NRK Meny
Normal

Bø etter OL: – Jeg har mislykkes

SOTSJI (NRK.no): Tarjei Bø har ikke kjent seg selv igjen i Sotsji. For første gang reiser han fra et mesterskap uten medalje.

OLY-2014-BIATHLON-MEN-TEAM

Tarjei Bø reiser lett hjem fra Sotsji. For første gang har han ikke med seg edelt metall hjem fra et mesterskap.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

OL-gull i 2010. VM-gull i 2011, 2012 og 2013. Null og niks i OL i 2014.

Da var det en mager trøst at Tarjei Bø fikk til en strålende førsteetappe på OL-stafetten som endte med at romkompis Emil Hegle Svendsen skjøt seg bort på siste stående og gikk på sitt største sportslige nederlag noen gang.

Norge ledet fra første til siste skyting, men ble nummer fire.

– Når sesongen er over, kan Emil være fornøyd med to gull i OL. Jeg har mislykkes, for jeg tok ingen medaljer. Det er skuffende for min del. Jeg har vært for dårlig, sier en selvkritisk Tarjei Bø.

Nå venter en tøff evaluering av eget opplegg.

Høydesmell

Tarjei Bø Johannes Thingnes Bø

Brødrene Johannes (t.v.) og Tarjei Bø var strålende fornøyde etter de to første etappene på lørdagens stafett. En norsk kollaps på slutten gjorde at smilene forsvant.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Ja, det blir å finne ut hva jeg har gjort feil inn mot mesterskapet. Sånn som jeg er i dag, er sånn som jeg skulle vært fra starten av. I dag var det skikkelig trøkk. I de andre løpene har jeg ikke kjent igjen meg selv, så jeg har ventet på at det skulle løsne, erkjenner Bø.

Hann innledet OL med en katastrofal 39.-plass på sprinten, fulgte opp med 27.-plass på jaktstarten og 26.-plass på normaldistansen. Dermed var han ikke engang kvalifisert for fellesstarten – og ble vraket fra laget i mixed stafett.

Heldigvis vet 25-åringen fra Stryn hvor han skal begynne å lete etter svar. Han tror ikke det er tilfeldig at hans første seniormesterskap uten medalje er identisk med hans første seniormesterskap i høyden.

– Å finne toppform i lavlandet, det har jeg truffet med fire år på rad. Det er tydelig at dette er noe annet. Du ser det i langrennsleiren også, det er litt rare resultater der, påpeker han.

Mye å lære av Bjørndalen

Når Tarjei Bø sier dette til NRK.no, står Ole Einar Bjørndalen tre meter unna. Mannen som flyttet til Østerrike for å fungere optimalt i tynnluft. Mannen som tok fire gull i høyden i Salt Lake City-OL i 2002. Og mannen som i en alder av 40 år har tatt to gull i høyden i Sotsji.

– Akkurat på høyde er det ekstremt mye å lære av han der, sier Bø og titter bort på Bjørndalen.

– Er det bare å flytte ned, slik Bjørndalen gjorde?

– Ja, si det. Dario Cologna er jo kongen i langrenn, Ole har truffet med formtoppinga og Martin Fourcade bor jo også i fjellene. Så det er noen grep en må gjøre fram mot neste høydemesterskap, sier Tarjei Bø.

Samtidig har han god tid til å knekke koden. De tre neste verdensmesterskapene går nemlig i lavlandet (Kontiolahti, Oslo og Hochfilzen). Neste OL går også i lavlandet (Pyeonchang).

Det betyr at neste høydemesterskap tidligst kommer i 2019.

Innen den tid har Tarjei Bø alle muligheter til å være eneren både høyt og lavt.

Siste nytt

 • Svensk favoritt rømte etter kvalik

  Den svenske skikjøreren Henrik Harlaut var blant favorittene, men klarte ikke å kvalifisere seg til finalen i slopestyle. Da rømte han fra laget, pressen og det som var i bakken.

  – Vi vet ikke hvor han er, sier pressesjef Lars Markusson.

  Henrik Harlaut
  Foto: Mike Blake / Reuters
 • Norge vant 10-8

  Herrelandslaget i curling hadde kniven mot strupen i nattens kamp mot Danmark, men klarte til slutt å hale i land seieren. Norge har nå to seiere og tre tap hittill i OL. Det vil si at håpet om semifinale fortsatt lever.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Norge leder klart

  Norge leder 9-3 i den viktige curlingkampen mot Danmark. To gode runder hvor nordmennene vant 4-0 la utgangspunktet for forspranget. Skal Norge ha noen som helst mulighet til å avansere må de vinne denne.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Curling menn. Norge - Korea (7-5)
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Freestyle og ishockey Norge - Tyskland
OL i Pyeongchang: Freestyle og ishockey Norge - Tyskland
OL i Pyeongchang: Freestyle og ishockey Norge - Tyskland
OL i Pyeongchang: Storslalåm 2. omgang, menn
OL i Pyeongchang: Storslalåm 2. omgang, menn
OL i Pyeongchang: Storslalåm 2. omgang, menn
OL i Pyeongchang: Storslalåm 2. omgang, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn stafett, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn stafett, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn stafett, menn
OL i Pyeongchang: Langrenn stafett, menn