NRK Meny
Normal

Tarjei Bø om nedturen: – Det viktigste var å redde karrieren

FROGNERSETEREN (NRK.no): To uker før årets sesongåpning forteller skiskytter Tarjei Bø hvordan han kjempet for karrieren på samme tid i fjor.

Tarjei Bø

VIDEO: Denne uken viste Tarjei Bø frem treningsløypene sine for moren Aslaug Thingnes Bø som besøkte sønnen i Oslo. Moren og faren til Bø er plukket ut til et OL-prosjekt som gir dem gratis tur til Sotsji.

– Jeg følte det var ufortjent og tenkte «hvorfor meg igjen?», «hvorfor kunne ingen andre fått det denne gangen?», sier Bø til NRK.no.

Han snakker om twar-sykdommen som slo ham ut fra sensommeren til november i fjor. 25-åringen fikk ikke trent skikkelig før november og ble tvunget til å stå over samtlige verdenscuprenn før jul.

25-åringen har vært mer plaget av sykdom enn de fleste av sine konkurrenter, og i fjor ble det mer alvorlig enn noen gang før.

Twar kan gi betennelse i hjertemuskelen, som i verste fall fører til plutselig kollaps og død.

Tarjei Bø

Det var mange følelser som skulle ut da Tarjei Bø tok individuelt VM-gull i Nove Mesto.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg var langt nede og det viktigste var å ikke ødelegge karrieren. Jeg tenkte at den twaren ikke skulle få sette meg på sidelinjen i årevis. Det fikk gå om den vinteren røk, det viktigste var OL neste sesong, sier Bø.

Mor og far til OL

Ett år senere er situasjonen en helt annen. NRK.no møter skiskytteren på Frognerseteren, som etter leilighetskjøpet i Oslo ligger midt i hans nye treningsrike.

– Alt så veldig mørkt ut, men nå ser alt lyst ut. Jeg har vært på hver ende av skalaen det siste året, men har en god følelse nå. Det har kanskje aldri sett bedre ut for meg før en sesongstart enn det gjør nå, sier Bø som mener han har gjort store fremskritt både teknisk og fysisk.

En frisk Bø er en av Norges fremste medaljehåp i OL om hundre dager. Nå får han også støtte av mor og far i de russiske fjellene ved Sotsji i februar.

Mor Aslaug og far Klemet er plukket ut, som de eneste i Norge, til OL-prosjektet «Thank You, Mom and Dad» der en av samarbeidspartnerne til Sotsji-OL spanderer Sotsji-tur på foreldrene til utvalge utøvere. Formålet er å vise frem personene bak toppidrettsutøvernes suksess.

Mor og far Thingnes Bø kan i beste fall få to sønner i OL, ettersom Tarjeis lillebror, Johannes, også kjemper om plass på skiskytternes OL-lag.

–- Der en helt uvirkelig tanke. Jeg vet ikke om jeg overlever å se på hvis begge skal gå stafetten, i hvert fall ikke når de skal skyte, sier en Aslaug Thingnes Bø til NRK.no.

– Skummelt

Støtten fra moren var viktig for Tarjei da det buttet i mot i fjor høst.

– Det er de jeg ringer når jeg er lei alle som spør hvordan det går. Når jeg er hjemme bryr jeg meg ikke like mye om at jeg er satt på sidelinjen. Jeg får litt avstand fra toppdirettslivet, sier Bø.

Aslaug Thingnes Bø innrømmer imidlertid at hun var bekymret i fjor høst.

– Da det ble klart at han hadde twar tenkte jeg at det er sånn som kan gå på hjertet og at han kan kollapse. Det var skummelt, sier hun, men legger til:

– Desto hyggeligere var det at han viste at det går ann å komme tilbake da han ble verdensmester i Nove Mesto. Det var stort.

Video: Se gulløpet til Tarjei Bø på VM-fellesstarten i Nove Mesto:

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

I 2013 vant Tarjei Bø VM-gull på 15 kilometer fellesstart. Se siste skyting, oppløpet og intervjuet med Tarjei Bø her.

VIDEO: Se gulløpet til Tarjei Bø på VM-fellesstarten i Nove Mesto i vinter.

Tvilerne

Bare tre måneder etter at Tarjei Bø lå nede for telling tok han VM-gull på mesterskapets siste øvelse - fellesstarten.

Han sier selv at han gikk sisterunden kun på vilje, at han egentlig ikke var godt nok trent til å holde unna for VM-kongen og kameraten Emil Hegle Svendsen og at det var en skikkelig prøve for viljestyrken.

Men det var også en beskjed til de som tvilte på han.

– Det verste jeg veit er folk som avskriver deg allerede før sesongen fordi det går dårlig da. VM-gullet var et pek til tvilerne om at jeg klarte å lykkes likevel.

– Når noen tviler på meg blir jeg ekstra motivert til å vise at jeg ikke er som alle andre, vise at jeg kan, sier han.

Skiskyttersesongen starter med nasjonal åpning på Sjusjøen lørdag 16. november. Den første skiskytterøvelsen i OL er sprinten 8. februar.

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal