Hopp til innhold

Tarjei Bø om nedturen: – Det viktigste var å redde karrieren

FROGNERSETEREN (NRK.no): To uker før årets sesongåpning forteller skiskytter Tarjei Bø hvordan han kjempet for karrieren på samme tid i fjor.

Tarjei Bø

VIDEO: Denne uken viste Tarjei Bø frem treningsløypene sine for moren Aslaug Thingnes Bø som besøkte sønnen i Oslo. Moren og faren til Bø er plukket ut til et OL-prosjekt som gir dem gratis tur til Sotsji.

– Jeg følte det var ufortjent og tenkte «hvorfor meg igjen?», «hvorfor kunne ingen andre fått det denne gangen?», sier Bø til NRK.no.

Han snakker om twar-sykdommen som slo ham ut fra sensommeren til november i fjor. 25-åringen fikk ikke trent skikkelig før november og ble tvunget til å stå over samtlige verdenscuprenn før jul.

25-åringen har vært mer plaget av sykdom enn de fleste av sine konkurrenter, og i fjor ble det mer alvorlig enn noen gang før.

Twar kan gi betennelse i hjertemuskelen, som i verste fall fører til plutselig kollaps og død.

Tarjei Bø

Det var mange følelser som skulle ut da Tarjei Bø tok individuelt VM-gull i Nove Mesto.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg var langt nede og det viktigste var å ikke ødelegge karrieren. Jeg tenkte at den twaren ikke skulle få sette meg på sidelinjen i årevis. Det fikk gå om den vinteren røk, det viktigste var OL neste sesong, sier Bø.

Mor og far til OL

Ett år senere er situasjonen en helt annen. NRK.no møter skiskytteren på Frognerseteren, som etter leilighetskjøpet i Oslo ligger midt i hans nye treningsrike.

– Alt så veldig mørkt ut, men nå ser alt lyst ut. Jeg har vært på hver ende av skalaen det siste året, men har en god følelse nå. Det har kanskje aldri sett bedre ut for meg før en sesongstart enn det gjør nå, sier Bø som mener han har gjort store fremskritt både teknisk og fysisk.

En frisk Bø er en av Norges fremste medaljehåp i OL om hundre dager. Nå får han også støtte av mor og far i de russiske fjellene ved Sotsji i februar.

Mor Aslaug og far Klemet er plukket ut, som de eneste i Norge, til OL-prosjektet «Thank You, Mom and Dad» der en av samarbeidspartnerne til Sotsji-OL spanderer Sotsji-tur på foreldrene til utvalge utøvere. Formålet er å vise frem personene bak toppidrettsutøvernes suksess.

Mor og far Thingnes Bø kan i beste fall få to sønner i OL, ettersom Tarjeis lillebror, Johannes, også kjemper om plass på skiskytternes OL-lag.

–- Der en helt uvirkelig tanke. Jeg vet ikke om jeg overlever å se på hvis begge skal gå stafetten, i hvert fall ikke når de skal skyte, sier en Aslaug Thingnes Bø til NRK.no.

– Skummelt

Støtten fra moren var viktig for Tarjei da det buttet i mot i fjor høst.

– Det er de jeg ringer når jeg er lei alle som spør hvordan det går. Når jeg er hjemme bryr jeg meg ikke like mye om at jeg er satt på sidelinjen. Jeg får litt avstand fra toppdirettslivet, sier Bø.

Aslaug Thingnes Bø innrømmer imidlertid at hun var bekymret i fjor høst.

– Da det ble klart at han hadde twar tenkte jeg at det er sånn som kan gå på hjertet og at han kan kollapse. Det var skummelt, sier hun, men legger til:

– Desto hyggeligere var det at han viste at det går ann å komme tilbake da han ble verdensmester i Nove Mesto. Det var stort.

Video: Se gulløpet til Tarjei Bø på VM-fellesstarten i Nove Mesto:

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

I 2013 vant Tarjei Bø VM-gull på 15 kilometer fellesstart. Se siste skyting, oppløpet og intervjuet med Tarjei Bø her.

VIDEO: Se gulløpet til Tarjei Bø på VM-fellesstarten i Nove Mesto i vinter.

Tvilerne

Bare tre måneder etter at Tarjei Bø lå nede for telling tok han VM-gull på mesterskapets siste øvelse - fellesstarten.

Han sier selv at han gikk sisterunden kun på vilje, at han egentlig ikke var godt nok trent til å holde unna for VM-kongen og kameraten Emil Hegle Svendsen og at det var en skikkelig prøve for viljestyrken.

Men det var også en beskjed til de som tvilte på han.

– Det verste jeg veit er folk som avskriver deg allerede før sesongen fordi det går dårlig da. VM-gullet var et pek til tvilerne om at jeg klarte å lykkes likevel.

– Når noen tviler på meg blir jeg ekstra motivert til å vise at jeg ikke er som alle andre, vise at jeg kan, sier han.

Skiskyttersesongen starter med nasjonal åpning på Sjusjøen lørdag 16. november. Den første skiskytterøvelsen i OL er sprinten 8. februar.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal