Hopp til innhold

Bjørgens beskjed til landslagsledelsen om kusina: – På tide å ta vare på henne

OBERSTDORF (NRK): Uansett hvordan det går i søndagens comeback i Vasaloppet, utelukker Marit Bjørgen OL neste vinter. Samtidig gir hun klar beskjed til landslagsledelsen om at kusina Anne Kjersti Kalvå må inn på landslaget.

GCKWD-IE4HU

GJENNOMBRUDD: Anne Kjersti Kalvå kjempet seg inn til en sjetteplass på VM-tremila i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det var fantastisk bra. Veldig artig for henne at det lykkes når det virkelig gjelder, sier Marit Bjørgen (40) til NRK lørdag ettermiddag.

Samtalen skal handle om søndagens konkurransecomeback i Vasaloppet. Men det er umulig å komme utenom det som skjedde i Oberstdorf bare noen minutter tidligere.

Bjørgens kusine Anne Kjersti Kalvå fikk det som må kunne kalles et internasjonalt gjennombrudd. 28-åringen fra Lundamo ble nummer seks i VM-tremila. Hun har også en 12. plass fra mesterskapsdebuten.

Nå gir Bjørgen klar beskjed til landslagsledelsen om at Kalvå må inn på det norske landslaget fram mot OL i Beijing neste vinter.

– Det fortjener hun, mener jeg. Jeg synes det er på tide å ta vare på henne så hun får komme på landslaget. Det mener jeg, sier Bjørgen.

bBCreIns01o

VM-DRONNING: Siste det var VM i Oberstdorf tok Marit Bjørgen gull på tremila.

Foto: Erlend Aas / NTB

Mange nedturer

Det har vært et mål i årevis for Kalvå. Gang etter gang har hun vært nær. Gang etter gang har hun havnet utenfor, noe hun snakket ut om med NRK tidligere i VM. Før årets sesong ble hun også vraket fra rekruttlandslaget, og er på regionlaget i Midt-Norge.

Nå håper hun å ha overbevist landslagsledelsen.

– Det har vært noen nedturer, det har det. Men jeg har aldri vært i et mesterskapet før, så jeg føler jo det er et skritt nærmere nå. Jeg har fått til to gode renn i dette mesterskapet og tatt noen steg videre i karrieren, sier Kalvå.

Landslagstrener Ole Morten Iversen bekrefter at han er fornøyd med VM-innsatsen hennes.

– Jeg har skrytt veldig av Anne Kjersti i hele år, fra sesongstart til nå. Hun leverer med kniven på strupen. Hun er mesterskapsdebutant og går to knallgode løp, sier han.

Være eller ikke være

Likevel vil han ikke komme med løfter.

– Anne Kjersti har gjort det hun kan, men vi har ikke begynt å diskutere antall løpere og neste år er et OL-år. For alt jeg vet kan det bli færre løpere på lag. Jeg vet ingenting om det, sier Iversen, som forstår Bjørgens utspill.

– Jeg skjønner Marit godt, jeg. Anne Kjersti har levert godt, så jeg vil tro hun er høyt oppe på lista, bekrefter han.

Kalvå bekrefter at vårens landslagsuttak kan bli et være eller ikke være for henne skikarriere.

– Det er ganske avgjørende det året som kommer, med tanke på at det er OL i høyden og man må prøve å komme seg til høyden. Uten å være på landslag, må det mye penger og innsats fra egen hånd inn i bildet, påpeker hun.

Marit Bjørgen

KLAR FOR COMEBACK: Søndag er Marit Bjørgen (t.v.) tilbake i konkurranse som en av favorittene i Vasaloppet.

Foto: Team Ragde

– Tror hun vinner

To kusiner blir det imidlertid ikke verken på landslaget eller i OL. Marit Bjørgen er nemlig klokkeklar på at hun ikke skal inn i verdenscup og mesterskap igjen, uansett hvor bra det går i Vasaloppet søndag.

Men konkurransenervene er på plass, slik de var i «gamle dager» for tidenes vinterolympier. Det samme er planen for gjennomføring.

Bjørgen er klar på at hun ikke skal dra en meter, selv om de andre vinnerkandidatene skulle bli sure for manglende innsats fra hennes side.

– Det kan det godt hende de blir, men det er vel en del av gamet i langløpssirkuset, smiler hun.

Anne Kjersti Kalvå tror imidlertid ikke Bjørgen klarer å leve opp til sin egen taktiske plan. Uansett plan, tror Kalvå på suksess for kusina.

– Jeg tror hun vinner!

Vasaloppet kan du se på NRK1 fra kl. 07.35 søndag.

Siste nytt

  • Luton misset seiershattrick mot Everton

    Luton prøvde å slå Everton for tredje gang denne sesongen, men måtte nøye seg med 1-1 og er fortsatt på nedrykksplass i Premier League.

    I en kamp med mange store sjanser til begge lag tok Everton ledelsen på et VAR-straffespark midt i første omgang, men Elijah Adebayo utlignet da han knuste Ashley Young i en duell ved lengste stolpe, tok ned ballen og knallet den i mål.

    Luton måtte vinne for å klatre forbi Nottingham Forest og ta seg over nedrykksstreken, men er i stedet bak på målforskjell med en kamp mer spilt.

    Everton kom fra seier i tre strake hjemmekamper og har tross sine poengstraffer berget plassen. Likevel ville laget gjerne fortsette seiersstimen.

    UZxSU_N9CXo
    Foto: AP
  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

    Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

    Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

    Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

    Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

    Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)

    x0J7YQ1S8hE
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal