NRK Meny
Normal

– Burde være god nok til å vinne Tour de Ski

KUUSAMO (NRK.no): Marit Bjørgen har vunnet åtte minitourer på rad, men mangler den «store» touren. I vinter gjør hun et nytt forsøk.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen har ikke vunnet Tour de Ski. Men nå mener hun at sjansen er der

Foto: MARKKU ULANDER / Afp

Slått to ganger på Beitostølen. Slått både fredag og lørdag i Kuusamo. Uvant kost for Marit Bjørgen.

Men da vinterens første verdenscupkonkurranse skulle avgjøres, var det – som ved 59 tidligere tilfeller i verdenscupen – ingen som kunne banke Bjørgen.

33-åringen tok sin 60. verdenscupseier – og nå har hun vunnet åtte minitourer på rad. Fire ganger i Falun. Fire ganger i Kuusamo.

– Er det ikke på tide at du tar den «ordentlige touren» også, Marit?

– Hehe, jo, jeg burde være god nok til det, sier historiens mestvinnende langrennsløper til NRK.no.

Stoppet av hjertetrøbbel

Hun påpeker at en vesentlig forutsetning for å vinne, er å delta.

– Jeg har jo deltatt bare én gang siden jeg kom tilbake, sier Bjørgen.

I 2010 og 2011 droppet Bjørgen touren etter å ha gå på flere smeller sesongene i forveien. Hun ville ikke gamble med mesterskapsformen før OL i Vancouver og VM i Holmenkollen. I den mesterskapsfrie 2012-sesongen stilte hun opp, men fikk det tungt og ble nummer tre.

Sist vinter skulle hun også være med, men fikk hjertetrøbbel og måtte trekke seg.

Vil gå seg i form

I år har Bjørgen planer om å gjøre et nytt forsøk på å vinne det eneste hun ikke har vunnet som langrennsløper. Men hun legger ikke opp til noen toppform. OL i Sotsji er mye viktigere.

– Jeg måtte ha lagt det opp annerledes hvis det skulle ha vært optimalt. Jeg kommer til å gå inn i touren med mye trening i kroppen, og håper å gå meg i form underveis, sier Bjørgen.

Hun føler ikke det er gambling foran OL å gå touren, selv om flere av konkurrentene velger å stå over. Blant dem svenske Charlotte Kalla, som ble nummer to i minitouren i Kuusamo. Kalla kopierer Bjørgens gamle suksessformel med å stå over.

– Jeg føler det ville blitt veldig få renn i vinter hvis jeg ikke skulle deltatt. Så jeg stiller til start, men jeg er åpen for å endre planer underveis, sier Marit Bjørgen.

Klassisk Bjørgen

Søndagens avsluttende jaktstart hadde hun tilsynelatende god kontroll på. Hun tok tiden til hjelp for å spise opp forspranget Justyna Kowalczyk hadde fra start, og fikk etter hvert opp Therese Johaug og Charlotte Kalla.

I den siste bakken, og inne på selve stadion, skjedde akkurat det man kunne forvente i avslutningen av et fristilløp. Bjørgen fikk den beste posisjonen inn i bakken, den beste posisjonen inn i den siste svingen, og hadde de kraftigste skyvene de siste meterne.

– Jeg var stiv, men det var de andre også, konstaterer hun.

Charlotte Kalla ble henvist til andreplass, og Therese Johaug ble nummer tre.

Kan vinne cupen

Dermed har Bjørgen også koblet grepet om den gule verdenscuptrøya.

– Jeg føler at hvis jeg går de rennene jeg har planlagt, er det mulig å vinne verdenscupen sammenlagt, sier 33-åringen, som forventer at formen skal bli bedre for hver helg framover.

– Jeg blir bedre og bedre jo flere løp jeg får i beina. Jeg mangler fortsatt litt overskudd og fart, men det blir bedre og bedre, fastslår hun.

Et greit utgangspunkt for mye moro når man allerede er på topp.

Siste nytt

 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Positiv b-prøve for Krusjelnitskij

  Aleksandr Krusjelnitskijs b-prøve viser spor av meldonium. Det bekrefter Russlands olympiske komite i en pressemelding. Krusjelnitskij spilte for OURs lag i mixed curling, som tok bronse.

  Hvis laget nå diskvalifiseres, blir det norsk bronse.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal