Hopp til innhold

Klæbo ble nektet å spurte mot Bolsjunov: – Fikk streng beskjed

FALUN (NRK): De fleste stusset nok over at Johannes Høsflot Klæbo aldri forsøkte å spurte ned Aleksandr Bolsjunov på fredagens 15 kilometer intervallstart. Men grunnen er enkel: Han skulle ikke gi russeren noe gratis i kamp med andre seiersjagende nordmenn.

ilQDkQM3H1A

I STORFORM: Aleksandr Bolsjunov foran Johannes Høsflot Klæbo på oppløpet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN / NTB

Laster innhold, vennligst vent..

For Klæbo – som selv endte på syvendeplass i sitt «comeback» i verdenscupen – ble hentet igjen med ett minutt og fikk gå i ryggen på Bolsjunov de siste kilometerne av distansen. Det endte også med at de to gikk sammen inn på oppløpet.

– Fikk streng beskjed

Russeren lå an til å gå inn til bestetid og vinne. Han ga naturligvis alt i spurten og krysse målstreken først av de to, mens Klæbo fortsatt gikk rolig i ryggen hans.

Samtidig var Simen Hegstad Krüger ute i løypa og nærmet seg russerenes bestetid på alle passeringspunkter. Det lå an til å bli en skikkelig sekundstrid de to imellom.

HWGONbw84Fw

GREI DAG: For Johannes Høsflot Klæbo, her underveis på 15 kilometeren i Falun.

Foto: Fredrik Sandberg / AP

– Jeg fikk streng beskjed om å ikke dra opp noe som helst. Jeg måtte legge meg bak og ikke bidra til en spurt der. Det var bare å holde seg bak, sier Klæbo til NRK mens han smiler godt.

Det var først britenes norske trener Hans Kristian Stadheim som ga beskjeden i en av bakkene. Deretter gjentok sprintlandslagstrener Arild Monsen budskapet litt senere: «Du skal ikke bidra noe», forteller Klæbo.

– Det var helt greit. Det stod om sekunder der.

– Skulle gjerne tatt ham

Det var Simen Hegstad Krüger som kjempet en intens kamp med Bolsjunov om seieren. Lyn-løperen var nærmest dagens bestemann på hvert eneste passeringspunkt.

Etter 11,3 kilometer var det så mye som 10,5 sekunder som skilte de to. Men etter 12,8 kilometer var avstanden redusert til bare fire sekunder. 900 meter før mål var det nesten dødt løp mellom Bolsjunov og Krüger.

Men russeren trengte åpenbart ikke hjelp fra Klæbo verken de siste kilometerne eller på et oppløp. I mål vant han med fattige 1,8 sekunder ned til Krüger på andreplass og 23,9 sekunder til Sjur Røthe som ble nummer tre.

– Jeg var nærme, men når det blir så lite foran i mål, så skulle jeg gjerne tatt ham. Likevel må jeg være strålende fornøyd. Det er det klart beste jeg har gjort til nå, sier Hegstad Krüger.

fEA0FOcqsm0

DAGENS SEIERSPALL: Aleksandr Bolsjunov (i midten) kunne smile etter rennet han vant foran Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

To mann om én plass

Det store spørsmålet etter rennet var også hva dette betyr for VM-uttaket på distansen 15 kilometer intervallstart i fristil.

meAmb-a0QlI

VIL TIL VM: Harald Østberg Amundsen, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Martin Johnsrud Sundby skal gå den som regjerende verdensmester. Hegstad Krüger, Røthe og Hans Christer Holund som ble nummer fire fredag, virker alle sikre. Da gjenstår det én plass og to mann er aktuelle.

Blant dem Klæbo. 15 kilometer intervallstart i fristil er på mange måter hans «verste øvelse», men han slo sin argeste rival i kampen om den siste plassen med ni sekunder, nemlig Harald Østberg Amundsen.

– Betyr null og niks

Byåsen-løperen påpeker overfor NRK at fredagens løp var hans beste på distansen noen sinne.

– Jeg har ikke gitt opp distansen. Hadde jeg spurt om å få gå den, så hadde jeg sikkert det. Da har man muligheten. Samtidig må man være realistisk. Er det en sjanse til å kjempe om pallplass? Det er spørsmålet man må stille seg i VM.

Klæbo forteller at han er svært bevisst på totalbelastningen i mesterskapet. Han er i realiteten kandidat til å gå samtlige seks øvelser.

– Jeg har ikke lyst til å brenne krutt i alle ender. Det å bli nummer fire eller fem på denne distansen er et kjempebra resultat. Men det betyr jo null og niks. Da er det kanskje bedre å bruke tid og energi der man kan bli topp tre.

– Den nye vinen

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum bekrefter at han fikk en del gode svar fredag, men ville ikke diskutere Klæbos kandidatur til 15 kilometeren i VM.

Åpningsrenn langrenn Beitostølen

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Nå skal jeg ikke ta ut det laget før om ei liten stund, men det er en diskusjon vi skal ta med Arild og Johannes inn mot VM. For han sin del handler det om å sy sammen et konkurranseprogram som ikke tar livet av ham.

Betyr det at Harald Østberg Amundsen gikk seg inn på distansen?

– Ja, Harald har levert solide og gode skøyterenn i hele år. Han er ung og er den nye vinen. Det blir en diskusjon internt. At han har levert en god søknad, det kan jeg bekrefte, sier Nossum.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal