NRK Meny
Normal

– Burde være god nok til å vinne Tour de Ski

KUUSAMO (NRK.no): Marit Bjørgen har vunnet åtte minitourer på rad, men mangler den «store» touren. I vinter gjør hun et nytt forsøk.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen har ikke vunnet Tour de Ski. Men nå mener hun at sjansen er der

Foto: MARKKU ULANDER / Afp

Slått to ganger på Beitostølen. Slått både fredag og lørdag i Kuusamo. Uvant kost for Marit Bjørgen.

Men da vinterens første verdenscupkonkurranse skulle avgjøres, var det – som ved 59 tidligere tilfeller i verdenscupen – ingen som kunne banke Bjørgen.

33-åringen tok sin 60. verdenscupseier – og nå har hun vunnet åtte minitourer på rad. Fire ganger i Falun. Fire ganger i Kuusamo.

– Er det ikke på tide at du tar den «ordentlige touren» også, Marit?

– Hehe, jo, jeg burde være god nok til det, sier historiens mestvinnende langrennsløper til NRK.no.

Stoppet av hjertetrøbbel

Hun påpeker at en vesentlig forutsetning for å vinne, er å delta.

– Jeg har jo deltatt bare én gang siden jeg kom tilbake, sier Bjørgen.

I 2010 og 2011 droppet Bjørgen touren etter å ha gå på flere smeller sesongene i forveien. Hun ville ikke gamble med mesterskapsformen før OL i Vancouver og VM i Holmenkollen. I den mesterskapsfrie 2012-sesongen stilte hun opp, men fikk det tungt og ble nummer tre.

Sist vinter skulle hun også være med, men fikk hjertetrøbbel og måtte trekke seg.

Vil gå seg i form

I år har Bjørgen planer om å gjøre et nytt forsøk på å vinne det eneste hun ikke har vunnet som langrennsløper. Men hun legger ikke opp til noen toppform. OL i Sotsji er mye viktigere.

– Jeg måtte ha lagt det opp annerledes hvis det skulle ha vært optimalt. Jeg kommer til å gå inn i touren med mye trening i kroppen, og håper å gå meg i form underveis, sier Bjørgen.

Hun føler ikke det er gambling foran OL å gå touren, selv om flere av konkurrentene velger å stå over. Blant dem svenske Charlotte Kalla, som ble nummer to i minitouren i Kuusamo. Kalla kopierer Bjørgens gamle suksessformel med å stå over.

– Jeg føler det ville blitt veldig få renn i vinter hvis jeg ikke skulle deltatt. Så jeg stiller til start, men jeg er åpen for å endre planer underveis, sier Marit Bjørgen.

Klassisk Bjørgen

Søndagens avsluttende jaktstart hadde hun tilsynelatende god kontroll på. Hun tok tiden til hjelp for å spise opp forspranget Justyna Kowalczyk hadde fra start, og fikk etter hvert opp Therese Johaug og Charlotte Kalla.

I den siste bakken, og inne på selve stadion, skjedde akkurat det man kunne forvente i avslutningen av et fristilløp. Bjørgen fikk den beste posisjonen inn i bakken, den beste posisjonen inn i den siste svingen, og hadde de kraftigste skyvene de siste meterne.

– Jeg var stiv, men det var de andre også, konstaterer hun.

Charlotte Kalla ble henvist til andreplass, og Therese Johaug ble nummer tre.

Kan vinne cupen

Dermed har Bjørgen også koblet grepet om den gule verdenscuptrøya.

– Jeg føler at hvis jeg går de rennene jeg har planlagt, er det mulig å vinne verdenscupen sammenlagt, sier 33-åringen, som forventer at formen skal bli bedre for hver helg framover.

– Jeg blir bedre og bedre jo flere løp jeg får i beina. Jeg mangler fortsatt litt overskudd og fart, men det blir bedre og bedre, fastslår hun.

Et greit utgangspunkt for mye moro når man allerede er på topp.

Siste nytt

 • Klar for Tour de France-lag

  Anders Skaarseth skal sykle for det franske profflaget Cofidis fra 1. august. Det har TV 2 fått bekreftet av en rekke kilder tett på 23-åringen. – Det er en spennende mulighet for Anders, sier sykkelsjefen i Uno-x, Jens Haugland til TV 2.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Raw Air-deltakelse fremdeles uklart

  Det er fortsatt usikkert om hoppjentene får delta i Raw Air til vinteren. OL-vinner Maren Lundby håper Norges Skiforbund får inn nok penger til å ta med hoppjentene. – For oss som legger sjela vår i denne idretten, vil det bety svært mye, sier hun.

  Hopp landslagene menn og kvinner i VM-sesongen blir offentliggjort.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • NRK sender X Games

  X Games i Minneapolis starter i natt, med menn skateboard kvalifisering klokken 02.00 norsk tid. Alt fra skateboard, BMX og motorcross i X Games kan du se på NRK.no.

  Norske Hermann Stene skal i aksjon i menn skateboard street kvalifisering fredag. Det kan du se på NRK 3 fra klokken 21.45.

  X Games Oslo 2018: Street skate
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 11. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical kvalifisering