg bruker det. Det fungerer veldig bra, sier Cecilia Brækhus til NRK.no på telefon fra Tyskland.

Cecilia Brækhus

Cecilia Brækhus er regjerende verdensmester i bokseforbundene WBO, WBA og WBC.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
Børre Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien ønsker ikke å kommentere høydehusbruken til Brækhus.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Den norske boksedronningen går nye veier i jakten på å bli en enda bedre bokser.

I forberedelsene til VM-kampen mot franske Myriam Lamare i midten av januar har Brækhus fått låne fotballklubben Hertha Berlins høyderom ved Olympiastadion i den tyske hovedstaden.

Der kan hun trene, sykle og oppholde seg i en simulert høyde på 2700 meter over havet.

Tenker ikke på norsk forbud

– Jeg bruker det to ganger om dagen, cirka halvannen time hver gang. Jeg løper, sykler og bokser litt mens jeg er der inne. Fremover blir det kanskje en gang om dagen, forteller Brækhus.

Høyderom-bruken er imidlertid stikk i strid med norsk idretts retningslinjer.

Bruk av høydehus ble forbudt i Norge i 2003. I resten av verden finnes det imidlertid ingen begrensinger på høydehus-bruken. Dermed har forbudet blitt et særnorsk fenomen.

Cecilia Brækhus forteller at en rekke toppidrettsutøvere som oppholder seg i Berlin, også bruker Hertha Berlins høyderom aktivt.

– Her er det helt vanlig. Det er ingen hemmelig greie. Det er en vanlig del av treninga, sier Brækhus, som inntil nylig ikke visste om det særnorske forbudet.

– Jeg fikk vite det for noen dager siden. Men det bryr meg ikke. Jeg bor og trener i Tyskland og er ikke underlagt norsk idrett, sier hun.

Hun peker på det norske proffbokseforbudet som ikke tillater henne å trene eller konkurrere i Norge.

Vil ikke kommentere

Toppene i Idretts-Norge er så langt lite villige til å kommentere Brækhus' bruk av høydehus.

Idrettspresident Børre Rognlien ønsker ikke å kommentere hvorvidt Brækhus sitt høydehus-bruk er problematisk eller ikke.

– Det har jeg ingen kommentar til. Hun representerer ikke Norges idrettsforbund, skriver Rognlien i en SMS til NRK.no.

Heller ikke generalsekretær i Norges idrettsforbund Inge Andersen ønsker tirsdag kveld å kommentere saken. I en SMS til NRK skriver han at han ikke kjenner realitetene i saken.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø er også forsiktig med å si noe.

– Jeg har ikke førstehåndskunnskap om saken, sier han.

Han understreker også at Brækhus ikke er en del av Olympiatoppens virksomhet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Brækhus hos Hertha Berlin

FÅR TYSK HJELP: Cecilia Brækhus har blitt veiledet i høydehus-bruken av Hertha Berlins støtteapparat. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Cecilia Brækhus.

Foto: Privat

– Merker det hjelper

Brækhus ser stor nytte i høydehus-bruken.

– Det sparer meg for masse tid. Da slipper jeg å fly opp i høyden hele tiden og få enda flere reisedøgn. Jeg kan bare bli her i Berlin, forklarer den ubeseirede boksejenta.

– Jeg merker det hjelper. Jeg restituerer meg raskere, sier hun.

Det første norske høydehuset ble bygget i Trysil på midten av 1990-tallet, og en rekke norske idrettsutøvere, blant annet Bjørn Dæhlie, brukte huset aktivt.

Noen år senere ble imidlertid forbudet innført, med den offisielle begrunnelsen at det er en «kunstig manipulering av innåndingsluftens sammensetning eller trykk i trenings- eller konkurransemessig sammenheng».

Forslaget ble vedtatt med 77 mot 73 stemmer under Idrettstinget i 2003.

Les hele begrunnelsen for forbudet her!

Omstridt tema

Forbudet har imidlertid blitt heftig debattert siden. Det siste året har en rekke norske idrettsutøvere gått i bresjen for å fjerne høydehusforbudet, ettersom de mener norske utøvere ikke får konkurrere med samme forutsetninger som utlendingene.

– Jeg må bare forholde meg til reglene, men det er jo helt høl i huet at det skal være andre regler for andre enn det er for meg, uttalte mellomdistanseløper Henrik Ingebrigtsen til NRK.no i august.

Vebjørn Rodal

KRITISK: Vebjørn Rodal mener det norske høydehusforbudet bør opprettholdes.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det finnes imidlertid dem som fortsatt mener høydehus bør være ulovlig.

Flere profiler i norsk idrett har tidligere gått ut og sammenlignet høydehus med doping, fordi huset endrer blodet i kroppen på en kunstig måte.

– Jeg synes vi må tenke gjennom at høydehus handler om en kunstig manipulert gassblanding som gjør at du i prinsippet ligger og sover om kvelden og er i bedre form når du våkner om morgen, uttalte OL-vinner Vebjørn Rodal til NRK.no.

I 2012 gikk det norske skiforbundet inn for å åpne for begrenset bruk av høydehus.

– Dette har absolutt ingen ting med doping å gjøre. Det å sammenligne høydehus med doping, er en utvanning av dopingbegrepet. Det er en ufarliggjøring av doping. Doping er farlig, skadelig og ulovlig. Det er ikke høydehus, uttalte skipresident Erik Røste.

En opphevelse av det norske forbudet mot høydehus kan tidligst vedtas på Idrettstinget i 2015.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal