NRK Meny
Normal

Bjørndalens mangeårige trener: – Vi prater ikke om OL-medalje

Fredag reiser skiskytterherrene til Sveits på pre-camp før OL. Alle bortsett fra Ole Einar Bjørndalen. Han kjører sitt helt eget opplegg.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen går sine egne veier for å forberede seg maksimalt til det som blir hans siste OL

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / NTB scanpix

– Et av hans suksesskriterier før mesterskap har vært å ha perioder for seg selv. Han føler han blir ekstra skjerpet når han ikke får hjelp til alt, sier Roger Grubben til NRK.

Landslagstreneren har trent Bjørndalen i en årrekke og kjenner den snart 40 år gamle veteranen godt.

Roger Grubben

– Vi går ikke rundt og prater om sjansen for medalje. Vi tenker mer at dersom ting går som planlagt, så går det bra, sier landslagstrener Roger Grubben

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Selv om han selv følger resten av laget til sveitsiske Lenzerheide er ikke Grubben i tvil om at det beste for Bjørndalen er å kjøre sitt eget opplegg – akkurat slik han har gjort store deler av sesongen.

– Det er hans siste mesterskapsoppladning og da er det viktig at han gjør det på en plass han har gode opplevelser, sier Grubben.

Bjørndalen er i italienske Anterselva hvor han tok to individuelle VM-gull for sju år siden.

Reiser 1. februar

Allerede i oktober reiste Bjørndalen på egen høydesamling, da var han borte fra laget i omtrent en måned frem til sesongstarten.

Før jul reiste han så sammen med Tarjei Bø til høyden, mens de andre var i lavlandet. Etter jul imponerte han i Oberhof, med to andreplasser. På sprinten bare 0,4 sekund unna seieren.

Det var etter suksessen i Tyskland Bjørndalen og Grubben endelig bestemte at tiden frem mot OL skulle være et sololøp i høyden.

– Du må være i god nok form for å reise på et langt høydeopphold, og det viste Ole Einar at han var etter Oberhof, sier Grubben.

Dermed droppet Bjørndalen verdenscupen i Ruhpolding og reiste i stedet som den eneste av de OL-uttatte løperne til verdenscupen i Anterselva uka etter. Der er han fortsatt og der kommer han til å være frem til han setter seg på flyet til Sotsji 1. februar.

Planlagt i september

Men du må ikke tro at noe av dette er tilfeldig. Løpet ble planlagt ned til minste detalj allerede i september, men gjennomføringen har hele tiden vært avhengig av formutviklingen til veteranen som fyller 40 år til mandag (27. januar).

Den har vært meget bra.

– Han er helt i nærheten av da han var på topp, sier Grubben.

Han vant fellesstarten under sesongåpningen på Sjusjøen. I Hochfilzen kom sesongens første pallplass i verdenscupen (3.-plass sprint), før han altså tok to andre plasser i Oberhof.

Prestasjonene viser at han er god for gull, mener Grubben, men det snakker de ikke om.

– Vi går ikke rundt og prater om sjansen for medalje. Vi tenker mer at dersom ting går som planlagt, så går det bra. Hva det direkte betyr for resultater i OL får vi svar på 8. februar (OL-sprinten). Det er vanskelig å spå, sier Grubben.

Han har omtrent daglig kontakt med Bjørndalen. Fra høyden i Nord-Italia kommer det stadig vekk tekstmeldinger og telefoner med oppdateringer om hvordan dagen har vært.

– Hva må til for at Bjørndalen tar OL-gull?

– Han må holde seg frisk og gjøre de riktige tingene frem til første distanse. Hvis det skjer har han forutsetninger for å være med å kjempe.

– Jeg ser det ikke som umulig at han tar de andre (konkurrentene) med en god dag, sier Grubben.

Siste nytt

 • Beskyldes for å ha dopet hundene

  Ledelsen for Iditarod-løpet i Alaska i USA anklager Dallas Seavey, som har vunnet løpet fire ganger, for å ha dopet hundene sine. Selv nekter 30-åringen for å ha gitt forbudte stoffer til dem i årets løp, og han har trukket seg fra neste års løp i protest.

  Dallas Seavey
  Foto: Mark Thiessen / AP
 • New York Rangers tapte igjen

  Mats Zuccarello og New York Rangers gikk på nok en smell da de tapte 1-4 mot San Jose Sharks natt til tirsdag. Lørdag fikk Rangers en kjærkommen opptur med en 4-2-seier, men mandag ble det nytt tap. Laget har nå tapt åtte av sesongens ti kamper.

  Feiret scoring
  Foto: Adam Hunger / Ap
 • Ronaldo ble årets spiller

  Cristiano Ronaldo ble kåret til årets spiller under FIFAs prisutdelingsgalla i London mandag. Real Madrid-stjernen har vunnet priser på løpende bånd de siste sesongene. Mandag stakk han av med en ny gjev utmerkelse – i kamp med Barcelonas Lionel Messi og Paris Saint-Germains Neymar.

  FBL-FIFA-AWARDS
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Nederland - Norge
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Nederland - Norge
VM-kvalifisering fotball: Nederland - Norge