Hopp til innhold

Bjørndalen om motivasjonen: – For meg er ikke skiskyting en jobb

SOTSJI (NRK.no): Ole Einar Bjørndalens oppskrift på å bli best - og være det i over 20 år - er alt annet enn glamorøs. Selv ser han på den knallharde jobben som en hobby.

Ole Einar Bjørndalen

Gjennom to tiår har Ole Einar Bjørndalen vært like fokusert som han var på onsdagens mixed-stafett (bildet). Det har nå gjort ham til tidenes mestvinnende vinterolympier.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Han har sett konkurrenter komme og gå i en årrekke. Noen har vunnet masse og vært fornøyde med det. Selv har han fortsatt og fortsatt og fortsatt siden verdenscupdebuten i 1993.

– Mange sier til meg «du har jo ikke mer å konkurrere for, du har jo gjort alt som er mulig å gjøre», sier Bjørndalen der han sitter på pressekonferansen etter sitt åttende OL-gull.

  • Resultater mixed-stafett: Gull: Norge | Sølv: Tsjekkia | Bronse: Italia

– Ingen jobb

Bjørndalen Svendsen

Ole Einar Bjørndalen (t.v.) og Emil Hegle Svendsen har dominert i mesterskap etter mesterskap i en årreke. Onsdag vant de sammen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det er under en time siden han ble den mestvinnende vinterolympier gjennom tidene. Etter onsdagens gull på mixed-stafetten var det ikke én eneste tv-kanal, avis eller radiokanal som ikke ville snakke med 40-åringen fra Simostranda og Norge.

Alle ville vite hvordan det føles å være den største, men det store spørsmålet, som han har fått så mange ganger uten at noen blir klok av svarene, er:

– Hvordan har du klart å holde deg motivert i alle disse årene?

Denne gangen drar han litt på svaret før han sier:

– Alle sier at det jeg gjør er en jobb, men selv har jeg aldri sett på det som en jobb. For meg så er alt det utenom skiskytingen en jobb. Jeg digger å trene, jeg synes det er moro å konkurrere og jeg liker å utvikle det jeg driver med.

– Det er liksom bare noe som er der, sier han.

Det er også svaret han gir til dem som mener han ikke har mer å konkurrere for. Han har motivasjonen som ingen annen skiskytter noensinne har klart å holde på så lenge som Bjørndalen.

Ferskvare

Ikke en gang de siste årenes nedtur har knekt ham. Før Sotsji-OL hadde han ingen individuell mesterskapsmedalje siden VM i 2009.

Det var tunge år der han blant annet ble skadet i ryggen og kroppen ikke svarte på trening slik han ønsket.

– Selv om motivasjonen aldri har vært noe problem, synes jeg det har gått altfor tregt fra da og frem til nå, sier Bjørndalen og forklarer hva som har vært utfordringen:

– Selv om du har holdt på i mange år er trening ferskvare. Du må trene noe inni hampen' hardt skal du ha sjans til å være en av verdens beste. Når du da mister flere perioder av året som er viktige for å få grunntreningen, detter du veldig fort gjennom.

Selvdisipling

Redningen for 40-åingen ble hans enorme selvdisiplin.

– De siste årene har jeg kun hvilt og trent, og det har fungert for meg for å komme tilbake, sier Bjørndalen.

Etter sprint-gullet mente hans tidligere lagkamerat Halvard Hanevold at Bjørndalen er den mest profesjonelle utøveren Norge har hatt.

Vil gi bort treningstips

Profesjonaliteten ligger også i at han hele tiden hungrer etter å teste nye ting for å bli bedre.

Gjennom en lang karriere er han vært med på å utvikle skiskyttersporten.

Slik er det fortstatt, men før Sotsji-OL turte rett og slett ikke 40-åringen å teste nye ting - selv om det var det han egentlig ville.

– Jeg skulle gjerne dratt det lengre og testet et råere høydeopphold, men i år har jeg «safet», sier 40-åringen som har ligget mer i høyden enn resten av landslaget denne sesongen.

Han har fortsatt flere ideer om hva en skiskytter kan gjøre for å bli bedre. Disse vil han nå dele med de yngre gutta på laget.

– Det er mange ting jeg godt kunne tenke meg å teste ut. Det er informasjon jeg vil gi til gutta som skal satse videre, sier «Kongen av skiskyting».

