NRK Meny
Normal

Bjørndalens mangeårige trener: – Vi prater ikke om OL-medalje

Fredag reiser skiskytterherrene til Sveits på pre-camp før OL. Alle bortsett fra Ole Einar Bjørndalen. Han kjører sitt helt eget opplegg.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen går sine egne veier for å forberede seg maksimalt til det som blir hans siste OL

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / NTB scanpix

– Et av hans suksesskriterier før mesterskap har vært å ha perioder for seg selv. Han føler han blir ekstra skjerpet når han ikke får hjelp til alt, sier Roger Grubben til NRK.

Landslagstreneren har trent Bjørndalen i en årrekke og kjenner den snart 40 år gamle veteranen godt.

Roger Grubben

– Vi går ikke rundt og prater om sjansen for medalje. Vi tenker mer at dersom ting går som planlagt, så går det bra, sier landslagstrener Roger Grubben

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Selv om han selv følger resten av laget til sveitsiske Lenzerheide er ikke Grubben i tvil om at det beste for Bjørndalen er å kjøre sitt eget opplegg – akkurat slik han har gjort store deler av sesongen.

– Det er hans siste mesterskapsoppladning og da er det viktig at han gjør det på en plass han har gode opplevelser, sier Grubben.

Bjørndalen er i italienske Anterselva hvor han tok to individuelle VM-gull for sju år siden.

Reiser 1. februar

Allerede i oktober reiste Bjørndalen på egen høydesamling, da var han borte fra laget i omtrent en måned frem til sesongstarten.

Før jul reiste han så sammen med Tarjei Bø til høyden, mens de andre var i lavlandet. Etter jul imponerte han i Oberhof, med to andreplasser. På sprinten bare 0,4 sekund unna seieren.

Det var etter suksessen i Tyskland Bjørndalen og Grubben endelig bestemte at tiden frem mot OL skulle være et sololøp i høyden.

– Du må være i god nok form for å reise på et langt høydeopphold, og det viste Ole Einar at han var etter Oberhof, sier Grubben.

Dermed droppet Bjørndalen verdenscupen i Ruhpolding og reiste i stedet som den eneste av de OL-uttatte løperne til verdenscupen i Anterselva uka etter. Der er han fortsatt og der kommer han til å være frem til han setter seg på flyet til Sotsji 1. februar.

Planlagt i september

Men du må ikke tro at noe av dette er tilfeldig. Løpet ble planlagt ned til minste detalj allerede i september, men gjennomføringen har hele tiden vært avhengig av formutviklingen til veteranen som fyller 40 år til mandag (27. januar).

Den har vært meget bra.

– Han er helt i nærheten av da han var på topp, sier Grubben.

Han vant fellesstarten under sesongåpningen på Sjusjøen. I Hochfilzen kom sesongens første pallplass i verdenscupen (3.-plass sprint), før han altså tok to andre plasser i Oberhof.

Prestasjonene viser at han er god for gull, mener Grubben, men det snakker de ikke om.

– Vi går ikke rundt og prater om sjansen for medalje. Vi tenker mer at dersom ting går som planlagt, så går det bra. Hva det direkte betyr for resultater i OL får vi svar på 8. februar (OL-sprinten). Det er vanskelig å spå, sier Grubben.

Han har omtrent daglig kontakt med Bjørndalen. Fra høyden i Nord-Italia kommer det stadig vekk tekstmeldinger og telefoner med oppdateringer om hvordan dagen har vært.

– Hva må til for at Bjørndalen tar OL-gull?

– Han må holde seg frisk og gjøre de riktige tingene frem til første distanse. Hvis det skjer har han forutsetninger for å være med å kjempe.

– Jeg ser det ikke som umulig at han tar de andre (konkurrentene) med en god dag, sier Grubben.

Siste nytt

 • Berg Edseth til topps

  Marte Berg Edseth vant superkombombieni NM etter en strålende slalåmomgang. Edseth lå på annenplass etter utfordelen, 0,84 sekunder bak Hannah Sæthereng, som måtte ta til takke med sølvet. Maren Skjøld endte på tredjeplass.

  NM Alpint på Hafjell
  Foto: Norges Skiforbund/Alpin-NM Hafjell/ / NTB scanpix
 • Gull til Windingstad

  Rasmus Windingstad kjørte seg opp fra 6.-plass til seier under superkombinasjonen i NM torsdag. Han sikret seg NM-gullet med 0,46 sekunders margin til Joachim Jagge Lindstøl på sølvplass, mens Sebastian Foss Solevåg tok bronsen.

  Rasmus Windingstad
  Foto: Joe Klamar / AFP
 • Gjekstad presentert i Kristiansand

  Ole Gustav Gjekstad blir hovedtrener for Vipers Kristiansand fra neste sesong. Han har skrevet under en treårskontrakt med den ambisjonsrike håndballklubben. Vestfoldingen ble presentert på en pressekonferanse torsdag.

  Ole Gustav Gjekstad ny Viperstrener
  Foto: Sander Heggheim / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
VM kunstløp: Friløp par
VM kunstløp: Friløp par