Siste nytt

  • Forsvareren om Gjert Ingebrigtsens trenerrolle: Skal holde seg i bakgrunnen

    I påvente av rettssaken akter Gjert Ingebrigtsen å fortsette som trener for utøverne han nå bistår, blant dem Narve Gilje Nordås.

    Friidrettstreneren er anklaget for mishandling i nære relasjoner. Tiltalen omfatter forhold knyttet til ett av friidrettsprofilens barn. Han erkjenner ikke straffskyld.

    Heidi Reisvang hos Elden Advokatfirma, som forsvarer Ingebrigtsen, sier friidrettstreneren i tiden som kommer vil fortsette trenergjerningen.

    – Så lenge utøverne presterer og opplever at samarbeidet i sum er mer positivt enn negativt, og de ønsker ham som trener, vil han fortsette å trene dem, sier Reisvang til NTB.

    Hun legger til at Ingebrigtsen vil forholde seg på en måte som er til det beste for utøverne i forbindelse med konkurranser og stevner og «i større grad være i bakgrunnen».

    – Han håper at så lenge han holder seg i bakgrunnen, vil mediene respektere det og ikke oppsøke han eller forfølge hans familie, legger hun til.

    Reisvang vil på spørsmål fra NTB ikke utdype ytterligere hva som ligger i at trenerprofilen skal holde seg mer i bakgrunnen, men sier:

    – Under stevnet i Spania (denne uken red.anm.) søkte han ingen oppmerksomhet, men holdt seg unna. Han ønsker at mediene nå skal la han og hans familie være i fred, respektere dette og ikke oppsøke på den måten som det er gjort hittil.

    Det er allerede kjent at Ingebrigtsen ikke vil få trenerakkreditering til sommerens to store mesterskap, EM og OL. (NTB)

    Gjert Ingebrigtsen
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Verstappen vant sprintkvalifiseringen i Miami: – Det føltes forferdelig

    Verdensmester Max Verstappen fortsetter å dominere Formel 1-sesongen. Fredag vant han sprintkvalifiseringen i Miami.

    Den nederlandske Red Bull-føreren noterte 1.27,641 i siste kvalifiseringsomgang og henviste Ferrari-fører Charles Leclerc til 2.-plass med 0,108 sekunds margin. Verstappens lagkamerat Sergio Pérez var 0,235 sekund bak ham.

    – For å være ærlig føltes det ganske forferdelig, men på en eller annen måte endte jeg øverst likevel. Jeg vet ikke hva som skjedde med de andre, sa Verstappen etterpå.

    Lørdag gjennomføres sesongens annet sprintløp. Verstappen vant det første i Shanghai for to uker siden.

    Han har også vunnet fire av de fem Grand Prix-løpene som er avviklet så langt og leder klart i sammendraget i jakten på sin fjerde VM-tittel på rad.

    Daniel Ricciardo i RB ble nummer fire i sprintkvalifiseringen, foran Carlos Sainz i Ferrari og Oscar Piastri i McLaren. Begge Mercedes-bilene ble utslått før siste kvalifiseringsomgang, og George Russell og Lewis Hamilton starter som nummer 11 og 12 i sprintløpet. (NTB)

    Max Verstappen
    Foto: AP
  • IOC-presidenten vil vise at Seinen er trygg før OL: – Jeg bader gjerne

    President for Den internasjonale olympiske komité (IOC) Thomas Bach (70) er klar for en dukkert i Seinen før sommerlekene i Paris 2024.

    – Jeg har ikke mottatt en invitasjon ennå, men jeg bader gjerne hvis jeg får det. Jeg håper det ikke er for kaldt, sa Bach under fredagens pressekonferanse.

    Paris-ordfører Anne Hidalgo skal svømme i Seinen sammen med den franske presidenten, Emmanuel Macron, og flere av OL-sjefene før lekene for å bevise at vannkvaliteten i elven har blitt bedre.

    Hidalgo har uttalt at hun kommer til å hoppe ut i vannet i slutten av juni eller begynnelsen av juli.

    Før OL blir Seinen, som er sterkt forurenset, renset for enorme kostnader. Utendørssvømmerne og triatletene skal konkurrere i elven under lekene, som starter 26. juli.

    Fra sommeren 2025 vil publikum også få lov til å svømme i Seinen i enkelte områder, noe som har vært forbudt siden 1923. (NTB)

    Thomas Bach IOC
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal